Ja, då är jag igång med chiliodlingarna för 2011. Åtta olika chilisorter med olika styrka, färg och form. Det började med att diska ut gamla planteringskrukor så att de inte hade några basilusker kvar. Väljer att ta dem istället för papperskrukor då jag har ganska många plastkrukor. Den som spar han har... Om jag känner mig rätt så blir det ändå till att tillverka papperskrukor längre fram ;-). Har sått två frön i varje kruka och fyra krukor av varje sort, 2x4x8. Om det blir full pott så har jag en djungel av 64 stycken chiliplantor, hahahaha. (Sortförklaringarna är från Impecta och Runåbergsfröer.)
Sarit Gat, ekofrö
Ger massor av vacker, välformad, kraftigt gul frukt på en förgrenad 50 cm hög stabil planta. De torpedformade, 10 -12 cm långa frukterna är mycket homogena och har en behaglig, fruktig styrka. De är starka med inte bedövande. Sarit gat är en lokalsort från Kosovo som ger stor skörd hos oss både i växthus och på friland i någerlunda varma lägen.
Alban, ekofrö
Lokalsort från Albanien. Stadig 50-60 cm hög planta som ger 15-17 cm. långa, mörkt röda, smalt koniska frukter även på friland i zon 2-3. Köttet är mycket aromatiskt och mer än medelstarkt. Utmärkt allround chili, lätt att torka och göra pulver av.
Hot Lemon, ekofrö
En medelhet, ganska tidig chili som verkligen smakar citron. Den mogna frukten är varmt gul, torpedformad och blir mellan 5-7 cm lång. Plantan blir 35-40 cm hög på friland och 60-70 cm i växthus. Grenarna är ganska mjuka som unga och går utmärkt att spaljera. Hot Lemon är med sin friska citronstyrka mycket användbar i matlagningen. Frukten är lätt att torka och ger ett utsökt chilipulver som behåller sin friskhet. ’Den bästa chili som finns’, både färsk och torkad, enligt chilikungen Rune Brand på Örtagårdens fröer. Portion ca. 15 frön.
Espelette, ekofrö
Från de baskiska provinserna i södra Frankrike. En av de absolut smakligaste chilisorter vi provat. Lagom stark med stor fruktighet. Frukterna är skinande blankt mörkröda som mogna, konsiska, 11-13 cm långa och 4 cm vid fästet. Plantan blir 60-80 cm hög och hinner en bra sommar ge frukt på friland upp till zon 3. Espelette, som har anor från 1500-talet, är mycket lämplig för torkning och för framställning av chilipulver.
Sötpeppar Corbaci
(Sari Tatli Sivri) Sötpeppar med 10-15 cm långa, pepparlika, gröna-gula-röda frukter. Används i råkostsallader, till inlagda pepparringar, pickles m.m. Stor växtkraft.
Hungarian Yellow Wax Hot, chilipeppar
En kraftigväxande sort med gula, 12-14 cm långa, jämnt koniska och vaxiga frukter. De övergår till rött vid mognaden. Hungarian Hot Wax har länge varit en pålitlig, tidig sort med bra fruktsättning även i svalare väder. Smaken är stark, men inte förkrossande.
Joe´s Long Cayenne, chilipeppar
Kulturarvssort från Italien. Ger 25-30 cm långa och smala frukter som först är mörkgröna och sedan övergår till skarpt mörkrött. Mycket användbar sort både för färskkonsumtion och att torka. Styrka 300 (F)
Buran, Chilipeppar
(Sötpeppar) Extremt söt och mild, produktiv polsk sort med utsökt smak. Frukterna blir ca 10 cm långa, mognar från grönt till rött och är nästan lika söta oavsett mognadsgrad. En favorit!
Ute är -10 och snö dryga halvmetern, svårt att tänka sig chiliodlingar till sommaren... Men ska det bli nått så är det bara att jobba på. Du ska inte tro det blir sommar ifall inte nån sätter fart....
Å jäklar vad du har sått :-)
SvaraRadera...och jag väntar fortfarande på den 10 januari så jag kan beställa fröer från Runåbergs. Hoppas verkligen deras hemsida är uppe då, som de lovat. För nu vill jag beställa fröer :)
Å så gott. Lagom mkt färsk chili i maten gör verkligen det där lilla extra!! Lycka till med odlingarna/Marie
SvaraRaderaEn skaplig sammling du har :). När du har så många är det viktigt att du tänker på korspollinering eftersom det kan ge ganska stora smakskillnader och hetta som varierar kraftigt.
SvaraRaderamed andra ord en stark sort blir mild o tvärtom.
Min favorit i den där blandningen är hungarian wax hot. en av dom mest användbara sorterna som finns enligt mig. En annan av mina absoluta favoriter är Poblano, den är ett måste i alla chilifanatikers kollektion.
jag undrar lite över jorden du använt, är den förbättrad nånting eller kör du som den är bara?
Fru purjo :) du behöver inte vänta på runebergs, det finns ett par andra källor där man kan skaffa sig chilifrön ifrån. dom man köper i affären funkar (från röda frukter helst). annars finns det andra bra sidor med ett skapligt chiliutbud.
http://www.froer.nu/ (sök bara på chili)
http://www.froshopen.se/advanced_search_result.php?search_in_description=1&keywords=chili&x=0&y=0 (skapligt utbud)
http://chili.tummelsta.se/PublishedService?frontpage=true (en riktigt bra fröshop med chili som huvudområde där dom säljer frön från jolokia sorten, världens starkaste)
http://www.urbangarden.se/ (helt enkelt ett skitbra chiliutbud )
Fru Purjo: Japp, när jag är i gång finns det inget som kan stoppa mig! ;-)
SvaraRaderaMarie: ja vissa sorter är goda till sallader och på mackan medan andra i maten... Det ska bli riktigt spännande med chilin!
Jonas: jo jag har funderat på det där med korspollinering... hade tänkt bygga minre odlingstunnlar till dem, för varje sort! :D Blir lite pyssel....
Angående jorden så har jag i botten blomjord. Hade det töat så hade jag troligen använt kompostjord i botten. Efter blomjorden har jag ett lager med kaktusjord som är lite utblandat med finkorning sand. Skulle tro att i snitt så är 50% blomjord och 50% med kaktusblandingen.
Och tack för fler chilitips!
aha.. tänk på att det ska va väldigt mycket sand när du skolar om.. om jorden håller för mycket vatten växer det dåligt.. som sagt.. minst 30 procent sand i jorden
SvaraRadera