29 maj 2010

Grått värre!


Har precis för en liten stund sen blivit injagad av regn och åska från mina planteringar. Höll på och planterade ut mina små söta lavendelplantor när det plötsligt mörknade till. Några knallar och sedan ösregn fick mig att förstå att det var dags att lägga av.

Lika bra då jag ska iväg och jobba. Måste äta något innan... Men så grått och trist det blev, endast rapsfältet lyser upp som solen. Ganska härliga kontraster, mörkgrått och knallgult! Effekten blir omedelbar, låter sig inte väntas!

God kväll!


Plantera ketchup!


Idag blir det nog äntligen av. Vaknade feberfri och kände mig ganska pigg, visst - har fortfarande ont i halsen men det går väl också över. Har varit lite hängig senaste tiden samt jobbat på och har inte riktigt hunnit med vad som ska göras där ute.

Men idag blir det av, alltså tomatplanteringarna. Sådde tidigt i våras en himla massa tomater som står i vardagsrummet. Man kan tycka att det låter gullig men alla som sår lite mer än vad som behövs vet vad som händer. Det är en djungel i vardagsrummet, det går knappt att komma in och det är långt ifrån ett vardagsrum just nu.

Tomaterna har ju ränt iväg även med extra belysning. Så det blir till att binda upp dem direkt efter planteringarna med ett stadigt snöre som håller hela säsongen. De ska flytta in i tomathuset som jag kallar det, ett enkelt plastväxthus som min man byggde förra våren till mig. I tomathuset ligger det kompost av kutterspån och hönsskit i en härlig mylla. De har varit lite si och så och luktat en aning för mycket amoniak. Inte trevligt och inte särskilt bra för växterna så vi fick tillföra extra spån så att det blev balans i komposten.

Så det blir till att sätta på sig arbetskläderna och mina rosa gummistövlar och börja gräva. Tomaterna ska ju ner så långt som möjligt med tanke på hur långa de är. Det blir ett hästjobb men tänk vad roligt sedan när jag kan skörda härliga goda naturliga tomater!

28 maj 2010

F r e d a g s m y s

Vaknade med djävulskt ont i halsen och med feber. Suck och stön... vilket fredagsmys va? Efter några tabletter av febernedsättande karaktär så känns tillvaron något bättre.

Har precis varit ute och plockat färska örter både till te och dagens middag. Till te´t har jag plockat salvia, citrontimjan samt citronmeliss. Hoppas på ett antiförkylningste som jag toppar med honung.

Till dagens middag har jag plockat samma örter med undantag för citronmeliss och med tillägg för piplöken och oreganon. Jag ska nämligen göra en urgod vegetarisk rätt som fredagsmys idag. Det är rostade grönsaker med olivolja, pinjenötter och örter. Oreganon och timjanen är basen i örtblandningen till grönsakerna. Till detta så gör jag en kikärtsröra och serverar med marinerad fetaost och svarta oliver. Ganska enkelt men aj aj så gott.

Nu ska jag gör ordning lite te och påbörja mitt bokfrosseri. Mina böcker har nämligen kommit, The Self Sufficient - ish Bible, The new complete book of Self Sufficiency, Oumbärlig Rådgifare för hvarje Hem "husmorshandboken" och Bondepraktikan! Jag bläddrade lite snabbt i dem igår kväll och jag kände direkt att det var som en lottovinst. Snacka om fredagsmys ;-)

Trevlig fredag!




24 maj 2010

F ö r v ä n t n i n g a r !


Dagens lunchfundering: Har haft höga förväntningar på varje nummer av REKO. De har ju levererat si så där måste jag tyvärr säga. Det klart att smaken är subjektiv men tycker nog att de skulle kunna ha något högre kvalité på sina artiklar.

Ta till exempel det senaste numret, nr 1 Maj-Juli 2010. Här hittar man flera reportage som skulle kunna vara mycket intressanta men...

Odla i återbruk är en tråkig och torftig artikel som inte ger så mycket även om ämnet är kanonintressant. Man skriver om mjölkkartonger och gamla konservburkar, hur man återanvänder dem. Enkelt och sakligt men utan något större engagemang. Det här kallar jag engagemang och inspiration, som man kan se hos Hannele! Eller humor i planteringarna?!

En enklare text om krukmakaren som ett bra redskap. Jag har en krukmakare som jag nästan avgudar. Så smart att kunna återanvända gamla tidningar och det är miljövänligt. Var är halleluja momentet i texten?!

En artikel om grillning, Brassa tar upp hur man kan grilla och vad man kan grilla. Inga nyheter och det känns som artikeln är för den som inte har någon som helst aning om grillning?! Då är naturskyddsföreningens artikel mer givande.

Okej allt var inte superdåligt. Schyssta kassen var intressant att läsa om. Det handlar om en mattjänst och hur den kom till. Kul att läsa om någon som är så engagerad i vad de gör. Samma gäller Osttillverkarna i Roslagen och Öltillverkarna i Nynäshamn.

Men mycket är banalt, tråkigt och på låg nivå. Nästan att jag får känslan att man inte tror att läsaren har kunskap eller intresse för miljö och hållbart liv. Layouten är flashig och cool men artiklarna håller verkligen inte måttet. Tråkigt! Jag vill ha mer...!

Så här om dagen när Effekt-försäljaren ringde så nappade jag. Har haft REKO ett år nu och jag kan ju faktiskt göra något åt saken. Jag byter till Effekt och ser om jag blir mer nöjd än att jag sitter och irriterar mig på tidningen. Jag vill ha nyheter och djupa reportage som får mig att tänka till. Inte sänka mig....

23 maj 2010

V i l a !

Jag får så bra hjälp av hönorna och tupparna när jag grejar i trädgården. De vill liksom alltid vara där och hjälpa till. Just nu håller jag på och rensar landet från maskrosor, tistlar och annat ogräs och visst får jag besök. Men ganska snabbt började tuppen att vila?!

Och jag förstår honom, tistlar och skit vart man än tittar. Suck, alla kan behöva en paus i ogräsrenset... Själv gick jag på musikcafée och njöt. Tyvärr blir ju inget gjort om alla inklusive tuppen ska vila jämt och ständigt. Dessutom så kom ösregnet när vi skulle på musikcaféet och då kan man ju inte rensa ogräs!

D r ö m m a r

Det finns några affärer som kan göra mig helt galen och väcker ha-begäret till max. Zetas är ett sådant ställe. Jag skulle kunna gå där timmar och bara njuta av atmosfären.

De har så mycket att önska sig förutom hela växtsortimentet som är enormt. Ni förstår att medelhavsträdgården är temat i mina tankar när jag har vandrat i butiken. Dessa lyktor har jag tittat på flera gånger och suktat och drömt om.

Mycket vackra tillbehör som piffar upp den blekaste altan... jag får använda fantasin och gå ner i källaren och leta bland allt bråte och se om jag kan efterlikna dessa vackra ting. Kanske att jag använda gamla konservburkar eller glasflaskor?

Jag får verkligen tänka till... för om jag ska lägga pengar på stuff har jag ju inte råd att köpa Fikonplantan som jag vill ha.

22 maj 2010

M e d e l h a v ?


Jag har en enorm altan som ofta fungerar som innebandyplan här hemma. Nu tänkte jag ta över kommandot och kanske göra den lite mer medelhavsinspirerad. Sitter här och äter frukost och lyssnar på fågelkvitter medan jag planerar och drömmer om både det ena och det andra.

Då jag har en hyfsat bra möjligheter till odling i trädgården så vill jag ju ha det gottaste på altanen samtidigt som det ska vara enkelt. Jag har sått både lavendel och fjärilslvaendel som jag tänkte ha i en balja ståendes på altanen. Luktar ju så himla gott med lavendel så jag hoppas att de växter till sig ordentligt.

Jag har också Phsylais som jag tänkte plantera i en större kruka. Jag har precis toppat dem och till min fasa såg jag att de redan hade börjat blomma... Nu har topparna hamnat i ett glas påköksbordet med sina vackra små gula blommor. Tänk att gå och plocka dessa gyllene bär och äta lite godis?! :-)

Hade tänk köpa mig ett fikon också. Deras blad är så fina tycker jag. Och sen vet jag inte riktigt... Vad kan man tänka sig att ha i en medelhavsträdgård på altanen? Några bra förslag?

21 maj 2010

F ö r p a c k n i n g a r ?


Nu försöker man hävda att förpackningar är miljövänligt. Att det är mer miljövänligt med förpackningar än utan... ?! Och då pratar vi inte om miljövänliga förpackningar utan bara förpackningar som man använder till exempel till frukt och grönt.

"– Tio procent av miljöpåverkan kommer från förpackningen medan nittio procent kommer från innehållet. Det gäller för energiåtgången, och om man tittar på försurning och övergödning är andelen miljöpåverkan orsakat av förpackningen oftast betydligt mindre, berättar Helén Williams. – Generellt skulle man kunna öka förpackningsmängden för att minska mängden mat som slängs. Och på så sätt minska vår miljöpåverkan, säger hon. "

Artikeln är skriven av Pernilla Enebrink på uppdrag av Plast och Keminföretagen och finns på Second Opinion. Jag orkar inte ens kommentera att det är en beställd artikel och av vem... Vinklingen är ju tydlig.

Det intressanta är att återigen använder man argumentet att maten håller längre vilket är bekvämt för oss. Man använder bekämpningsmedel, konserveringsämnen och annat skit för att maten ska hålla längre. Det är vår rättighet att maten ska hålla lägre. Vi ska inte nöja oss med mindre än att vi kan få tag på alla sorters grönsaker året om. Det är ju vår rättighet.

Istället för att handla närprodcuerat och säsongsbetonat så ska utbudet vara "allt". Är inte säker på att jag måste kunna köpa tomater året om som ligger i olika förpackningar. Eller färska brytbönor... eller äpplen som inte smakar så mycket men är sååå tjusiga, knallgröna och glansiga. Även om de är förpackade.

Och argumentet att vi inte skulle kasta så mycket mat om det höll längre på grund av förpackningar.... hm.... inte hållbart. Känns lite tramsigt. Om vi inte tyckte att det är en rättighet att handla precis vad som helst och om inte tillgången var så enorm kanske vi skulle tänka till. Planera lite och ha lite mer fokus på maten, vad vi köper och vad vi äter!

19 maj 2010

S t i n k e r !

Det här funkar inte! Nåt e galet! Sir Jan stinker som attans. Han får inte vara kvar i köket! Han får flytta. Och jag får börja om... med en ny käraste!

Tänk att det ska vara sååå svårt att lyckas?! Det går troll i detta....

18 maj 2010

Heliga böcker!


Okej, Bokomantrollet i mig har slagit till igen. Men förstå mig, jag har ju letat med ljus och lykta efter Självhushållningsboken av John Seymor från 70-talet och har inte lyckats så bra. Vill ju verkligen ha den... Men nu har jag beställt The New Complete book of Self-Sufficiency! Jag bara säger: The New Complete! Vem behöver en gammal ofärdig bok från 70-talet när den finns en hel bibel från nuet?!


Och med tanke på bibeln så hittade jag även denna som fick slinka ner i kundvagnen. The Self Sufficient-ish Bible; An Eco-Living Guide for the 21st Centery, vilket härligt namn, klart jag behövde även den! Någon som läst den?

Dessutom så fick en Bondepraktika och en handbok för husmödrar följa med i bokpaketet. Lyssna (läs) bara: Att vara en dugtig husmoder skall alltid förblifva hustruns förnämsta kall här i lifvet. Då qvinnan åtager sig att sköta ett hushåll, vill hon utan tvifvel göra detta förträffligt, med ordning och omtanke; men det är tyvärr icke alla, som göra sig reda för eller förstå huru de skola vinna detta mål. Med ett ord, "Oumbärlig rådgifvare för hvarje hem" skall blifva ett stöd för husmodren som hon i kinkiga fall kan rådfråga och som skall upplysa henne om, huru hon med omsorg och sparsamhet skall kunna sköta sitt hus, så att hennes man ingenstädes känner sig lyckligare än i sitt hem, och familjens välstånd förökas."

Hur skulle jag klara mig utan denna oumbärliga kloka husmorsbok?! *fnissar lite skamset*

A book a day keeps reality away!


17 maj 2010

L a m m h a g e n !

Grannes lund som vi får använda som lammhage är ju otroligt vacker i år. Tusentals vitsippor vart ögat än skådar. Så himla fina vita mattor och detta är vyn från köksfönstret! Värre utsikt kan man väl ändå ha...?

När hunden och var där i går och strosade så hittade vi en fläck lilafärgade vitsippor! Har sett lila på kronbladens baksida men aldrig helt lila... De ser lite konstiga ut men var fina på köksbordet. :-)

Nu är det dags att börja boka våra lamm. Eller blivande lamm kanske det heter. Förra året hade vi tre och en halv.... De tre musköterna och Fredag. Egentligen var de fyra men den fjärde var mycket mindre än de andra tre... och nästan ingen mat.

Ja, hur grymt den än låter så blir de till mat på senhösten. Det är en lyx att kunna "producera" sin egen mat. Både för att man vet hur djuren har haft det och köttkvalitén som är så mycket bättre än det man äter i affären.

Hoppas att jag kan ha sex lamm i år... Vi får väl se hur det går med den saken!

16 maj 2010

N ö r d e r i e r ... ♥


Jaha, då har jag börjat en ny bana vad gäller nörderier. De flesta kanske har förstått att höns och odling är några av dem. Nu har jag en till som ingår i och för sig i odlin... och den är lite pålagd och inte helt självodlad. :-)

Skrev nyligen om att jag alltid har velat ha humlestörar för att de är så vackra. Jag berättade om humlen som jag har sått och farhågorna över att det är han plantor för man vill ju ha hon plantor.

Nu har min bror införskaffat mig humle efter att han läst vad jag skrev... Igår efter nittioårskalaset träffades vi som snabbast för att han skulle överlämna skatterna. Tre olika humlesorter med olika egenskaper och smaker! Helt galet! :-)

MT Hood, Perle och Golding är mina nya kära vänner som ska snart få komma ner i jorden. Om jag ska vara ärlig vet jag inte ens vem jag har fått dem av. Eller vad skillnaderna mellan dem är. Kanske att bror min berättar?!

Nu blir det till att bestämma plats för mina nya vänner och även för de sådda. Och ja jag v e t att de kan bli som ogräs. Men jag gillar outsiders! Mina funderingar är mest över om jag kan använda dem till något vettigt...

På gång!

Ser ni?! Magnolian är på gång! Nu blir det snart till att ställa till en Magnolia fest i trädgården. Och på tal om fest så ska vi på nittio-års-kalas idag. Så det blir till att piffa upp sig så att man är värdig att entra detta stora kalas. Det händer mycket just nu och det är lite svårt att njuta av trädgården när man ska flänga runt...

Bosse är också på gång. Han har kommit in i gänget utan några problemos. Ni ser Bosse längst bak på bilden, se så han har vuxit. Borde stänga in hönsen snart... de är överallt nu och om fröna ska få vara i jorden och växterna växa, måste nog hönsen hamna i hönshage.

Det är mycket som ska hinnas med här på förmiddagen, mata hönsen, mata kycklingarna och om jag hinner flytta ut dem till hönshuset... de börjar lukta mindre bra med dem inne. Urk.

Dessutom får jag inte glömma tafsa på Sir Jan. Han behöver omvårdnad och kärlek har jag förstått. Icke att förglömma mig själv om vi nu pratar omvårdnad. Ska långprommenera the doggi, hon behöver en genomkörare precis som hennes matte.

Vad händer hos er idag?



14 maj 2010

Sir Jan

Ja, då är man hemma igen och tillbaka till vardagssysslorna. Jag ska faktiskt göra ett nytt försök med surdegsbakningen. Har provat flera gånger tidigare men jag har liksom inte fått till det... allt som oftast så stupar det redan vid att jag ska sätta en surdeg på tre dagar.

Denna gång gör jag det något svårare för mig och ökar dagarna till fem dagar med rörande och grejande med degen. Varför det skulle gå bättre när det blir mer att komma ihåg kan man ju undra över?!

Förresten hur många olika sätt kan man sätta igång en surdeg? Jag blir inte riktigt klok... kan alldeles för lite om det här med surdeg känner jag. Det här är proceduren med denna surdeg:

Dag 1 Blanda 1 dl vatten, ca 40 grader och 1dl grovt rågmjöl i stor rostfri bunke. Rör ordentligt och täck bunken med handduk och låt bunken stå i rumstemperatur i 3 dygn. Dock ska man röra varje dag i "sörjan"... hm.... sörjan får heta Sör-jan (Sir Jan).

Dag 4 så börjar man avancera. Man tillsätter 1 liter vatten och 1 liter grovt rågmjöl. Nu rör man ihop den till en "deg" som får vila 1 dygn till.

Dag 5 är Sör-jan färdig. Man delar upp den 10 burkar eller påsar och fryser in 9 av dem. Den tionde bakar man på. När man sedan ska använda den infrysta Sör-jan tar man fram den dagen innan så att den tinar.

Det här känns spännande och lite annorlunda. Jag vet att visar har sin surdeg i en burk som de tar av och som man matar...

Hur gör du?


12 maj 2010

M a g n o l i a k n o p p a r !

Ska resa bort några dagar och min stora fasa är att Magnoliorna ska spricka ut när jag är iväg... Tänk om jag missar det där vackra och fina, det där sköra men ändå så livskraftiga...

Dessa vackra ludna knoppar som bara väntar på att slå ut. De ser nästan ut som små djur på något sett...
Jag har två olika Magnolior, den ena kommer jag inte ihåg vad den heter men den andra är en Leonard Messel. Båda ska vara härdiga och det har väl visat sig efter denna långa vinter.

I Viktorias bok Zetas Trädgård finns det en underbar bild på en stor Leonard Messel. Min är ju inte alls i samma storlek...än. Jag hoppas på att den växer så den knakar de närmsta åren. Vore ju härligt att kunna sitta under den och dricka lite kaffe.

Den andra jag har skiftar i vitt och kanske lite ljusgult... den doftar gott. Den fick jag förra året i födelsedagspresent. Eller jag köpte den till födelsedagspresent till mig själv med stöd av svärföräldrarna. Då var den mycket tjusig och jag ser med spänning fram emot blomningen i år... Den har bott hos oss nu dryga året och förhoppningsvis anpassat sig.

"Messeln" är på sitt tredje år hos oss och trivs bra. Den blommar med sina rosa blommor och visar upp sin skönhet. Nästan en sidenkänsla över blommorna... Svårt att beskriva. Jag återkommer när de blommar! Då blir det Magnoliaparty här i trädgården med pompa och ståt!

Vore ju härligt med en Magnolialund att strosa runt i. Måste nog införskaffa flera Magnolior om det ska ske... två är ju lite knapert för en Magnolialund ;-)

På återseende!

9 maj 2010

B a s i l i k a !

Jag sådde två olika sorters basilika tidigt i Mars. Jag önskar att jag hade köpt flera sorters frön för de har grott riktigt bra. Tänk vad häftigt det vore med röd basilika eller kanelbasilika!

Idag påbörjade jag omskolningen av mina fina babyplantor. Detta är "vanlig" basilika och är mycket god i Pesto. Urskön i olika inläggningar och varför inte på pizza?! Snart ska toppa plantorna så att de grenar sig och blir riktigt buskiga. Topparna ska lägga i en god sallad :-)

En ny sort för mig är Limebasilika! Den känns något mer ömtålig än den "vanliga" men luktar sååå gott. Tyvärr tog orken slut och jag planterade om kanske en tiondel av allt... men fy vad tråkigt det var... det syntes knappt i tråget när jag tog bort några plantor.

Vilken är din favorit?

8 maj 2010

Nyttigt och gott!


Nu blir det både gröt och bröd för hela slanten. Köpte en massa nyttigt och gott som ska både bli frukost grejer och till mellanmål. Inte helt lätt och planera, förbereda och göra allt i tid om man har annat som pågår i livet. Men det går med lite planering och vilja!

Grötblandningen gör jag som ett alternativ till havregrynsgröt. Den består av 10 dl bovete, 4 dl quinoa, 2 dl pumpafrön och 1 del linfrön. När jag ska göra gröt krävs det lite förberedelser kvällen innan; jag tar av mixen och kokar upp snabbt tillsammans med någon torkad frukt. Silar av och ställer in i kylen för att koka gröten nästkommande morgon.

På morgonen tar jag fram kastrullen, fyller på med lite vatten och kokar upp. Jag sjuder gröten i 6-8 minuter och serveras sedan med färsk frukt och någon form av mjölk. Bra grund för hela dagen och magen!

Bakning pågår också för fullt. Medan degen jäser bloggar jag :-). Tyvärr har jag inte lyckats det där med surdeg...har ju svårt att komma ihåg den. Jag sätter en ny idag, hoppas det går bättre denna gång. Men det går ju baka bra bröd även om det inte är surdegsbröd. Idag blir det 4-kornsbröd med aprikos och valnötter!

Nu ska jag knåda degen... och sedan ska jag ut på en cykletur! Adios amigos!

P i p l ö k !


Har precis avnjutit en god härlig långfrukost! Havregrynsgröt med rivet äpple och kanel, åååå så gott och mättande. Till det hade jag en hård macka med färskost och piplök samt en stor kopp kaffe. Mums fili baba!


Piplök är en ny favorit hemma hos mig. Sådde Piplök för första gången förra våren och den tog sig fort till en härlig planta. Det bästa med Piplöken är att den kommer så tidigt på våren att inget annat finns att skörda. Både gott och en känsla av sommar! Här är en bild från i sent i februari.

Jag är så nöjd över att jag plockade frön i höstas av Piplöken. Dessa ska jag så här nu vilken dag som helst. De blir ju även väldigt vackra som blommor med sina vita bollar. Så det är bara plocka fram jord och krukor och sätta igång.

Trevlig lördag!

6 maj 2010

P e s t o !

På förfrågan kommer "mitt" recept på Nässelpesto! Plocka unga nässlor, eller klipp, ha gärna handskar på dig då det bränner till väldigt lätt. Jag brukar utgå från 1 liter nässlor. Dessa förväller jag några minuter och sparar nässelvattnet till gödning.

Jag låter nässlor rinna av medan jag mixar mandel, ca en halv påse - 100 g och lägger i skål bredvid. Ibland tar jag solrosfrön eller pumpafrön. Beror lite på vad jag har hemma och vad jag är sugen på. Peston blir lite av ett måste i några veckor... Sedan tar jag mina förvällda nässlor, cirka 8 soltorkade tomater som jag har skurit i mindre bitar och två klyftor med vitlök och mixar detta med olivolja.

Och attans bananer vad jag mixar! Det blir en härligt len grön kräm av det hela. Man kan ju mixa den lite mindre och ha grövre bitar om man vill. Själv gillar jag att den är så len och fin....

Sedan tillsätter jag mina mixade nötter eller frön tillsammans med lite mer olivolja och kör endast några sekunder. Jag smaksätter med lite salt och svartpeppar. Ibland kan jag även ha färsk chili...mums!


Det jag inte har i direkt, är parmesanosten. Jag inbillar mig att peston är svårare att förvara med parmesanost i. Men om man ska använda den direkt så är det ju inga problemos ;-) Annars toppar jag peston med lite olivolja innan jag skruvar på locket!

Denna Nässelpesto är mycket mjuk och len i smaken. Något svårt att förklara, måste provas! Passar som dipp, som pålägg över ett gott grovt bröd, på pastan, på laxen, på de nykokta linserna, på grönsaker ... you name it!

1 liter nässlor, helst unga toppskott.
2 klyftor vitlök
100 g mandel
ca 8 soltorkade tomater
2 dl olivolja
salt, svartpeppar
1-2 dl riven parmesanost

På återseende!

5 maj 2010

B o r t g l ö m d a !


Kan det vara möjligt att jag glömde hämta äggen från hönshuset igår?!

H u m l e


Jag är så otrolig förtjust i stora höga humlestörar som jag ibland kan stöta på lite här och där. Men har aldrig haft sådana på riktigt. En gång för länge sedan hade jag två humleplantor vid ingågnen till min kolonilott som jag hade. Kanske inte helt smart då de är klängiga, yviga och stickiga. :-)

I vintras skickade jag i alla fall efter frön till humle för att förverkliga min humlestörar. Fem frön har grott och det har tagit en evighet känns det som. Jag läser på fröfirmans sida att de brukar vara tröga i starten. Har inte riktigt bestämt mig än var jag ska ha dem då de tar ju ganska stor plats men det blir verklighet i år!

Läser i min örtabok Stora boken om örter och kryddor om alla möjliga användningsområden. Det skadar ju inte att de är till nytta och inte bara ståtliga höga fallossymboler. Man kan ha det till brödbak, lugnande medel, mat i form av unga skott som sparris, sömnmedel, aptit retande ja och många fler ting. Kanske bra också om man har migrän?

Det står också att man ska endast odla honplantor som ger kottarna. Men hur ser man vad som är hon och hanplantor i tidigt stadie? Någon som har erfarenhet? Har jag otur så är det fem hanplantor jag har drivit upp :-/.

Har också sett när jag bläddrat i min lånebok Självhushållning, En handbok, En idébok att det finns idéer om humleodling. Bilden är tagen från boken. Humle trivs i djup sandblandad lera eligt boken så jag har ju lyckan med mig vad gäller det. Dock pratar de om att man ska tigga till sig rotbitar och plantera... jag antar då från honplantor.... Ingen jämställd här inte.

Föresten, jag efterlyser fortfarande boken som jag endast har lånat; Självhushållning, En handbok, En idébok av John Seymour. Jag måste ju lämna tillbaka den snart... inte roligt men ett måste. Hör av dig om du vet hur jag kan få tag på den!

Spännande att läsa om ölbryggningen i samband med humleodlingen och framställning av svagdricka. Den öl-intresserade skulle nog gilla dessa sidor! Mycket historia finns här :-) Och vilka vackra bilder sen då. Jag blir alldeles lycklig av titta i denna bok.

Jaha, tillbaka till mina humleplantor som börjar växa till sig. Borde nog plantera om dem i större kruka tills jag kan plantera dem där ute. Men hur ska jag veta vilket kön de har? Det är den stora frågan hos mig!

4 maj 2010

S n a b b m a t ?


Ibland är det tur att man kan göra mat snabbt och enkelt, "snabbmat"! Idag på dagen fick jag en migränattack och det var lika bra att åka hem. Jag gör ingen nytta med migrän utan är ganska torr i bollen...

Dock behöver man laga mat ändå och då är det bra att ha några nödrecept på lager. Oftast har jag blötlagt och kokat olika sorters bönor men jag var osäker om jag hade något kvar i frysen. Nästa helg är en bönhelg:-) Anyway köpte jag en burk vita stora bönor och till min förvåning såg jag att Kung Markattas bönor var lika dyra (billiga) som ett annat känt märke som ej var ekologiskt!!!

I frysen hade jag ett paket Sorunda Chorizo. Är egentligen inte så förtjust i korv... Både konsistens och ingredienserna kan göra mig lite avig. Vissa är ju riktiga korvälskare men inte jag. I alla fall så söker jag alltid korv med mycket kött och dessa har i alla fall 86%.

Hopkoket blir följande; fräser gul lök i bitar, fyller på med en burk krossade tomater, chorizo i småbitar och bönorna. Kryddar med vitlök och chili samt lite libbsticka. Snabbt och enkelt. Ganska bra matkvalité på några få saker.

Vad har ni för snabbmats favoriter?

God kväll!


F ö r ä n d r i n g


They say that time changes things, but you actually have to change them yourself!


Andy Warhol

3 maj 2010

Många goda ting!

Igår grejades det så att jag är öm i hela kroppen. Tror att jag får yoga lite innan jag går till jobbet. Börjar senare då jag ska jobba lite längre idag.... möten och åter igen möten!

Nästa hela dagen var jag ute och grejade i trädgården. Solen sken och lyckan var (g)jord. Ni må sett mig med spaden i högsta hugg. Jag grävde upp nya odlingsbäddar... nåja inte alla men i alla fall två. Rensade bort allt ogräs och gav hönorna det. Dock tyckte hönsen det var roligare att krafsa i landet då mina maskar visade sig.

Lite omplanteringar blev det också. Känner det i ryggen :-/. I ogräsresningen så blev det även sortering(!) av olika sorter...mest för att jag ville få nässlorna för sig. Har gjort i ordning nässelvatten som får stå några dagar -en vecka innan jag silar och använder det. Dessutom förvällde jag härliga unga skott av nässlor till peston som jag brukar göra. Den är verkligen mumsig.

Maken vände komposten i tomathuset. Stackarn... ush vad det dammade. Men nu är det både vänt och vattnat. En till sådan procedur innan jag flyttar in tomaterna där... undrar hur snart jag kan plantera...?

Mitt på dagen grillade vi, sonen och jag lite korv över min brasa som jag hade tänt. Vi har ett stort cementrör som vi använder som grill/eldningsplats. Hur mysigt som helst hade vi. Hunden ville också mysa... eller var det korven hon ville ha må tro?

Dessutom hann jag med att göra ett tjok matlådor också! Det underlättar vardagen så himla mycket när det finns extra matlådor i frysen till lunch. Jag stekte kyckling och gjorde en härlig grönsaksröra!

Idag blir det nog fisk, broccoli och nässelpesto! Fyller på med kokt ägg också. Gott och enkelt när man kommer hem sent. Hasta la vista!

2 maj 2010

N ä r i n g !

Idag ska komposten i tomathuset vändas. För dryga veckan sedan la maken hönshusströet i tomathuset för att få brinna i fred. Det är alltså spån och hönsens kiss och bajs! Och det är mycket av den varan.

I detta ska tomaterna sedan planteras. Ja inte än men så fort det börjar bli varmare. Vi kommer att plantera direkt i komposten och fylla på med lite odlingsjord. Förra året tog vi fifty fifty nu blir det säkert 90/10 - kompost/odlingsjord!

Eftersom vi inte behandlar hönsskiten på något sätt så luktar den lite granna. Vill inte riktigt använda den inomhus just på grund av det... men jag behöver ändå lite näring till mina sådder som står i hela vardagsrummet. Så ut på jakt efter någon sorts näringslösning.

Jag hittade efter lite letande en Biologisk växtnäring som jag köpte. Den är flytande och helorganisk och godkänd för ekologisk odling. Så gissa om jag blev glad när jag hittade den?! Igår kväll blandade jag min näringslösning och vattnade tomaterna som står i sina krukor och vill ut. Hoppas att de orkar en stund till här inne....

På sommaren använder jag annars nässelvatten, hönsskit eller gräsklipp som extra näring. Vi har även sparat askan från pelletsbrännaren som ska ut i trädgården nu.

Nu ska jag ut och gräva i solskenet!