Jag skriver listor och letar efter grönsaker som passar för mjölksyrejäsning. Jag ritar och planerar, så att allt ska få plats. Jag lusläser mina böcker och blir inspirerad. För jag ska mjölksyrejäsa mina grönsaker i sommar och höst. Nja inte bara förstås men inför vinter är det ett bra sätt att förvara sina grönsaker. Och dessutom blir det ju så himla nyttiga.
Jag planerar ju att mjölksyrejäsa lite annat än bara vanlig vitkål. Det blir rödkål, grönkål, broccoli och kanske kålrabbi om det fungerar. Det vore väl snyggt med vit och blå kålrabbi varvat i burken?! Gurka och pumpa borde gå att mjölksyra ... Men jag tänker också mjölksyrejäsa chili, tomatsalsa, vitlök och annat man kan hitta.
Ge mig dina allra bästa tips på vad du skulle syra, vilka blandningar och sortnamn på lämpliga grönsaker. Tex vilken gurka är bäst? Vilka bönor? Tips tas tacksamt emot!
Intressant program att lyssna på.
Min skapare vad du är duktig på att så och skapa själv, så spännande och intressant!!!
SvaraRaderaJag har inte ens funderat på att så ännu...men jag blir såå sugen nu =)
Lycka till med allt,
Sussi på Stolpås
Tråkigt nog kan jag absolut ingenting om mjölksyrade grönsaker. Men jag läser gärna om hur duktiga alla ni andra är. Har helt nyligen lärt mig baka surdegsbröd. Vilket blev en succé. Mina barn trodde inte ens att det verkligen var jag som gjort brödet. Jag är fullständigt värdelös i köket. Det känns rätt tråkigt. Särskilt då Kulturtanten är en världsmästare i köksregionerna. Men det är bara att kämpa på...
SvaraRaderaJo jag tackar jag.
SvaraRaderaJag älskar mjölksyrat och har testat en del egna varianter.
Något som jag inte lyckats med så bra är squash som blev lite läskig i konsistensen - lite slemmig typ.
Det funkar bättre med gurka (förstås) och annat med lite krispigare konsistens om du förstår vad jag menar. Kålrabbi, blomkål, vaxbönor och majrova är smaskens, likaså paprika, rödbetor och morot.
Jag kan tänka mig att både sparris och svartrot också kan bli fint. Tja vi får se vad det blir i år... Jag kan tyvärr inte ge dig några särskilda tips på lämpliga sorter...
Lycka till i alla fall...
Kram Malin
Säg till om du blir sugen på kombucha så skickar jag en bebissvamp till dig. http://farbrorgron.blogspot.se/2012/11/kombucha.html
SvaraRaderaBönor, helst av den runda knubbiga sorten sk brytbönor, de tycker jag blir godast. Jag har både provat gröna och gula men tycker de gröna blir bäst, fast det är snyggt med blandade färger. Gurkan tycker jag blir bäst med de små västeråsgurkorna.
SvaraRaderaSorterna är nog mer beroende på vad du har för jord och vad som trivs hos dig, tror inte det har så stor betydelse för mjölksyrningen. Ha det gott
Lisa/Lisas trädgård
Självklart måste jag komma här och säga att du ska mjölksyrejäsa öl. ;) /Brushan
SvaraRaderaBönor (haricot verts och vaxbönor) funkar jättebra. Kålrabbin smakade mycket svavel, inte så gott. Behöver nog blandas upp med annat (eller så gjorde jag fel).
SvaraRaderaRödkål funkade också bra, jag använde Kalibos. Savoy däremot tyckte jag var för tunn i bladen, det blev mest gegg av den. Äpplena löstes också upp för mycket för min smak, måste nog vara stenhårda om de skall passa.
Skall bli spännande att se vad du lyckas med, behöver fler tips på bra blandningar/kryddningar av grönsakerna.
Nej tyvärr inga tips. Är novis på området mjölksyrning och för all del nybörjare i grönsaklandet också. Förra året drog jag igång förgroningen (heter det så, haha)alldeles för tidigt.Hälften tog sig aldrig. I år ska jag vänta längre, läsa andras bloggar och tjuva tips : )
SvaraRaderaAngående stickandet så är jag själv rätt kass på att sticka, är spinnandet som är kul. Men jag övar på att få till saker av det garn jag spunnit : )
Jag syrade en del Daikon förra hösten och det var en lyckträff. Jag smaksatte en del med chili och vitlök.
SvaraRaderaJag är lite sent ute förstås men vi har alltid en burk mjölksyrade morötter hemma. Åtminstone i magsjuketider. Så morötter skulle vara mitt förstahandsval.
SvaraRaderaEn väninna till mig som mjölksyrar själv, håller kurser och säljer sina syrade produkter syrar rödbetor (riktigt bra blir det) och kantareller m.m. Hon är nära vän med Annelis Schöneck (jag ser att det är hennes bok du läser i) och har liksom tagit upp stafettpinnen efter henne.
Fick tips om din blog av en vän och den här lägger jag nog i flödet direkt. :-)
Jag gjorde en omgång med en skön blandning av Vitkål, blomkål, morötter, gul lök, vitlök, chili. Den fick stå i en månad, men när jag öppnade burken tog det alldeles för fort slut, det var ju så gott. Sedan blev det en omgång med äpple och vitkål, bara ett kilo vitkål och ett par äpplen. Kulinariskt även det. Nu gnager jag på en sista burk med bara vitkål och har en sats med vitkål och morötter på gång. Hur har man överlevt utan dessa läckerheter? Såg att det i affären fanns hela huvuden att köpa. Varning för de som är pastöriserade, de har inte alls samma smak.(Står på burken)
SvaraRaderajag blandar hejvilt ;0) vaxbönor,störbrytbön(delikat),vitlök i massor,chili,ärtskidor,äppelgurka,päron(supergott) gold rush squash(superdupergott)...gurkan blir öretmeste lite lös...jag skall lägga i ekblad i år...jag tycker dock det är besvärligare att syra rotfrukter :-/ lycka till! jag använder annelies bok oxå
SvaraRaderaskrev fel..jag menade trombocino-squash (runåbrgs)
SvaraRadera