30 juni 2009
Fläderblomsdryckdags
Nu blir det bråda tider, Fläderbuskarna blommar för fullt! Det är dags att inhandla lite stuff till Fläderblomsdrycken som jag gör varje år. Mycket uppskattat bland familj, vänner och bekanta.
FLÄDERBLOMSSAFT Ca: 2,5 liter färdig saft. Receptet kan dubbleras. Själv brukar jag göra i 10 liters hinkar. Minska på sockret och frys in så blir det mer en måltidsdryck.
• 20 klasar fläderblom
• 1,5 liter vatten
• 2 kg strösocker
• 2 påsar citronsyra 40-50 gr
• 2 st citroner.
Rensa blomklasarna från allt grönt.
Lägg dem sedan i lättsaltat vatten ca: 15 minuter så att allt småkryp lämnar blommorna.
Skölj dom sedan under rinnande vatten.
Lägg blommorna i en stor kastrull eller hink.
Koka upp vattnet och blanda i socker och rör tills det har lösts upp.
Ta lita av det varma sockervattnet och blanda i citronsyran.Rör om så det löses upp.
Häll den i sockervattnet.
Slå lagen över blommorna medans den är het.
Riv skalet på citronerna och rör ned.
Pressa citronerna och häll i saften.
Sätt locket på kastrullen och låt den stå i fem dygn.
Sila sedan saften genom silduk och tappa upp på väl rengjorda kalla flaskor. Eller frysaskar /påsar och då kan man minska på sockret! Det gör jag :-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar