28 dec. 2009

P r e s e n t p a p p e r


Började tänka lite på det där med hållbarhet och slösa när vi öppnade julklapparna och samlade ihop allt julklappspapper. Det finns ju så mycket fina papper och många paket är urtjusigt pimpade och på några minuter är allt över. Några har tänkt till i förväg och börjat med tygpåsar till julklapparna, återanvändbara!

Och plötsligt poppar det upp ett minne från barndomen. Min mormor sparade alltid julklappspapper, presentpapper och snöre för återanvändning. I sin vita sekretär hade hon snyggt ihopvikta vackra omslagspapper och paketsnöre upprullat på toarullar.

Inte vet jag om hennes samlande beror på vilken generation hon tillhörde, att man slösar inte utan snarare sparar för sämre tider eller om det var en tidig miljötanke.... Och visst jag borde gjort som hon, samlat ihop pappret, vikt det fint och stoppat undan det till nästa tillfälle.

Men inte jag inte! Jag (och maken) samlade ihop det till pappersåtervinningen och tyckte jag var så duktig! Det har vi gjort många jular och vi är ju så duktiga! ... ?

Ibland tänker jag rätt men kanske att det blir fel?

4 kommentarer:

 1. I jämförelse med det berg av julklappspapper som inte ens återvinns, så ÄR ni duktiga som återvinner. Men det finns alltid saker att förbättra, och tur är väl det.
  Jag skickade det mesta pappret till återvinningen, men de finaste och största pappren som inte blivit sönderrivna vek jag faktiskt ihop och sparade. Och var så duktig ;-)

  SvaraRadera
 2. Precis så gjorde mormor också. Vi har mycket att lära av den generationen. Tyvärr tror jag att tillvaratagandet har en lite negativ "fattigstämpel" på sig - och sådant går ju inte för sig i dagens status-samhälle...

  SvaraRadera
 3. Karin: Man kan alltid jämföra sig med de som presterar sämre eller inte tänker sig för... Klart vi är bra som återvinner skräp och sopsorterar men jag tror att det blev en tankevurpa (för mig) i strävan att göra rätt...!

  Eva: Eller hur?! Finns mycket att lära som många av oss borde ta till oss av.

  SvaraRadera
 4. Det är bra att tänka på ledstjärnan för hållbar avfallshantering: "reduce, reuse, recycle" i den prioritetsordningen. Särskilt till barn är det ointressant om papperet är nytt eller återanvänt, eftersom de ändå snabbt river av det och koncentrerar sig på innehållet. Till vuxna rekommenderar jag presentpåsar. Man får dem, spar dem och ger dem vidare i ett ständigt kretslopp.

  SvaraRadera