5 sep. 2013

Samlar tomatfrön


Ja då har jag börjat med att samla tomatfrön från de tomater jag tyckte bäst om. Och de allra finaste exemplaren av dem så klart. Jag har alltså påbörjat fröinsamlingen till min tomatfröbank!


Jag brukar jäsa mina frön innan jag torkar dem. Jag samlar fröna i en glasburk med ljummet vatten och försöker få bort så mycket som möjligt av fruktköttet. Dock är jag inte supernoga då det lossnar av sig själv efter någon dag i burken. Jag skakar om burken ordentligt och ställer den varmt. Lättar lite på locket...

Och så sätter en jäsningsprocess igång. Efter några dagar, fram till en vecka kan de jäsa. Lite mögel skadar inte fröna. Jag tror att jäsningsprocessen eliminerar svampinfektioner och andra sjukdomar. Frön som har "simmat upp" kasseras för de har dålig kvalité och så samlar man de som ligger i botten. Fröna behåller groningsförmågan lägre med denna process.

Jag torkar fröna på hushållspapper, gärna utspridda och sedan förvarar jag dem i påsar. Och så odlar jag goooooda tomater! ;-)

6 kommentarer:

 1. Så bra att du påminde mig! Jag måste ta frön från min fådda tomat som verkligen har varit god och levererat hela sommaren. En gul som jag inte vet vad det är för sort men det spelar faktiskt ingen roll.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Hej på dig
  Jag tror att du mjölksyrar dina frön! Jag har aldrig gjort som du men brukar tvätta och lägga i melittafilter.
  Skall testa din metod.
  På tal om mjölksyrning - du skulle varit opå kursen jag var på i söndags. Sandor Ellix Katz hos Camilla Plum. Han lovordade mjölksyrade gröna tomater... något för damen kanske?
  Kram från Malin

  SvaraRadera
 3. Jag har också försökt mig på att ta egna frön, men är lite latare och har bara klämt ur dem och låtit dem torka på hushållspapper. Skall bli spännande att se om de gror nästa år. Kram!

  SvaraRadera
 4. Intressant metod. Precis som föregående kommenterare så är jag av den lata sorten, men å andra sidan kanske man skulle göra en provomgång och kolla om det blir nån skillnad i grobarhet...

  /Annika

  SvaraRadera
 5. Kolla innan att det inte är F1 hybrider, annars får man nog odla väldigt många år innan de blir sortrena

  http://www.fobo.se/kunskap/vaxtodling/gronsaker/ovrigt/froodling.shtml

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lugnt Kurt! ;-)
   Jag odlar endast en F1:a annars är det kulturarvsorter för hela slanten!

   Radera