31 jan. 2012

Spännande med Lactobacillus acidophilus !


Nu har fått hem mina Kefirgryn som jag har beställt. Jag är en riktig älskare av mjölsyreprodukter så som olika sorters yoghurt och fil och blev intresserad av Kerfir. Det är en syrlig mjölkdryck som ska vara mycket nyttig med bakterien Lactobacillus acidophilus och jästsvampen Saccharomyces kefir.

Jag har aldrig ätit Kefir tidigare så jag är grymt nyfiken. I min fantasi tänker jag mig att jag ska använda den bland annat till morgonsmoothie med sommarens härliga bär! Men det är lite pyssel, man ska lägga grynen i mjölk, låta stå i rumstemperatur minst 8 timmar, sila av och ställa i kylen, lägga grynen i glasburk och sätta i gång en ny Kefirladdning. Och så får man lära sig att anpassa mjölkmängden med hur tjock och sur man vill ha sin Kefir. Alla barn i början.

Lite info på Wikipedia.

Jag la ner grynen i en ren glasburk som låg i lite mjölk i en plastpåse vid ankomst. Nu hade jag två "förpackningar" med Kefirgryn då en av dem ska bli en present. Men till att det är dags med present får jag ta hand om grynen på bästa sätt ;-) Som ett husdjur eller nåt...hahahaha Anyway, jag la dem i glasburkar och hällde på mjölk, satte på ett kaffefilter för att förhindra djur i burken. I morgon bitti får jag mitt första resultat och det blir himla spännande! Just nu är jag lite morgontrött och jag går upp vid 5.15 - kan hända att jag måste skvätta kallt vatten i ansiktet så vaknar på riktigt innan jag pysslar om min Kefirburkar.

Måste också införskaffa mig en plastsil eller ett durkslag i plast (var man nu hittar det?) då Kefirgrynen inte mår bra av metall. Eller så låter jag maken gå på spaning och lösa mitt plastproblem ;-)

Jag återkommer med mina lactoäventyr!

29 jan. 2012

Hjälp önskas: Vad betyder såråden?


"Förkultiveras inomhus i feb-mar eller
sås utomhus i krukor eller på friland maj-sep."



Detta står som såråd på fröpåsarna på flera av växterna jag ska så; Vit Rudbeckia Echinacea purpurea, Koreansk Anisisop Agastache rugosa, Rudbeckiahatt Green Wizard Rudbeckia occidentlis och prickig Temynta Monarda punctata.

Jag trodde att de skulle sås under vinterhalvåret och ställas ute med ett snötäcke ovanpå? Men på påsarna står det ju förkultiveras inomhus...? Samma gäller mina olika salvior, Stäppsalvia och Houngssalvia. Jag vill verkligen lyckas med sådderna så jag vill inte göra bort mig.

Snälla, hur gör jag?

28 jan. 2012

Aubergin


Idag blir det sådda av tre sorters Aubergin, fröna är köpta från Impecta och bilderna lånade även från dem. Förra året sådde jag några få frön av två sorter och hade bra resultat. Trodde inte att de skulle ge frukt men jo sörrni, man kanske har gröna fingrar?!

Först ut är Black Beauty som är kulturarv från 1902. Sorten fungerar både i växthus och i varma lägen. Jag hade min i hink och den stod i tomathuset tillsammans med tomaterna. Gav några frukter. Udumaplet kommer från Tamil-området i Indien. Får 6-7 cm långa, vita till gula frukter med lavendelfärgade strimmor. God smak. Dekorativ och god, både färsk och tillagad. Varmt växtläge. Växer bra även i krukor. Denna är en nyhet för mig och jag hoppas mycket på den.
Den gröna, Applegreen har mellanstora, äppelgröna frukter. Den är extra tidig och rikgivande, tolererar även något kallare växtplatser enligt fröfirman. Jag vet inte om den är extratidig -jag har inte så stor erfarenhet men jag håller med om att den ger frukt. Den kan även odlas i krukor inomhus, på balkonger och liknande. Jag hade mina två i en hink.

Vad ska jag göra med mina tusental aubergin då? Hahahaha det är nog ett önsketänkande ;-) att de skulle ge frukt som squash men man kan ju alltid hoppas. Jag ska självfallet äta färska i sallader, i mousaka och gratänger, grillade skivor med ost på och så vidare. Men jag ska ju försöka ta reda på lite till vintern också... inlagda auberginskivor, pickles, någon form av auberginketchup/sås, spännande att leta efter recept. Du kanske har någon favorit?

Jamie kokar ju lite som man kan inspireras av...





Jag ska nog göra en lista här till vänster med allt som är sevärt och ger inspiration inom odling och tillvaratagande. Hojta om du har några bra tips!

Må väl!

27 jan. 2012

Planerar för mera grönt

Jag håller ju på att planera för årets odling som ska utökas till "vintergrönsaker" och inte bara för sommar och höstskörd. Mål 2012! När jag sitter på bussen, på väg hem från jobbet åker frökatalogerna fram tillsammans med överstrykningspenna och listor. Listor på vad som ska köpas in, listor på när de ska sås, inne eller ute, listor på vad man kan göra med grönsakerna, hur man förvarar dem... Ute faller snön och jag är så redo!

Imorgon fortsätter jag med att så. Har ju redan sått kronärtskocka och ett antal chilisar och i morgon blir det fler samt paprika och aubergin. Paprikafröna heter Yesil Tatil och jag skulle vilja ha någon mer sort som fungerar bra i kallare väder... De ska ju sås tidigt och jag hade tänkt vänta lite med nästa fröbeställning... har alltså ett litet problem...

Jag ska också se vad som händer med mina kronärtskockor som jag har i en hink i källaren. Jag grävde upp några plantor i höstas med hopp om att övervintra dem. Dock har jag inte gett dem någon tillsyn så de är nog törstiga om de har överlevt!

Sen måste jag lobba för River Gottage Veg program. Kan ju vara så att jag är något insnöad på grönsaker och odling men jag tycker nog att det är sevärt! ;-)




Have a nice friday!

26 jan. 2012

Nu händer det grejer må ni tro!

Den här veckan har sprungit om mig i raketfart, lite mycket på jobbet kan man säga och därför lugnt på bloggen. Och inte har jag hunnit hälsa på hos er heller men den som väntar på något gott... blir härlig lördagsfrukost med läsa ikapptid ;-)

Här hemma har ALLA sorter av chili grott! Helt galet roligt. I och för sig så har det varit varierande resultat på hur mycket men ändå. Vissa sorter har grott hundra procent! Nu står chilisarna i vardagsrummet under lysrör i en plasthylla och det är väl något svalare där inne, typ 17-18 grader. Hittills har de stått i köket ovanpå diskbänken med diskmaskinsvärme under för att gro. Man måste ju utnyttja dessa värmekällor som finns "gratis" om ni förstår vad jag menar.

Nu drömmer jag om egen chilisås, heta salsor, egen tabasco, olika chiliinläggningar, grillade chilin, soltorkade chilin, syltad chili, fyllda chilin som snacks och förrätter, yeh, you name it! Kanske till och med mjölksyrad chili? Hahaha börjar jag bli galen? Har tagit en gammal anteckningsbok som jag ska fylla med många chilirecept så att det är bara att välja.

Och idag damp det ner lite fler (!) chilifrön i brevlådan från Patrik. Kul med nya sorter; Sweet banana, Habanero, Gul Rocoto, White Habanero, Aji Pineapple och Aji Rocotillo. De får vänta till helgen innan de hamnar i jorden men det klarar de nog av va?

Ha en go torsdagkväll!

22 jan. 2012

Mat för kropp och själ!

Jag har fått ett ärofyllt pris, Libster Blog Award av Annas gröna kök med motiveringen: Hittar alltid tillbaka till din blogg för inspiration till odling och miljö. Så nu får du en award av mig!

Det är ju precis det jag hoppas att jag gör med bloggen, inspirerar och motiverar! Ibland kanske någon pekpinne dyker upp men allt som oftast försöker jag påverka på ett positivt sätt. Jag tror ju på en grönare planet och jag tror att alla kan göra något. Jag är bra på vissa saker och försöker förbättra annat. Man kan alltid bli bättre ;-).

Priset får jag tillsammans med flera vego-bloggar och jag blir ju stolt så klart. Själv försöker jag laga mer vegetarisk mat även om vi inte är vegetarianer. Ibland har vi den vegetariska maten som tillbehör, ibland har vi animaliska produkter som tillbehör och ibland har vi bara vegetarisk mat. Egentligen är jag inte så mycket för att kalla olika maträtter för vego eller inte utan jag önskar att vi åt mer grönt för att det är hälsosamt och gott!

Jag kommer inte skicka priset vidare MEN jag gör gärna en länklista
med goda förebilder av matbloggare!
Jag behöver mer inspiration så skriv ner era favorit matbloggare, med en länk så sammanställer jag dem. Alla kategorier är välkomna, mat är ju så mycket - viktigt för både kropp och själ. Jag börjar med Annas gröna kök och några som hon prisar och en som jag brukar glutta i, Fröken Dill. Vad har ni för favorit-mat-bloggar?

21 jan. 2012

Ser ut som vinter


Nyvaken och jag tittar ut genom fönstret i köket och upptäcker att det ser ut som vinter! Jag släpper ut hunden som börjar skälla på något långt bort... två älgar som knappt går att urskilja i diset. Näe nu är det nog dags för en härlig frukost!

19 jan. 2012

Blogger Blogger we got a problem..

Tyvärr är det megaproblem med kommentarer på min blogg just nu så jag får göra om till pop-up fönster och se om det blir bättre. Man kan läsa på Known issues for blogger om just detta. Förhoppningsvis löser de snart problemet och jag kan återgå till att ha det som jag vill. Annars blir det till att byta bort blogger... Suck och stön!

Hoppas att ni kan kommentera återigen!

18 jan. 2012

svt 20:00, speciella trädgårdar!


Då jag är fattig på grönt hoppas jag verkligen att detta kan ge mig lite växtnäring denna period! Ser fram emot lite trädgårdsprogram då jag missat mitt favoprogram, 100 % bonde.

16 jan. 2012

Rotfrukter!


Jag håller ju på som bäst att försöka planera för vinterförvaring av kommande säsong av grönsaker. Man kan ju tycka att jag är ute i god tid men jag tror att det är helt rätt att ha framförhållning. Just nu ritar jag olika bäddar med grönsaker och samplantering är i fokus. Jag ska odla så mycket som möjligt i upphöjda bäddar för att få ut så mycket som möjligt på liten yta. Det är ont om plats och jag vill ha många olika grönsaker.

De olika frökatalogerna ligger framme och många markeringar finns om jag vad jag tror kan bli bra. Fokuserar på rotfrukter och kål, ett av mina mål för 2012:-) Vad passar bättre till middag i dag än ugnstekta grönsaker, hemmagjord aioli och en god linssallad? Full av inspiration har jag skalat gula betor, rotselleri, palsternacka och vitlök, delat dem och smaksatt dem med färsk rosmarin och lite torkad timjan.

Nä, det är dags att försöka sammanställa listorna.
På återseende!

15 jan. 2012

Det kom ett mail om fröfrosseri och lyxshoppande!

Jag fick ett mail för ett tag sedan. Eller, jag får ofta mail men det här var lite speciellt... Många skickar frågor som inte alls är svåra att svara på men lite då och då kommer något annorlunda. Jag vet inte om det var illa ment men jag upplevde ändå att mailet var lite syrligt.

Men eftersom jag vet att det är svårt att kommunicera med mail (skrift), att det lätt kan uppfattas fel tänkte jag att jag släpper det. Men det har gått några veckor nu och jag kan inte riktigt släppa det. Känner att jag har behov att förklara mig. Och jag gör det här, för det kanske finns andra som undrar...?

Personen i fråga undrade om mitt lyxshoppande och fröfrosseri inte rimmade illa med min profil; "Är för en hållbar och kvalitativ konsumtion, det vill säga att jag inte är emot all konsumtion utan snarare har en återhållsam tanke och handling vad gäller att konsumera."

Min förklaring skulle kunna mynna ut i ett långt ramaskri här på bloggen men jag ska undvika det. Jag ska verkligen försöka förklara på mitt bästa pedagogiska sätt. Kanske bara någon liten spydighet. Jag ska inte lägga mig på golvet och skrika som ett barn, nej jag ska... vara lugn.

Nummer ett: jag antar att det ÄR lyx att äta egenodlade grönsaker som smakar mycket, är näringsrika och inte är besprutade med gifter. Dock behövs det något att odla ifrån - frön.

Nummer två: det är mycket jobb bakom goda härliga grönsaker som man kan skörda från sensommaren till senhösten. Dock kommer de från - frön.

Nummer tre: i år ska jag dessutom öka mitt odlande både i mängd men också i tid och det betyder att jag måste köpa mer - frön.

Nummer fyra: dessutom kommer jag att lyxa till det med blommor i år som jag sår från - frön!

MEN jag åker inte utomlands i stup i kvarten, jag kör ingen lyxig bil, jag köper inte dyra fina kläder, jag köper mycket sällan smycken och dyrt smink, jag går inte på krogen och när jag handlar försöker jag handla ekologiskt och miljömedvetet!

Växtförökning...

Har ni sett? Lottas Lund har utlottning av boken växtförökning!
Vilken tur va? Jag som är i stort behov av en sådan bok...
Nu håller jag tummarna!

Chilisådderna går ju si så där kan man tycka men snart blir det nog bättre!


Man kan konstatera att det är svårare att få gamla chilifrön att gro än nya. Bara så att ni vet. Ifall ni nu inte visste... Jag hade en aning men att det skulle vara så illa som det var hade jag inte gissat på. De allra flesta som jag sådde den 4 januari var gamla frön och inte har det blivit lysande resultat. Typ nästan liksom inga har grott. Den nya, Lemon Drop som jag sådde har jag lyckats bra med, alla sådda frön har grott!

Igår sådde jag nya nya ;-) Det vill säga nya sådder med nya frön och sorter! Från Franchi fröer, som har massor av Italienska fröer, har jag beställt fyra nya sorter av chili och några tomatfrön. Roligt med lite Italiano i trädgården.

En gul chili som heter Roumanian Giallo. Den är ursprungligen från Rumänien. Den ska vara god som färsk men också bra för torkning. Stark. Många frön.

Grisu´Ibrido som kommer från Sardinien och ska vara mycket produktiv. Kan ätas både som grön och röd. Har sötare smak när den mognar och blir röd. Stark.

En Stromboli, en orange chili som ska vara högproducerande. Stark. Från Italien. Många frön. Sådde många typ 30, tänker att jag säljer lite plantor på jobbet...

En som heter Peppino Ibrido som inte är stark och som jag ska använda till att stuffa. Ni vet göra sånadära härliga chilisar med ostfyllning. Från Italien.

Dessutom så har nya Espelette frön från Runåbergs kommit tillsammans med Paprikan Yesil Tatil. Från de baskiska provinserna i södra Frankrike kommer Espelette. En favorit förra året och jag hoppas på bra skörd i år också.

Från Örtagårdens fröer har jag sått fyra olika sorter. Jag letade efter en speciell chilisort som är söt men har inte hittat den. Från Örtagården fick jag ett annat förslag som jag ska prova, Fenir. Dessutom är det så roligt att läsa om chilisorterna hos dem för förklaringarna är verkligen personliga!

Fenir, "Mild smakrik paprika liknande, med en smak som påminner om salmiak. Rosta den i ugnen skala och häll över en god olivolja." Japp, det är bland annat det jag ska ha den till... Till härliga inläggningar och antipasto.

Och så blev det Monkeyface "Vackert rynkad frukt gyllengul och stor nog att ostfyllas vad mer kan man bergära, smaken är nog en av de största överraskningar jag fått i år, en explosion av fruktiga väl sammansatta smaker, medelstark som gjord för grytor och grillsåser, fiskgrytor älskar denna peppar."

Mini bonnet, "varför blir man så attraherad av dessa skrynkliga nästan missformade frukter, jag vet inte men dom ger chilipepparfamiljen ännu mer charm, tänk om alla hade sett likadana ut då hade det här varit en dålig affärside. Nej, mångfald det är grejor det. Den var lite starkare än jag trodde och med en utpräglad chilipepparsmak. alltså ett brett användningsområde."

Och slutligen Jamacian Bell, "God men inte så stark, doftar rabarber. Form som en kyrkklocka, klarröd, mycket vackra frukter. Ostfylld och ugnsgratinerad blev den av årets favoriter." Ja men det blir väl en till sort att fylla och njuta av :-)

Så nu får vi se om det blir bättre resultat på mina nya sådder. I o f ger jag inte upp de gamla än, de får stå kvar på diskbänken någon vecka till. Kanske att det gror fler men att de behöver mera tid?

14 jan. 2012

Mål 2012

Det där med nyårslöften är jag inte så bra på men jag har ändå några nya mål för 2012 som jag ska arbeta mot. Det är alltifrån hälsan till projekt i trädgården. Det känns helt rätt att inte lova saker utan fokusera på att arbeta för något som är viktigt för mig och går att uppnå.

Det ligger flera inlägg på raken med Mål 2012. Detta för att jag ska kunna gå tillbaka till de olika kategorierna och använda som checklista under året. Häng med, vet ja!
Hälsan
Detta år kommer gå i ego-tecken. Det vill säga att försöka sätta mig själv främst och inte alltid göra allt för alla andra. Förstå mig rätt, jag menar inte att jag ska strunta i omvärlden eller nära och kära, nej jag ska bara tänka lite mer på min egen hälsa. Ett stort förbättringsområde!
  • T ex så ska jag (fortsätta) arbeta för att jag ska hinna träna, jag behöver få mer energi samt tappa 10-15 kilo i vikt, dessutom skulle jag vilja vara vältränad! :-)
  • Lyxa till med någon behandling så som massage, ge mig själv lite positiv uppmärksamhet då och då.
  • Byta jobb. Jag behöver ta tag i mina stressrelatera symtom. Och även om jag gillar mitt jobb så är det dags att börja tänka lite mer på mig själv. Blir spännande att se vad jag kan komma hitta på när "jag blir stor".
  • Att bli en löpare! Men då måste jag bli frisk från hälsporren...
  • Unna mig fler kulturella upplevelser. Gå på vinprovningar, teater, "trädgårdsmöten" opera och annat som känns intressant. Detta betyder inte att jag skulle tappa mina ideal eller ge upp mina värderingar. Man kan göra både och.

Mål 2012


Huset

Vi har bott tio år i huset utan att prioritera det så himla mycket. Det är dags nu. Jag vill inte bli gammal och tänka; "det där borde vi gjort... " utan nu är det dags att handla. Vi ska jobba för att huset blir bättre och mer anpassat för vår livsstil. Det handlar inte om att lyxa till huset med alla möjliga prylar utan det ska bli mer funktionellt.
  • Ja, arbeta för att göra om köket. Projektet är påbörjat men långt ifrån klart. Sakta men säkert, ett steg i taget. Och efter köket, badrum och tvättstuga. Dessutom behöver jag måla färdigt i hallen. Många påbörjade projekt som behöver göras klart, avslutas.
  • Huset ska målas om på en eller två sidor och alla fönster på övervåningen behöver kittas om och målas. Både för att hålla värdet på huset men också för att inte huset ska falla sönder då det blir så mycket större projekt att ta hand om.
  • Kanske om man hinner med att göra ordning källaren så att man kan utnyttja den på ett bättre sätt. I matkällaren skulle jag verkligen vilja ha bra hyllor att förvara maten på. Behovet att få mycket förvaringsutrymme i matkällaren är stort om grönsaksförvaringen inför vintern ska ska lyckas.

Mål 2012


Grönsaksodlingen

Planen för i år är att utöka grönsaksodlingarna till att bli mer självförsörjande än tidigare. Det vill säga, odla inför vinterhalvåret också. Nu är vi självförsörjande av grönsaker under sensommaren och hösten men jag önskar att vara det under större delen av året.
  • Att planera för inköp av frön till rotfrukter och andra "vintergrönsaker". Jag bläddrar för fullt i frökataloger och försöker tänka på behovet vi har och hur mycket vi kan ta hand om hur. Nyheter i år blir att satsa på olika kålsorter.
  • Att utöka inköp av grönsaksfrön i allmänhet. Mycket vill ha mer.
  • Lära mig mer om ekologisk odling angående hur man får lyckat resultat med kål! Eftersom jag samplanterar mycket och planerar även i år för det vill jag inte ha halva grönsakslandet täckt med fiberdukar... Hur lyckas man då?
  • Jag ska flytta på varmbänkarna och utöka odlandet med flera odlingslådor.
  • Köpa in fler bärbuskar och plantor. Röda vinbär, krusbär, röda och gula hallon... vita smultron och jordgubbar.
  • Lära mig att mjölksyrejäsa grönsaker för att kunna förvara grönsaker på flera sätt. Och det är väl så nyttigt!
  • Lära mig att göra t ex cider. Har typ ca 16 liter äppelmust i frysen som jag måste göra något med... frågan om man kan göra något mer än cider (dricker väldigt lite alkohol) ?
  • Vill ha ett nytt tomathus/hönshus men det här hamnar nog mer på önskelistan än to do.
  • Ett litet paprikahus att odla paprika och chili i :-). Men om jag "får" ett nytt tomathus/hönshus behövs inget nytt paprikahus utan då får nuvarande tomathus bli paprikahus.

Mål 2012

Trägårdsprojekt: Medelhavsträdgård

Många härliga projekt påbörjades förra året och jag kommer fortsätta i år. Trädgården blir aldrig färdig och i år ska jag till och med få in lite blommor! :-)

  • Måla om pergolan som ingår eller rättare sagt är Medelhavsträdgården. Den är några år och behöver målas om för att bli fräsch igen. Den har varit grå men ska bli svart! Förra sommaren planterade jag sex olika vindruvor runt den och hoppas på få smaka på en vindruva eller två i år.
  • Här runt Medelhavsträdgården ska honungssalvia och lila petunior samsas tillsammans med limegrön doftande tobak. Dessa ska sås under januari och februari.
  • Har även haft en stor cementring som eldningsplats, myspys-faktor. Tyvärr blir det sällan använt så jag har nya planer att fylla cementringen med härlig rosmarin! Många buskar av rosmarin som får växa till sig och kanske något annat.
  • Jag ska också bygga en enkel bänk till Medelhavsträdgården att vila mina trötta fötter på. Eller så får maken bygga och jag vila! ;-)
  • Till önskelistan kommer fikon, nektariner och persikor.

Trägårdsprojekt: Meditationsträdgård

  • I Meditationsträdgården ska det blomma i år. Denna del är helt ny från förra året och är inte klar än. Blommorna ska vara röda petunior och palettblad.
  • En stor kostnad är att grusa delar av Meditationsträdgården men typ ett måste.
  • Jag skulle också vilja really-bad köpa in några träd till Meditationsträdgården för att få lite skugga.
  • Bygga några "skärmväggar" för avgränsa samt stoppa vind till Meditationsträdgården. Maken byggde klätterväggar i höstas men hann inte med skärmväggarna...
  • Bygga två enkla solsängar som används som meditationsplats att tex yoga på. Tänk er att kunna yoga utomhus i det fria!

Mål 2012


Allmänna trädgårdsprojekt: eller många byggprojekt :-)

  • Bygga en ny trädgårdskompost med tre fack! Nu har jag flera som är utspridda men jag skulle vilja städa upp lite... få mer odlingsutrymme.
  • Snygga till på ena sidan av huset, kanske göra en gullig liten sittplats. Här brukar allt "det här är bra att ha saker" samlas. Så småningom, när jag har blivit ritch-bitch ska jag bygga ett orangeri här :) men det dröjer nog...
  • Bygga nytt staket runt tomten för att hindra hunden från många rymningsförsök. Måla staketet.
  • Bygga ny trappa och en litet däck vi entrén.
  • Bygga eller byta ut grinden.
  • Odla en labyrint eller en spiral av blommor för skojs skull. Eller egentligen för att det är fint och annorlunda. Ge ett blickfång!
  • Prata med bonden om att få såga ner lite träd på baksidan för att få sol på tomten efter klockan fyra. Städa upp skogen och helst flisa alla gamla grenar som ligger och skräpar.

Mål 2012

Maten
Den här punkten kanske skulle ingå under hälsa men jag vill ha en särskild matpunkt. Föda upp djur för mathållning, kan tyckas grymt men jag äter helst det jag själv har tagit hand om. Inga hemska djurtransporter eller annan grym djurhantering tack!
  • Att äta mer vegetariskt än idag. Jag tror att jag skulle må bra av att äta ännu mer vegetarisk mat, både tillagad men också "raw-food". Man kan alltid bli bättre om man är en köttätare.
  • Att hitta tillbaka till bra frukostar och nyttiga mellanmål. Börja med favoritgröten igen: bovetegröt med torkad frukt! Och en massa bär! Dricka mer grönt te. Och nyttiga energibollar som är så goda.
  • Införskaffa lamm i sommar och föda upp inför vintern.
  • Kläcka fram kycklingar och föda upp, både för nya hönor men också för att få tuppar att äta.
  • Eventuellt köpa en ko under hösten från en bonde som vi litar på. Men bara kanske... Eller köpa kött från jägare.
  • Komma ihåg gamla trotjänare så som att grodda, långkok samt baka eget bröd (om tid finns).
Det känns som 2012 kommer att vara ett händelserikt år!

13 jan. 2012

Fredagsmys...


Titta vad som låg i brevlådan idag...
;-)

11 jan. 2012

Het fyllig god pumpasoppa!


Här om dagen gjorde jag en mycket god pumpasoppa som jag vill dela med mig av. Det här börjar ju bli värsta matbloggen :-) Pumporna har jag sparat från sommarens odlingar, den ena är en New England Pie och den till höger är en Lady Godiva; nakenfröpumpa. Jag har flera pumpor i matkällaren som bara väntar på att ätas upp. Dessa två pumpor är egentligen inte några vintervarianter men går att lagra ändå en viss tid.


New England Pie var något torr när jag skar pumpan mitt i tu. Därför blandade jag bitar från denna pumpa med Lady Godiva i soppan. Men jag tog också grönsaker från säsong till soppan för att få den mer näringsrik och fyllig. Jag hackade två gula lökar som jag fräste tillsammans med 4 vitlöksklyftor i lite olja. Sedan tillsatte jag skalade och tärnade rotfrukter, 2 stycken palsternackor och 3 morötter samt vatten.


Dessutom fulade jag lite, jag hade en tärnad röd paprika i soppan trots att den är ej i säsong. Men näringsvärdet skulle upp på topp! Kryddor jag använde var rosmarin, chili, peppar och salt. Detta fick puttra i 15 minuter innan jag tillsatte pumpabitarna.


Lady Godivas frön rostade jag i ugnen och de var de godaste fröna jag har någonsin ätit! Jag överdriver inte, det var sååå mumsiga. Kan det ha något med det egna odlande att göra?!
Soppan fick koka i ca 30 minuter till med alla pumpa bitar i. Därefter tog jag fram stavmixer och mixade den härliga soppan. Jag tillsatte lite mer chili för att hotta upp den mer. Den avnjöts med en lite klick creme fraiche.


Nu har jag 4 askar med pumpasoppa i frysen som är bara att plocka fram, att äta som den är eller som en grund till en härlig linsgryta. Så nöjd och glad över maten, eller rättare sagt de grönsaker som kommer från grönsakslandet! det är verkligen en fröjd för ögat men också för smaklökarna. Vilken lyx! I år ska jag satsa på flera grönsaker och försöka bli än mer självförsörjande än tidigare.

8 jan. 2012

Omgång 2: mjölksyrejäsning av grönsaker



Omgång 2
Ja , nu har jag satt igång omgång 2 och gör ett nytt försök. Samma princip som tidigare och samma recept men utan vassla och salt utan jod. Värmen är också ökad så nu har vi 20 grader i köket. Om någon nu undrar varför jag måste skriva om detta på bloggen så är det himla bra minnesanteckningar som jag knappast tappar bort om de ligger på bloggen istället för ett papper liggandes någonstans. Nu står det 8 januari på den senaste burken som också står i en papperskasse! :)



Recept:
1,5 kg ansad vitkål
1/2 tsk enbär
1/2 tsk kummin
1 syrligt äpple
20-25 g salt
ev. 2 msk vassla

Litteratur:
Mjölksyrejäsning av grönsaker av Annelies Schöneck innehåller många olika recept på grönsaksblandningar, kuriosa, hälsoeffekter och fakta. Går att beställa t ex hos Alternativ.
Stefans Lilla Gröna innehåller också lite om syrning; Mura Tura, Surkål och Kim Chi och många härliga bilder. Skrivet på enkelt och lättsamt sätt.

Läsvärda artiklar:
Trend: syra hemma
Hippihäxan gör surkål
Syre i syrningen

Att tänka på:
Att ha salt utan jod.
Inga kärl av aluminium.
Pressa ner vitkålen i syrningskärlet.

POFF!


Jag tog fram min påse God Helg och tog fram surkålsburken för att inspektera. Jag har ju bestämt mig redan för att göra en omgång till men jag ville ändå se hur det går men den satta kålen. Burken såg ut som den gjorde när jag gömde den i påsen. Jag öppnade burken även om jag tror att man ska låta bli... men eftersom det kändes som jag hade gjort flera fel ville jag se om någonting pågick i burken.

Och POFF sa det när jag öppnade! Och som det puttrade och bubblade! Ja men någonting är det på gång, alla gånger. Snabbt på med locket och låta det puttra vidare. I morgon får burken komma ner i källaren som är ganska mycket svalare.

Men jag fortsätter med mina planer. Jag gör en till utan vassla och salt utan jod. Har ju skickat i väg maken för att handla salt. Det ska bli spännande och se vilket som blir bra och om det är stor skillnad på resultatet.

Jag lär mig nog...

Alla barn i början...

Idag blir det:
Ladda inför nästa vecka. Dags att börja jobba. Måste nog tvätta lite. Packa med träningskläder... Planera nästa vecka. Framförhållning!
Plantera lite fler chilifrön.
Öka värmen. Be maken att öka värmen.
Inhandla salt utan jod och lite mer vitkål, visste inte att jod var bakteriedödande... ska göra en till sats syrad vitkål utan jod och utan vassle. Jämföra med den burk som står... alla barn i början...
Lååångpromenad med hunden. Välbehövligt och uppfriskande.
Koka värmande pumpasoppa.
Skämma bort hönsen lite med grönkål och brännässlor.

I´ll be back!

7 jan. 2012

Projekt: mjölksyrning av grönsaker med vassla



Ett av mina mål inför 2012 är att bli självförsörjande i grönsaksväg större delen av året. Det betyder att jag läser frökataloger och spanar efter grönsaker som man kan lagra länge i matkällaren. Men det betyder också att jag har bestämt mig för att lära mig att syra grönsaker, både för hållbarheten men också för nyttan. Varför köpa dyra probiotikapreparat när man kan göra själv?

Jag började med att införskaffa (köpa) mig en stor glasburk och så beställde jag hem en bok som heter Mjölksyrejäsning av grönsaker för att få lite kunskap. Jag har läst på internet men ibland blir jag inte klok på alla mixed signals så jag behövde nåt enkelt att gå efter. Nu visar det sig att boken är mycket matnyttig och kommer säkert bli en riktigt bra handbok!



Jag köpte en liter filmjölk som jag värmde upp "lillfingervarmt". Har lärt mig att lillfingret är kallare än fingervarmt, typ endast 27 grader. Jag vet inte om det stämmer men det funkar finfint om man inte har en mattermometer att lägg i. ;-) Jag särar på vasslen och ostmassan med ett durkslag och en gammal kökshandduk som jag har till matlagning. Jag är ute efter vasslen men gör en härlig krämig färskost av ostmassan och färska örter och lite vitlök! Man måste inte ha vassle men jag ville verkligen vara säker på att få igång mjölksyrning då det är köpt vitkål och äpple.

Receptet som jag har följt är följande:
1,5 kg ansad vitkål
1/2 tsk enbär
1/2 tsk kummin
1 syrligt äpple
20-25 g salt
ev. 2 msk vassla

Jag plockade bort de yttersta bladen på kålen och skar den i fjärdedelar och lade stocken åt sidan. Vitkålen strimlade jag med en mandolin som jag har lånat av en arbetskamrat. Vill gärna ha en egen om någon undrar. Det tog ett tag och var lite småjobbigt men det gick.


Sedan plockade jag fram rivjärnet och rev både stocken och äpplet. Stocken ska man visst ha med då den innehåller förjäsbart socker enligt författaren till Mjölksyrejäsning av grönsaker.


Jag har en stor rostfri bunke som jag lade alltihopa i och blandade med kryddorna. Bunken fick stå i 2 timmar och dra till sig med en handduk som skydd. Efter det fick maken såga till en regel för att användas som kålstamp. Japp, så kan det gå till hemma hos oss när de rätta verktygen inte finns. Och råga på allt fick maken också slå kålen eftersom jag hade träningsvärk i armarna. Jag vet inte vad som är rätt benämning men slå, banka eller stampa men jag tror ni fattar vad proceduren gick ut på?! Kålen skulle bli vattnig och sladdrig...


Nu kom det svåraste av allt. Att fylla burken med kålen och vätskan som hade bildats. Nä det var inte svårt... utan det svåra var att bestämma hur mycket vassla jag skulle fylla burken med. Följa receptet punkt och pricka eller gå på känn? Om jag hade endast tagit 2 msk vassla hade vätskan endast fyllt halva mängden kål i glasburken. Eller skulle jag fylla på med vassla så att kålen blev "dränkt" och inget hamnade över vätskan?

Jag letade info på internet, jag ringde svärmor, jag läste i min nya bibel om mjölksyrning men fick inget bra svar. Sedan tog jag fram en rödrutig kokbok och hittade lite info om mjölksyrning. Den påstod att man skulle fylla upp med vassla när man mjölksyrade grönsaker. Det blev påfyllnad med 4 dl vassla - vi får se om det är rätt? Jag har verkligen ingen aning men det är ju därför jag börjar redan nu så att jag har möjlighet att lära mig och att det blir rätt innan höstens skördar.


Nu står glasburken på diskbänken ovanpå diskmasken i en god-helg-papperkasse och trängs med chilisådderna. I den nyinköpta boken stod det att burken skulle stå 20-22 grader varmt på en mörk plats. Hm... varmast är nog ovan diskmaskinen, i alla fall en gång om dagen och mörkret fick papperskasse lösa.

Det är dag 3 i dag och enligt många utsagor ska surkålen nu förflyttas till svalare temperatur. Men jag låter nog den stå till i morgon och så får maken öka värmen här hemma. Det var ca 20 grader här hemma till i går då det blev några grader kallare ute och temperaturen sjönk till 17 grader här inne. Normalt har vi runt nitton men nu måste jag nog få upp värmen lite för både surkålen och chilisådderna.



Att önska inför kommande projekt med mjölksyrning?
Jo jag såg att Fobo hade haft kurs i höstas i ämnet... där borde verkligen jag ha varit. Någon annnan kurs i 08 området? Skulle behöva lite handledning. Sedan vill jag ju ha ett syrningskärl på 10 l i keramik eller stengods. Och ett kålrivjärn! :-)

Vi får se vad detta leder till. Förhoppningsvis lär jag mig snabbt och att det blir bra till slut. Vill ju gärna syra andra grönsaker också. Och så är det ju faktiskt inför nästa vinter mycket bra om jag har fått till det. Har ni någon erfarenhet så dela gärna med er!

Jag återkommer med hur det går...

Tillägg:
Fortsätt gärna och berätta om hur ni gör!
Och om det finns några bra länkar!

6 jan. 2012

Blommiga planer med petunia


Plötsligt har jag planer att införa blommor i trädgården, och färgade blommor! Jag har en plan för fjärilsträdgården som går i vitt och grönt sedan tidigare men nu har jag även tankar på lite färg. Har tidigare fokuserat på köksträdgård med grönsaker. Är praktisk och har haft väldigt lite över för blommor... Framförallt har Anna vattenkanna öppnat mina ögon för blommor och färg i trädgården. Både genom sin blogg men också när hon skriver på Svenska trädgårdsbloggar så är inläggen allt som oftast inspirerande och färgsprakande! I det senaste inlägget i Svenska trädgårdsbloggar visar hon vackra bilder och jag fastnade för petunian.

Så nu har jag tagit tag i saken och beställt frön till petunior! Jag har ritat och planerat för petunian lite varstans i trädgården och familjen lär få en chock när det blommar här och där med färger?! Kanske har det med ålder att göra, jag kanske är mogen för färg nu?


Framförallt har jag gjort en beställning hos Lindbloms frö vad gäller mina blivande petunior. Denna härliga röda petunia heter Petunia x hybrida, Tidal Wave Cherry F1, bilden är lånad från deras helt nya suberba produktbas. Rekommenderas. Tyvärr kan man inte handla på webben än men kanske så småningom?!

Nu är jag ute efter palettblad som på bilden här tillsammans med Cherrypetunian eller som där ovan... Några förslag? Denna kombination ska jag ha i meditationsträdgården (påbörjad -11) som har en upphöjd bädd med några röda alunrot... och några hostor... och 3 röda clematis... mycket rött! Jag bryter av den med lite härligt lysande oranga ringblommor! Färg, färg, färg!


Denna petunia heter Petunia x hybrida, Petunia Tidal Wave Silver F1 och är också från Lindbloms frön. Med denna ska jag skapa magiska ting i min trädgård :-) Har ju tänkt flytta på varmbänkarna till en bättre plats och därmed frigörs en yta att leka på! Efter att sett ett program av engelska trädgårdar där en kvinna bygger - odlar en labyrint med lavendel kom idén.

Jag ska skapa en spiral med Petunia Wave Silver som man måste igenom om man ska till matkomposten. Okej, man behöver inte gå igenom hela då utan jag får väl göra några genvägar också. Hoppas att den lyser upp/reflekterar på natten i mörkret som jag inbillar mig. Jag återkommer senare i vår med ritningar och plats-beskrivning.

Jag inser att det inte är så mycket färg men men... vackert och det ÄR blommor. Såg den första gången i ett reportage av Anettes köksträdgård där hon använde den som kantväxt. Urtjusigt! Eventuellt funderar jag på att blanda in lite härligt doftande luktärtor eller nåt... Tyvärr lyckas jag sällan med luktärtor.


Till medelhavsträdgården har jag ju redan sedan tidigit höstas planerat honungssalvia runt hela rektangeln. Det är en pergola som från början blev byggd till rosenträdgård men när många av rosorna dog för två år sedan i kylan sadlade jag om till en medelhavsträdgård. I somras planterades det 6 olika vindruvor runt pergolan, hoppas att de överlever. Flyttade några honungssalvia plantor som jag hade dit och det blev lyckat.

Men jag insåg ganska snabbt att det behövs många fler och har köpt in frön för att fylla rabatterna runt den. Har inte råd att köpa färdiga plantor i den mängd. Jag köpte även en mörklila-blå blomman för dagen som jag tänkte kunde fylla ut mellan vinet. Båda är köpta från Impecta så är även de lånade bilderna på dem.

De övre bilderna på den blå petunian och limegröna tobaken är från Lindbloms och ingår i min petunia beställning! Det är en hängpetunia som heter Petunia x hybrida, Fortunia Blue Wave F1 och som jag ska fylla ut rabatterna runt medelhavsträdgården med. Jag hoppas att den verkligen vräker ut sig och är så där lite för mycket ;-)

Mellan honungssalvian och petunian tänkte jag att den limefärgade klocktobaken skulle få sticka upp och ge en härlig doft på kvällarna när man sitter och äter där.... Den heter Nicotiana alata, Storblommig blomstertobak Lime Green är 80-100 cm hög. Jag tror att den bryter av riktigt fin fint och så är ju doften ett plus. Eventuellt petar jag ner några i fjärilsrabatten också, beroende på hur många plantor jag lyckas få fram.

Skulle också kunna tänka mig denna blå petunia med limgrön palettblad. Återigen paletter :-) Denna kombination i några krukor på altanen vore nice. Jag skulle vilja köpa sorterade palettfrön och inte mix...

Nu gäller det bara att se till att jag har plats för sådder av petuniorna här hemma. Och när är det rimligt att så dem? Och hur sår man petunior bäst, sålådor, krukor eller pluggbrätten? Detta är verkligen helt nytt för mig så jag vore glad för tips från er som kan!

Nu ska jag blomma!

5 jan. 2012

Mitt bästa buljongtips!


Igår gjorde jag bland annat egen salladskyckling av 4 stycken hela kycklingar. Jag stekte dem i ugnen med en massa örter och lök. Fyllde på med 1 dl vatten för att göra den härligt mör och god. När kycklingen hade svalnat så rensades den och förpackades i portionspåsar på 130-150 g. Perfekt att ta fram när det inte finns några matrester att göra matlåda på.

Av den stekta kycklingen och vattnet som blev tillsatt blev det en härlig buljong som jag kokade ner lite till. Sedan fyllde jag iskubpåse med buljongen och la den i frysen! Förpackad och klar, helt utan konserveringsämnen eller några förtjockningsämnen. Så lätt att ta fram och klämma fram några buljongtärningar i grytor eller härliga såser :-)

Jag måste få skryta lite...


Jag njuter som bäst av min ledighet som är på väg att ta slut. Snart är det dags att jobba igen men inte riktigt än. Igår och idag har det varit "matdagar", dvs flera långkok och matlådeförberedelser inför kommande veckor. Himla bra att ta till när orken tryter. Nu har vi ju även infört "matdagar" och på så sätt underlättar det än mer för mig. Medan jag håller på med mitt kokeri kom jag på att jag har ju inte berättat om medelhavs-kalkon-resultatet inspirerad av Annika! Näe, inte av henne själv utan av hennes recept! ;-) Ibland blir det lätt syftningsfel...

Jag måste verkligen skryta över kalkonen som blev så himla lyckad. Själv kalkonen var på lite mer än 5 kg. Den fick stekas i ugnen på 175 grader i tre timmar, långsamt i sin fyllning och kryddblandning. Jag stuffade kalkonen med "sol"torkade tomater som jag hade lagt i blöt en timma innan, faktiskt egentorkade och egenproducerade. Kalamataoliver som jag kärnade ur, dock var dessa köpta ;-) ca 100 g. Och en kruka basilika som jag hade köpt, jorden la jag i komposten.

Kryddblandingen ovan på bestod av färsk rosmarin och salvia, torkad chili, timjan och flingsalt. Jag tog olja, salvia, timjan och chili och mixade till en lös pasta och smorde in kalkonen ordentligt. Man kan nog säga att jag gnuggade in den! Efter en timma i ugnen hällde jag på 2 dl vatten i pannan. Skyn från kalkonen spetsades med lite sherry och blev finfin.


Till medelhavskalkonen hade jag gjort en matig paj som bestod av kokt potatis, spenat, soltorkade tomater, västerbottenost, parmesanost och vanliga tomater. Jag hade även gjort en bönsallad med två olika sorters bönor och en dressing med samma kryddor som kalkonen var gnuggad med plus lite vitlök. Dessutom gjorde jag en egen tapenade av 200 g kalamtaoliver, kapris och egna soltorkdade tomater. Så himla god.

Gästerna var nöjda och lika jag.
Det kommer absolut bli en favorit hemma hos oss!

4 jan. 2012

Nu är de allra flesta chilifröna i jorden!


Jag har planterat chilifrön i små doser i två dagar nu. Först diskade jag mina svarta plastkrukor som jag återanvänder från förra året och året innan dess. De flesta krukorna håller att användas om och om igen. Jag diskar dem i varmt vatten och såpa för att få bort skadeinsekter och sjukdomar som kan förstöra groningen.

Jag har planterat alla förutom 5 sorter men snart hinner jag med det också. Men inte idag, idag är det "matdag" här hemma. Jag planterar chilifröna i planteringsjord som är utblandad med sand, typ 50/50. De får stå diskbänken över diskmaskinen som avger värme till de har grott. Några frön av varje sort får räcka i år.

Sorterna jag har sått är följande:

Lemon Drop Capsicum baccatum
"Medelstark peppar med en tydlig smak & doft av fräsch citron. De gula avlånga frukterna blir ca 5 cm långa. Användes färsk eller torkad, går också utmärkt att frysa in. Passar utmärkt för odling i kruka. Plantorna måste stå varmt och skyddat. Plantorna kan övervintras frostfritt för fortsatt odling påföljande år."
Ny för i år och frön från rara växter. Jag hoppas på den här. Jag kommer att odla den i stora krukor på altanen.

Hot Lemon Capsicum baccatum Ekofrön från Runåbergs frön
"En medelhet, ganska tidig chili som verkligen smakar citron. Den mogna frukten är varmt gul, torpedformad och blir mellan 5-7 cm lång. Plantan blir 35-40 cm hög på friland och 60-70 cm i växthus. Grenarna är ganska mjuka som unga och går utmärkt att spaljera. Hot Lemon är med sin friska citronstyrka mycket användbar i matlagningen. Frukten är lätt att torka och ger ett utsökt chilipulver som behåller sin friskhet." (Runåbergs fröer) ’’Den bästa chili som finns’’, både färsk och torkad, enligt chilikungen Rune Brand på Örtagårdens fröer.
Även här mindre bra resultat förra året men eftersom jag har frön kvar provar vi igen. Annars kanske Lemon Drop ersätter denna.

Corbaci Sötpeppar (Sari Tatli Sivri) Capsicum annuum
"med 10-15 cm långa, pepparlika, gröna-gula-röda frukter. Används i råkostsallader, till inlagda pepparringar, pickles m.m. Stor växtkraft." (Impecta)
Denna sötchili var en hit. Bra produktion och mycket god, vi hade den mest i sallad med även på grillen. Mums. Jag sår både egna frön och från Impecta, roligt och se om det blir lika.

Buran (Sötpeppar) Capsicum annuum L
"Extremt söt och mild, produktiv polsk sort med utsökt smak. Frukterna blir ca 10 cm långa, mognar från grönt till rött och är nästan lika söta oavsett mognadsgrad." (Impecta)
Odlade den förra året med si sådär resultat, kan bero på olika faktorer men jag provar i år igen.

Hungarian Yellow Wax Hot Capsicum annuum
"En kraftigväxande sort med gula, 12-14 cm långa, jämnt koniska och vaxiga frukter. De övergår till rött vid mognaden. Hungarian Hot Wax har länge varit en pålitlig, tidig sort med bra fruktsättning även i svalare väder. Smaken är stark, men inte förkrossande. Styrkan varierar oftast från frukt till frukt. Hungarian Yellow är en av de mest odlade sorterna i världen."
Inte ett frö grodde förra året av 10 stycken! Jag provar några igen...

Mini Bonnet Capsicum baccatum.
"Ljusröda frukter. Otroligt vacker planta, växer som ett litet träd och blir full av lite platta vågiga frukter kring 3-4cm. Behaglig hetta och en spännande smak som för tankarna till persika och aprikos. Speciellt god i snabba rätter, wokar eller om den läggs i i slutet av tillagningen av såser. Lång koktid kan förstöra den delikata smaken." (Hannasgården)
Frön fick jag från Cesars Trädgård och alla sådda frön grodde. Jag gav bort flera plantor och hade endast 4 kvar. Gillade denna sort. Tyvärr glömde jag ta frön och jag har bara 3 kvar... Hoppas verkligen att de gror. Denna är ett måste!

Sarit Gat Ekofrön. Capsicum annuum
"Ger massor av vacker, välformad, kraftigt gul frukt på en förgrenad 50 cm hög stabil planta. De spetsigt torpedformade, 10 -12 cm långa frukterna är mycket homogena och har en behaglig, fruktig styrka. De är starka med inte bedövande. Sarit gat är en lokalsort från Kosovo som ger stor skörd hos oss både i växthus och på friland i någerlunda varma lägen. Mycket vacker som krukväxt." (Runåbergs fröer)
Denna misslyckades jag med... Det var en av sorterna som fanns i varmbänken en solig dag som jag kokade mer eller mindre. De dog. Jag kör på den i år igen och hoppas på att inte misslyckas totalt.

Alban ekofrön Capsicum annuum
"Lokalsort från Albanien. Stadig 50-60 cm hög planta som ger 15-17 cm. långa, mörkt röda, smalt koniska frukter även på friland i zon 2-3. Köttet är mycket aromatiskt och mer än medelstarkt. Utmärkt allround chili, lätt att torka och göra pulver av. Vi fick några frön av en kund för många år sedan. Tagna ur frukter inköpta på en marknad i Albanien. Sorten har genom åren visat sig vara stabil, tidig, tålig och god." (Runåbergs fröer)
Detta var också en av mina "kokade sorter i varmbädden" så tyvärr blir det ingen åsikt från förra året. Vi provar igen!

Omnicolor
Fröna fick jag från Charlotta med bloggen Cesars trädgård förra året.
'Omnicolor' är en kul sort som mognar fram i olika färger och har frukter samtidigt i färgerna rött, orange och vitt. Häftig! Den är stark och passar som salsakrydda, i grytor eller helt enkelt som en superhäftig krukväxt. Bra resultat från förra året så jag sår den i år igen! Borde tagit egna frön-helt klart ett förbättringsområde.

Prairie Fire Capsicum annuum
Utmärkt att odla på fönsterbrädan, i krukor vid uteplatsen eller i trädgårdslandet. Buskiga plantor med mängder av små, konformade, krämgula, senare röda frukter med mycket stark smak. Kul sort.

Förhoppningsvis blir det en het sommar!

2 jan. 2012

Litteraturönskelistan





Under 2012 kommer flera trädgårdsböcker ut som jag är nyfiken på. Förutom nykomlingarna så har jag även några "gamlingar" på önskelistan. De som har följt mig ett tag vet att litteratur är en passion och svår att låta bli. Böcker ger ju så mycket och jag återkommer till dem om och om igen! I april fyller jag år och då är det ju himla bra att ha en önskelista klar. ;-)

En nyhet som jag verkligen ser fram emot är Tyra Hallenius Lindhes bok Året i köksträdgården: Odlarglädje månad för månad. Känns som en intressant bok för den som alltid undrar när allt ska sås. Jag skulle verkligen behöva den nu när jag håller på att planera årets köksträdgård! "För varje månad presenteras smarta planeringstips och lämpliga projekt att ta itu med just vid den aktuella tidpunkten på året, som egen jordberedning, frösådd, förkultivering, snickring av kallbänk, tillverkning av pilstaket och insamling av fröer. Oumbärliga att göra-listor avslutar varje månadsavsnitt." Den kommer ut 2012 i mars, lagom till min födelsedag! (Hoppas att den inte blir sen.) Jag kan också rekommendera Tyras blogg som jag är en ihärdig grupie av: Tyras potager.

Önskar att jag var tio år äldre och hade upplevt Gröna rum med Gunnel Carlsson på riktigt. Jag upptäckte programmet sista säsongen och då var liksom det goda över. Hann inte med när det var aktuellt... Nu kommer hon ut med Min gröna passion och kanske att den blir årets "måste"?! "Varje säsong är ett kapitel och i det skriver jag om det som jag gör i trädgården just då. Tidig vår handlar om förberedelser, om vårstädning, om sådder och varmbänk. Till varje säsong hör också porträtt av växter som tillhör tiden."

Odlarens handbok av André Strömqvist är också en nyhet. Klart man behöver ha kompostförespråkarens bok när man är en kompostnörd. "Kort och lite förenklat kan man säga att allt i trädgården börjar och slutar med komposten. Trädgården blir som ett eget kretslopp där komposten är hjärtat, eller ännu mer levern, som rensar och städar kroppen. Jag vill skriva en grundbok i trädgårdsodling som tar avstamp i de här tankarna och tar upp jorden, komposten, förökning plantering och hur man löser problem som kan uppstå."

The home cookbook av Monty och Sarah Don är ju inte en trädgårdsbok i sig men jag tror att den innehåller många trevliga recept med anknytning till köksträdgård och självförsörjning av grönsaker. Kan även lista upp the Complete Gardener och Fork to Fork av samma författare på min önskelista. Jag skulle gärna se deras serie Fork to Fork som gick för några år sedan. Har letat efter den men finner tyvärr inte den...

Sarah Raven har också skrivit några böcker som vore roligt att ha. The great vegetable plot och Garden cookbook kan också finnas på önskelistan. Känns som helt rätt i tiden, alltifrån mina mål att äta mer vegetariskt till att jag vill odla för självförsörjning.


Har ni någon favorit att rekommendera som borde upp på önskelistan?
Jag vore himla glad för olika tips!
till Er!