Året runt i Glädjehuset 


Frågan är var jag ska börja min berättelse om Glädjehuset? Jag tror det blir ett kalenderår, kanske lättast att förstå. Även om det kan vara roligt att se hur det började... men det kan man göra om man följer länken på Glädjehuset till höger som heter Vad händer i Glädjehuset? Där finns allt som har med Glädjehuset att göra!

I början av året är det kallt, allra oftast minusgrader och Glädjehuset är inbäddat i snö. Detta är i Januari 2013 och vi har aldrig haft så mycket snö som vi har detta år. Vintern är lång och kall och det är mycket jobb med ett kretsloppshus som ska fungera maximalt och optimalt under förhållanden som vinterhalvåret har.


 Även om vintern så värper hönorna fint och de börjar i januari när dagarna blir ljusare. De har inget ljustillskott MEN eftersom det är plastväggar och plasttak är ljusgenomströmningen av dagsljus maximal och bättre kan det inte bli. Solen strålar värmer gott i växthuset och ofta står jag bara där och njuter av hönsen kackel och värmen. Jag trivs i Glädjehuset tack vare att det går att andas här inne utan problem, inga spår av amoniak om man sköter det rätt.


När det var som kallast satte vi upp två värmelampor i fall att hönsen skulle frysa. Men de verkar ha klarat sig riktigt bra. I kutterspånet är det + grader även när det är -25 ut! Det känns ganska bra att stoppa ner handen och krama spånet som är en levande varmkompost förutsatt att man sköter om den. Det äts och dricks, och hönorna börjar vilja ruva redan i början av februari. Jag släpper ut dem fina soldagar men de vill snabbt in igen. Och vem kan klandra dem, det är varmt och skönt där inne i Glädjehuset.  


Under våren, i slutet av april (oftast) får hönsen flytta ut till sina utegårdar med vind och regnskydd. Nu är det dags för kutterspånet att brinna tillsammans med hönsbajset och urinen. Ja lite gamla matrester finns det väl också. Det vattnas och vänds varje dag i ca en vecka eller längre om behovet finns. Komposten ska brinna och svalna så pass att man kan odla i den.


Under hela vintern har det pågått en komposteringsprocess med kutterspånet. Vi vänder minst två - tre gånger per månad och allt som oftast vattnats det också för att få ner syre i kutterspånet. Man måste känna och klämma på spånet samt ta tempen. Sköter man komposten dvs bädden av strö med noggrannhet så får man det varmt och gott, från någon + grad till 15 grader varmt.

När hönsen flyttar ut vattnas "myllan" ordentligt och vänds en gång per dag. Jag blandar ner lite gräsklipp om jag har. Efter några dagar är det himla varmt, det brinner ordentligt och man måste vänta tills det har "brunnit ut" lite.

När tomaterna planteras tar jag även lite vedaska med i planteringen. Jag lägger ner lite i myllan men det mesta strör jag över... Även chilisar får lite men det allra mesta får faktiskt tomaterna. Det är tomaterna som jag klemar bort om jag kan.

Vi har haft lite olika varianter av bäddar i Glädjehuset under åren som har gått. Höga bäddar, låga bäddar, bäddar med sarg och utan. Tvärsen och på längden. Behovet och nyfikenhet har styrt men även vad vi har odlat här inne. Dock är det alltid mest tomater :-) Men chili, aubergin, paprika, tomatillo och physalis brukar också klämmas in. Så här såg det ut i mitten av sommaren i Glädjehuset första sommaren.  Tyvärr har jag inga bra bilder högsäsong eftersom då är jag ganska upptagen. Troligen beror det på att Glädjehuset producerade enormt mycket även om det är en taskig sommar rent väderleksmässigt?!I alla fall så skördar jag med glädje massor av chilin, tomatillon och tomater av alla de slag. Galet mycket och en otrolig lyx att äta så mycket man bara orkar! En hel del konserveras också så att det finns att ta av under resten av året. Mera tomater blir det i år!

På senhösten när det börjar bli kallt är det dags att avsluta odlandet i Glädjehuset och börja förbereda för hönsens inflytt. Det känns lite kymigt men det får gå, man börjar plocka av alla frukter, mogna och omogna. Vissa chiliplantor gräver jag upp och krukar och flyttar in i källaren där de får eftermogna.

Korg efter korg med tomater får bäras in. Jo det är säkert, minst 5 korgar med tomater hamnade i köket i slutet på säsongen! Kändes något jobbigt ett tag... Det blir många långkok av tomatsåser, krossade tomater, ketchup, chilisås, inlagda tomater, torkade tomater och grytor med tomater.

Länge får vi "färska" tomater att äta av. Alla gröna tomater låter vi eftermogna i sin egen takt på plåtar i plåtställ. Kände mig mycket smart när jag kom på den idén istället för att sylta alla gröna tomater. Men visst, vi har tomater i skålar och bunkar också i början innan det börjar sina. För varje mogen tomat som tas från plåtarna fylls snart upp med nya gröna tomater.
Steg två är att tömma Glädjehuset på all växtlighet när allt är avplockat. Många många skottkäror blir det med mycket bladmassa. Efter det är det dags att tömma Glödjehuset på all mylla! Det är också några skottkäror med finfin mylla att lägga ut i rabatterna och grönsaksbäddarna. När Glädjehuset är tömt fylls hela Glädjehuset med nytt kutterspån och hönsen får flytta in!


Hönsen bor in sig ganska snart och gillar den 50 cm tjocka bädden av kutterspån. Ungefär 30 balar med kutterspån går åt. Mycket kutterspån är det. Det är viktigt att inte snåla med kutterspånet och tro att man ska fylla på i efterhand om det behövs. Om du fyller på senare så hinner inte spånet brinna och värsta fall avstannar hela processen! 

Vintern kommer och hönsen lever ett stilla liv i Glädjehuset. Kutterspånet vänds och vi pjoskar med hönsen med matrester som godis eller som komplement. Det som de inte äter, kaffesump, citrusskal komposteras i kutterspånet. Ibland groddar jag till dem under vintern och då blir det ett himla kackel när godbitarna kommer fram. Gott och vitaminrikt!


Det viner kallt ute men inne Glädjehuset är det urgott!Och sen börjar det på nytt... 
Kretslopp i mitt Glädjehus!


Ska man starta ett Glädjehus a la Kretsloppsvariant bör man göra det tidigt på hösten, september-oktober. Planera tidigt hur du vill ha det och var.

  

25 kommentarer:

 1. Gud vilket mysigt, inspirerande och fint inlägg. Vilka chilis och tomatsorter odlade du förra året och vilka tänker du odla iår? Hade du några problem med bladmögel, brunröta eller gråmögel? Hur många kg tomater blev det förra året och på hur många plantor? Sticklingsförökar du också dina tomatplantor? Harefint :)

  SvaraRadera
 2. SÅÅÅÅ otroligt fint!!!!

  SvaraRadera
 3. Riktigt inspirerande inläggg!!!!!

  Ha en finfin dag/Heléne

  SvaraRadera
 4. Ditt glädjehus är så fantastiskt fint på alla sätt! Ett liknande får bli vårt nästa byggprojekt.

  /Hanna

  SvaraRadera
 5. Åh, vad roligt att läsa. Är så sugen på att testa samma sak. Kan du uppskatta hur stort växthus ni har och var får man billigast tag i sådana mängder kutterspån? Tack för att du visade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Billigast? Nja...
   Vi köper från Granngården och jag tro INTE att de är billigast.

   Radera
 6. vad är det för typ av plast du har använt till glädjehuset?
  Här ska förhoppningsvis byggas något liknande framöver...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Växthusplast... "Polytunnelplast" :-D

   Radera
 7. Jag blev också väldigt inspirerad! Vilket fantastiskt kretslopp! Och vilket trevligt hönsliv!Tack för att du delar med dig! Skall gå vidare till dina andra sidor nu!

  SvaraRadera
 8. Tack för att du delar med dig...:)

  SvaraRadera
 9. Wow. Tack för att du delar med dig. Blir så inspirerad. Jag undrar lite över grunden och måtten till huset. Hurudan grund gjorde ni och hur stort eller litet bör det vara medtanke på värmen? Vad är viktigt att tänka på? Var har ni hönsen påmsommaren medan glädjehuser är växthus?

  SvaraRadera
 10. Väldigt trevligt inlägg:) Där trivs ju allt!! Kram Gunilla

  SvaraRadera
 11. Vilken grej! Suveränt tänk att få in ett så perfekt kretslopp! Skulle verkligen vara något för mina hönor!
  Liten fråga, varför så tjockt lager med spån? Vad var er tanke med det och har ni funderat på att varva med torv?
  TAck för denna inspirerande blogg och nu har du fått en följare till ;-)
  //Ida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ida!
   Vad roligt att du tycker att bloggen är intressant!
   Lagret av spån är för att det blir kompost! Vi vänder på det och det ska inte frysa utan bli varmkompost och sen odla i det. Det krävs en viss mängd för att man ska få till processen! :-)

   Radera
  2. Vi håller nu på att fundera över en liknande process i vårt hushåll... ska se vad vi kommer fram till. Gillade det där med att hönsen fick lite större yta samt att hönshusen får stå i vila över vintern och "vädra" ur sig.
   Tack för all inspiration!!

   Radera
 12. Wow! Vilken superidé! Vi behöver spara något år och bygga mycket större växthus. Men sedan tänker jag definitivt satsa på höns i det om vintrarna. Får jag fråga en rent praktisk fråga? Vart har ni hönsen under sommarhalvåret? Bor de i något annat hus? Eller går de bara lösa?
  Ni kanske redan har kommit på det, men såg bara i en utav kommentarerna att ni köpte spån från granngården. Här på vår såg, får man hämta så mycket man vill och betalar en spottstyvel. Kanske kan vara ett tips för kommande år om inte annat :)

  SvaraRadera
 13. Hönsen bor i två hönsgårdar på sommaren med tillgång till tak och vindskydd. Är vi ute i trädgården får de gärna gå lösa men om nätterna och när vi är bort är de inlåsta i hönsgården.

  SvaraRadera
 14. Oj, så fint! Men... Rovdjur, kan inte dessa lätt ta sig in, eller fattar de inte? =P

  SvaraRadera
 15. Hur många höns har du i glädjehuset? Hur stort är ditt glädjehus?
  Ha det gott
  /Heléne

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Så roligt att läsa om ditt glädjehus, en fundering: är inte torv ett bättre alternativ än kutterspån?

  SvaraRadera
 18. Ditt glädjehus är verkligen intressant. Vi har 30 höns ungefär och det vore ju jättebra om de kunde bo sådär på vintern. Men jag funderar på räven. Hur har du gjort för att räven inte ska kunna ta sig in?

  SvaraRadera
 19. Inspirerande! Har planer på att göra samma. Undrar nu hur ni har gjort för att rovdjur ej ska kunna ta sig in

  /Fröja

  SvaraRadera
 20. Toppen inlägg! Har du testat med halm som bädd? Vad är det som gör att du väljer kutter? /Therese

  SvaraRadera
 21. Hej. Hur lång tid tar det att få igång värmeprocessen? Pga influensan tänkte jag att mina I vanligafall frigående höns ska få flytta ut i min växttunnel 18m2. Hönshuset de bor i är 2.5m2 då det går ju inte att ha de inlåsa på ett så litet utrymme. 11 höns är det. Jag bor i Skåne. Tror du att det är möjligt att fylla upp med spån och ha värmelampa till dem o att de klarar hålka kylan ute.

  SvaraRadera