Ja ha, nu har det gått en månad på detta år. Jag fortsätter med mina förbättringsområden och denna gång är det fokus på jaget.
Att ha miljön i bakhuvudet när man ska "piffa" till sig själv är inte så lätt alla gånger. Vi får se hur det går... Lite nya kläder skulle behöva införskaffas, arbetskläder a´la pimpade workingstyle som jag kanske inte är så van vid. Jag tror inte att jag ska förvandla mig själv helt men att anpassa sig något till det nya jobbet är jag nog inne på. Så någon dag ska jag försöka hinna med lite secondhand affärer och leta... Ska se om jag hittar vanliga ekobomullstoppar som är fräscha i "vanliga" affärer... Några tips?
Dessutom ska jag ta tag i min träning. Har några träningsdvd som jag ska schemalägga med i min almanacka för att få till det. Här gäller det att vara konsekvent att pricka in egen tid för annars hittar jag nog på andra viktiga saker än träning. Det är tur att jag har hunden så att jag kommer ut på promenader i alla fall!
Skäms lite, har ju världens möjlighet att åka längdskidor här men jag har inte ens plockat fram dem. Får skylla på det nya jobbet, mycket att göra.... och lathet.
Nä nu ska jag ut och skotta, det är bra miljövänlig träning det :-)! Det blir lite grann, skott fram och ut sig från huset, skotta sig fram till komposten och skotta fram hönsen. Japp, på med kläderna och ut!
31 jan. 2010
29 jan. 2010
JAG VANN!
Åååå så spännande, jag har vunnit ett pris... Men jag vet inte vad. Jag kan ju bara spekulera... en demolerad grävmaskin.... en rostig spik.... en återanvänd socka.... en torkad ros.... en vandringsbok.... hm.... jag väntar med spänning! Ett frugalt pris väntar!
27 jan. 2010
Kallt värre
Just nu är det lite bloggtorka här... eller egentligen är det brist på tid. Ganska mycket på jobbet och hemma, då får bloggen komma i andra hand.
Idag gick jag hem något tidigare från jobbet än vanligt då det varnades om "snöstorm" och jag ville verkligen komma fram. Jag åker kommunalt och hemma på min gata ställer man in bussarna om det är för halt...Väl hemma så märker jag att pannan inte var på och det betyder 14 grader inomhus. Då är man bra glad för vedspisen i köket, som både värmer upp huset men också kan ge mat vid strömavbrott!
Brrrr, nu är det bara hålla tummarna att vi inte är helt insnöade till imorgon.
Vi hörs snart igen!
23 jan. 2010
Lite provokation...
Sitter hemma och myser efter en tuff arbetsvecka med tidningen Lantliv. Gillar inredning och tycker om vackra bilder och det ger Lantliv. Denna månad har de också Ekospecial och jag ser fram emot att se vad de har att erbjuda.
Jag sitter och bläddrar lite slött och fastnar på månadens bloggare! Ahhh Karin har blivit kändis :-) "Lite inspiration och lite provokation, det är mixen på Karins miljöblogg där Karin skriver om miljö och klimat, djur och djurskydd. "
Kul att bloggar med mening och åsikter tas upp i en inredningstidning! Go Karin!
21 jan. 2010
Bovete igen...
Bovete, japp here we go again! Tänkte att jag skriver de tips jag har samt plocka andra förslag på vad man kan göra med Bovete. Det var ju någon som ville ha förslag... :-)
EN mycket god sallad på Bovete gjorde jag till middag och sedan använde den till lunchlåda också. Kokt bovete, kok broccoli, svarta bönor, lite gul och röd paprika och soltorkade tomater. Dessutom blandade jag i lite fetaost för att få den fylligare och matigare. Till middagen serverade jag den ljummen med skivad kalkon till. Till lunch åt jag den kall men hade även två kokta ägg till. Gott, enkelt och supernyttigt! Och vill man vara "helt rätt" utesluter man paprikan.
Använder det som ris eller couscous...
Jag har en favorit grundsallad som jag gör.
Broccoli, blomkål, kronärtskocka, salladslök och ärtor tillsammans med kokt helt bovete med god dressing blir en matig sallad. Varieras på olika sätt efter vad som finns i kylen och frysen.
Bovetesalladen som jag gjorde för första gången till nyårsafton blev mycket lyckad. Boveten är verkligen användbar... Sockerärtor, broccoli, paprika och kronärtskocka tillsammans med bovete blev det en lyxig och god sallad.
Mia B sa... Mer bovetetips:
Jag brukar göra en kålpudding där köttfärsen
byts ut mot 2 dl hel bovete+2 dl röda linser,
kokta i buljong med ett par lagerblad i ca 5 min.
Smaken blir ganska nära en "riktig" kålpudding
och äts med potatis & lingonsylt.
Har ni flera tips?
EN mycket god sallad på Bovete gjorde jag till middag och sedan använde den till lunchlåda också. Kokt bovete, kok broccoli, svarta bönor, lite gul och röd paprika och soltorkade tomater. Dessutom blandade jag i lite fetaost för att få den fylligare och matigare. Till middagen serverade jag den ljummen med skivad kalkon till. Till lunch åt jag den kall men hade även två kokta ägg till. Gott, enkelt och supernyttigt! Och vill man vara "helt rätt" utesluter man paprikan.
Använder det som ris eller couscous...
Jag har en favorit grundsallad som jag gör.
Broccoli, blomkål, kronärtskocka, salladslök och ärtor tillsammans med kokt helt bovete med god dressing blir en matig sallad. Varieras på olika sätt efter vad som finns i kylen och frysen.
Bovetesalladen som jag gjorde för första gången till nyårsafton blev mycket lyckad. Boveten är verkligen användbar... Sockerärtor, broccoli, paprika och kronärtskocka tillsammans med bovete blev det en lyxig och god sallad.
Mia B sa... Mer bovetetips:
Jag brukar göra en kålpudding där köttfärsen
byts ut mot 2 dl hel bovete+2 dl röda linser,
kokta i buljong med ett par lagerblad i ca 5 min.
Smaken blir ganska nära en "riktig" kålpudding
och äts med potatis & lingonsylt.
Har ni flera tips?
16 jan. 2010
”pratmakare och skrävlare”
Måste bara berätta! Kan inte låta bli...
Dagens fågelspaning blev Nötskrikan. Jag är ganska ny med det här med fåglar och upptäcker nya fågelarter varje helg. Eller, de är ju inte nya egentligen men för mig som känner till talgoxen :-) är de nya bekantskaper!
Morgonens frukostbord fylldes med glädje av att se en ny stor fågel ovanpå talgbollen. En vacker fågel med fina färger. Fram med fågelboken som har inspelade ljud, Fågelsång 150 svenska fåglar och deras läten och leta upp denna vackra stora fågel. Det visade sig vara Nötskrikan, Garrulus glandarius. Nötskrikan har fått sitt namn av favoritkosten och det skränande lätet; det latinska släktnamnet Garrulus betyder ”pratmakare, skrävlare”.
Vidare sökning visar det sig att kärt barn har många namn; "I delar av Norrland kallas fågeln rågskrika alternativt pärskira vilket på rikssvenska skulle bli potatisskata. På Gotland kallas den aldskräika alternativt aldskreika, vilket kan härledas från fornnordiska "aldin" som betyder trädfrukt med den fornsvenska särskilda uttolkningen ollon."
P2 fåglar beskriver också denna fågel som jag fick fast på fotot. Jag blev nämligen helt överväldigad av denna vackra fågel som fanns där mitt i frukosten. Irrande letande efter kamera och sedan fokusera så pass att kunna få med dem på bild... Puh... Man kan även lyssna på hur den låter.
T o m a t e r
Har anmält mig till Tomatklubben i år och ska köpa frön till tomater. Maken byggde förra sommaren ett litet tomathus till mig som fungerade bra. Det blev en hel del tomater och ända fram på senhösten plockade vi härliga tomater. Det kallar jag närodlat!
Fredag kväll efter maten var jag något avslagen efter en veckas jobb. Dessutom helt nytt jobb med helt nya arbetsuppgifter så det är mycket intryck i början. I alla fall så, hör och häpna, så satt jag med tomatkatalogen och drömde om sommarens skördar. Låter det galet? Inte för mig, jag kan bläddra i frökataloger och trädgårdsböcker, rita upp och planera i timmar. Mycket lustfyllt!
Men att beställa från Tomatklubben är inte det lättaste. Att sortera bland 500 sorter känns näst intill en omöjlig uppgift om man är som jag; intresserad men har inte så mycket kunskap. Ja ja, några sorter ska jag väl klara av att välja.
Tomater är ju rena rama lyckopiller och jag gillar smaken skarpt. Så här på vintern är det ju inte mycket till att köpa tomater i affären då de flesta inte smakar så mycket. Men jag har faktiskt inlagda tomater i matkällaren från i somras. Det är så gott till stek... Dessutom har jag tomatsås i frysen som blev tillagad av härligt mogna tomater i olika färger och sorter. MUMS!
11 jan. 2010
10 jan. 2010
Handla maten
Efter jul och nyår har vi slarvat något. Vi har inte planerat och storhandlat som vi brukar. Vi har tagit det ganska mycket day by day... skönt men inte särskilt smart. Både för att man handlar alltid lite extra gott för varje gång man ska handla mat men också för att vi bor en bra bit bort från affären.
Nu när jag sitter och planerar och funderar över maten och handlingen så handlar det mycket om säsongens mat. Det vill säga rotfrukter och vad och hur man varierar maten med. Jag försöker handla mycket ekologiskt och gärna närproducerat men jag handlar gärna inte sunkig frukt eller grönt... Dessutom så finns det så mycket gott som jag inte vill avstå och som inte alltid är eko... Papaya, choron och annans.... mumsigt värre.
Så idag är det bara att ta tag i handlingen. Tråkigt men sant.
7 jan. 2010
L j u s e n
När alla andra går till arbetet eller skolan så sitter jag och myser lite till. Jag har nämligen lyxen att börja först på måndag på mitt nya jobb. Idag ska jag plocka lite, ta hand om julen och städa rent. Vi är inga stora julpyntare så det kommer gå lätt med undanplockningen.
Till nyår fick jag lite presenter och se på ljusen, riktiga, handrullade bivaxljus! Tänk vad gott de luktar, jag skulle kunna gå runt och sniffa på dem hela dagarna men kanske att jag skulle se mer galen ut än vanligt då!
Ska nog fylla på fågelmat på fågelborden, fjäska för hönsen och kanske tillsist ligga på sofflocket mysa med härlig tidning. Det kan man väl få unna sig? :-)
6 jan. 2010
F å g e l l i v
Hemma hos oss är det kallt nu. -15 nu på morgonen. Att "pälsa på sig" är inga problem, termobrallor, skidjacka och mössa håller värmen gott och väl. Visst, det kyler i näsan och kinderna när man går på promenad men det är ju samtidigt så härligt friskt.
Inte glömmer du väl bort att mata småfåglarna? Särskilt om du har matat dem förr så är det mycket viktigt att de få hjälp nu när kylan är sträng och snön täcker det mesta. Jag vet att man matar olika. Vissa är så duktiga med olika mathållare för olika fågelmat. Själv har jag viltfågelblandning och talgbollar till de små. Kastar ut äpplen till koltrastarna, har hört att de gillar äpplen. Ja, någon äter på dem men vet inte vad...eller vem.
Man kan göra egna matjox till fåglarna, Fågelmat i kruka är ett exempel med kokosfett. Ett liknande exempel är en Mesklocka med smält talg.
Det är ganska härligt med fågelliv. Jag är inte så bra på fågelsång så i höstas köpte maken boken med inspelade fågelsång. Har tyvärr inte använt den så mycket, det är nog dags att plocka fram den och börja plugga :-)
Hur matar du småfåglarna?
5 jan. 2010
4 jan. 2010
The doggiii
Dagens påhitt har tröttat ut mig ordentligt och klockan har bara precis passerat ett.... Ibland vill jag bara krypa under täcket och gömma mig!
Min otroligt gulliga hund Wilma (Golden Retriver) har kommit på nya hyss de senaste dagarna och det ökar stabilt. Vi har stängsel runt tomten och hon brukar få springa fritt innanför inhängnaden. Inget konstigt på landet, eller hur?!
Dock så har det snöat ordentligt hemma hos oss och vi har nog över en halvmeter snö. Det i sin tur betyder att Wilma utan problem kliver utanför stängslet... och ibland måste hon anstränga sig och hoppa över. Det är hennes nya påhitt, rymma titt som tätt!
Idag efter morgonpromenaden borde hon ju vara nöjd kan man tycka men så fort vi kom hem och jag tog bort kopplet så... jag ni fattar väl. Nu har maken varit så snäll och åtgärdat problemet och vi hoppas på att the doggi slutar rymma.
Nu är hon renskrubbad och alldeles snart ska hon få tassvård. Har köpt en fet salva, Fyra Ess som jag ska smörja in tassarna med så att all snö inte fastnar under tassarna. Produkten är inte eko-märkt men är vad jag förstår så är det en naturprodukt? Ingredienserna är Petrolatum, Pinus Sylvesttris, Turpentine och Eukalyptus. Om jag skulle mig på en gissning så blir det vaselin, tall, terpentin och växten eukalyptus...
Själv ska jag snart lägga mig och ta en vilopaus känner jag.
Ha det gott!
P a k e t
Har precis skickat iväg maken att posta lite brev och ett paket. Paketet har jag faktiskt slagit in med återanvänt papper som jag fick till nyår tillsammans med vackra blommor. Helst hade jag haft en vaderad påse till boken så att den inte blir förstörd men vi får hoppas på att den kommer fram hel ändå.
3 jan. 2010
L å g e n e r g i ?
Ibland skriver jag om mina misslyckanden, vill göra rätt men så kanske det blir fel... t ex det där med julklappspapper och återvinning. Men det är inte det jag funderar på nu utan att jag tror att det kanske kan hända fler.... Alltså vilja rätt men att det kanske blir fel.
En sån enkel sak som glödlampor. Förbudet och avfasningen av vanliga glödlampor inom EU. Blev något förvånad att folk hamstrade glödlampor i höstas men visst, om de slutas säljas hur ska man annars få tag på dem om man inte har ett förråd av glödlampor. För alternativ finns ju inte...?
Det är flera saker jag funderar på... det ena är att om ingen har vanliga glödlampor som också värmer upp hushållen ökar då värmekostnaderna i norden då en tredjedel av året är ganska kallt. Eller är det bara en myt att glödlamporna värmer upp så pass mycket att det får skillnad...?
Det andra handlar om alternativen till glödlampor. Så vitt jag vet så finns det kvicksilver i lågenergilampor. Och så finns det LED lampor utan kvicksilver. Varför produceras lågenergilampor med kvicksilver och säljs om vi nu ska förbjuda vanliga lampor av miljösjäl?
Känns som om man vill göra rätt men att det kanske blir fel? För har man verkligen den tilltron till människan att hon sopsorterar alla sina sopor! Att det aldrig skulle läggas en energilampa i soppåsen?! Att det alltid återvinns?! Jag menar hur mycket kvicksilver är vi beredda att ha i naturen?
Jag funderar vidare... känns kanske som en paniklösning det där med att tillåta produktionen och försäljningen av energilampor med kvicksilver. Förstå mig rätt, jag är för att vi avskaffar vanliga glödlampor som stjäl mycket energi men är emot kvicksilver. LED lampan eller fler alternativ borde ligga i fokus!
2 jan. 2010
Spara pengar?
Jag fick en bok; Så sparar du pengar och hjälper miljön till lucialäsning. Den var mycket lättläst och jag tror att det kan vara en bra bok för "nybörjare" som vill spara pengar och tänka på miljön. Mimmis mammaliv har recenserat boken här och ni vill ha en djupare recension.
Det finns ganska mycket självklara tips som att inte diska under rinnande vatten eller borsta tänder under rinnande vatten. Avfrosta frysen och kylen, värma vatten i vattenkokaren och lågenergilampor.
Men mina funderingar fastnar i de olika exemplen som blir lite too much på något vis. En rubrik är Avstå från ännu en platt tv. Hm... ja alla avstå-grejer sparar ju pengar?! Lite enkelt va..?! Låt spisfläkten gå tio minuter kortare varje gång. Vem har fläkten på längre än man lagar mat? Och inte stänger man av fläkten under tiden man lagar mat...
Ja ja, inte ska jag vara allt för petig, den är läsvärd. Jag ger boken vidare nu precis som Mimmis mammaliv och Köpstopp. Jag gör det enkelt, ingen utlottning utan bara först till kvarn gäller!
Det finns ganska mycket självklara tips som att inte diska under rinnande vatten eller borsta tänder under rinnande vatten. Avfrosta frysen och kylen, värma vatten i vattenkokaren och lågenergilampor.
Men mina funderingar fastnar i de olika exemplen som blir lite too much på något vis. En rubrik är Avstå från ännu en platt tv. Hm... ja alla avstå-grejer sparar ju pengar?! Lite enkelt va..?! Låt spisfläkten gå tio minuter kortare varje gång. Vem har fläkten på längre än man lagar mat? Och inte stänger man av fläkten under tiden man lagar mat...
Ja ja, inte ska jag vara allt för petig, den är läsvärd. Jag ger boken vidare nu precis som Mimmis mammaliv och Köpstopp. Jag gör det enkelt, ingen utlottning utan bara först till kvarn gäller!
1 jan. 2010
D a g 1
Jag får önska alla ett Gott Nytt År 2010 för idag är det dag nummer 1. Hemma hos oss blir det nog ett stilla lunk idag med god mat. Jag tror på en låååångpromenad i vintervädret!
Eller maten är överbliven mat från igår som ska ätas upp eller frysas ner i matlådor. Då jag är något nojig så fick inte tonårsdottern vara ute utan var tvungen att vara hemma. Detta medförde att hon bjöd in sina vänner till nyårsmiddagen, så himla roligt! För att maten skulle falla alla i smaken var det mycket vegetariskt i buffén och lite kyckling.
Bovetesalladen som jag gjorde för första gången blev mycket lyckad. Boveten är verkligen användbar... Sockerärtor, broccoli, paprika och kronärtskocka tillammans med bovete blev en lyxig och god sallad.
God fortsättning på det nya året!