31 dec. 2015

Utvärdering 2015 & Gott Nytt År!


Utvärdering 2015 är enkelt: 
2016 kan bara bli bättre!



Må världen må bättre.
Må odlingarna bli bättre.
Må hälsan vara bättre.
Må vi ta hand om varandra bättre!



25 dec. 2015

Julefrid till alla


Jag önskar julefrid till alla oavsett var man befinner sig, vad man tror på eller inte tror på, vilken hudfärg eller ursprung man har. Må alla få lite frid, trygghet och någon att hålla i handen!

Allt gott!

23 dec. 2015

Ooops...



Ooops... en öm tå där... ;-)

21 dec. 2015

Glöggfest!


Glöggfesten med glöggbattle är över och det har smuttats på 8 olika glöggar!
2 stycken var köpeglöggar, en helt alkholfri och en 2,25% (nästan alkoholfri) medan resten var hemmatillverkningar. Gästerna hade med sig utmanarna Mamma Mu goes kresi, Skitgubbens julkröka, Lisbeth Blomkvists sista utväg och Midvinterblot! Våra hette Bamses dunderglögg och X-files! Namnandet är lika stor del av glöggbatteln som vi har som själva utkorandet av bästa glöggen!

Det här var tredje året som vi hade vår glöggfest den 4:e advent och nu kan man väl börja kalla det tradition. Man skulle kunna tro att det är en vild fest med "battle" men man dricker inte så mycket av varje om man ska pröva många. Glögg är tunga grejer ;-) Och jag vill bara säga också att inga barn närvarar!

Våra två, Bamses dunderglögg och X-files hamnade i topp tillsammans med Skitgubbens julkröka i själva rankingen. Min favorit var helt klart X-files som var en fräsch nykomling, en tranbärsglögg med karademumma! Och kolla in färgen! Helt underbar! Receptet är hemligt därav namnet ;-)

Dunderglöggen var len och mjuk men med tydliga smaker. Bra balans tror jag att man skulle kunna säga. Eller vad säger du lillebror? Vad säger domarsmaklökarna? Bamses duderglögg är ingen hemlighet utan ursprunget är Dunderglögg med svagdricka. Tyvärr har svagdricka man köper sötningsmedel men ja ja, den var god ändå.


Här kommer grundreceptet på Dunderglöggen som jag experimenterar med! 
5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst för söta degar
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
1 kanelstång
1-2 paket russin
2,5 kilo socker

Blanda allt i en tioliters hink eller något annat lämpligt kärl för bryggning. Rör så att sockret och jästen löser sig. Täck med plastfolie som du gör småhål i. Låt hinken stå i lugn och ro i rumstemperatur i minst 3 veckor, gärna 6. Tappa upp på flaskor, akta så att du inte får med bottensatsen.

* * *

Det är ett helt projekt med 8 olika glöggar. Alla ska värmas och hällas upp på termosar. Varje termos är namnad med etikett så att man vet vilken som är vilken. Det är dödsallvar, som ni förstår... ;-) 

Till glöggen serverades juliga snittar som tog udden av det söta. 3 olika sorter, en med lax och färskost och pepperrot, toppad med basilika och på mörkt surdegs rågbröd. Den andra var en klassisk köttbulle med rödbetssallad, inget märkvärdigt men gott. Sist ut var det knäckesnittar med julskinka på dinkelknäcke. Toppad med honungsdijonsenap och cornichons. 

Middagen var en het Linssoppa med massor av vitlök, ingefära, saffran och chili. God och lagom mättande.

Det här gör vi om! 

Har du någon favorittradition vid juletider som ger energi? Alltså inga måsten och tvång utan något som du gillar?

20 dec. 2015

I julhelgens lugn ska jag läsa, sova och ....


I julhelgens lugn ska jag läsa. Kanske jag ligger raklång och läser hela dagarna... Ja med undantag för en eller annan promenad... Jag ser verkligen fram emot Naomi Kleins böcker eftersom jag inte har läst dem än. Olja för blåbär verkar också grym intressant. Någons om läst dem?  Har inte kunnat läsa som jag brukar under hösten pga en olycka sent i våras men nu så. Jag har också några odlingsböcker av Charles Dowding samt en bok om skogsträdgårdar som ligger och väntar på mig.

Jag har faktiskt också planerat få iväg fröbeställningarna men är tvekam om jag hinner allt som ska förberedas innan dess. Vilka odlingsbäddar ska sås med vad, vad ska jag ha i gröna tunneln, vad ska det vara i Glädjehuset förutom tomater och varmbäddar? kallbäddar? Det gäller att planera, rita och fundera. Skriva listor för vilka grönsaker som ska sås 2016, tidigt på våren, sommaren och hösten. Vilka grönsaker ska följas av vilka, skiftesodling för högre skörd. Dessutom måste jag ju leta rätt på grönsakerna och jämföra sorter och priser. Kanske får jag dela upp mina fröbeställningar i år.

Och så ska jag så lite chili så klart. Eller mycket. ;-) Jag skulle också vilja pyssla och fixa i Vita huset så att det blir det där perfekta potting shed, odlingshuset som jag vill ha. Mina odlingshyllor är där inne men det är så trångt med annat att det går knappt att röra sig... En sak i taget.

Och här hemma i boningshuset MÅSTE jag måla hallgolvet samt trappan till övervåningen! Maken har lagt ett nytt trägolv med hjälp av sonen och nu ska det målas. Det kommer att bli sååå snyggt när det är klart. Problemet är att hallgolvet binder ihop huset... ingen kommer någonstans under målningen. Ja det går säkert att lösa!

Sist men inte minst, ska jag skriva någon form av artikel eller liknande för min favorittidning. Återkommer om det vid ett senare tillfälle men det blir i alla fall om Glädjehuset!


Nä nu är det bäst jag sätter igång, idag vankas det glöggfest! Mycket att stå i innan gästerna anländer.

Trevlig 4:e advent! 

Ps. lämna gärna ett avtryck, blir ju så nyfiken på vem som läser...ds.


19 dec. 2015

Het linssoppa med saffran och ingefära




I morgon har vi glöggfest och det är tredje året vi har festen den 4:e advent. Glöggfesten börjar på eftermiddagen, är barnfri och innehåller en galet rolig glögg-battle. Vem har bryggt den bästa glöggen?! Till glöggen brukar vi ha lite småplock och senare på kvällen äter vi lite mat.

I år blir det het linssoppa med saffran och ingefära till middagen. Jag sitter just nu och äter den, proväter för att se om mitt hittepå håller måttet. Och ja, det gör den om jag får lov att säga, supergod. Den kommer att serveras i morgon!

Het linssoppa med saffran och ingefära
Soppan är vegetarisk, laktosfri och glutenfri.

Ingredienser 
7,5 dl röda linser
10-12 medelstora potatisar
3 medelstora gula lökar
1 dl riven ingefära (2 stora bitar)
100 gram tomatpuré (en halv tub)
1,5 gram saffran (3 påsar)
5-6 st vitlöksklyftor
chilipeppar efter smak. Jag valde chiliflakes som jag har gjort på en gul medelstark chili med citrustoner
4 msk olivolja
salt och peppar
1,5 liter vatten
1,2 liter kokosmjölk (3 burkar a 400 ml.)

Hacka löken smått och fräs den i olivolja på medelvärme. Hacka vitlök.
Tillsätt hackad vitlök och saffran, fräs någon minut. Skala och riv ingefära.
Häll på vatten och riven ingefära. Skär potatisen i små tärningar.
Fyll på med linser, tärnad potatis och kokosmjölken. RÖR. Låt småputtra.
Krydda med chili och tomatpuré.

Låt allt småputtra under omrörning tills potatisen och linserna är mjuka. Obs, fastnar lätt i botten. Fyll på eventuellt med lite vatten om soppan blir för tjock. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan till en len underbar lyxig soppa med mycket smak.

Jag har valt kokosmjölk både för smaken och krämigheten men också för att göra soppan "lakto-vänlig".

Man skulle lätt kunna göra den med lite mer sting men ibland måste man vara rädd om gästerna! ;-)

Mums!


9 dec. 2015

Heta morötter - Tanggun kimchi


Många har önskat recept på olika fermenteringar av grönsaker och framför allt kimchi-morötterna som är heta och krispiga. Så här kommer dessa underbara heta morötter som jag är så glad att jag kommit igång med.

Man kan säkert riva morötterna men jag har valt att använda min mandolin för att få små tunna stavar men ändå lite spänst för att få till det där krispiga i fermenteringprocessen. Med rivna morötter blir det säkert lika gott men inte samma lika.  Jag använder ungefär 1 kg morötter men i slutändan är det nog knappt 1 kg i produktion efter avsnoppningar och en och annan smakbit. ;-) Till 1 kg morötter 1 1/2 - 2 msk grovt salt utan jod.



Dag 1
Skala och strimla morötterna. Lägg dem i en skål, salta och täck med vatten i ca 10 timmar. Låt stå i rumstemperatur. Om du använder plast, se till att använda plastskål eller hink för matlagning och gärna en som du kan avvara till kimchiproduktion. Jag tiggde till mig hinkar från en förskola där det blir gott om hinkar efter sylt och mjölkprodukter av olika slag. Perfekt återanvändning, både till för mat och lufttäta!


Dag 2
Smaka av dina morötter och skölj av dem i kallt vatten. Smakar de för mycket salt, skölj upprepade gånger. Smakar de för lite salt, tar du lite mer salt i kimchipastan. Det ska finnas en sälta som är lite saltare än "normalt" med det sagt ska det kännas lite för salt för att det ska bli ett bra slutresultat.



Kimchipasta
1 msk kochugaru (chilipulver från Korea) Kan också vara annan chili men då vet jag inte måtten, beror ju på hur stark den är så pröva dig fram.
1 dl strimlad purjolök
2-3 vitlöksklyftor, beror på hur stora samt hur starkt du önskar.
1 bit ingefära. Jag brukar ta ca 7 cm stor bit. Jag gillar verkligen ingefärasmaken.
1 dl strimlad färsk rättika
1/2 tsk fisksås
1 msk salt ev. mer

Blanda ihop din kimchipasta. Jag mixar ihop det mesta för jag gillar enkla och snabba lösningar. Dock tar jag hälften av rättikan och hälften av purjon i mixen. Resten av purjon och rättikan blandar jag som strimlat ner i den färdiga mixen. Det ger lite mer stuktur i den färdiga Tanggun.


 Blanda dina avsköljda morötter med kimchipastan väl. Lägg dem i en burk med tättslutande lock. Det är ganska viktigt att det håller för det bildas gaser när jäsningsprocessen är i gång. Om du använder glasburk bör du pysan den pyttelite efter någon dag eller använda vattenlås/jäsrör. Ställ in i kylen och låt fermenteringen vara ifred i 10 dagar.



När den är färdig brukar jag fylla upp batchen i mindre burkar. Dels för att det är trevligt men också för att förlänga hållbarheten på produkten. Om man öppnar samma burk om och om igen minskar hållbarheten jämförbart med småförpackningar som öppnas endast några gånger. Mina heta morötter har sitt orginalreceptet från boken Kimchi och andra Koreanska rätter har hållbarhet på minst 1 månad. Receptet är något omgjort och morötterna brukar hålla i sina småförpackningar i ca 2 månader... sen tar de slut. Kanske håller de ännu längre, vem vet?

Prova, du kommer inte att ångra dig!


6 dec. 2015

Varannan grön - Solig het kikärtssoppa!


Favorit i repris!

Denna soppa är bland det godaste jag vet i soppväg. Särskilt på vintern värmer den gott om man vågar ha lite hetta på den. Och nu efter 3 blåsiga dagar passar den fint! Den går fort att tillaga, 30-40 minuter - bästa snabbmaten! Och det skadar väl inte att den är nyttig med alla sina grönsaker. Recept är för 2 luncher/middagar eller 4 förrätter. 

Ingredienser 
2-3 msk olja
1 gul lök 
2-3 vitlöksklyftor ** 
1 msk curry
1 msk tomatpure
1 bit chili mediumstyrka ** 
1 bit ingefära el. 2 tsk torkad ingefära
2 dl rivna morötter
2 dl palsternacka
2 dl persiljerot
5-6 dl dl kokta kikärtor
2 dl vatten
400 ml (en burk) kokosmjölk *
1 klick rysk yoghurt/portion

Börja med att hacka den gula löken och vitlöken i smått, fräs dem i olja och tillsammans med curryn. Kryddblandningens smaker kommer till sin rätta genom att fräsa dem i olja. Löken och curryn ska fräsas på medelhög värme och inte få färg. 

Undertiden du fräser löken mjuk river du rötterna på ett vanligt rivjärn på den grövsta sidan. Denna soppa kom faktiskt till genom att jag skulle ta hand om tråkiga "soppgrönsaker" som såg trötta och vissna ut. Efter långförvaring under vinterhalvåret så kommer det en dag när grönsakerna inte ser så aptitliga ut. Det kan ju även hända bortglömda grönsaker i kylen.. 

Sedan tillsätter du de rivna grönsakerna och fräser dem tillsammans med löken och curryn. (Eventuellt får du tillsätta 1 msk olja.) Blanda ordentligt och fräs 1 minut innan du tillsätter ingefära, chili och tomatpure. Här måste du själv bestämma hur stark du vill att soppan ska bli. Jag använder mig av medelstark chili, "färsk" från frysen. Den ska inte bara vara het utan lyfta de andra smakerna i soppan. 

Häll på 2 dl vatten och låt småkoka under lock i ca 10 minuter. Sedan fyller du på med kikärtor och kokosmjölk, rör om och låt puttra 10 minuter till. Du kan använda konserverade kikärtor från affären eller så kokar du egna. Koka ett större lass och frys in lagom stora förpackningar. Guld värt! Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. 

Häll upp i tallrik och klicka ner klick med rysk fet yoghurt! 


Smaklig spis!

4 dec. 2015

Fredagsfunderingar - är det dags att bli en Prepper?


För länge sen, typ ett år efter jag hade startat denna blogg fick jag flera mail från olika håll som handlade om sk. Preppers. Preppers är civila och förberedda på alltifrån krig till naturkatastrofer, de har en krisberedskap utöver det vanliga. Dock så är de inte homogena, det finns en variation bland Preppers precis som det finns antalet människor. Det finns en skala från planetens undergång här och nu till vad gör man om det blir strömlöst, det de har gemensamt är att de ser sig som överlevare och är förberedda. 

Anyway, då i dessa mail fick jag veta att jag var flitigt besökt på bloggen av Preppers. De gillade bloggen och tyckte den var matnyttig. Dessutom fanns det en lista som cirkulerade med viktiga och informerande länkar för Preppers där Bondjäntan var med. Jag gav väl inte detta så mycket uppmärksamhet, kanske fnissade jag lite åt det i min enfald. För nu börjar jag fundera, är det dags att bli en Prepper?! 

Jag är inte mycket för att måla upp en bild av undergång och katastrofer men jag kan ju inte heller låta bli att se det som utspelar sig framför mig. Våran planet kämpar. Människor kämpar. Vår värld är orolig, människor flyr, resurserna är snefördelade, vi förbrukar mer än vi har, naturkatastroferna är fler mm. Vi kanske måste våga se det i vitögat och inte tro att vi kan fortsätta leva samma lika. Vi behöver nog förändras för att göra en förändring. För att överleva. Och för att inte tala om att LEVA.

Jag läser hur sårbara vi är i Sverige vad gäller livsmedelsproduktion där en stor del av produktionen är nuförtiden förlagd utomlands. Tidigare fanns det ett Beredskapsverk för krissituationer med en uppbackning men det finns inte längre. Hur länge klarar vi oss om det blir en naturkatastrof eller krig i närområdet? Och nej, jag önskar varken krig eller naturkatastrofer eller för den delen någon annan kris. Och ja, jag tycker att man måste jobba politiskt både med resursfördelning i världen (som jag tror ligger till grund för många krig) och klimatet. De hör samman och är otroligt viktiga. 

Men kanske är det så att jag också måste jobba som en Prepper? Nu viner det rejält i husknutarna och jag siar om en strömlös kväll och natt. Vindbyarna varnar om mörker och kyla. Jag har tappat upp vatten, letat fram batterier till ficklampor, tändstickor och ljus, filtar och sockor är framtagna. Jag sitter här och funderar, inser hur sårbara vi är som individer,
samhälle och jordklot. Från smått till stort.

Det kommer inte att gå någon nöd på oss just nu. Vi klarar oss nog i flera dagar utan svårigheter. Det fanns ju någon anledning till att jag ändå hamnade på lista hos Preppers. Vi har torkad mat, vi har syrad mat, vi har konserverad mat och vi har även mat i frysen. Vi klarar oss nog minst 14 dagar även om det blir lite ensidig kost i slutändan. Först ut går frysmaten då frysarna inte håller kylan mer än 5-7 dagar utan el. Sen har vi ju hönsen som ger ägg och även kött om det behövs. Kortsiktigt klarar vi oss.

Jag ska fundera vidare på det där med beredskap... ur ett längre perspektiv. Intressant...
Hoppas att ni har det bra där ute och må Helga vara nådig.

See U!

3 dec. 2015

Varannan grön - ljummen grekisk sallad på ett annorlunda vis.


Jag har ätit många varianter av grekisk sallad och jag gillar oftast alla. Nu kan jag säga att jag älskar en grekisk sallad efter dagens måltid - Varannan grön. Den är ljummen och smakrik, alldeles alldeles underbar.

Längst ner i botten ligger hackad salladskål och purjolök. Ovanpå det är det smörslungade bönor och brysselkål med vitlök. Sedan har vi ugnsrostad rödlök, paprika och sötpotatis. Sist men inte minst, fetaost, soltorkade tomater och kalamataoliver toppad med aioli.

Fest en vardag!

1 dec. 2015

Varannan grön - ugnstekt aubergine med grönkålspesto


Idag blev det en liten minibuffé på vegetariskt vis, det är ju Varannan grön-dag idag. Det blev ugnstekta aubergine med grönkålspesto! Tillbehören blev en krämig blomkål och rädissallad med basen av turkisk yoghurt, örtmarinerade chaminjoner och sist och hetast, kimchi på morötter - Tanggun.

Jag kan inte ge exakt måttangivelser men jag använde 2 st aubergine till 2 personer och det blir en matlåda över förutom middagen. Grönkålspeston gjorde jag på känn.

Ugnstekt aubergine med grönkålspesto
Aubergine
Grönkål
Solrosfrön (naturella)
Parmesan
Vitlök
Olivolja
  1. Skölj aubergine och skär den i ca 3cm tjocka skivor.
  2. Salta skivorna och låt stå en stund - ca 10 minuter. Undertiden gör du grönkålspeston.
  3. Mixa grönkål, solrosfrön, vitlök, parmesan och olivolja till en härlig konsistens. Salta efter smak. 
  4. Bre på ett tjockt lager grönkålspesto på de skivade auberginen. 
  5. Ugnstek i ca 30 minuter i 200°c.

Servera med tillbehör. Får du grönkålspesto över kan du äta den till eller spara till någon annan middag. Den är supergod som den är!



28 nov. 2015

Varannan grön - Vegetarisk pizza med glutenfri pizzabotten



Hela veckan har vi kört varannan grön, dvs detta blir tredje dagen med vegetarisk kost. Roligt och lite spännande att hitta på något gott till lördag! Det blev vegopizza med glutenfri botten, en blomkålsbotten och pizzasallad. Det finns många recept med glutenfria pizzor men jag gillar denna enkla botten från 56kilo.se.

Men innan du sätter igång med pizzabotten så koka tomatsåsen. Den ska helst ha hunnit svalna något innan du lägger den på pizzan.

Tomatsås
gul lök - hackad smått
vitlök - pressad
tomater eller tomatkross
honung - lite grann för "fyllnaden" i tomatsåsen
oregano, svatpeppar och salt

Jag har inte skrivit några mått på tomatsåsen eftersom alla vill ha olika. Vi gillar när tomatsåsen smakar mycket och har därmed mycket lök, vitlök som fräses i lite olja. Tillsätt sedan tomatkrosss och oregano som kokas minst 20 minuter tillsammans.  Mixa sist och låt svalna. Blir supergod!


Pizzabotten (4 små pizzor)
ca 700 gram blomkål
1 ägg
1 dl riven ost, hälften parmesan hälften hushåll
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar


  1. Riv blomkålen smått eller mixa i en matberedare så att blomkålen är smulig. Så smått som möjligt. 
  2. Micra blomkålen 7-8 min. på full effekt i micron. Låt svalna. (Undertiden kan du skära grönsakerna och marinera zuccinin samt riva osten.)
  3. Ta en ren kökshandduk och fyll den med blomkålen. Vrid ur all vatten. Ta i!
  4. Blanda blomkålen med ägg, ost och kryddor i en bunke. (Denna kan stå en stund om du inte är klar med grönsakerna.)
  5. Platta ut "degen" i fyra cirklar på bakplåtspapper och grädda dem i 10 minuter i 225°C - de ska bli gyllengula. 

Ta ut pizzabottnarna och lägg på tomatsåsen samt din fyllning. Grädda åter 7-8 minuter.

Fyllning 
1/2 dl olivolja och vitlök som mixas. (Till marinad + topping)
1 st Zuccini, skivad och marinerad i olivolja och vitlök. Pensla zucciniskivorna med oljan.
1/2  rödlök, skivad
1/2 paprika, skivad
4 st champinjoner, skivade
8 st små tomater, halverade
1 st chili (kan uteslutas) hackad
2 st mozzarella, skivad

Ruccola, en näve, att lägga på när pizzan är klar. Ringla lite vitlöksolja över precis innan pizzan serveras.


Smaklig måltid!


Ps. Du kanske undrar över Varannan grön? Ja då kan du läsa här! Ds.

Rödkål och pickles till jul!



Rödkål är en favorit hemma hos oss. Vi använder den gärna rå i sallad och tillagar den till maten men framförallt är det en favorit som fermeneterad eller mjölksyrad som vi säger. Man kan göra precis som man gör med vitkål, surkål eller så experimenterar man allt vad man orkar! 



Shop shop, mandolinen går varm det ska syras här hemma. Oftast när det ska syras rödkål här görs det lite olika varianter. I lördags gjorde jag två olika, en "julkål" med äpple och rödlök och en med morötter, rödkål och kummin. Sedan kan man använda den syrade rödkålen som tillbehör eller i matlagningen. Oändliga möjligheter!



När jag ändå kokade saltvatten till rödkålen så passade jag på att göra en picklessyrning som jag gillar, blomkålsbuketter, mild chili och rödlök smaksatt med lite kummin. Blir himla gott. Dessa burkar får stå framme i några dagar innan de förflyttas till källaren. Vackra färger!


Samma helg gjorde jag tre olika batches av kimchi! Mer om dessa en annan gång!


27 nov. 2015

Fredagsfunderingar - Varannan grön!

I flera år nu har vi försökt att äta mer grönt både till vardags och fest. Alltså inte bara fler vegetariska rätter utan även mer grönt till kötträtter. Och om sanningen ska fram så går det bra i perioder, ibland äter vi mycket grönt och ibland blir både det ena och det andra men mindre grönt. Vi är allätare med goda intentioner!

Vad är grönt? Jag använder ordet grönt även om röda grönsaker ;-) Med grönt menar jag alla vegetabiliska råvaror, både köpe och egenproducerade. När vi köper grönsaker eller frukt, så blir det helst ekologiska eftersom de ligger närmast egenodlade grönsaker så som vi odlar.

Mitt mål är att vi ska äta gröna rätter utan att faktiskt fokusera på att det är vegetariska rätter. Jag vill att det ska vara endel av normaliteten hemma hos oss. För att komma till det stadiet där gröna rätter är vilken mat som helst tror jag att vi ska lägga i ytterligare en växel; varannan rätt grön! 

Fokus kommer att ligga på middagarna då vi oftast äter matrester till lunch. Linser och bönor kommer nog att användas flitigt samt rotfrukter. Det äter vi ju redan men jag gissar på att de blir en viktig basföda för att de mättar bra och ger bra med energi. Det roligaste blir nog fredag eller lördagsmiddagarna med grönt men så är det väl ändå. Många tråkiga vardagsmiddagar kompenseras upp med lite godare helgmiddag?

Fördelarna med varannan grön? För mig handlar det om att delvis minska köttkonsumtionen eftersom jag har problem med stora delar av köttindustrin och med att köttproduktion är en stor miljöbov. Det vill säga det är ett sätt att styra marknaden om man väljer mindre köttprodukter samt en miljövinst. Jag är inte naiv som tror att mina val kommer förändra världen här och nu men jag tror att du och jag är en del av förändring om vi vill.

Hälsoaspekten är en fördel. Att minska sitt köttätande har visat sig ha positiva effekter på hälsan. Tyvärr finns det många samband mellan cancer och kött även om livsstil och andra saker påverkar. Men det är helt klart en anledning till att minska sitt köttätande.

Sist men inte minst så tänker jag att utbudet av mat och variation ökar. Det blir nya rätter och nya smaker som jag kan ägna lite nyfikenhet till. Spännande nya kulinariska måltider är en förhoppning! Kanske blir jag ännu mer nyfiken på "thaiköket" och indiska maträtter som innehåller mycket vego. Eller varför inte medelhavsinspirerad vegetarisk mat?! Jag kommer garanterat både härma och inspireras till att göra eget.

Jag ska försöka lägga upp recepten från Varannan grön, kanske någon mer blir inspirerad?!

24 nov. 2015

Årets vitlöksplantering gjord i etapper!


Vi har några basingredienser i vårat kök och en av dem är den goda och nyttiga vitlöken! Vi använder den ofta och mycket till all slags matlagning. Vi har odlat vitlök i många år med ett gott resultat och det är något speciellt med egen vitlök. Normalt har vi köpt utsäde och tagit någon enstaka av vårt eget odlade men i år gör vi tvärtom! Eller nästa år... I år har vi köpt utsäde för att kunna odla vårt eget utsäde! 2 kg vitlök är köpta fördelat på 4 sorter! 



 Det blev Vigor, Germidour, Printanor och Therador för konsumtion och utsäde från Thorvik frö. De har bra service och priserna är okej. Framförallt skickar de fina vitlökar med bra kvalitet!

Vigor: tidig, stor, svagt lila lök. Den har flätbar blast och mindre benägenhet till halslök. 
Germidour: tidig stor starkt lila lök. Flätbar blast och kan få halslökar.
Therador: tidig stor svagt lila lök. Den har flätbar blast och mindre benägenhet till halslök. 
Printanor: sen medelstor vit vitlök. Mycket lagringsbar och har flätbar blast. Mindre benägenhet till halslök.


Två kvällar gick åt att klyfta två kilo vitlök. Lyssnade på podradio och klyftade! Det gäller att fördela arbetet så att man inte tröttnar innan det är färdigt. Sammanlagt blev det drygt 300 klyftor - några små fjuttar som sorterades bort. (Germidour 70 klyftor, Therador 80, Vigor 45, Printanor 105)



 Dessa fyra sorter är satta under 3 olika tillfällen, alltifrån väder och vind till dagsljus har påverkat jobbet. Jag har satt dem i mina odlingslådor som är toppade med mylla från Glädjehuset. Ca 40 cm mylla är påfyllt i odlingsbäddarna och är mums mums för vitlöken. Jag kan odla ganska tätt eftersom bädden är upphöjd djupbädd med näringsrik jord. Till våren gödslar jag med aska och täcker med gräsklipp.



Jag ska inte glömma berätta att jag har även satt vitlöksbubilber och klyftor in i gröna tunneln. Dessa är tänkta skördas under våren som sololökar. en säkerhetsåtgärd om sommarens skörd inte räcker till nästa skörd. Och vem kan motstå färsk vitlök på vårkanten?! 



Och så har jag små söta vitlökar på tillväxt; Oosterdel. En nykomling för mig som jag hoppas på ska bli fin till nästa år så att jag kan få mitt eget utsäde av den också. På nästa års önskelista ligger även vitlöken Alexandra och kanske nåt mer...



I helgen blev det omgång 2 i vitlökssådden och det blev en bädd men sen la jag ner. Det var kallt och ca 20 cm av det översta på bädden hade frusit. Ja ni kan se mina urgrävningar på bilden. Efteråt blev det te och raggsockor på! Det tog en evighet att tina upp!



Och sist men inte minst blir det nog vitlök i brätten! En klyfta i varje hål med jord funkar faktiskt alldeles utmärkt. Sedan ut i kyla med någon form av täckning eller i in i ett kallväxthus, ja varför inte i garaget. Jag ställer nog mina i gröna tunneln tills det är dags att plantera ut dem när tjälen har lossnat. Om det inte är så att det blir milt väder i några dagar... Allt går även om det blir ett annat sätt än man har tänkt sig.




Men  s n a r t  är alla vitlökarna i jord!


17 nov. 2015

Frågor och svar om mitt kretsloppshus - Glädjehuset



Det är så himla roligt att många börjar intressera sig för ett alternativ till traditionell hönshållning. Man kan ju faktiskt göra 2 flugor på smällen ;-) Som vanligt kommer det frågor och jag ska göra mitt bästa för att svara. Vissa frågor är återkommande och HÄR kan ni läsa mitt förra "frågor och svar".

Varför ett kretsloppshus - ett Glädjehus?
Det enkla svaret är faktiskt Varför inte?! Eftersom jag strävar att få till en hållbar djurhållning, en hållbar odling och en hållbar livsstil känns det som ett mycket bra alternativ. Lite som handen i handsken. Jag gillar tanken om hållbarhet, sustainability på engelska. Googla och läs mer om du är nyfiken.

Måste man använda spån? Kan man använda torv? 
Det finns inga måsten. Men det finns flera anledningar till varför jag använder kutterspån och varför jag väljer bort torv. Först och främst så använder jag inte torv om det finns alternativ och det finns det för det mesta. Jag gjorde det tidigare i odlingar men sen fick jag lära mig att det är faktiskt inte är så miljövänligt och att vi förstör naturen i stor utsträckning med torvbrytning. Du kan gärna läsa mer HÄR. 

Kuttespån är ett bra material för att det är en restprodukt från hyvlerierna samt att det brinner långsamt. I komposteringsprocessen behöver man ett material som brinner i "lagom" takt för att förbränningen ska kunna hålla på hela långa vintern. Den ska vara jämn och lång. Det vore ju förödande för hönsen om förbränningen var klar i mitten av januari när det är som kallast...

Vad händer om man inte får igång förbränningen?
Ja rent krasst måste du ha ett alternativ! Vi hade hönshuset kvar i tre år som backup ifall vi inte skulle få det att fungera. Man måste ju kunna ta hand om sina djur. Nu vet vi att det fungerar om vi gör enligt alla konsten regler. Inte fuska. Vända och vattna. Starta i tid. Tillräckligt många höns. Rätt djup på spånet. Och så vidare.

Jag har sett att flera har gjort lite liknande men även annorlunda. Och man kan säkert göra på andra sätt men ha en backup tills du är säker att hönsen inte fryser. Poängen är att det ska vara en trevlig miljö för hönsen inte tvärtom.

Kan man blanda med hästgödsel?
Klart man kan men jag skulle inte göra det. Man kan säkert använda det som komplement men då är det ju en annan variant än det jag gör. Jag skulle gissa på att hästgödsel brinner snabbt och hårt dvs, då skulle man behöva fylla på lite då och då...? Knepigt. Jag har ju valt detta koncept för att det just blir ett kretslopp med hönsen och odlingen.

Hur har du ordnat med ventilation Glädjehuset? 
Längst bak på kortsidan har vi en lucka, ett "fönster" som vi öppnar på vintern när solen gassar på. Det är superviktigt att inte hönsen får värmeslag för det kan de faktiskt få. Det är lätt hänt när solen ligger på. På sommaren står den nästan alltid öppen samt står dörrarna på vid gavel under dagen. Manuel ventilation. :-)

Ibland ser man spindelnät på bilderna i växthuset, varför tar du inte bort det? 
Hahaha... ganska rolig fråga. Det är ju inte ett lusthus eller fint orangeri där jag äter middag med linneduk och kandelaber. ;-) Jag tar bara bort spindelnät och spindlar om det blir för mycket. Kanske kan man tycka att det är lite familjen Adams över det hela men spindlar är faktiskt nyttodjur. Dessutom är det inte något problem för mig med varken spindlar eller spindelnät.

När ska man starta ett Glädjehus som är ett kretsloppshus?
På hösten! Allra allra senast i mitten av oktober bör det komma igång. Om man startar senare har du svårt att få igång komposteringsprocessen så att det är varmt under december. Det tar tid. Det bästa är att om du gör en planering månad för månad. När ska du göra vad? Och hur? Ska du bygga eller köpa tunnel? Varför? Var ska den stå? Varför? Hur ska du skydda djuren? Vad behövs? Ja det finns många frågor som ska besvara innan det är klart.

Hur många höns behöver jag? Och hur stort växthus? 
Det är den vanligaste frågan. Och jag svarar oftast - det beror på. Man skulle kunna säga, ju större du har desto lättare att få till det! Men ju större du har desto mer djur och tid kräver det! Om jag skulle säga en siffra och då är det bara en fingervisning utifrån min erfarenhet och kunskap så är det 1-1,5 djur per kvm. Det handlar om balans mellan djur (avföring), spånmängd, storlek och jobba med syretillförsel. 

Vad behöver jag tänka på? 
Oj, det är många saker men om jag skulle ge dig ETT råd så börja läsa på om kompostering. På riktigt. Det vill säga, vad behövs för en komposteringsprocess ska komma igång, vad behövs för att hålla igång den och hur ser jag att den är färdig. Läs på om varför det behövs syre. Vad är en kväve och kolbalans i en kompost? Ju mer du vet och förstår om processen desto lättare blir det att lyckas med kretsloppshuset.

Kommer du att ha någon mer kurs?
Ja varför inte?! Då kör vi en i februari eller mars någon gång så att ni får se att det faktiskt fungerar. Säg till om du är intresserad!


Näe nu är det dags att skämma bort hönsen med lite torkade nässlor!
See you soon!


9 nov. 2015

Även jag är en Bokashikompis



De flesta av våra matrester eller matafall går ju till hönsen, inget konstigt med det. Jo föresten, vi försöker ju minimera matsvinnet genom att ta vara på maten till matlådor men det finns ändå lite som hönsen får. Framförallt skal av frukter och grönsaker som hamnar hos hönsen som tacksamt kluckar i kör när jag kommer med byttan till dem "det vankas godis tjejer!"

Tidigare lämnade jag även kaffesump och citrusskal till Glädjehuset eftersom det är en stor varmkompost. Hönsen ratade både kaffesumpen och citrusskalen men de komposterades i spånet tillsammans med hönsbajset. Sedan i september har jag avlägsnat dem och lagt dem i en Bokashihink.

Eller Bokashihink är inte riktigt sant. Jag har inte lust att lägga ut pengar på dyra specialare så jag har tagit vanliga hinkar med lock. Jag har borrat hål i dess botten på flera utom en. Jag använder en "ytterhink" och "innerhinkar" med hål - jag får vätskan som blir separerad i ytterhinken.



Här står andra hinken för hösten och väntar på att få komma i gröna tunneln och bli nergrävd. Här inne har jag tänkt att jag ska gräva ner bokashi under vintern på ena sidan som jag inte har sått något på. 

Eftersom de mesta av våra matrester äts upp av oss eller hönsen blir det inte så mycket matavfall till Bokashihinken. På en månad har vi nästan fyllt en hink på 10 liter. Jag trycker till avfallet varje gång jag fyller på och det sjunker undan lite för varje gång.

Nästa Bokashihink gräver jag nog ner i lövkomposten... 

6 nov. 2015

Fredagsfunderingar... Att hissa eller dissa?!

Läser en artikel på nätet om Laila Bagge som ryter till om kvinnor som trycker till andra kvinnor av olika anledningar. Om vi ska vara ärliga så tror jag att många med mig känner igen sig i hur en har en massa åsikter just om våra medsystrar. Även jag har gjort det i mina sämre dagar, särskilt när jag var yngre.

Ett exempel är hur svårt det var för mig att Blondinbella är en stark kvinna som gör det hon tror på, använder sig av våra (mina) fördomar och skapar en image som slår igenom. Jag håller verkligen inte med henne i allt hon uttrycker men för den skulle måste jag ju inte såga henne. Kanske har det med ålder att göra, inte vet jag, eller insikt men nu kan jag se på människor (kvinnor) ur ett annat perspektiv. De behöver inte alltid ha samma värderingar och livsstil som jag för att jag ska ge dem cred. Eller uppskattning som medelålders säger. ;-)

Även jag har råkat ut för missgynnsamma kommentarer då jag är en person som ofta går min egen väg eller har åsikter som jag uttrycker. När en diskuterar sakfrågan är det spännande att bli utmanad men när en börjar prata om personliga attribut eller säger nervärderande kommentarer för att minimera mina åsikter är det trist. Då handlar det mer om maktstrukturer och härskarteknik än intressanta utvecklande samtal.

Hur ska man då komma åt detta fenomen då? Ja en gör förstås tvärtom! Hur ofta lyfter du dina medmänniskor och berättar varför du uppskattar dem? Eller varför de inspirerar dig? Hur ofta ger du cred till någon som har kommit på en bra idé som du gärna använder? Det handlar ju inte bara om våra medsystrar utan alla människor mår bra av positivt bemötande men kanske särskilt våra medsystrar. Hissa eller dissa? Lyfta istället för att sänka!

Så nu vill jag lyfta tre kvinnor som har gjort och gör intryck på mig. De inspirerar och motiverar!

Anette med köksträdgården Boäng som är en potager, en av de vackraste köksträdgårdar jag har sett! Dessutom tar hon tillvara på grönsakerna som hon har i sin potager. Hon får mig att vilja odla ännu mer utifrån färg och form.

Monika med bloggen Ekoplantan som jobbar hårt för självhushållning med djur och växter. Hon är en sann förebild och inspirerar med sitt odlande och självhushållande! Hon gör det på riktigt!

Och så har vi min guru sedan många år; Lena Israelsson. Hon skriver odlingslitteratur och har en kolonilott. Hennes bok Köksträdgården har varit som en bibel när jag började odla. Har lärt mig mycket av henne. Dessutom så gillar jag hennes avslappnade stil, passar bra ihop med min, jag gillar inte så mycket måsten och regler i odlandet.

En gemensam nämnare dessa tre har, förutom odling är en värdegrund om alla människors lika värde som de ger uttryck för i olika sammanhang. Vi är absolut inte alltid överens om allting men det finns ändå en grundvärdering som är lika. Spännande diskussioner uppstår och man kan alltid lära nytt och utvecklas.


Pay it forward! Vem vill du lyfta? Vem inspirerar dig och med vad? 


#Lyftaiställetförattsänka!

5 nov. 2015

Ny säsong för hönsen i Glädjehuset!




Innan vi åkte till Barcelona fyllde vi Glädjehuset med nytt spån till hönsen. Det gamla spånet som har blivit bästa myllan flyttades till gröna tunneln och mina odlingsbäddar. Eftersom vi vill ha ca 50 cm djupt med strö så går det åt några balar, närmare bestämt 40 stycken. Det bästa är om man kan fylla på med så många man ska ha på en gång så att det blir en jämn process i förbränningen. 



Maken skurade all plast för att få bort algerna och annat skräp som satt fast innan hönsen flyttade in tillsammans med spånet. Men ganska snabbt var det grönt igen. Kan vara dags att byta växthusplasten nästa år. Och ganska snabbt blev det skitigt med skit, vi hade ju alla ungtupparna med här inne i en månad innan slakt. På bilden här är ungtupparna i tupphimlen. Eller i grytan ;-) 


Spånet har också hunnit vändas och vattnas en gång sedan inflyttning. Helst bör en vända och vattna varannan vecka för att få igång en komposteringsprocess som är varm nog till vintern. Läs gärna mer här till höger Om året i Glädjehuset - ett kretsloppshus. 



Förra veckan knåpade jag ihop en "foderkorg" att lägga rotfrukter och annat gott i. Gräs var oerhört uppskattat och sysselsatte hönsen i flera timmar. Sorry för bildkvaliten, det är skymning och bilden är tagen med mobilkamera. 



 Och apropå skymning, hönsen hoppar upp en och efter annan upp på sittpinnarna för att sova till kvällen. De går ju och lägger sig tidigare nu när det blir mörkt tidigare, i Glädjehuset följer de naturens rytm utifrån ljuset. Dagtid är det underbart ljust i växthuset och vindstilla så jag tror att de stormtrivs.

På återseende! :-)


3 nov. 2015

Ni vet väl om att jag finns på Facebook?



Jag finns även på Facebook och där uppdaterar jag betydligt oftare än här på bloggen. Det är lite olika, där kan man följa mer vardagsfunderingar, korta reflektioner och händelser. Samt att jag delar ofta andra artiklar som jag tycker är intressanta. Om du är intresserad - gå in och gilla Bondjäntan så får du alla uppdateringar!

1 nov. 2015

Barcelona!


Jag har ju glömt att berätta, jag har ju varit på semester i Barcelona. Vilken underbar stad och vilka upplevelser. Ni ska få höra lite om dem... inte allt men några godbitar kan jag ju bjuda på!


En av de bästa upplevelserna var marknaden La boqueria som hade kött, fisk, finaste salamin, ägg i lösvikt, grönsaker och frukt. Mycket roligt att se äggen som låg snyggt uppställda, olika sorter till olika priser. Jag tror det var 15 eller 16 olika sorters ägg. Här värdesätter vi kvalitet! 


Överallt hängde det chili och tomater. Ja förutom alla grönsaksstånd som var överdådiga. Något lyrisk vandrade jag runt bland alla godsaker. 


Och vad hittade jag? Jo tomaquets de penjar! Hängtomater som kan förvaras länge. Ibland kallar jag dem vintertomater eller evighetstomater men de heter faktiskt hängtomater; tomaquets de penjar. Jag fick frön en gång för länge sedan av Fullblodsekologen av denna sort och jag har odlat den sedan dess. Så ni förstår vad roligt det var att se dem på ursprungsplatsen. Självklart köpte jag några där och tog frön :-). Nu kan jag jämföra de tidigare och dessa. #Tomatnörderi


Det fanns också gott om karotter som jag är så förtjust i. Just dessa blev inte köpta men andra varianter kom med hem.


2 stora affärer med karotter och porslin. Helt underbart! Härifrån köpte faktiskt en STOR blå variant som jag är så förtjust i. Den fungerar just nu som ett gigantiskt fruktfat. Det märks vad jag går igång på va? Tomater och karotter! hihihi


En kväll på hotellet när vi inte orkade gå ut... Tapas på resväskan! :-) I några nya karotter... Ibland får man improvisera när man blir trötter. Det tar på krafterna att vara ute och vandra gata upp och ner. 

Vi gjorde så mycket mer och hade det helt underbart. Barcelona rekommenderas även om det vara ganska mycket folk. 

23 sep. 2015

Avslutar odlingssäsong 2015 i Glädjehuset


För dryga två veckor sedan bladade jag av alla tomatplantor i Glädjehuset för att plantan skulle lägga fokus på att skapa mogna tomater. Vi har skördat tomater ända till nu och tänk vad rik man kan känna sig med en korg tomater?! 



I slutet av förra veckan och i helgen påbörjade utrensningen av Glädjehuset. Ja, det tar flera dagar att plocka av tomaterna eftersom jag hänger upp den del av tomaterna, lägger på fat och sorterar sorter. Dock ska det erkännas att 2015 är sämsta odlingsåret någonsin, kan bero på väder och vind men också i viss mån mänskliga faktorer. Mer om det senare...



Vid avplockning av upphängningsringar och snören fick massor av hjälp av katten. Nja, hjälp och hjälp, han var faktiskt ganska mycket till besvär då han gillade att leka med snörena.



Efter avplockning av tomater, upphängningsringar och snören lastades all tomatplantor i skottkärran och kördes till trädgårdskomposten. Observera att vi lägger INTE tomatplantor som är angripna eller sjuka i komposten för det kan resultera i att man sprider sjukdomar med jorden nästa säsong.  



Nu har vi kommit till kapitlet med att skyffla ut all mylla från Glädjehuset för att kunna fylla på med nytt kutterspån och börja om processen med Glädjehuset. Normalt blir denna härliga och näringsrika mylla (kompost) jordförbättring i odlingarna men i år ska en del av detta i nya odlingar.


Inne hänger tomaterna i långa rader och väntar på att bli plockade varefter de mognar. Ja det ligger tomater på fat i varje utrymme som tidigare var tomt, så nog kommer jag att ha tomater några veckor framöver. :-)