28 maj 2012

Medelhavsgården tar form!



Oh my, nu är jag nästan i mål med medelhavsgården som är utanför växt-hönshuset. Det är klart, kanske är jag aldrig i mål... säkert vill jag pynta och förändra men ursprungsplanen är nästan klar. Listan som blev till:

*Skyffla bort allt grus. 
*Jämna till marken och fylla på med grus.
Vilket j-a jobb, jag fick faktiskt hjälp av dottern med gruset. Annars hade jag nog aldrig blivit klar...  

*Gräva en pionrabatt.✔  
Nja, pionrabatten blir någon annanstans, men själva rabatten är grävd. Har fyllt på ordentligt med hönsgödsel och blomjord.


*Gräva ner stolpar och armeringsnät. 
 
*Plantera Cleamtisplantorna. 
*Så ärtorna. 
I "pionrabatten" som inte längre är en pionrabatt har armeringsjärn kommit upp som clematis och ärtor ska växa på. Jag tror att det blir himla fint, violetta ärtskidor och rosa clematis! Clematisarna är återanvändning! Först grävde jag upp dem, sedan "blötlade"  jag dem och sist men inte minst planterat om dem i rabatten framför växthuset. Sedan sådde jag ärtorna... Här kan man se växthusplasten som det är tänkt att clematis och ärtor ska skyla. 


*Gräva upp massor av romersk malört. 
*Plantera romersk malört tillsammans med rosa vallmo. 
*Bygga avgränsning till malörtshäcken/rabatten. 
Detta är det som från början skulle blivit "pionrabatten", nu är det alltså en malörtsrabatt med clematisar och rosa pionvallmo. Till nästa år vill jag plantera en massa alliumbollar  till detta :-) Den romerska malörten är  återanvändning! Många många plantor blev det! Känns lyxigt att kunna plantera så tätt utan att det kostar en förmögenhet!


*Hämta sand till cementrörsplanteringen. 
*Skapa en bra jord till rosmarin och timjan. 
*Plantera i cementröret. 
Har hämtat sand från en grusgrop tillsammans med sonen. Sanden blandade jag med jord i en skottkörra. Ungefär fiftyfifty sand och planteringsjord. Sedan fyllde jag cementröret med denna blandning och planterade rosamrin och apelsintimjan. Jag skulle vilja ha fler timjanplantor så att det räcker runt hela... Kanske att jag kan göra avläggare?



*Önska mig ett träd!  
Jag har önskat mig och även köpt mig en persika! 
* Plantera Frost!
Förra inlägget handlade om min persika Frost som nu är planterad. Sand, hönsgödsel och planteringsjord i en stor grop framför växthuset och jag hoppas att Mr Frost trivs. 




Vad är kvar då att göra? Jo en massa småpyssel med lite krukor och så en avgränsning runt gården så att all grus hålls på plats. Samt en häck runt... tror att jag ska gräva upp lite nyponrosor som jag har vid vår vägkant och plantera runt gården. Det borde väl vara snyggt med en grön häck ... med rosa blommor och härliga nypon! Egentligen önskar jag vintergrönt men det har jag inte liggandes någonstans att återanvända... 


Det känns himla bra även om medelhavsgården blir väldigt liten. Men den har fått utrymme till växthuset så jag är ändå mycket nöjd.!

27 maj 2012

Jag har blivit med ett träd!

Eller träd och träd... Ett ungt persikoträd på dryga metern som heter Frost. Ett snabbt besök på Zetas igår resulterade i persikodrömmar. Hade gärna strosat mer inne på Zetas men de stängde fyra och jag var där en halvtimma innan så jag hann inte ens gå in i innerbutiken. :-( Det är en favoritplats och jag skulle kunna bo där! Kanske inte med alla kunder, men ändå... det är så vackert och inspirerande! 


Syftet var klart, det skulle kollas upp om de hade persika hemma och ja visst, tre olika sorter och jag bestämde mig för det säkra kortet Frost. Tyvärr var de inte särskilt stora så det blir nog att vänta några år innan jag äter färska persikor från trädet. Men den som väntar på något gott... 


Så idag blir det till att gräva grop och plantera! Den ska få stå framför växthuset i medelhavsgården (!) och stolt visa sina blommor nästa vår. Det är en vindskyddad och solig plats och borde passa en persika. Frågan är om man ska skydda den mot sol i början? Jag har ju ett parasoll stående där för att få skugga till hunden så kanske hunden och persikan kan dela om det behövs?! 


Gruset som är flyttat fram och tillbaka i medelhavs-gården får flytta igen. Nja inte allt men där persikan ska stå... sen får nog gruset vara ett tag, börjar bli något trött på att skyffla grus. Bort med grus, undan med markduken och gräva en stor grop blir första etappen. Efter det ner med sand i botten, blanda väl brunnen hönsgödselkompost, sand och härlig planteringsjord att fylla gropen med borde ju vara mumma för persikan! 


Jag vill ju att persikan ska växa i raketfart och bli ett stort fint träd och ge många frukter. Det ska visst ta ca fyra år innan persikan ger frukt... frågade aldrig hur gammalt det lilla trädet var men några års väntande gissar jag på. Men jag får äran att vårda det ömt tills dess! 
:-)


Ja, det händer det ena och det andra i medelhavs-gården just nu, jag återkommer senare med det. Men det jobbas på... även om jag har svårt att göra en sak i taget. Jag är överallt just nu, både i meditationsträdgården, i växthuset och medelhavs-gården... och det mesta känns rörigt. Men det blir nog snart lite mer ordning om jag bara försöker göra klart det jag håller på med. :-) 
En sak i taget! Det blir till att göra lista i dag och bocka av!

Ha en skön söndag!





26 maj 2012

En påminnelse!


Ja jag fortsätter att tjata!





25 maj 2012

No platic bag


Nu har Los Angeles ställt sig i skaran av plastpåseförbud i affärerna! När ska vi i Sverige våga, ta ansvar över den löjligt stora konsumtionen av plastpåsar? Dock måste jag ändå påstå att det har blivit något bättre än för bara några år sedan. Många expediter frågar om man vill ha en påse istället för att bara ta en påse. Ibland hör jag även frågan om man behöver en påse...

Men det är långt kvar! Titta på när människor packar sina matvaror i affären, särskilt vid storhandling. Vad packar man sina köpta varor i? Ganska få återanvänder sina köpta påsar. Eller har påsar och kassar i tyg för ändamålet... Det finns ju faktiskt i affären kassar att köpa för att använda om och om igen.

Nä kom igen nu Sverige, 
vi ska ju vara så miljömedvetna?!

23 maj 2012

Pimpa med svart och grått...


Kan inte sova... tankarna hamnar i jobb om och om igen. Så för att bryta detta började jag leta efter svarta krukor eller gråa krukor, allt för att skingra tankarna. Anyway, det är inte helt lätt att hitta ting att pimpa trädgården med till ett schyssta priser. Har inga svårigheter med second hand, tvärtom, dock har jag inte hittat vad jag är ute efter de senaste gångerna som jag har besökt andrahandsaffärer. Så nu spanar jag...


Jag skulle ju vilja ha en röd tråd (svart tråd) genom trädgårdens alla rum. Har ju inte tidigare haft fokus på blommor och ting, utan mer odling av ätande växter. Från förra sommaren ligger det en plan, även om den har förändrats något sen dess så är målet det samma; en snygg och ätlig trädgård! Det vill säga, oasen ska vara till för rekreation, återhämtning och energi på flera sätt. Jag är en estet även om mitt praktiska jag har fått ta överhanden i trädgården en lång tid.


Har några projekt med att återanvända saker jag har, måla om och fixa till i rätt stil. Men eftersom tidigare trädgårdslivfokus inte har legat på detaljer så finns det inte så himla mycket att hämta här... Så vad är jag ute efter då? Jo framför allt krukor i större storlek, dvs hinkstorlek och uppåt. Svarta och gråa, cylinderformat och kuber och gärna till en billig peng eftersom jag inte är gjord av pengar! Vattenbad, någon staty, en lykta eller två att hänga i trädet... ja? Pimpa med stil! :-)


Förslag tas tacksamt emot! 




Bilder till collaget är från Jula och Jysk.



19 maj 2012

Växthus-hönshus-combo!


Jag vet att det finns många som är undrande över mitt nya projekt; växthus-hönshus-combo! Kanske till och med skeptiska så jag försöker mig på en förklaring igen... På vintern ska hönsen bo i växthuset = hönshus. Jag ska fylla hönshuset med kutterspån ca 40 - 50 cm tjockt. Hönsen gödslar med sin avföring och jag kastar även matrester till dem. En gång i veckan eller varann vecka så vänder man alltihopa, alltså all kutterspån, hönsbajs, hönsurin och matrester som hönsen har ratat. Dessutom vattnar man i samma veva så att komposteringen kommer i gång och fortsätter att kompostera.

Detta gör man hela vintern och det resulterar i sin tur värme till hönsen. Om det blir vargavinter får jag sätta in några värmelampor så att hönsen får lite värme + att vattnet inte fryser för dem. Jag kommer att säkra för rovdjur så gott jag kan, kompostgaller runt hela hönshuset och elstängsel torde hålla ovälkomna besökare borta. Iof kan man aldrig vara säker, det har ju hänt olyckor varje år som vi har det nu...


På senvåren får hönsen flytta ut till rastgårdar eller hönsgårdar som vi säger. Vi brukar ju tillåta hönsen springa fritt ända fram till att jag börjar så i jorden. Då blir de instängda i gårdarna för de förstör med sitt krafsande och sprättande samt äter upp allt som de kommer åt. Men det är stora och rymliga gårdar så typ fritt gående ändå...

Inne hönshuset som då förvandlas till ett växthus finns nu en härlig kompost att odla i. Man behöver troligtvis låta det "bränna" några dagar innan man börjar plantera ut tomater och annat gott. I detta stadie är vi nu, skillnaden är att vi förflyttar "komposten" från ordinarie hönshus till växthuset. Nästa år är allt i samma! KRETSLOPP!


Japp, många lass med hönsskitskompost blev det till att köra med skottkärran. Först mocka ut hönshuset och sen flytta skiten till växthuset! Och hör och häpna, det räckte inte på långa vägar. Endast en långsida blev fylld med hönsskiten... jag får nog gå till bonden och knacka på och fråga om några lass hästskit till andra långsidan! Inte trodde jag att jag skulle få ont om hönsskit... förr om åren har vi undrat vad vi ska göra med allt...? Ja, nästa år blir det ett minne blott då hela växthuset-hönshuset är fyllt med härlig kompost! By the way, jag måste hitta på ett bättre namn för "huset". Några förslag?



Nu har jag samlat ihop allt hönsskitskompost i växthuset och fyllt på med lite gräsklipp. Gårdagens gräsmatteklippning fick fylla på så att processen kommer igång. Nu har jag vattnat och vänt alltihopa två gånger så jag hoppas verkligen att det börjar brinna snart. Det tar sin tid att pyssla om en hönsskitskompost... Jag längtar efter att sätta ner tomaterna i detta när det har brunnit klart! Och sen äta av alla dessa tomater....! Men det är en bit kvar. 


Kycklingarna som har bott i källaren har fått flytta ut till växt-hönshuset idag. De får mellanlanda där och ha det gott i värmen innan de får flytta ut till de andra hönsen i hönsgården. De bor i en stor odlingslåda och till tak har de kompostgaller och odlingsväv! ;-) Lite pyssel har det varit idag... dessutom har jag tagit bort gruset framför växt-hönshuset.... något ledbruten!

Ha go fortsättning på helgen kära vänner!

Ps. Nytt namn på växthuset-hönshuset-combon? ds.

Jag är så glad; det går framåt med mitt kombinerat växthus-hönshus!


Har ni sett?! Nu börjar det likna något, min polytunnel i form av ett kombinerat växthus och hönshus är på G. Min duktiga och underbara make har legat i... Och nu är det dags att göra dörr, plasta sidorna och sen är det bara till att börja köra lass efter lass spån med hönsskit! :-) Dock börjar jag att inse att hönsskiten kommer inte att räcka till! Gamla hönshuset är ju bara en fjärdedel av detta härliga stora plasthus... ;-) Och om någon trodde att det skulle bli ett gulligt orangeri med underbara snickerier och fönsterglas... I´m sorry, oh no inte just nu. Visst, vill jag ha det också men inte som hönshus :-) Olika syften med olika byggnader!

T a i k o n l ä g r e t  framför växthuset är min nya blivande medelhavsgård! Från början var det en medelhavsträdgård men nu kallar jag den kort och gott bara för medelhavsgård. Temat kommer vara rosa och silver, förutom det uppenbara med medelhavet. Har nämligen flera sorters rosa växter som jag vill samla på ett ställe och jag tror att de kommer trivas alldeles utmärkt här.



Medelhavsgården ska vara täckt med grus. Det blir till att "grusa av" först, det vill säga skyffla bort allt grus som finns där sedan tidigare och sedan jämna ut och platta till marken. Därefter lägga tillbaka allt grus igen. Vilket styrekpass va?! Det kommer nog att ta mig några timmar men det är det värt. Ser verkligen fram emot denna "gård" av grus och stenar i olika former. Detta är dagens uppdrag!



Kanterna på gården ska få en häck av romersk malört som jag har typ lots of av. "Bara" gräva upp och plantera om. Den romerska malörten har en väldigt vacker grågrön färg i solläge. Bort med malörten från resten av trädgården och endast en tjusig häck som ramar in "gården" framför växthuset. Har också frön till en rosa pionvallmo Pink Paeony som visst ska ha ett ursprung från medelhavsområdet som jag tror passar här!



I cementringen till vänster ska rosmarin och apelsintimjan husera, en riktig stor kokande gryta i solen med värmeälskande örter! Jag älskar verkligen både rosmarin och timjan i maten så det kan jag inte få för lite av. Till höger (om den blivande dörren, ruta nr 2 från höger) skulle jag vilja ha ett silverpäron eller en härdig persika! Båda skulle passa, silverpäronet med sitt gråa och persikan med rosa blommor och solmogna medelhavsfrukten. Vad borde jag välja?



Framför växthuset, eller intill, jo framför blir det en pionrabatt som går i rosa och vitt. Jag fortsätter att flytta på växter jag har, tager vad man haver... Jag har minst fem stora bondpioner i trädgården som jag ska flytta hit! Dessutom har jag tre doftpioner också; en Duchesse de Nemours, en Mothers Choice och en Sarah Bernhardt som kommer få samsas med bondpionerna och några clematisar. Och så finns det några alunrot och kärleksört.


Clematisarna är planterade vid meditationsträdgården men får flytta hit till bondpionerna eftersom de går i rosa och mörkrött. Och så får andra clematisar flytta till meditiationsträdgården som går i vitt och i ?. Har en cleamtis som jag kallar Gunilla, jag vet faktiskt inte hur hon blommar än men hon får bli en överraskning!

Anyway, Clematisarna ska få klättra på rostigt armeringsjärna som jag fäster i några gamla stolpar. Det är mycket återvinning här, både i plantor men också i annat material. Tänker att jag planterar ärtor som matchar clematisarna... Blauwshokker heter märgärten som har rödvioletta skidor. Varför? Jo både för det är trevligt med ätbart men också för att jag tror inte clematisarna tar stor plats detta år.

Så förutom meditationsträdgården som jag håller på att böka med så blir det även medelhavsgården. Ja och sen i växthuset... och alla odlingsäbäddar som blir omstrukturerade eftersom det ena förändrar det andra. En dominoeffekt skapades av växt-och-hönshus-kombon och jag har fullt upp. Vet knappt vilket jag ska ta först så det blir allt på en gång ;-). Men jag är sååå nöjd, det här kommer bli toppen!



Nä nu ska jag kavla upp ärmarna 
och samla kraft till "grusningen"!


16 maj 2012

Svart, grått och blått i meditationsträdgården - inte bara i tanken längre!



Förra sommaren började jag med mitt stora projekt Meditations-trädgården, jag grävde ur och påbörjade planteringar, man kan säga att grovjobbet är gjort. Det ser ungefär lika ut idag som när bilden togs. Dock så är det några större förändringar utanför bild, på västersida fanns en pergola som har fått lämna plats till vårt nya växt/hönshus. På höger sida fanns ett litet växthus som jag kallade tomathuset, där blir det rabatt och delar av det nya jordmakeriet. 

Jag har hämtat inspiration från studiebesök hos Gunilla och John Teckenberg som hade en magisk trädgård som jag blev förälskad i. Som för övrigt har öppen trädgård till helgen! Jag har också blivit inspirerad av "svarta trädgårdar" som jag kallar dem. Stylade minimalistiska enkla trädgårdar med svarta detaljer och gröna växter i tidningar, böcker och från internet. 

En som visar detaljer från sin trädgård och design som jag gillar är Charlotta Andersson med bloggen Trädgårdsflow. Flera av hennes idéer ska förverkligas även här, bland annat ån av svarta stenar... Under vinterhalvåret har jag ritat och åter igen ritat på min meditations-trädgård som jag kallar den. Tidigt på vårkanten började jag fröså en massa fröer för att kunna förverkliga mina planer och hålla ner kostnaden. 


Rakt fram är det en lååång rabatt som ska vara fylld i etapper eller i lager, hur man nu vill se det. Överst med mörkvilolett honungssalvia, grön-vit palettblad i mittenlagret för att lysa upp rabatten och nederst en viloett petunia - alla  är sådda från frön. Ni fattar vilket pyssel va?! Två stycken violetta Clematis flyttas från en annan del av trädgården till de svarta spaljerna. Mellan de svarta spaljerna är det tänkt att byggas en "vägg" som murgröna kan växa på. 



På vänster sida ska det vara någon form av spalje som två olika sorters björnbär ska fylla. De ska gömma växt/hönshuset tillsammans med en svart bambu (!) som är nybeställd. Jag har en planteringslåda med blåbär och så har jag tagit flera sticklingar av våra svarta vinbär som ska få bilda en häck för inramningen skull.



På höger sida så har jag samlat alla mina blå bolltistellplantor! Det blev hela 7 stycken stora klumpar som ska samsas med en härligt grå malört som jag också har gott om. Imorgon planteras de och så småningom ska de bilda en vägg mot jordmakeriet och komposten! 

Bland dessa ska några nykomlingar få sticka ut, en mörk akleja och mörka irisar som jag har köpt som plantor, tre av varje. De ska inte dominera utan bara finnas lite här och där. Jag har också köpt frön till svart akleja som jag ska så någon dag... Och några olika sorters gräs.

Ni kan se det här framför er va? Min meditationsplats som går i svart, grått och blått. Lite beställda plantor, mycket frösått och en hel del gammalt gör en helt ny trädgård. De ska bli så härligt när jag är där... i mål... 

Att göra:
Plantera alla växter, nya och gamla
Bygga en vägg mot åkern och måla den svart
Bygga en spalje till björnbären
Bygga komposterna i jordmakeriet
Bygga en "brygga" som blir meditationssängen/platsen
Å så ska det ju grusas också! 

;-) 

Då vet ni vad jag gör denna långhelg!



Växtbilder till min moodboard är 

lånade från Odla.nu, Rara växter och Lindblomsfröer.

14 maj 2012

Naturens under!


I helgen har jag hunnit med många ting och det känns så bra! Kanske något överilat på dagarna med svullet ben som resultat på kvällen, dock mycket bättre nu. Det gör så himla gott för själen att greja ute med sådder, gräva i myllan och andas frisk luft. Nästan lite andaktig upplevelse...

Jag har börjat röja framför växthusbygget, göra om och anpassa efter nybygget. Växthuset-hönshuset är dock inte färdigt än utan "BOB" (läs maken) målar... och målar. Det tar lite längre tid än vad jag har tålamod till. Måste jobba på det där med tålamod. Kanske beror fördröjningen på mig som avbryter honom stup i kvarten med andra (!) uppdrag.

Som t ex sätta på nät över hela hönsgården så att hönsen inte rymmer eller så att duvhöken inte hittar restaurangen! Det tog också ett antal timmar men nu kan inte mina kära hönor picka i sig nysådder och krafsa sönder rabatterna. I och med alla mina planer köpte maken små armeringsmattor som jag ska bygga klätterställningar av så fort växt och hönshuset är klart. De ska stå längs med långsidan och skyla plasten med ärtor och Clematis! Fint och ätbart :-)

Och så har jag skördat en hel del naturens under! Ärtskotten har jag i o f sått men tänk vad goda de är. Piplöken och min "buljong" återkommer varje vår och jag skördar gott från dem. Piplöken har jag som vanligt i matlagning eller i örtsalt. Libbsticka är en stark och intensiv ört som jag använder som buljong, en smakförstärkare. Har även den i örtsalt men man bör vara försiktig så att den inte dominerar.

Och så naturens gingseng, nässlor i mängder, man kan inte få för mycket nässlor. Dessutom så blev det även solgula vackra maskrosor - mer om det senare. Jag känner mig verkligen nöjd när man tar tillvara på det ätbara i naturen!

Ha en skön vecka!


12 maj 2012

Bättre än julafton!

 Det kom två paket som var väl paketerade, så varsamt och noggrant. Det är bättre än julafton när jag får paket på det här sättet...



I paketet ligger flera paket att leta fram. Sammanlagt fyra paket inlindade i bubbelplast som låg tillsammans med tidningspapper och frigolit...



Och i varje paket ligger 12 små paket! Dessa öppnar jag dock inte än utan får lov att dra ut på spänningen! Om tre veckor blir det nytt "paketöppnande" som jag ser fram emot.




Maraner och silkeshönsägg!
Som ett pärlhalsband... :-)




Gökfärgad marantupp och ljusgrå silkeshöns!

Japp, nytt blod till hönsbesättningen. 






9 maj 2012

Trädgårdens f u l h ö r n a ! (varning för starka bilder för känsliga läsare) hihihi


Nu kommer en utmaning; visa din fulhörna i trädgården! Min är enorm, tycker att det är oerhört pinsamt men den är där och den fyller en funktion. Men jag har bestämt mig, den ska få byta namn från fulhörna till jordmakeriet eller liknande. För är det så här illa så finns det potential att göra en härlig förändring, en makeover med ganska enkla medel. Mycket jobb men med en billig pening om man räknar bort maskineriet.

Bakom det vita torpet står tre matkomposter lite hullerombuller, en stooor hönsskitskompost / trädgårdskompost på flera kvadratmeter. Och två mindre trädgårdskomposter i grönt nät... och så massor av krukor och hinkar av olika slag. Ja dem ser ni bilden också, lådor, oldingstråg, krukorhinkar har en benägenhet att vara överallt men ingenstans när man behöver dem hemma hos oss. Plan: att strukturera upp matkomposterna, städa upp bland krukor och bråte, använda mig av jorden i hönsskitkomposten! Anornda en plats för plantuppdragning, där krukorna kan få stå i fred och lite skyddat - på en plats.

På bildens högersida ser ni mitt planteringsbord som maken byggde förra sommaren. Jag målade den och drömde att ställa i ordning med fina stileben ala inredningstidningar... nja... jag har en bit kvar va? MEN det är en favvotplats! Jag gillar den grymt mycket, så bra att kunna vara någonstans och jorda ner... hahahaha jag gör det i och för sig överallt men men... Plan: Städa upp till att börja med. De stora stolparna ska få tjänstgöra som stöd till armeringjärn och ärtor och flowers framför nya växthuset.

På vänster sida av bilden ser ni lastpallar. Japp, de ska återanvändas till nya komposter! Eller grunden till det som blir jordmakeri! Med flera studiebesök på olika ställen i minnet ska jag bygga ett jordmakeri, där jag arbetar med komposeteringen av trädgårdsavfall. Plan: Fem olika fack, estetiskt inbäddat av växtlighet ska de få utgöra stommen i jorderiet. Det var också ett bra namn, "jorderi"... Skulle verkligen vilja ha en BRA kompostkvarn som kan flisa mindre pinnar och så visst skulle det sitta fint med ett fynd som Annas?!

Tänker också en blomsterinramning, en portal eller liknande för att göra alltihop till en vacker plats. Alltså både en nyttig och vacker plats. Trots allt är det lite av navet i min trädgård!

Ha en skön onsdag!


7 maj 2012

Arbete med fjärilsrabatten!




Kommer ni ihåg mina planer för två stycken fjärilsrabatter som jag har drömt om? Två avlånga rabatter som skulle "rama in" vår stora grusgång upp till huset. Jag ritade och planerade, drömde och skickade efter frön. Planterade och pysslade... 


Det skulle gå i vitt och grönt och dofta underbart. Syftet var att locka till sig insekter i högre grad eftersom de är nyttodjur! Mångfald, ni vet! Jag köpte in frön av vit anisop, vit vallmo, vitspräcklig temynta, vit rudbeckia, brun/grön trollrudbeckia Green Wizard, "vit" slingerkrasse Milkmaid, vit rallarros, vit praktmalva och limegrön tobak! Både ettåriga och fleråriga för att säkra blomningen redan detta år!

Och hur har det gått nu då med alla sådder och rabattgrävningar? Jo, si så där måste jag medge. Det har strulat med tre saker, någon konstig "sjukdom" i sådderna, tidsbrist samt att jag inte kunde pyssla om sådderna på ca en vecka då jag tyckte att blodproppar i benet var mer intressant! :-/ Hoppas att ni förstår att jag behöver använda mig av ironi  för att släppa på trycket... Frustationen har varit enorm!



Ayway, de vita rudbeckiorna som grodde så fint och blev himla fina småplantor drabbades av något. Jag planterade om dem och var så nöjd med hur de såg ut och hur många. Läs här. Men sen hände något... Ni kan se på bilden till vänster att de ser inte så fina ut längre! :-( Mina fina rudbeckior dog, slokade och mådde allmänt dåligt efter en vecka efter omplanteringen. Jag vattnade med gödselvatten och hade dem under lysrör... men näe. Kanske fick de för mycket näring? Eller så var jorden sjuk? Eller? Ja, efter några veckor försökte jag rädda det som räddas kunde. Jag planterade om dem i riktiga krukor och klippte bort alla vissnande och ruttnande blad... Nu hoppas jag att jag får några plantor i alla fall då de skulle ju vara stommen i min fjärilsrabatt!

Temynta grodde också finfint men drabbades av samma tillstånd som den vita rudbeckian. Dessa småplantor gick inte att rädda över huvudtaget... Undrar om jag kan finna denna vitspräckliga temynta som planta någonstans? Vill ju verkligen ha den i rabatten.

Glädjande nog har Green Wizard rudbeckian överlevt alla faror här hemma. De frodas fint och jag har 20 plantor som ska ut i rabatten. De har inga tecken på mögel, förruttnelse eller uttorkning utan lever och växer. Så allt är inte blä även om jag är grymt besviken över den vita Rudbeckian och temyntan.



I helgen tog jag tag i bäddarna. Eller det som har varit planteringar med malört, tulpaner och riddarsporrar. Jag har grävt ur, och nu vet jag, att jag ska vara vääääldigt säker på var jag planterar malört så att jag inte ångrar mig för attans vad rötter de producerar! Eftersom jag inte tror att jag fick bort alla rötter så lade jag markduk i botten, ovan på träramar och sen många skottkärror egen producerad jord!

Tulpanerna slokade lite efter denna pärs som pågick i många timmar även om de fick stå skuggigt. Men ja ja antingen tar de sig eller så inte. Men nästa år blir de fina igen! Har köpt mig några led-lampor med solceller till trädgården för att lysa upp. Jag har inte haft det tidigare och antar att det är så miljövänlig belysning man kan få till det...

Jag hade också två påsar med vita narcisslökar i källaren som aldrig blev planterade i höstas men som jag köpte på rea. Dessa petade jag ner i jorden även om de såg ganska skruttiga ut. Kanske att det tar sig till nästa år? Vore fint med vita narcisser och ljusgula tulipper.


I kanterna på lådorna petade jag ner frön från denna underbara krasse, Milkmade! Dock hade jag för få frön så det blir till att komplettera snarast. Jag hoppas verkligen att de är så här ljusa som de är på bilden.

Näsa steg är att bestämma sig för när de få vita Rudbeckiorna ska ner i jorden och Green Wizard plantorna, limegröna tobaken samt fylla ut med att fröså vallmo och praktmalvan. Det kanske kan bli nåt till sommarn?

5 maj 2012

Ni glömmer väl inte nässlorna?!


Ibland glömmer jag naturens tillgångar och det är ju så dumt... sällan behöver man vitamintabletter om man äter en allsidig kost och mycket nyheter från naturen! Nässlor som många utrotar från sin trädgård då de bränner och är svåra kan man faktiskt ha på ett speciellt ställe. De passar i en dunge, i kanten av trädgården eller som jag gjorde förra året; nässelbänk! För jag tycker att man ska lite nässlor även om man inte gillar dem... de är himla bra som "bäbiskammare" för vissa nyttoinsekter som är bra att ha i trädgården. För  det är väl klart att vi ska nyttodjur som bekämpar skadedjur istället för kemikalier!

I min nässelbänk frodas det nässlor just nu. :-) Jag plockade i helgen och under veckan, det känns som riktig rikedom när man vet att uppskatta dem. Hittade flera nyckelpigor när jag klippte mina nässlor... de är ju också så söta och rara. Nässelbänken kommer jag att flytta i så småningom, har andra planer för den platsen. Men jag måste hitta en bra plats, en bestående plats så att jag slipper flytta den varje år. ;-) För visst vill jag ha kvar min nässelbänk!

Har gjort den godaste peston av nässlorna som vi äter av. Nästan till varje rätt denna vecka har en klick nässelpesto varit ett måste. Det blir ett habegär som är svårt att motstå, så mumsigt gott. Den allra enklaste maträtt blir en hit med nässelpesto!

Tänker att jag ska torka späda nässlor till mig själv också. Normalt brukar jag slå stora nässlor under högsommaren och torka till hönsen för vinterutfodring men nu vill jag till mig själv också. Planen är att torka nässlorna, mixa sönder dem och förvara i tät burk... "Nässelpulver" att ha i frukostfilen, i smoothien, i brödet ja, ni är med på tåget. Att mixa sönder torkade nässlor är ett bra sätt att få ner volymen på förvaring & utrymmesfrågan.


Allt som oftast gör jag pesto och nässelpaj av mina färska nässlor. Om jag har överflöd förväller jag och fryser in för att kunna göra gott även senare på säsongen. Har gjort nässeldrink när jag har behövt kurera mig från plågande förkylning... och så nu tänker jag även torkade, pulviserad nässla! Jag känner mig på klok och rik på samma gång när jag skördar mina nässlor från min nässelbänk!

God helg!

1 maj 2012

BOB is on fire!

Nä ingen brasa här inte utan det syftar till maken som bär och bygger! Maken blev namnad förra Nordiska Trädgårdsmässa av mig och Blomkronan. (Kommer du ihåg, Mari?) Kanske syftade vi då på bär och betalar... fniss... men i helgen har han burit och byggt! Han bygger det efterlängtade höns och tomathus som jag har drömt om i flera år. Nu så är det på G! 


Han har hunnit med en hel del, nästan hela stommen är klar. Sen ska det målas och plastas in. Under sommaren ska tomaterna bo i huset och under vintern blir det ett hönshus! Ja ja mensan, hönshus, tomathus och kompost, allt i ett! Jag har skrivit om det tidigare... här.

Vi ska fylla kistan med kutterspån på hösten när hönsen flyttar in. Sedan ger vi matresterna som vanligt till hönsen men behöver inte städa undan... det som inte äts upp av hönsen komposteras i spånet tillsammans med hönsspillningen. Varje vecka får man vända alltihopa så att förmultningen kommer i gång... och så får man vattna. Värmen som uppstår i komposteringsprocess ska hjälpa till att värma upp "hönshuset" så att det hålls över nollan. Om det blir "sibirienkallt" får man komplettera med värmelampa.

På våren flyttar hönsen ut och tomaterna in. Ja, även aubergin, tomaillo, chilisar och physalis får samsas med tomaterna som kommer ta den största platsen. Då åker hönsen ut och man "bränner" det som finns i huset genom att vattna ordentligt och vänder det några gånger. Efter några dagar planterar man sina plantor... eller jag planterar mina plantor;-) Nu i år, får jag hämta spånet i det gamla hönshuset så fort detta är färdigt. Många skottkärror blir det... Ett redigt motionspass kan man säga.

Jag ser fram emot motionera lite! :-)

Visst är "BOB" värsta bra?!

Petuniafundering


Jag kan konstatera att mina frösådda petunior har klarat sig förvånansvärt bra medan jag har legat på sofflocket och återhämtat mig. Jag har inte lagt någon tid på dem under två veckor, sonen har vattnat dem några gånger och inget mer... Tänker att jag toppar dem så att de blir lite buskigare, synd på de små söta blommorna men det är nog ett måste.

Ni som är vana sommarblomsodlare, hur mycket kyla tål en petunia? Kan man ställa ut petuniorna nu om man bor i zon 3? Vårvädret har ju kommit även till mig och platsbristen är påtaglig... så ut med petuniorna?

Bästaste 1:a Maj!