28 aug. 2010

Nyttigt alternativ?




Jag ser ofta på träningsbloggar och hälsobloggar att många använder sig av Fun-light saft. Man festar till vardagen, man smaksätter saker och ting och så vidare. Jag köpte saften när barnen var små och vi skulle ha lördagsmys. Jag ville minimera sockeranvändandet för barnen och tyckte att Fun-light var ett bra alternativ. Nu mer köper jag aldrig saften. Å andra sidan köper jag inte annan saft heller... "Självhushållande" som jag är, så gör jag min egen saft... och det är inte så stora mängder.

Jag har gjort ett aktivt val och faktiskt lagt av med lightprodukter helt och hållet. Dock är det inte så himla lätt alltid då jag är uppvuxen med lightprodukter, i ett samhälle som har promotat lightprodukter och kört antifett-kampanjer.

Att välja smör eller bregott i stället för ett lättmargarin var oerhört svårt rent smakmässigt. Men sedan några år tillbaka, ja nästan 10 år (tiden går fort) så köper vi inte lättmargarin. Och vi slutade med det innan Mats Eric Nilsson kom ut med sina böcker. Dock så har han ju bekräftat mina misstankar om att det är inte bra med "fixad" mat.

I Hemliga kocken kan man läsa om lättmargarin som är hårt processad industriprodukt: fett ur oljefröer med hjälp av extraktionsbensin, råvarorna behandlas med fosforsyra och neutraliseras med lut för att få bort lecitin och fria fettsyror, oljan bleks för att få en vitare produkt, man gör en deodosering för att tvätta smak, lukt och eventuella lösningsmedelsrester bort! Och så vidare och så vidare... MUMS!

Och man läser vad Mats-Eric Nilsson skriver i Den hemliga kocken om Fun Light så blir jag lite besvärad. Jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till det hela. Att jag själv avstår är ju en sak men om jag ska vara ärlig vill jag ju helst inte att någon som jag tycker om ska dricka detta... eller att man säljer den som "ett nyttigare alternativ" till saft?

" Och riktig otäck i sin kemiska sammansättning är Procardias dryckesserie Fun Light. Den räknas inte som saft - trots att den står på safthyllan - och får därför innehålla färgämnen."

Jag vet att jag reagerar på vissa röda färgämnen och därför undviker jag så gott det går dessa produkter som innehåller speciellt röda konstgjorda färgämnen. Men visst är det lustigt att Fun Light inte räknas som saft men marknadsförs som saft?! Och dessutom som att det skulle vara bra, fräscht, sportigt och nyttigt att dricka denna produkt? Tänker på reklamfilmer genom åren.

" I Fun Light starfruit används tre substanser - E 160a, E 160e och E 150d för att få fram den kraftiga orangea kulören. Övriga tillsatser är de surhetsreglerande medlen E 296 och E 331, sötningsmedlen aspartam och acesulfam-K, ett antal ospecificerade aromer, stabiliseringsmedlen E 415, E 414 och E 445, konserveringsmedlet E 202 och antioxidationsmedlet E 300. Utöver de många tillsatserna består drycken av en enda ingrediens: vatten."

Det är ganska många substanser denna vätska innehåller som inte är så himla naturliga. Om du vill ha en lista på alla E och vad de betyder kan läsa här. Nu till funderingarna runt vad som är hälsosamt och vad man tänker som hälsa.

Jag tror inte det är bra för mig att dricka en produkt som är full med tillsatser. Jag undviker så gott det går mat med en massa tillsatser och därför är det ibland småbökigt med maten. Jag tror inte heller det är hälsosamt med en massa socker. Det är ett dilemma som man (jag) får ta ställning till när jag ska äta och dricka. Ofta blir det att jag dricker kanske ett litet glas saft istället för flera glas av någon light-produkt. Och med ofta menar jag inte att jag dricker ofta saft utan att när jag väl väljer så blir det ett "vanligt" alternativ.


Nu finns det ju fler produkter på marknaden som man kan vara skeptiskt mot och inte bara Fun light. Som vanliga juicer som många av oss dricker till frukost. Mina barn gör det... Frukostjuicen är helig för dem medan mamma predikar bredvid. Det är inte så himla lätt alla gånger. Eller den nya influensen med "vitamin-vatten" som jag tror kommer med stormsteg. Det finns olika sorter men det känns som coca colas vitamin-vatten är störst på marknaden än så länge. Kan ju bero på deras marknadsförings-kraft...

Dock så läste jag nyligen att de hade blivit stämda för att de påstår att det är nyttigt med vitamin-vatten. Företaget försvar sig med "no consumer could reasonably be misled into thinking vitaminwater was a healthy beverage." Hm.... schysst inställning va?! Och här om dagen såg jag vitamin-vatten stå uppbunkrade i en kyl på ett fitness-center.... men inte skulle någon av oss tro att det är nyttigt....?


Jag försöker att välja bort vissa produkter och äta mindre av naturliga råvaror (med socker) eller avstår helt. Men det är inte lätt, det är en hel vetenskap att hålla koll....

Hur tänker du?



Annat intressant att läsa:
Fun Light för myror

Tillvaratagande!

Jag gjorde slag i saken och köpte mig en stavmixer! Min hushållsmaskin gick sönder förra hösten och jag har inte köpt mig någon ny... Nu blev det en stavmixer i alla fall. Den kan jag använda till pesto, smothies, röror på bönor och linser och så i tillverkning av äppelmos!


Idag blev det till att ta hand om äpplen som vi plockade förra helgen. Många fina äpplen blev skurna till tärningar och i kastrullen. Kokade och mixade, tillsatte socker i lagom mängd. Det vill säga, jag tog en aning mindre socker än vad som sägs i receptet för att jag gillar lite syrligare äppelmos.


Nu hoppas jag bara att det ändå blev tillräckligt med socker. Både för konserverande effekten men också för tjockleken. Vi får väl se om moset möglar eller är rinnigt när burkarna har svalnat och satt sig.


Vi provar också nåt nytt, äppelsaft. Sonen ville ha äppelsaft då han tror att det ska bli lika gott som fläderblomssaften som vi gör. Sagt och gjort, vi använde samma recept och sonen rev äpplen för brinnande livet. Nu står det en bunke med äpple, Citronsyra och vatten i kylen och mognar. Kan ju bli riktigt god måltidsdryck det där...

23 aug. 2010

Van Goghs favorit är min favorit

Jag hann med ganska mycket igår faktiskt med hjälp av maken. Äsch... det låter fel med " med hjälp av maken"... Vi säger så här i stället; maken och jag hann med mycket igår av det som skulle göras. Vi är ett bra team när det ska röjas undan!

Jag hann till och med pimpa farstukvisten med en stor solros med eldig färg! Så himla tjusig och den lyser verkligen upp entrén. Riktigt läcker!

Äpplena blev också plockade. Men vad ska jag göra med alla äpplen? Tror inte att det är några matäpplen utan snarare "ät-äpplen". Om jag minns rätt så är det Transparant Blanche. Men jag är ju inte säker... man kanske kan hitta på något med dem? Must hade ju varit lyxigt men jag har ingen fruktpress/juicepress. :-(

Har du några bra tips?

22 aug. 2010

Dagens schema

Idag är det fullt upp! Mycket som ska hinnas med så det är bara att sätta igång egentligen. Det är dags att skörda de zuccini som har blivit stora... de växer så det knakar! Det gör sonen också... måste faktiskt ta med honom och köpa nya skor... och dottern behöver skrivblock...


Skulle behöva hinna med att plocka bönor och förvälla dem. Vore synd att inte ta hand om godiset nu när det finns :-). Mangolden är också fin och borde skörda, förvälla och frysa in till vintern. Får se hur mycket som hinns med idag.

Äpplena måste skördas idag. De börjar ramla ner nu och vore tråkigt att ge allt till hönsen. Jag ger hönsen de som är dåliga eller skadade. Dessutom så behöver det städas upp i hönsgården...


Inte att förglömma Wilma som behöver lite omvårdnad. En dusch skulle inte skada om hon fick genomlida. Snart ska jag ta henne på en förmiddagspromenad så hon inte är så rastlös. Det är ju så himla tråkigt när matte gör alla sina måsten...

Andra måsten idag:
Tvätta och sortera tvätt!
Handla mat för hela veckan, inte glömma mellanmålen!
Städa bort prylar från verandan som är full med sommargrejer... Ser ut som värsta taikonläger.
Planera veckan som kommer med familjen så inget glöms bort...
Och så försöka klämma in lite träning också...

21 aug. 2010

Sköna upplevelser

Jag har bytt arbete mitt i sommaren och det betyder i sin tur att jag endast fick en veckas semester. Dessutom regnade det under hela semesterveckan... Så när möjlighet ges försöker jag få in sköna upplevelser för att förlänga sommaren. Eller rättare sagt få något för själen som ger semestereffekt :-)

Förra helgen hälsade min lillebror på oss och när vi skjutsade honom till tåget så tog vi en sväng på Rosendals trädgård i Stockholm. Det är väl det enda stället det blommar på?! Hemma hos mig så har det mesta blommat ut förutom några solrosor.


Det finns mycket att titta på, alltifrån blomsterarrangemang till skulpturer... Jag blev så himla förtjust i hinkarna som ni kan se på bilden. Skulle kunna tänka mig plantera lite höstfägring i några sådana.

Och inne i deras butik skulle jag kunna spendera en hel del men jag var så duktig och bara tittade och njöt med ögat. Men ekologisk fikonmarmelad till några goda ostar skulle ju sitta fint!


Vi tog faktiskt en fika också.... (är inte egentligen så mycket för fika) kaffe och en god chokladkaka slank ner utan problem. Vi satt länge i det tysta, Rosendal inger ett lugn som är skönt. Inga ord behövs...
De odlar biodynamiskt och är duktiga med sina odlingar. dock såg vi också odlingar som var fulla med ogräs, kändes konstigt nog väldigt bra. Prestationsprinsessan kan gå och gömma sig och endast njuta av det som finns hemma i sin egen trädgård. Allt behöver inte vara på topp.
Eftersom jag har jobbat det mesta av sommaren så behövde jag verkligen se ogräset :-) på en sån fin plats som Rosendals trädgård.

Förhoppningsvis kommer jag snart i fas på nya jobbet och kan pula i trädgården igen. Saknar verkligen myllan under fingrarna. Snart så!

Ha en trevlig lördag!

14 aug. 2010

Upplyftande konferens


Har varit på konferens med jobbet i några dagar och det har varit ovanligt lyckat. Vi har fått mycket gjort och det känns som en bra start inför hösten. Miljön var helt underbar och tänk vad det kan göra för både arbetet men också för själen.

Något som kändes väldigt upplyftande var att konferensanläggningen la lite vikt på miljön... På olika sätt kunde man känna av miljötanken. Till exempel så fanns det en fin lite lapp på insidan av rumsdörren med uppmuntran att släcka belysningen när man gick ut, för att spara på jordens resurser.

I konferensrummet fanns det ju så klart godis och frukt i mängder. Frukten kom från närområdet och var säsongsbetonad, äpplen och päron. Riktig goda äpplen som smakade äpple! En skål med björnbär och en med röda vinbär, mycket gott och uppfriskande. Även här fanns en lite söt handskriven lapp på bordet med frukten att man gärna fick äta mycket av den goda frukten men att man inte skulle kasta i onödan. Att spara på jordens resurser...

Vinet som serverades som husets vin till maten var ekologiskt. Kycklingen var en "glad" kyckling och så vidare. Ja ni fattar, det var verkligen upplyftande med konferensen!

Trevlig lördag på er allihopa!

10 aug. 2010

Förbättring 2010

Göran har ju varit så himla duktig med sitt klimatavtal! Och plötsligt kommer jag ihåg, jag startade något som borde utvärderas. En mellan utvärdering, steg ett utvärdering eller whatever... Jag hade tre delar i mitt klimatavtal, Förbättring 2010 som jag kallade det.

1 KÖKET
2 BADRUMMET
3 "PIMPA BONJÄNTAN"

Jag ska rannsaka mig själv, ta hjälp av familjen och
se var vi hamnar i mellanlandningen.
Jag återkommer med våra resultat :-)


Hur har det gått för dig?

9 aug. 2010

Trötter

Detta mötte mig när jag kom hem från jobbet. Både kalkoner och höns skuttande och kuttrande på gräsmattan. Tror ni att de vill ha mat kanske? Springande fjäderfän är ganska komiskt :-)

Kommer ni ihåg Bosse? Stor och ståtlig har han blivit. Flera tuppar har fått gå till tupphimlen (frysen) i rensning och förnyande av hönsflocken men vi har sparat Bosse.

Detta är en av 11 unghönor av rasen Sussex. Vi har sedan tidigare vita Sussex men detta är en gul variant. Till nästa år har vi alltså 11 värpande gula Sussex och en tupp. Vi hade tur att det blev så många hönor!

Några unga RIR hönor ingår också i den nya besättningen. Otroligt vacker färg har de...

Nu har vi vallat in hönorna och kalkonerna för kvällen in i hönsgården. De kan tyvärr inte vara helt fria då vi har rovdjur här.

Nu ska jag strax lägga mig. Jag är så trötter... Glömmer bort att man blir trött av att jobba :-)

4 aug. 2010

Matblogg?

Näe inte matblogg men matinslag! Nu när det är skördetider så finns det så mycket gott att göra. Här om dagen skulle jag göra zuccinipasta som jag brukar göra och jag gillar skarpt. Jag tar en zuccinin som jag hyvlar på längden med en osthyvel och sedan skär jag dem i långa "spagettin". Jag blandar zuccinin med olivolja, salt och peppar och parmesan. Mums filibaba.

Dock tog jag ett steg till denna kväll med zuccinipastan. Jag stekte zucinin tillsammans med vitlök och chili! Tänk att mat kan vara så gudagott?! Attans bananer vad ljuvligt gott det blev.

I går skördade jag mina första rödbetor och kunde inte hålla mig, jag gjorde rödbet och fetaostsallad! Annars är ju kokta rödbetor med lite smör på väldigt gott... eller rödbetskalops.... eller rödbetsbiffar... eller...rödbetskaka...

Mums!