22 nov. 2011

Är shopping en livsstil?

Har länge tänkt mycket på det där med "shopping"... och så läste jag hos Det Goda Livet om Toves bra tankar om shopping och i helgen hörde jag Camilla Läckberg på tv shoppa i New York... och jag kan inte längre hålla mig! Har skrivit om detta förr men men...

Först och främst, jag "är för en hållbar och kvalitativ konsumtion, det vill säga att jag inte är emot all konsumtion utan snarare har en återhållsam tanke och handling vad gäller att konsumera." Jag menar att jag kan unna mig saker, kläder, möbler med mera. Ibland kan jag hör och häpna, till och med impulshandla (!) ett par strumpor :-) eller choklad när jag är sugen. Men för det mesta tänker jag igenom om vi/jag behöver det eller om vi kan klara oss utan, hur och var det är tillverkat, om man kan köpa det begagnat.

Jag lever kanske något spartanskt och inte i överflöd av saker och ting. Något spartanskt är kanske inte korrekt beskrivet men jag vet inte hur jag ska beskriva vår livsstil. Vi har inte platt-tv i varje rum, vi inte allt det där som "man ska ha" i hemmet på det traditionella sättet. Och andra sidan lever vi nog inte ett traditionellt liv 2011 i Sverige utan vi har gått vår egen väg. Allt är inte perfekt men vi väljer ändå det liv. Har fortfarande flera måsten som jag skulle vilja bli av med med det får bli ett annat inlägg.

Har ofta på tv:en eller radion i köket under helgmornar när jag grejar i köket. I helgen stod tv:en på och mediapersonligheten Camilla Läckberg visade sitt New York. Det mesta i reportaget handlade om shopping och var man kunde hitta de bästa fynden. Hon deklarerade att hon kunde det här med shopping. Det var hennes grej och hon var bra på det! Hm...

Är det något att sträva efter? Att vara bra på shopping? Och vad är man egentligen bra på när man är bra på shopping? Jag är förvirrad. Nu är hon inte ensam om att vara bra på shopping. Jag hör på jobbet, på bussen ja, i stort sett överallt är shopping något positivt och ju mer man får för sina pengar desto bättre. Den som har flest grejer när man dör har vunnit!

Att vilja ha kvalitet istället för kvantitet kan ju inte vara fel? I min värld vinner kvalitet, både i matväg och i prylar. Jag kan tänka mig att köpa ett par kängor, helt splitternya (!) som håller i flera år och tar hand om mina fötter. Med minimal skada på miljön. Att ta ställning för det man köper, att välja aktivt vad man köper och inte bara handla för handlandet skull.

Låt mig höra, hur tänker du?

ps. har svårt att låta bli litteratur...
kan ha många ursäkter för att köpa vissa böcker ds.

12 kommentarer:

 1. Jag tycker att man är bra på shopping om man verkligen tänker efter vad man behöver, innan man köper något.

  SvaraRadera
 2. Shopping är verkligen en livsstil idag men å andra sidan är hetsätande det med...

  SvaraRadera
 3. Jag jobbade inom handel förut, på kedja och senare egen butik, men när jag gick en chefsutbildning inom handel (YH) så stannade jag upp och tänkte efter;

  Vad tusan höll jag på med egentligen? Jag är ju MOT överkonsumtion, och här ingår jag i projekt där man ska lura på folk så mycket som möjligt. Jag skulle ut på praktik och genomgick en inre kris, och grät ut om det hos min man.

  En man som är mycket klok, för han visste att jag någonstans längtade tillbaka till den lilla bondgården i Norrland där jag växte upp, så jag hoppade av utbildningen, vi flyttade över 50 mil norrut och startade hästuppfödning. Vi söker oss vidare till en egen gård längre norrut med får, höns etc. solpaneler och allt det där, vi hyr en gård än så länge.

  Jag lever idag med gott samvete, handlar kläder på second hand eller Lindex' rea, odlar i den mån jag kan egna grönsaker, köper ägg av grannen, cyklar 15 km till affären, eldar egen ved för vatten från egen källa etc. och jag kan bara konstatera att jag känner mig så mycket rikare idag än jag någonsin gjort!

  Pengar och prylar har ingenting med sann rikedom att göra.
  (förlåt för lång kommentar)

  SvaraRadera
 4. Jag tror att shopping är en stor del av den moderna människans identitetsbygge. Och då blir ekologisk shopping tyvärrlätt bara ett sätt att skapa sig en alternativ identitet, snarare än en verklig ambition att göra skillnad.

  En av de saker jag uppskattar mest med odling, trädgård och skapande av olika slag är att det skapar en social gemenskap och gemensamma samtalsämnen som inte bygger på kosnumtion.

  Jag tycker att rollen som "den ständige konsumenten" förminskar oss människor ochd et är en av anledningarna till att jag tycker om att göra så mycket själv...tex. laga majonäs från grunden eller sticka min egen mössa eller något. Att vara producent i sitt eget liv istället för enbart konsument ger mycket tillfredställelse, tycker jag.

  SvaraRadera
 5. Hej du!

  Det är alltid lika trevligt att läsa på din blogg men jag undrar om du skulle kunna ändra länken till min egen i din vänstra spalt. Min blogg heter ju numera "Katarinas projekt". Tack på förhand!

  SvaraRadera
 6. Jag kan faktiskt inte förstå hur själva shoppandet kan ha blivit ett syfte i sig. Att man shoppar för shoppandets skull. Att det är ett nöje att shoppa. För mig är det bara ett måste som jag undviker så länge det går.

  Eller visst kan jag delvis förstå varför det blivit så. De som säljer en vara eller tjänst vill förstås inget hellre än att shopping skall bli vår främsta hobby och gör allt för att få oss att vilja shoppa.... få oss att lätta på plånboken och köpa just deras vara. Men däremot förstår jag inte fullt ut varför vi går med på det-

  Det är något med detta överflöd av prylar, kläder och mat som vi inte behöver mer än en bråkdel av…egentligen. Ett närmast abnormt överflöd som jag inte vill ha och som jag hade valt bort om jag hade kunnat. Inte vill jag tillbaks till fattigsverige….men nu har vi väl ändå gått ett steg för långt. Shopping stressar mig och tråkar ut mig och får mig att undra över varför vi producerar allt detta överflöd pryttlar. Till vilken nytta?

  Affärer, shopppingställen, gallerior, marknader. loppisar...vad de än må heta… ger mig myror i kroppen. Jag vill bara därifrån fortast möjligt. Så när det är dags att köpa något så är det snabba insatser från min sida och helst inte mer än ett köpställe per tillfälle. Jag planerar nästan alltid vad jag skall köpa för att korta ner shoppingtiden. Och hittar jag det inte inom loppet av fem, tio minuter ger jag upp…och lämnar affären.

  Har min inköpslista ”tvingat” mig till tre eller fler olika köpställen börjar jag känna att min dag är förstörd och skippar hellre att köpa det jag hade planerat att köpa. Men det gör inte att jag gillar stooooora affärer eller gallerier som har ”allt”….de själ för mycket av min tid genom att jag måste springa runt och leta efter det jag hade tänkt köpa. Dessutom brukar sådana ställen ofta bjuda på ett ännu större överflöd på mindre nödvändiga prylar av tvivelaktig kvalitet….

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Jag håller verkligen med. Tycker vi ska få bort vårt fokus på att hela tiden konsumera & lägga den tiden vi tjänar på att inte behöva jobba, på våra barn, vänner, intressen & annat som ger så mycket mer. Självklart ska man handla det man behöver, men kanske också tänka till som du skriver. Att köpa ett par kvalitetsskor lite dyrare istället för att köpa "tre betala för två" på en skokedja tycker jag är ett bra sätt. Jag har växt upp i ett hem med två ständigt arbetande föräldrar med god ekonomi. Många gånger har jag önskat att de spenderade den tiden med mig istället. Tack för en bra blogg :)

  SvaraRadera
 9. Jag tror att shoppingen fyller upp ett tomrum hos många människor, ett hål som väntar på att fyllas med något. Är man en hel människa har man säkert lättare att stå emot köpsuget.
  Vi har också valt bort konsumtion i vårt sätt att leva eftersom jag varit hemma nu i 20 år sedan jag fick mitt andra barn. Ska man leva 4 stycken på en lön så måste man fundera först och handla sedan. Och jag är sååå tacksam för de insikter jag fått genom detta val. Idag var jag en runda för att handla lite nödvändigheter, och krims och krams och tjafs överallt...faktiskt mådde jag nästan illa när jag kom hem. Jag tänker ofta själv på baksidan när jag ser alla billiga varor från Kina etc, barnarbete, inlåsta i fabriker, för att inte tala om alla bomullsbönder och arbetare i Indien som antingen tar livet av sig eller förgiftas i hanteringen. Konsumtion som livsstil tar livet av många. Usch !
  Oj, det blev långt....sorry
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 10. jag är också bra på shopping, men kanske på annat sätt...

  SvaraRadera
 11. Fantastiskt inlägg! Jag blir glad av att läsa att det finns fler än jag som tänker så här :-)

  SvaraRadera
 12. Åh, vi tänker så lika, skrev ett inlägg igår (utan att ha läst ditt först...)

  SvaraRadera