15 maj 2016

Baljväxtens år 2016 - en favoritgröda! (del 1)

I år kommer jag odla många baljväxter, både bönor och ärtor... men framför allt bönor. Det är en av flera favorit grödor här hemma, delvis för att det är nyttig och ge rikligt med energi men också för att den går att variera i oändlighet! Bönbiffar, humus, grytor och sallader, ja allt möjligt som kan tänkas - faktiskt är det endast fantasin som sätter hinder. 

Jag skulle vilja odla för att skörda eget säd men jag har tyvärr inte så mycket mark. Man behöver ha x antal meter mellan olika sorters bönor för att de ska vara sortrena. Ja ja, vi får se om jag lyckas med någon sort för egen skörd av utsäde... Här kommer i alla fall en bildkavalkad av alla bönorna som sås i år! 

Jag börjar med gråärten som faktiskt funkar bra som alternativ till kikärt i humus. Ja, det är det är till för... Jag har odlat kikärtor några gånger men det är svårt att få ut stor mängd på dem eftersom varje skida endast innehåller 2 ärtor. Gråärt är både näringsrik och har högt protein så kanske är den bra även som alternativ till sojabönan? Den är nog i alla fall mer lämpad för mitt klimat, zon 3 än kikärt och sojaböna.

Gråärt Solberga och Biskop är kulturarvsorter
Gråärt
Jag har sått några ärtor av Gråärt Solberga och Gråärt Biskop. Kanske borde jag beställa fler av dessa då jag tror att det är en hållbar ärta i min hållbara odling. Plantan blir ca 200 cm och behöver växtstöd, det blir till att bygga några snygga växtstöd av sly. Blommorna är tvåfärgade, rosa och violett.  Jag hoppas att skörden blir stor på några få ärtor eftersom jag endast har 8-10 av 2 sorter. 



Sojabönan Bråvalla

Bråvalla Glycine max. L Merr. 
En soyaböna av Sven Holmbergs förädlingsprogram som varit intagen på på den svenska sortlistan. Bråvalla fanns på marknaden från 1975. En lågväxande sort. Som jag har uppfattat det så gillar sojabönan varmt och vindskyddat så det blir en liten utmaning att skapa ett skyddat läge. Hittade lite info här som var intressant. En rolig och spännande utmanare till gråärt. NordGen-frön



Gauks, Gotland
Gauks, Gotland Phaseolus vulgaris var vulgaris
Kallas för trädgårdsböna eller kokböna. från Sverige. En äldre sort från Gauks, Lau socken på Gotland. Det är en buskböna (låg) som är tålig även under dåliga väderförhållanden. Bönorna är spräckliga, med beige grundfärg och röda fläckar och strimmor likt Borlottibönor. NordGen-frön



Signe
Signe 
Signe Anderson bodde i Åby utanför Ramdala i början av förra seklet. Tack vare hennes barnbarn Åke Karlsson som fortsatt odla bönan finns den möjlig för oss andra. Signes böna är en kokböna/torkböna och växer som buskböna. En kulturarv som man arbetar för att bevara!


Hutterite Soup Bean

Hutterite Soup Bean
En soppböna av gammal härkomst, kulturarv från North Dakota. Det är en tork/soppböna som växer som låg buskböna. Jag vet inte om jag kan få den att leverera här med tanke på klimatskillnader men jag sår några i gröna tunneln för att förlänga säsongen för den och öka värmen. Detta har varit en vill-ha-böna i många år så jag är mycket spänd på resultatet. 

Snow cap
Snow Cap
En annan spännande buskböna är Snow Cap med sina vackra färger och mönster. Det är en så kallad Half-runner med stora fina bönor. Den används till soppor och grytor och är även den en kulturarvböna från Amerika. Kommer nog odla även den i gröna tunneln för att öka möjligheten att få skörda. 



Purple King

Purple King
En buskböna med vackra violetta baljor. Utsädet är ju inte så mycket att fästa ögat vid men baljorna är otroligt vackra. Vid kokning byter de färg till grönt. Supergod om man fräser dem med lite vitlök och pressar över citron. En god färskböna. 


Burro di Rocquencourt 
Burro di Rocquencourt 
En fransk vaxböna som är en gammal kulturarvsort. Jag har haft den i flera år och tycker den är så himla god och produktiv. Låg buskböna och med en utvecklingstid på 56-60 dagar! Precis som ovan så är inte utsädet något märkbart men de gula fina tunna baljorna är otroligt vackra. 



Borlotto lingua
Borlotto lingua di fuoco nano Phaseolus vulgaris
Borlottoböna/Spritböna Halvhög, 75 cm. rödspräcklig liten borlottoböna. Späda baljor är goda som brytbönor. Bönorna spritas när baljorna har mognat och torkat. Används som kokböna. Bönorna är lite mörkare än på bilden, lite mer röda i verkligheten. Det var började skymma igår kväll när jag sådde dem. 



Calypso red

Calypso röd 
Det här en spännande nyhet som jag har bytt till mig. På frökuvertet stod det att det var en spritböna men annars är det väldigt lite info på svenska på nätet om denna böna. Dock på engelska hittar man att det är en buskböna och kulturarv. Ja, det är nog en av de vackraste torkade bönorna jag har sett så jag hoppas den är god också! 

* * * 

Det var den sista ut för idag.... Jisses vilken tid det tar att skriva ett sånt här inlägg. Puh! Fler spännande sorter kommer, både höga störbönor och bondbönor men nu måste jag göra lite annat. 


Intressanta länkar att läsa som handlar om baljväxter:
Biodiverse
SLU
Baljväxtakademin
FOBO


4 kommentarer:

  1. Jättebra! snyggt och informativt. Väntar med spänning på fortsättning!

    SvaraRadera
  2. Åh så intressant läsning! Ser också fram emot fortsättningen. Jag skulle verkligen vilja odla mer bönor men eftersom vi är så dåliga på att använda dem känns det lite bortkastat. Har du några trevliga recept?

    SvaraRadera
  3. Har sått en del olika bönor jag med, men förutom bondbönan (Solberga) är det väldigt dåligt med groningen, både de som såtts ute och de jag har satt i förgroddning. Tycker jag följer instruktionerna på påsen...

    Har du något knep / gör något lite annorlunda?

    Jag har inte alls samma problem med ärter - de kommer hur fint som helst samtliga sorter...

    SvaraRadera
  4. Hej, hur går det för dina 'Bråvalla'. Bra grobarhet? Har du förgrott och planterat ut? MVH//Erik

    SvaraRadera