30 juni 2011

Inspiration för blivande meditationsträdgård!





Jag var ju på utflykt några helger sedan med Mari och Anna som var så himla lyckat (bilderna lånade av dessa två). Den andra platsen vi besökte var Teckenbergs trädgård och jag blev frälst. Helt tagen! Det fanns så mycket som talade till mig; växtval, växtkompositioner, former på både växter men framför allt anläggningarna och stengångarna. Gunilla är himla duktig och har verkligen ett öga för färg och form så att det bildar en harmoni.

Som sagt, jag fick mycket inspiration och även lite energi att sätta igång med min meditationsträdgård som jag har planerat sen i våras. Det är mycket jobb men jag tror på idén. Kanske att ni får se före och efterbilder om jag vågar. Platsen som den ska ligga på ser ut som en byggnadsruin för tillfället och är allt annat än lugnt och rogivande.

Jag inhandlade lite plantor också under trädgårdsbesöken som ska få vara i denna del av trädgården; vippvallmo, clematisar, några strutbräken och en julros. Och här om dagen shoppade jag lite på Zetas trädgårdshandel och kom hem med några fler clematisar och funkior/hostor som ska in här tillsammans med annat som man redan kan hitta här hemma. Det gäller ju att ta vara på det som finns, dela och flytta!

Återkommer längre fram med bilder och idag blir det till att arbeta med meditiationsträdgården! Mycket jobb men jag ser fram emot resultatet!


// Bondis


Ps. har någon tips på var man kan hitta "pilstaket" eller "bambustaket" för en billig peng?

29 juni 2011

Djungelhöna?

Ha ha ha skrattar gott åt en av mina nya hönor som envisas sitta i körsbärsträdet på kvällskvisten. Har införskaffat mig 4 nya hybridhönor, 3 nya brahmahönor och 2 sussex hönor 1 sussextupp. Alla är unghöns/tupp förutom hybridhönorna som precis vilken dag som helst ska börja lägga ägg.

Vi äter ganska mycket ägg hemma hos oss och eftersom Ninjaräven hann ta 7 hönor av bästa sort - Sussex, innan vi upptäckte henne så behöver jag nya värpande höns och då blev det även hybridhöns som lägger många ägg.

Det är en av hybridhönorna som sitter i körsbärsträdet och myser på kvällarna. Himla roligt att se... Ibland får man lyfta in henne i hönshuset när vi stänger in dem... hon vill sitta på sin pinne :-/ men måste räddas från en eventuell ninjaräv!

28 juni 2011

Kompost som täckmaterial

Inspirerad av Börje tänkte jag att jag skulle ta hand om allt i trädgården så som tistlar, nässlor och annat ogräs. Inte för att nässlor är ogräs men på fel ställe... Har ganska mycket att kompostera, både för att jag har inte hunnit hålla efter men också för att jag rensar ur och gör om... Nu hade jag tänkt att göra ogräset till täckmaterial, kompostera direkt i landet a´la Börje!

Dessutom hade jag fått för länge sedan en kompostkvarn av dr K. Jag fick den för att han sa att den var värdelös, han hade ingen användning för den... och jag trodde honom inte. Den har stått och väntat i några år och nu var det dags. Men Dr K hade rätt, den var riktigt jävla värdelös! Efter ett antal minuters svärande och bökande med kvarnen gav jag upp. Det var inte rätt sätt...

Något besviken tog jag fram gräsklipparen och körde sönder en del med den. Bondjäntan fick horn i pannan och blev miljöbov. Inte så himla miljövänligt att köra över all kompostmaterial med en gräsklippare som går på bensin. Inte bra men inte heller dåligt. Men men det blev ändå någerlunda smått. Nu ligger det högar med ogräs och väntar på att bli kompost...eller täckmaterial.

Jag vill verkligen ha en bra kompostkvarn som tuggar sönder allt! Kvistar till ogräs. Jag vill ju ta hand om materialet och göra bra jord. Jag har ju trädgårdskomposter men det tar tid... det här skulle ju gå så mycket fortare och spara utrymme. Och vad ska jag göra med schabraket som skulle föreställa kompostkvarn?

Jag får nog fundera... på... hur jag ska få till det.

22 juni 2011

Idag regnar det igen...



Idag målas det med linoljefärg innomhus...
Idag läses det inspirerande inredningsböcker...
Idag plockas det fläderblommor till fläderdryck...
Idag myses det, idag är det soft!

21 juni 2011

Ekologisk odling på hög nivå!

I söndag var jag ute på vift i regnet. Oh my vad regnade men jag överlevde även om jag fick köpa mig ett par nya stövlar då de andra hade hål. Mari - Blomkronan hade sedan tidigare på förslag att vi skulle åka på öppna trädgårdar och sagt och gjort, det gjorde vi i söndags!

Vi hämtade upp Anna - Lilla Hasta på vägen till Börje Remstams trädgård utanför Eskilstuna. Att komma och hälsa på Anna var ju en upplevelse i sig för mig som ska renovera och gillar gammalt. Deras hus var ett "gammalt torp" som var välbevarat. Ni vet höga trösklar och lågt till tak. Riktigt fint... skänkar, stolar med mera i original från länge sen... I like! Jag skulle nog kunna hälsa på henne igen! ;-)


Dessa bilder har jag lånat av Anna som faktiskt hade sinnesnärvaro att fota. Själv lämnade jag kameran i bilen... (?) Det här är Börje som berättade om hur han får det att växa, hur han oldar ekologiskt utan en massa gifter. Han visade hur han gjorde med växhussalladen med en pappkrage :-) Hur han täckodlar i växthuset... odlar i grus och tillsätter gräs. Hans tomater var dryga metern...mina är ca 40 cm. Okej, mina kom ju ut i tomathuset härom veckan...kan bero på det. Tror att han hade något mer tid än jag har haft denna vår. Här kan man läsa om Börje i DN. Och här om hans trädgård.



Dessa bilder lånade jag från Mari som också hade kameran med sig trots att regnet öste ner. Ibland är det bra med mobilkamera... Börje täckodlar med finess måste jag ju säga. Han lägger komposten direkt på jorden innan den blir kompost, på med gräsklipp i långa rader, alltid på samma ställe. Gångarna är också alltid på samma ställe... mellan gångar och täckning sår han och får fantastiska plantor. Och det som var också intressant, att han blandade köksträdgård och blommor... fina former och sköna blandningar. Något att ta efter. Tänka lite mer i blanding och mindre i raka former... även om täckodlingarna var raka så fick han till det. Snyggt och imponerande.



Mera bilder från Anna som blev lika imponerad som jag av jordkvarnen. Börje tillverkar verkligen jord.... som han odlar i. Inte tvärtom; att han odlar i jorden... Nä jord är hans passion! Han pratade mycket om hur han blandar löv med olika saker...hur han låter löven ligga... olika ålder på löven... med mera. I facken här hade han olika material och löv av olika årgångar ;-) Kul med en riktig "jordnörd".

Vi hann med en till trädgård även om det var "för sent" egentligen. Återkommer med om den. En härlig dag även om det var en mycket blöt dag! Tack Mari och Anna för en skön upplevelse!

18 juni 2011

Ej ekologiskt - någon annan betalar

Läser hos It´s easy being green om att en ekologisk matkasse kostar ca 13 % mer än en "ordinarie" matkasse. Det är inte konstigt att ekologisk mat kostar något mer än "vanlig" mat. Ja menar om du inte betalar för vad mat kostar egentligen så är det någon annan som betalar för det. Det kan vara djuret, som betalar med sin hälsa och hur den har det under uppväxttiden, det kan vara bonden som plockar kaffebönorna som betalar med sin hälsa, det kan vara moder natur som betalar genom att bli utarmad och växthusgaser. Någon betalar om du inte betalar. Att vi anser oss att ha rätt till att handla alla varor året runt är också ett problem. Att köpa oljevärmda växthusodlade vattninga tomater långt bort ifrån i januari är knappast ett bra miljöalterantiv. Någon betalar för det. Vi borde välja ekologiskt samt säsongsbetonat.

Var nyligen på ett matevent där Björn Bernhardson pratade om att man borde märka maten som innehåller tillsatser istället för tvärtom. Jag är lite inne på samma bana, märk mat som INTE är ekologisk!

Gör den ekologiska maten till riktig, till ordinarie mat, till vanlig mat! Så borde det vara, ren fin mat borde vara vanlig mat och inte tvärtom. Varför märker vi mat som är bra mat istället för mat som är mindre bra? Mat som är manipulerad, mat som innehåller konstiga tillsatser, mat som inte är ekologisk - märk med EJ EKOLOGISK och gärna med undertexter så som man har på cigarettpaket! "fullt med tillsatser", "någon annan betalar", "tveksam djurskötsel" och så vidare och så vidare. Tror att det skulle bli annat ljud i källan och framför allt skulle den ekologiska marknaden bli större och lönsammare.

Godmorgon!


Har precis avnjutit min frukost med bovetegröt, morotsjucie och grönt te efter en morgonpromenad. Idag blir det nog en innesittardag ;-). fy vad blåsigt och kallt det var ute. Men jag hann lukta på pionerna innan regnet kom. Vilken doft!

16 juni 2011

Lyxig glutenfri musli


Idag har jag gjort glutenfrimusli a´la Ulrika Davidsson. Jag har följt receptet i boken Raw Fodd så gott som och endast gjort mindre förändringar. Det bästa med allt inhandlande av råvaror att jag upptäckte att det fanns Fairtrade Kardemumma och riktig ekologisk vanilj! Känns riktigt lyxigt att pimpa muslin med dessa smaksättare. Självklart har jag valt allt ekologiskt eller kravodlat, ganska mycket blev saltå kvarn produkter.


Jag började redan i går kväll med att blötlägga ett halvt paket hel bovete tillsammans med solroskärnor. De fick stå natten igenom och idag hällde jag av dem, bredde ut röran på en ugnsplåt som grund till muslin. Därefter tog jag en påse med mandel och två nävar med valnötter, hackade dem grundligt men ändå så att det fanns bitar kvar. Vill ju ha lite tuggmotsånd. I receptet är det hasselnötter och mandel men eftersom jag är lite känslig mot hassel-byter jag ut det.

Plötsligt dyker en kisse upp och tycker att jag borde verkligen ägna tiden till honom inte läsa en massa recept och göra musli. Flera gånger fick jag lyfta ner kattskrället innan han gav upp. Och varje gång la han sig verkligen på boken?!

Tillsamman med de hackade nötterna la jag ner krossad bovete, pumpafrön, kokosflingor, linfrön, kanel, vaniljpulver, kardemumma och honung på plåten. Sedan stjuss in i ugnen 30 minuter 200 grader. Rörde om då och då.

Under tiden när plåten med denna härliga musli var i ugnen så hackade jag fikon och aprikoser. I receptet står det dadlar men jag gillar fikon. Och så tog jag även gojibär! När muslin hade rostats färdig tillsatte jag frukten och bären.


Blandade om ordentligt och tog mig en lunchtallrik med musli och soyamjölk. Kunde liksom inte låta bli... inte behöver man spara sig till frukosten nästa dag när man har en nygjord lyxig glutenfri musli som luktar himmelskt!

Skål!


Idag består min frukost av ett glas citronvatten, en mugg med grönt te och en grön smoothie eller egentligen en grön grönssaks och frukt drink. Den innehåller ett äpple, groddar, avocado, broccoli och havregryn. Jag mixar med vatten och en matsked Sunwic som är kosttillskott med fibrer. Så idag dricks frukosten!

Skål!

15 juni 2011

Hälsoretreat



Flera har nog förstått att det har varit något för mycket under våren här hemma. Det har resulterat i flera mindre roliga stressrelaterade åkommor som det är nu dags att syna. I förgår gick jag till en massagesterapeut, ja hon är massa annat så som hälsocoach med mera. Men jag var där för att jag är så spänd och b e h ö v e r slappna av med massage. Trodde jag....

Visst masserad hon. Dock var det ingen skön avslappnande massaage utan det gjorde ont. Det gör ont nu med, som om jag vore överkörd av en långtradare i 180! Nu masserade hon inte bara utan talade också om vad som var galet och hur man (jag) kan rätta till saker. Innanjag träffade henne så hade jag en plan. Jag visste att jag inte är i så bra skick med alla stressrelaterade åkommor och hon var en del av min hälsoretreat.

Planen är följande de närmsta dagarna (ca 2 veckor); "detoxa", vila, promenera, yoga, läsa god litteratur, simma, och göra saker som är gott för själen. Detoxandet handlar om att göra nystart med maten och rensa ut det gamla. Ekologiska grönsaker och frukt i mängder gör gott och är gott. Vila är en viktig del av min återhämtning tillsammans med yogan, ett måste för att hitta kraft. Promenera och simma för att jag gillar det och för att det är viktigt att röra på sig. Troligen kommer det till en massa trädgårdsarbete också! :-)

Läsa god litteratur är bland det bästa jag vet. Jag älskar böcker i alla former och kan läsa mängder om jag tid. Och tid har jag nu. Gott för själen blir till exemepel att åka med Mari Blomkronan på öpnna trädgårdar på söndag. Ser verkligen fram emot det! Hoppas bara att det onda har lagt sig till dess. Att var mer eller mindre sönderknådad (egentligen sönderstressad) är ju inte roligt. Ja ja...

I morgon är en annan dag!

12 juni 2011

Vaknar tiiiidigt, orimligt tidigt!


Idag kan man inte ens säga att jag var uppe med tuppen... nä jag hade kunnat väckt tuppen 03.45! Shit, det är inte f-n roligt att vakna tidigt och inte kunna somna om... varmt, åska och pigg som en mört i huvudet. Så jag väntar på grön glädje... ;-)

11 juni 2011

Baka hemma hos mig? Nääää med middag vore nice!

Läser hos Lotta med bloggen Om jag var din hemmafru (typ en av de matbloggar som är värd att läsas) om en undersökning om vem svenska folket vill bjuda hem för att baka. Förutom att man kan ifrågasätta hela undersökningens kvalité kan man ju ifrågasätta varför man skulle vilja ha hem någon som bakar? Högt upp på listan hamnar Mat-Tina 22 %, Leila Lindholm 21 % och Per Morberg med 17 %.

Näää jag skulle nog vilja hellre att någon kom en hel vecka och gjorde middagar till mig och familjen. Snabba, härligt fräscha vardagsmiddagar! Hur lyxigt som helst! Och plötsligt skulle vi få några nya recept till vardagsångesten... bra tanke. Hur i h-e ska man få vardagsmatlagningen bli rolig, avslappnande och mysig? Är det någon som har mera tid att ge bort till oss med tidsbrist? Och ork... och ....

Ja, kanske man kunde få önska sig en matinspiratör för varje dag i veckan som lagade en bra middag?! Men då väljer jag mina egna favoriter...

Måndag: Renée Voltaire
René jobbar mycket med Raw-food. Jag är ingen expert på ämnet men gillar att äta fräsch mat. Har absolut inget mot att man inte hettar upp maten utan försöker spara på vitaminerna. ;-) Mera grönt till folket!

Tisdag: Anna Bergenström och Fanny Bergenström
Först tänkte jag bjuda in Paolo Roberto. Men varför allsindar då? Kanske för att jag älskar att irritera mig på honom. Han säger saker som får mig att gå i taket på bara en millisekund. Och ändå... Men om jag ska få en fridfull kväll och få inspiration så får han avstå, där med basta. Jag bjuder istället in två intressanta människor som inte syns så mycket i media; Anna och Fanny Bergenström! Jag bjuder in båda, både för maten men också för att få lite tips angående fotografering! Två flugor på smällen! Under valnötsträdet är en favorit som jag hämtar inspiration från om och om igen.

Onsdag: Lotta Lundgren
Lotta är en självklarhet. Efter Landet Brunsås (där jag mötte på henne för första gången) så är hon en av de självklara. Och jag har ju fått hennes underbara bok som heter samma sak som hennes blogg; Om jag var din hemmafru. Lotta får komma på onsdagar då har jag lite mera tid. Jag slutar lite tidigare än andra dagar och kan passa på att prata lite med Lotta om både ditt och datt. Och Lotta du får gärna laga till min kalkon i balklänning! ;-) Eller jag kan tänka mig en lunch också...skit i familjen.

Torsdag: Sanna Ehdin
Sanna Ehdin har länge varit en favorit med boken Sannas mat. Det någonting lite extra med människor som har hittat sin plats i livet med både hälsa och arbete. Skulle säkert få några tips en torsdag kväll med Sanna.

Fredag: Per Morberg Bild lånad från Per Morbergs hemsida.
Ja vad ska man säga om denna karaktär som gör pengar på sitt namn... jo att jag önskar att jag vore lika bildskön och karismatisk som Per och kunde gör lika! :-) Jag är enormt fascinerad av honom som person och skulle verkligen vilja träffa honom över en middag. Frågan är om han kan laga "snabb" mat...? Hur som helst som tror jag han är både underhållande och en skön typ i köket och fredagar kan man dra ut på matlagningen.

Lördag: Ulrika Davidsson och Ola Lauritzson
Ja både Ulrika och Ola är favoriter. Snygga och framgångsrika. Och hälsosamma. Och alldeles underbara.... Vad ska man säg mer? En middag på lördag kväll skulle ju sitta fint! Jag kan duka.

Söndag: Hannu Sarenström
Hannu skriver böcker om både trädgård och mat på ett ganska skönt sätt. Passar min smak. Har hans matböcker dock står inga av hans trädgårdsböcker i bokhyllan än (har lånat på biblan). Men om jag får välja kanske att jag skulle välja en kötträtt idag, Grillad kotlettrad med kryddade bönor! Bilden är från en mässa när Hannu tillagar grönsaker och ekolamm tillsammans med en annan ekokock, Rune Kalf Hansen. Han får ju gärna hänga på Hannu om han inte har något bättre för sig en söndag!

Vad tror ni? Vilke upplevelse det skulle vara va?
En hel vecka med människor som inspirerar!

Vem skulle du bjuda hem?

10 juni 2011

Kycklingar på rymmen!




Sitter och målar några ljusstakar på verandan och plötsligt ser jag kycklingar gå på gräsmattan och picka! Kycklingar på rymmen i kvällsolen! ;-)

Trevlig fredagkväll på er!

Living Green



För ett tag sedan fick jag en inbjudan från Living Green och jag tackade ja! Här om dagen tog jag maken under armen och gick på detta trevliga matevent efter arbetet. Vi hälsades välkomna av grundaren till Living Green, Edit Künstlicher som också höll i själva eventet. Härlig livsbejakande kvinna!


Och det var Ulrikas Davidssons närvaro som fick mig att tacka ja. Hon har skrivit flera böcker som jag har och nu har hon skrivit en ny som som handlar om Rawfood och mat som är inspirerad av ravfood. Denna bok fick vi i vår goodiebag! Och jag fick den signerad... :-)


Fick ett smakprov på maten och det var rödbetsqinoa, ärtpesto och blomkålstaboulah och fetaost. Himla gott och mycket fräscht. Det fanns också ekologiskt rödvin och vittvin samt kallt te.



Och så fick Ulrika besök och lyckönskningar av Ola Lauritsson! Och plötsligt förvandlades Bondjäntan till en paparazi! Himla bra bild det blev på dessa sköningar. Förutom att Urika bjöd på mat så höll hon en bra föreläsning om varför man bör tänka till om maten... MAGEN, hur mår den? Många igenkänningsskratt gick i genom publiken när hon tog upp svullna magar och andra problem.

Och så hade Äkta Vara sin ordförande i föreningen närvarande, Björn Bernhardson. Han pratade om vikten att påverka och att det går att till få förändring.

7 juni 2011

Vilken tur jag har!


Idag kom en arbetskamrat och undrade om jag var intresserad av några broccoliplantor och några brysselkålplantor som hade blivit över när hon planterade ut sina i koloniträdgården. Och hon hade ingen aning om min incident med skållade plantor! Har jag tur eller har jag tur med en sån kollega?!

6 juni 2011

Överlevare






I helgen har jag tagit tag i det som måste tas tag i; nämligen varmbänkarna med alla döda plantor. Jag kokade en massa plantor i måndags genom att stressa iväg till jobbet på morgonen utan att öppna för ventilation i varmbänkarna. :-/ Full sol hela dagen och plantor dog som flugor. Men idag, så har jag faktiskt hittat plantor som överlevde katastrofen!

Flera chilisar hade överlevt då jag hade grävt ner dem ordentligt. Tomater hade överlevt... fyra plantor av aubergin överlevde och så en massa basilika. Skönt att allt inte dog. Nu har jag även sått meloner ( i senaste laget) och squash i varmbänkarna där det plats över. Det betyder att vi kanske trots allt får lite grönsaker i år med.

Det som gick åt var 26 plantor med majs, 10-tal plantor med broccoli, 24 plantor med chili, några gurkplantor, 11 plantor med aubergin, vitkålsplantor, 12 zucciniplantor, 10-tal tomater och sallad. Nu har jag faktiskt flera tomater i tomathuset och flera chilisar på verandan i krukor så jag klarar mig. Men tråkigt med kålen, broccolin och majsen. De andra hinns säkert med....

Med hopp om grönt!

4 juni 2011

Olivträd


För ett tag sedan gjorde jag ett verkligt fynd ;-) jag köpte två olivträd väldigt billigt! De var långa mycket rangliga och idag har jag beskurit dem hårt med hopp om att de buskar till sig. Visst vore det härligt med stora fina täta olivträd med egna oliver!

Nu till min fundering: går det att föröka olivträd med sticklingar? Jag tog i alla fall hand om skräpet och planterade dem i såjord med hopp om en djungel av små olivträd. Vad tror ni? Hur ska jag behandla dem för bästa resultat? Öka luftfutkigheten med plastpåsar? Några förslag?

Nä nu ska jag ut och måla verandagolvet!
På återseende!