21 dec. 2009

F ö r b ä t t r i n g 2010


Har börjat fundera på olika förbättringsområden vad gäller miljön och våran familj. Svårt är det, vi gör redan ganska mycket. Några saker har jag kommit på men för att verkligen djupdyka så behöver vi nog först se vad vi gör... och utifrån det göra förbättringsområden. Ett eget klimatavtal!

Kanske att man ska dela upp områdena efter rum så blir det något enklare. Om jag börjar med tingen som har med köket att göra, t ex maten och hushållsapparater så kanske jag kommer någon vart. Tycker nog att det är ganska svårt när jag inte ser några självklara saker som förbättringsområden men det tar sig nog.

KÖKET

*Vi storhandlar en gång i månaden och till viss mån kompletterar vi med färskvaror. Förberedelserna inför detta är matlista för fyra veckor och handlingslista. För varje månad förändras de då vi handlar efter säsong. Vi hade ett tag, typ ett och ett halvt år EKOlåda med grönsaker men sedan i höstas har vi handlat grönsakerna själv igen. Förbättringsområde: kanske någon småsak... att inte inhandla jos... utan pressa själv, att alltid handla ekologiskt eller avstå från produkten om ekologiskt känns för dyrt. Ändå måste jag nog säga att vi är duktiga på detta.

*Vid handling använder vi ibland kassar för återbruk. Förbättringsområde: den största förändringen kan vi göra här, att alltid använda oss av tygkassar eller dylikt. Ta med dem alltid till affären... de gör ingen nytta hemma! Inhandla fler Big Bob! Big Bob

*Dricker vatten till maten på vardagar. Förbättringsområde: ta bort läsken eller minimera den på helgerna. Tycker nog att läskkonsumtionen är för hög i vår familj. Här kan vi spara på miljön och pengar samt hälsan!

*Vi har i år haft både kalkoner och lamm för maten skull. Det vill säga att vi på våren införskaffade kalkoner som vi har varit måna och skött om. Under sommaren fick vi även tag på lamm som vi hade i grannens hage. Dessa har nu slaktats och ligger i frysen. Förbättringsområde: vet inte riktigt, får nog återkomma. Intressant att läsa.

*Vi äter mist en gång i veckan vegetarisk mat. Förbättringsområde: äta mera vegetarisk mat, alltså utesluta kött. Vi äter mycket vegetarisk men ofta som tillbehör... gratänger och bönsallader....

*Vi försöker ihärdigt att ha med matlådor till jobbet. Vissa helger gör vi storkok så att det finns färdigt i frysen. Förbättringsområde: orka inte alltid...ibland blir det köpelunch och det borde förbättras.

*Vi har höns för både ägg och kött. Några tuppar om året brukar få bli mat då man får även tuppar när man föder upp höns. Förbättringsområde: Att fixa till hönshuset för att minimera drag och att hönshuset håller längre. Eller att prova ett nytt koncept, hönshus-växthuskombination.

*Vi komposterar det avfall i matväg som inte hönsen får. Blir till härlig jord så småning om. Förbättringsområde: Vi har två matkomposter, har inte tömt den ena som jag brukar inför vintern. oops!

*Vi källsorterar våra avfall och jag måste säga att vi är duktiga. Förbättringsområde: Var vi samlar allt skräp och hur. Vi skulle behöva snygga kärl som tar minimalt med plats... tror kanske att fler har samma problem. Hittills samlar vi det mesta i papperskassar...

*Vi odlar mycket på sommaren för att få färska grönsaker att konsumera. Gott! Liten stjärna i kanten för att vi odlar mycket kulturarv-grönsaker! Förbättringsområde: odla mer grönt inför vintern....

*Städmaterial: vi använder oss av miljövänliga rengöringsmedel tex gul såpa. Förbättringsområde: vet inte riktigt... här gör vi nog ett bra jobb. Vi tvättar moppar och trasor, hänger upp dem på tork för att de ska hålla längre.

*Vi har bytt ut kylen och frysen till klass A samt ugnen. Vi använder oss av ugnen ganska mycket så det är bra med schysst ugn. Förbättringsområde: att byta ut spisen och micron från 80 talet. Tror nog att t ex micron som är stor och ful, fullmatad med olika funktioner som vi inte använder men som säkert var urhäftigt på 80-talet drar mycket el. Vi använder den till att tina mat... när vi har glömt att ta fram råvaror ur frysen i tid. Ibland värmer vi mat också... Vi har en vattenkokare till att värma upp vatten!

*Diskmaskinen, ganska ny och klass A. Vi fyller den innan vi kör den. Använder Svanenmärkt maskindiskmedel och kör snabbprogram oftast. Förbättringsområde: Att diska kastruller för hand..? Att köra med eco programmet oftare. Här är jag något osäker... snabbprogrammet tar ca 30 minuter medan ecoprgrammet tar över 2h, vad är mest miljövänligt och varför? Det finns flera program men de använder vi inte. Skulle behöva djupdyka i detta!

*Diska för hand. Vi diskar inte under rinnande vatten. Miljövänligt diskmedel används. Förbättringsområde: att diska oftare stora saker för hand.

Allmänt förbättringsområde: Mojäng att inhandla. Alltså en elförbrukningsmätare. Vi skulle också behöva ett grenutag med av och på knapp till köket där tv och datorsladdar kopplas in... (det har vi på andra ställen i huset).


Oopps det blev ett långt inlägg men visst fanns det förbättringsområden! Det är bara att kavla upp ärmarna och göra något åt saken. Jag ska genast börja med grenutaget som redan finns men är ej inkopplat. Lätt!

Så nu utmanar jag dig och undrar, vilka förbättringsområden har du 2010?

12 kommentarer:

 1. Jag gillar dej skarpt för du är så otroligt ambitiös. Ett eget klimatavtal, det är ju topp.

  Här kommer mina ambitioner för en bättre miljö;
  1. Jag lovar att pinka ute även när det är svinkallt.
  2. Jag ska aldrig mer tvätta bilen.
  3. Alla farliga rengöringsmedel jag hittar under diskbänken, ska jag omedelbart spola ner i toaletten.
  God Jul på dej!

  SvaraRadera
 2. Göran; Inte undra på att det växer så det knakar hos dig! God jul på dig också!

  SvaraRadera
 3. Kul att du anammar kaizen-tänket!
  Klimatkontot har du kanske testat, annars kan du ev få några tips till:
  http://www.klimatkontot.se/

  Det var därifrån jag fick idén till mitt sub7-projekt.
  http://cykelidag.se/sub7/

  Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Hej Bondjäntan!
  Kul att du tittar in i Systrarnas blogg ibland - du är så välkommen! Spännande att se att även du har en blogg - att vara wannabebonde är inte fel. Trodde vi var ganska duktiga i att tänka klimatsmart - men har nog en del att lära från dig!
  Hoppas ni har en skön jul och får ett gott nytt år!
  Kram /Marie

  SvaraRadera
 5. Ivan; ja jag har provat klimatkontot... lamt ;-)

  Marie; välkommen hit du också! Jag tror ni är klimatsmarta redan...alla har olika förutsättningar och därefter olika lösningar!

  SvaraRadera
 6. Vilken bra idé.
  Det här ska jag fundera på och sedan återkomma med ett inlägg om på min egen blogg.

  SvaraRadera
 7. Ekomuppen: ja, det tycker jag!

  SvaraRadera
 8. Jag försöker själv leva så miljövänligt och klimatsmart som möjligt. Men jag undrar samtidigt om det inte är dags för mer radikala förändringar?

  Vi privatpersoner i rika Sverige bidrar ju inte till några enorma förändringar i resten av världen. Kanske dags för att sätta större press på politikerna nu när de misslyckades i Köpenhamn? Det är tid för världsomvälvande förändringar tycker jag! (Även om vi gör nytta på vår egen hemmaplan)

  SvaraRadera
 9. Hej Katarina: jag håller med dig om att förändring vore bra. Frågan är bara var när och hur.... Ibland kan det kännas trötslöst men vi måste fortsätta, så småning om vaknar fler och fler :-)

  SvaraRadera
 10. Jag har gjort något lite liknande. Kallade det dock Tio Tankar inför 2010. Tror att alla människor behöver mål att sträva efter. Sen att man inte alltid uppnår dem men det är väl lite det som är grejen. Ofta så är det vägen till målet som är det viktiga, inte målet i sig.
  By the way så har du en toppenfin blogg med mycket tänkvärda funderingar

  SvaraRadera
 11. Tack för ditt förslag! Jag känner att jag behöver göra min egen grej, fixar inte riktigt att anta utmaningar just nu. Kanske längre fram i år eller nästa år... Just nu utmanar jag mest mig själv och mitt närområde..

  Stort lycka till med din utmaning!

  SvaraRadera
 12. Mina mål för 2010:
  1. Sälja bilen
  2. Handla mer med cykelkärra (dvs mer lokalt)
  3. Fler lunchlådor (dvs minska svinnet)
  4. Renovera några fönster och täta huset lite mer.

  http://ekotank.blogspot.com/2010/01/bokslut-2009-nya-friska-tag-2010.html

  Men när jag ser vilken nivå du är på, så tror jag också att man borde kunna känna sig lite nöjd. Om alla levde som du, så skulle vi ha kommit långt (även om man undantar att alla inte kan ha djur, eller ens bo i eget hus). Så glöm inte ett mål till: tänk på hur långt ni har kommit och fira det!

  SvaraRadera