31 juli 2013

Inspiration till plommonlunden!


 Återkommer snart med mer information och bilder men ville bara visa vad jag ska försöka åstadkomma i min plommonlund! Visst är denna hostalund sååå vacker?! Till vänster ser ni hur de har använt sig av uppstammade syrener för att få lunda-känsla! Me like! Så idag ska det försökas flytta gamla syrener till blivande plommonlunden! :-D


25 juli 2013

Falafel på bondbönor!


Det finns några vegetariska rätter som är nästan som godis. Friterad falafel på bondbönor är helt sjukt gott! Och inte alls svåra att göra, det måste också påpekas. 

Får ibland frågan... om man måste ha en fritös? Nope! säger jag å det bestämdaste. Man behöver inte fritös, man kan lösa det ändå. Falafel är ju en gammal rätt från mellanöstern och när det begavs sig i tidernas begynnelse, gissar jag på att man gjorde falafel utan moderna fritöser! ;-) Och om jag inte minns fel så är faktiskt "ursprungs" falafel gjord på bondbönor och senare på kikärter. 



Det finns många olika sätt att göra falafel och det finns många recept på falafel. Ungefär som våra köttbullar eller köttfärssås, varje familj har sin variant. Eller varje distrikt eller land... Här kommer mitt sätt att göra falafel på bondbönor och feel free att förändra efter smak och tyck! Dessutom har jag inte exakta måttangivelser på vissa saker då det beror på storlek... på vissa varor ;-) Men jag brukar utgå från 500 g bondbönor. 

Här är i alla fall 
"grundreceptet":

1 stor finhackad rödlök, 
(eller 2 små. Frågan är ju då vad som är stora och små? ;-) 
3 stora vitlöksklyftor
(eller fler om man gillar vitlök. Jag brukar ta 4-5 st.)
0,5 dl hackad korriander, 
(man kan också utesluta korriander men jag gillar den smaken.)
chili 
(också efter smak och styrka. Jag använder Espelette till denna rätt och tar en halv, medelstor...)
spiskummin 
(lite eller mycket beroende på vad man gillar.)
1-2 ägg
(ev. kikärtsmjöl eller majsmjöl om smeten är för lös.)
lite torkad paprika
grovmalen peppar
salt



 Först kör jag bondbönor och rödlöken i mixer ett varv - ganska grovt. Sedan blandar jag resten av ingredienserna så att det blir en smet. Därefter kör jag en gång till med mixer så att det blir lite mindre bitar men inte så att det blir mos. Smaksak, vissa gillar slätt medan andra vill ha lite mer tuggmotstånd. Låt smeten stå en halv timma och "gona" till sig. Både smaker och konsistens blir bättre om man inte skyndar på...




Sedan gör jag små "köttbullar" av dem ;-) Det finns faktiskt falafel-verktyg men vem behöver det om man inte ska göra hundratals i timmen? Nåja, man kan göra avlånga eller runda... som man själv önskar. 





Jag friterar mina falafel i kastrull med rapsolja. Fritösen står i källaren och jag orkar aldrig ta upp den, göra rent den osv... näe, till dessa små funkar en lite kastrull på spisen. Jag använder ekologisk rapsolja och hettar inte upp för fullt. Varmt men inte för varmt... 

Knepet är att inte ha för varmt så att bollarna hinner bli genomfriterade innan de blir kolbullar. :-D Och så ska man lägga ner några få i taget, inte proppa kastrullen full. Ta det lugnt och jobba metodiskt! Tänk på att olja som är varmt bränner nåt hiskeligt på huden. Lägg falafeln på hushållspapper för att torka innan servering. 


Och som sagt, man kan servera falfalen på många olika sätt... jag gillar naturell grekisk yoghurt med hackad mynta, solvarma tomater och lite oliver. Lyx på ett enkelt sätt!

Smaklig spis!


24 juli 2013

En kort återblick; trädgårdstrippen till Skåne!

Flera har redan hört av sig och undrat vad som hände med trädgårdstrippen? Jo tack, den blev av och var alldeles alldeles underbar. Nu har jag bara varit hemma några dagar och har inte riktigt hunnit smälta alla intryck som vi var med om.

Dessutom är detta tider då jag bloggar mindre och är ute mer av förklarliga skäl. :-)  Jag lär nog blogga längre fram om olika delar av resan!

Men för att stilla alla nyfikna så jag gör en kort kort "resumé" av vår resa. Här kommer alla härliga trädgårdar och plantshoppar i en salig blandning. Håll till godo!


Anna Vattenkanna
Äntligen fick jag träffa både Anna och hennes lilla underbara trädgård med lunden som jag är så förtjust i. Anna var så himla go och glad, ja ni vet så där sprudlande härlig!

Vi pratade om både det ena och det andra, som om vi hade känt varandra en längre tid. Och det har vi väl gjort, i alla fall "on line." Så roligt att se och uppleva allt IRL. Särskilt lunden... ;-)  Hennes underbara blogg: Anna vattenkanna



Jansro hem och trädgård
Vi besökte denna underbara mölla med sin fina trädgård. Lilla fina trädgård ska väl tilläggas. Hade nog inbillat mig större trädgård och blev lite besviken på storleken, förväntningarna var stora...

Men jag blev inte besviken på rabatten med stort R, Stäppsalviarabatten! Urfin, som gav mycket inspiration. Olika sorters stäppsalvior, isop och kärleksörter. Lite gräs som mjukade upp rabatten. Och möllan! Vilket vacker plats att bo på... skulle funka! ;-)




Anettes köksträdgård 
i fransk potager-stil
Det finns köksträdgårdar och så finns det
k ö k s t r ä d g å r d a r ! Helt salig. Helt såld. Helt tagen.
Denna köksträdgård är ett konstverk och sååå vacker. Många gånger så framställs trädgårdar väldigt fint med foton och skickliga fotografer. Och även om jag har sett fina bilder på Anettes potager så var den vackrare i verkligheten. Nu fanns det mycket mer att se förutom köksträdgården. Jag menar, hon har ju en stor dagliljeodling, växthus, vinterträdgård och så trädgård.

Tack Anette med make för allt!
Anettes blogg: Dagliljan



Löddeköpinge plantskola
Vackraste plantskolan i klass med min favorit Zetas. Kanske till och med ett strå vassare med sina installationer, i alla fall om man går igång på gräs, svarta detaljer och "rum". Ett härligt växthus med många små läckra planteringar i krukor i snygga installationer.... väckte habegär utan dess like. ;-)

Små kattungar fanns att beskåda förutom alla växter och vackra miljöer. Tummen upp!



Sofias bod
På hemvägen så stannade vi hos Sofia med Sofias bod. En fin trädgård med hönshusvagn och liten butik i en bod. Så härlig miljö på landet. Sofia och hennes lille son bjöd på en god fika som uppskattades av oss då vi hade en lång färd hem. Dessutom fick min stora tupp och två unga höns och tuppar rasta i hennes hönsgård... ja, jag köpte med mig en stor vacker tupp och två andra nykomlingar från Skåne! Helt galet... ja men jag är nöjd! Här hittar du Sofias blogg; Sofias bod 




Flyinge planskola
Här var det ett stort utbud av växter... jag menar STORT utbud! Jag köpte med mig lite vanliga växter men ovanliga, ni vet traditionella växter men ovanliga. ;-) Jag berättar mer om dem sen, kommer nog visa var de hamnar... känns som jag borde köpt fler! Och så fanns det många träd att beskåda men även att inhandla. Hm...



Viaköps trädgård
Skånelänga med en asieninspirerande trädgård. Västländska växter i en trädgård med asiatiskt uttryck med lusthus och tehus. Och husen i all ära men hostalunden fick mitt hjärta att hoppa några extra hopp. Dessutom fanns det andra härliga kompositioner som förvånade mig (positivt), stjärflocka tillsammans med olika kärleksörter och solhattar. Tack Gert Åke för visningen.



Synd på att vi inte fick träffa Chon, som sköter alla växter och kompositioner i trädgården. Dessutom har de en nyöppnad plantshop intill trädgården. Med stooora fina exemplar till försäljning! Jag gjorde nog några kap där... ;-)


Ådala Gård
Malin är en "gammal vän"! Eller inte. ;-) Vi har haft kontakt ett tag och jag har känt att vi har gemensamma intressen och värderingar även om vi inte har träffats i verkligheten. Så gissa om jag såg fram emot detta besök! Och så var verkligheten bättre än förväntat! Jag kommer inte gå in på detaljer men jag kan säga att jag är glad att jag har träffat både Malin och hennes man! Känns så rätt.

Malin har nyligen startat en ostproduktion och vi fick äran att smaka på hennes ostar. Gudagott! Och så fick vi annat gott och äta med... ;-) Och titta på poolen i växthuset! Och fikonträdet... ja, fick fikon i salladen! Mums....

Här bloggar Malin: De fyra årstiderna


Åbergs Trädgård
Härlig plantshop, trädgård och café. Här handlades det lite också, lite smått och gott fick följa med hem. Tex blev det några kålplantor till mig eftersom jag inte hann med kål i våras. Och sen måste jag ju kommentera maten.
Japp! Så imponerad av deras sommartallrik! Ska man äta nåt där så rekommenderas den, sååå god. Vi frågade om de hade en sallad och då sa kocken näeeee helst inte. Så jag tog denna sommartallrik.... Och vad fick jag? Jo syrade grönsaker, inlagda grönsaker, rostade grönsaker, pesto och röror... MUMS. Ingen tråkig sallad här inte!


Villa Solhem
En annan trädgårdstoppen favorit är väl Villa Solhem?! Detta är trädgården med stort T om man gillar grönt och skugga. Som vissa säkert gissat så var detta min favoritträdgård! Jag går igång på blad i olika former och träd. Tyvärr har jag ju själv nästan inga träd... men nu ska det planteras träd både här och där! Vad växer snabbt?

Och så blev jag ju så förtjust i alla nakna kvinnor man kunde hitta där... särskilt den gungande kvinnan [trädgårdskonst av Rolf]. Och deras fulhörna var gööör snygg! Asså, jag pratar om där de förvarar krukor, spadar, skottkärror och annat. Mycket snyggt.
Himla roligt att träffa både Rolf och Gunilla, tack än en gång!


Mandelmanns trädgård
Och sist men inte minst Mandelmanns trädgård. Ja, jag har svårt att uttrycka mig om mina trädgårds- och självhushållningsgurusar... men kort och gott kan vi väl säga att jag är glad att jag har fått besöka denna fina köksträdgård med omgivning.

Och så har jag ju även fått träffa Marie och Gustav IRL, så sköna! Varm känsla i kroppen när jag tänker på dem.  ♥ Mandelmanns trädgårdar




Mat
Vi har ätit gott genom hela resan med några få undantag med hamburgare som bukfylla. Och campingfrukosten var väl lite speciell... hårtbröd, mjukost och gurka. Men den var god även om den var enkel!


Summa sumarum:
Tummen upp!

12 juli 2013

Trädgårds-semester-trippen färdigbokad!


Nästa vecka bär det av till Skåne-land och många förhoppningsvis underbara möten! Jag och Mari kommer att göra Skåne osäkert under en knapp vecka.

På fotot ser du Anettes fina köksträdgård som jag har sååå länge velat besöka. Och nu äntligen blir det möjligt. Ja och så får jag träffa Anette igen. :-) Träffade henne en gång på Nordiska trädgårdar på en bloggträff, och det tog ett tag innan att jag förstod att hon var hon. Att hon var Anette med DEN köksträdgården! hahahaha... Här hittar ni hennes blogg: Dagliljan

Och många många fler ska vi besöka! Både privata trädgårdar och handels-trädgårdar finns med på listan. Ni anar inte hur mycket jag ser fram emot denna inspirationsresa! Nu gäller det bara att ladda kameran :-D Följande platser är inbokade att besöka:


Villa Solhem, Ängelholm
Lotties trädgård, Ängelholm
Viaköp trädgård, Höganäs
Löddeköpings plantskola
Anna Vattenkanna, Malmö
Tirups Örtagård, Staffanstorp
Anette, Dagliljan, Boäng
Ådalagård, Billinge
Jansro hem & trädgård, Skillinge
Apotekarens trädgård, Simrishamn
Mandelmanns, Simrishamn
Blomstermåla, hämta 2 tuppar
Sofias bod, Björnsholm

Ja som ni ser, fullt schema, fullt ös! 

5 juli 2013

4 juli 2013

Fläderblomsdryck - en favorit i repris!


FLÄDERBLOMSDRYCK
Ca: 2,5 liter färdig saft/dryck. Receptet kan dubbleras. Själv brukar jag göra i 
10 liters hinkar. Jag minskar på sockret och fryser in så blir det mer som en måltidsdryck. Eller rättare sagt, jag dubblerar receptet men inte sockermängden. ;-)

• 20 klasar fläderblom
• 1,5 liter vatten
• 2 kg strösocker
• 2 påsar citronsyra 40-50 gr
• 2 st citroner.

Rensa blomklasarna från allt grönt.
Lägg dem sedan i lättsaltat vatten ca: 15 minuter så att allt småkryp lämnar blommorna.
Skölj dom sedan under rinnande vatten.
Lägg blommorna i en stor kastrull eller hink. Jag använder en "mathink" då jag gör dubbel sats.

Koka upp vattnet och blanda i socker och rör tills det har lösts upp.
Ta lite av det varma sockervattnet och blanda i citronsyran. Rör om så det löses upp. Häll lösningen i sockervattnet.

Riv skalet på citronerna och rör ned. Om du har möjlighet kan du köpa obesprutade citron. Eftersom man använder skalet föredrar jag ekologiska citroner. Man får nog med gifter i sig ändå...
Pressa citronerna och häll i saften. Slå sockerlagen över blommorna medans den är het.
Sätt locket på kastrullen och låt den stå i fyra-fem dygn.

Sila sedan saften genom silduk och tappa upp på väl rengjorda kalla flaskor. Eller gör som jag gör, fryser in drycken i frysaskar/påsar. Men man kan nog inte spara på flaskor om sockermängden är reducerad eftersom socker inte bara sötande utan också konserverande.

2 juli 2013

Tomat-upphängnings-mojäng!


På önskemål kommer här ett inlägg om mina tomatupphängningsmojänger i Glädjehuset! Denna konstruktion är inte så gammal hemma hos oss, näe kanske typ fyra år blir det nog. Innan använde vi bambupinnar att binda upp tomaterna med och det funkar ju det med... men jag har blivit mycket förtjust i klämmor, snöre och "snörvinda".


 Klämmorna är av plats och egentligen är det engångklämmor. Men vi använder dem om och om igen. jag ha fått mina av svärfar, han beställde storpack ;-) så det räcker även till min lilla tomatodling. Men ska erkännas, i år har jag tiggt till mig några fler för jag har faktiskt fler tomater i Glädjehuset i år!

På hösten är det lite pyssel att ta loss dem när man (läs jag) egentligen bara vill kasta alla tomatplantor på komposten och förbereda för hönsen. Men man får ta en sak i taget.

Att fästa klämmorna på snöre är själva poängen med klämmor. Och att snöret hänger i nåt annat.... Vi har tillverkat egna "snörvindor" av ståltråd och snöre. Finns säkert att köpa men man behöver faktiskt inte vara Einstein för att fixa dessa. Du behöver stark snöre på rulle, ståltråd på rulle, sax och avbitartång.

Vi återanvänder även dessa, plockar bort och rullar ihop till nästa säsong. Några behöver man skölja av men det är ju lätt.

Maken fick tillverka några fler i år då jag har odlat fler tomater. Nu hade vi bara lite tunt ståltråd hemma så kanske att jag måste göra nya av dem nya om ni förstår vad jag menar. De måste ju hålla en hel del tyngd när tomaterna blir stora!

Och så har vi fäst vajrar längsgående i Glädjehuset. Med stora öglor  så att de håller tyngd. Förra året rasade en sida och det var himla pyssel att reda upp, resa tomaterna och få till det på ett bra sätt när tomaterna var stora.

I vajrarna hänger jag upp snörvindan som jag sedan fäster tomaterna vid. Snörvindan ska var sträckt hela tiden för att stötta tomatplantan. En gång i veckan eller mer sällan beroende av behovet rullar man fram mera snöre, fäster nya klämmor och pysslar om plantorna.



Och nu är det dags för mig att bege mig ut till Glädjehuset och göra veckans uppbindning. När jag var och fotade tidigt i morse för att kunna visa i bilder till denna text var det uppenbart att det är dags. Och visst, det fanns även tomatkart att fota! :-D Först ut är Stupice, som förväntat. Kanske hittar jag fler när jag röjer lite idag?

Stupice 
Kulturarvsort från forna Tjeckoslovakien, snabb och tålig frilands- och växthustomat. Tidigt med sina 59 dagar. Söt och saftig, ger bra och är god. Har haft den tidigare och kommer troligen bli en gammal trotjänare hos oss. 

Hoppas jag har förklarat tillräckligt bra för alla som har undrat om tomatupphängningen. 
Ja men på återseende, nu ska jag ut och jobba i Glädjehuset!



1 juli 2013

RIP Rudolfo


Japp så är det! Rudolfo hittades död i Söndags i hönsgården utan synbara skador. Hittade inga tecken på slagsmål eller "inbrott" i hönsgården, bara en död tupp. Himla tråkigt eftersom jag hade precis sålt bort en massa tuppar med hönor för att jag skulle satsa på bland annat rasen Brahma. Dessutom var han en favorit, följde med mig var jag än gick...

Har några kycklingar som är av rasen Brahma, snart 2 veckor gamla. Och i äggkläckaren ligger fler... men det är långt kvar till vuxna djur! Det tar ca 10 månader för en Brahma att bli vuxen. En lååång väntan med andra ord.

Nu jagar jag med ljus och lykta efter ny tupp! Har hittat i Kalmar en eller två(!) vackra tuppar. Någon som har vägarna förbi Kalmar och ska upp till 08-området igen?! Tuppleverans önskas! ;-) Säg till!

På återseende!