26 okt. 2013
Fermenterad chili och Farbror Grön!
Här går det i ett, lönearbete och höstjobb hemma, både inne och ute. Bland annat prövar jag på att mjölksyrejäsa chili som sedan ska få bli chilisås. Man skulle nog kunna använda dem som tillbehör till en grillad biff om man önskar... Jag har använt mig av Farbror Gröns recept, han har mycket fräscht på sin blogg där man kan läsa om samodling och takodlingar. Ett besök rekommenderas varmt!
Johannes recept
Ingredienser:
Mogen chili
Havsalt utan jod
Vatten
Plasthandskar
Skyddsglasögon ( om du hanterar superstarka sorter som Jolokia eller liknande)
Äppelcidervinäger för smaksättning av slutprocessad produkt
Gör så här: Leta på ett par glasburkar och klyfta upp chilifrukterna på längden. Fyll glasburkarna med chilifrukterna. Vispa ut 2 msk havssalt i 1 liter vatten tills det löst sig och häll i det i burkarna. Stoppa i något som kan tynga ner chilifrukterna så att de hålls under vattnet och fyll på med saltvatten till kanten ( detta kan behövas göras lite då och då under syrningstiden) Låt stå i 10 dagar i rumstemperatur och separera därefter saltvatten och chilifrukter. Mixa chilifrukterna med en stavmixer och tillsätt saltvatten (från lagen) vart eftersom du mixar och en skvätt äppelcidervinäger tills du får önskad konsistens och smak. Du kan säkert förvara dem hela i burken i lagen också men vi har aldrig testat det. Förvara sedan chilisåsen i kylen. Vi vet inte hur hållbar den är men Tistelvind gör liknande såser och de håller i ett år. Vissa chilisfrukters skal är svårare att mixa till en slät sås och kräver en hel del mixande.
Det där har vi också velat prova, måste lyckas lite bättre med chiliskörden nästa år bara :) Återkom gärna med uppdatering på hur det gått med både smak och hållbarhet!
SvaraRaderaAbsolut!
RaderaHoppas du är nöjd med resultatet! Hälsningar Farbror Grön
SvaraRaderaMåste chillin vara mogen eller är det en smakfråga?
SvaraRadera