27 juli 2012
Det här med samhällsekonomi och shopping...
Här om dagen när jag stod i affären, närmare bestämt i kassan och plockade mina varor (jo det händer att jag handlar) så snappade jag upp ett intressant samtal mellan mor och son. Jag gissar på att de var på semesterresa och pratade bred härlig skånska. Mamman är mycket pedagogisk och pratar med sonen som kanske är fyra år gammal och otroligt söt medan de lastar upp varorna på bandet.
När de har betalat för sina varor ger mamman sex en-kronor till sonen varpå pojken frågar varför han får sex kronor. Mor förklarar att det är en del av hans veckopeng men hon blir skyldig fyra kronor. Pojken undrar varför hon är skyldig fyra kronor. Återigen förklarar hon att han ska tio kronor av henne och eftersom han bara fick sex kronor så ska han få fyra kronor till.
Pojken frågar då varför han ska få sex kronor och fyra kronor. Mamman fortsätter att vara mycket pedagogisk och berättar att det är ju hans veckopeng. Han har tio kronor i veckopeng! Och det är nu det kommer en ytterligare härlig fråga som etsar sig fast i mina tankar och får mig att fundera:
Varför har jag veckopeng?
Mamman förklarar snällt att alla barn har veckopeng. Att man måste ha pengar för att kunna handla. Man betalar i affären med pengar. Jag gissar på att deras samtal fortsätter i samma riktning medan jag avlägsnar mig från affären.
Och nu till mina funderingar. Familjen verkade "hur normal som helst" och jag tror att det kan låta så där i många småbarnsfamiljer så har jag mina funderingar. Är detta ett led i samhällsekonomin, i västvärlden att vi uppfostrar barn att ha ett behov som inte finns? Jag menar, det var ju uppenbart att sonen inte än hade något större intresse att få en veckopeng och ändå så fick han veckopeng.
Är vi goda medborgare genom att vi ser till att introducera barn i konsumtionssamhället och odlar ett behov som inte finns, så att de växer och blir bra och starka konsumenter? Man kan ju tycka att jag drar stora växlar på en liten pojkes funderingar men jag undrar också; varför har han veckopeng?
:-D jag tror mamman vill lära honom att hushålla med pengar för att inte hamna i programmet lyxfällan!
SvaraRaderaKram Hélena
Intressant fundering. Som med så mkt annat här i världen är det nyttigt att stanna upp och fundera på just VARFÖR då och då. Gör vi saker för att de fyller ett syfte för oss eller bara för att vi tror/har blivit lärda att det ska vara så?
SvaraRaderaSamtidigt håller jag med Hélena, det finns en väldigt viktig poäng med veckopengen som handlar om att lära sig att hushålla med och förhålla sig till pengar. Men kanske att pojken ifråga inte skulle börja träna på det rikitgt än?
mvh
Linda
Mycket tankeväckande....
SvaraRaderaVi fostras nog in i konsumtionshysterin, numera är ju shopping upphöjt till ett fritidsnöje!
Det eviga mantrat...tillväxt, tillväxt, tillväxt...men ännu har ingen ekonom kunnat förklara vad det är som egentligen växer och framförallt, hur något kan växa i oändlighet.
Allt som vi förbrukar har sitt ursprung i planeten jordens ekosystem och ekosystemen kan inte växa. Idag förbrukar vi genom vår konsumtion mer än vad moder jord kan producera och ta hand om i avfallshanteringen.
Inget politiskt parti vågar idag ifrågasätta vår konsumtion och den eviga tillväxten....
Gunilla/Hagtorpet
Alltid bra att tänka... Mina barn får veckopeng för att träna att räkna. Men också för att ha egna pengar som de får göra PRECIS vad de vill för (utom att köpa godis...). Vi vuxna kan sucka i smyg för deras val av inköp, men gör allt vi kan för att inte visa det. Istället får de välja att slösa, spara, köpa kvalitet eller skräp. Och de lär sig ganska fort av sina misstag! Jag tycker också att de får lite större insikt över hur lång tid det tar att samla till något, att det inte är "bara att köpa", att de kan förstå oss vuxna mer när vi inte kan (eller vill) köpa allt de tjatar om.
SvaraRaderaRiktiga pengar, jag trodde pojken skulle ha kort ;)
SvaraRaderaMitt barnbarn var ca 2, när hon ville hjälpa till att dra kortet... (Mina barn hade aldrig sparbössa, för jag förstod inte vitsen... Bankerna hade bara avgifter, men ingen ränta)
P.S.
SvaraRaderaVåra fyra barn har lärt sig LAGA saker, kläder, annat... ofta värt att kolla innan man köper bara nytt. Alla tre sönerna bakar bröd och annat.
och vi har aldrig betalat dem för att städa typ sitt eget rum...
RaderaMina barn har inte veckopeng för vi har aldrig lyckats hitta något vettigt system för det. Jag vet inte heller om jag vill lära dem att pengar bara är något som droppar in en gång i månaden beroende av arbetsinsats. Så funkar det ju inte för min del (även om det kanske gör det för medelsvenssson?). Om mina pengar inte räcker till för något jag vill göra/köpa en månad då får jag hitta något att deala med, sälja av eller uträtta för att få in en extraslant. Då kan jag ocksåp själv bedöma om den arbetsinsatts jag måste lägga in är vårt det jag vill köpa. Vårt moderna system med lönearbete på fast utsatt tid med fast lön skapar ju en ekonomi där man förväntas göra av med de pengar man har snarare än skapar de pengar man har behov av, om du förstår hur jag menar. När mina barn vill ha något särskilt som vi inte vill finansiera då får de utföra arbetsuppgifter, sälja av saker på loppis osv för att spara till detta. Då lär de sig att behovet eller önskan av att vilja köpa något ska komma först och arbetet för att finansiera är en logisk följd av det. Med månadspeng/veckopeng är det ju risk att de skolas in i det gängse shopingmönstret (att man köper saker för att man har pengar att göra av med) istället.
SvaraRaderaJa det var intressanta funderingar och samtal!
SvaraRaderaHos dig fanns mycket vackert, kloka ord och funderingar.
Trevlig vecka,
Sussi på Stolpås