8 okt. 2013

Årets vitlöksodling


I år kommer jag att odla både vitlöksklyftor och topplökar, fyra olika sorter av varje! Och så några halslökar också.

Topplök heter även bulbill, jag gillar ordet groddknoppar även om det är lite slarvigt uttryckt. Kanske finns det ännu fler namn? På bilden ser ni även halslök till vänster och högst upp av sorten Thermidrome. Halslök kallas också för stresslök. Jag har en gång tidigare odlat groddknopp till vitlök och då sådde jag på våren och skördade 1 1/2 år senare på hösten. Det blev små söta lökar med klyftor. Dock alldeles för små för att spara till utsäde. Om man sår på hösten och skördar på hösten gissar jag på att det blir en liten lök utan klyftor?

Jag sår nu på hösten både klyftor och groddknoppar samt till våren fler groddknoppar. Höstens groddknoppar skördar jag till hösten -14 och våren sådd får ligga kvar till året därpå. Jag ska gödsla och gulla med dem så får vi se om de blir stora nog att ta sättlök ifrån?! 

Groddknoppar av sorterna
 • Estnisk röd
 • Leningradskij
 • Purple Haze 
 • Petrovskij
 • Thermidrome

Vitlöksklyftor av sorterna
 • Sprint
 • Primor
 • Vigor 
 • SabadromeI år gräver jag ner vitlöksklyftorna i två av mina fyra varmbänkar som är 1,5 x 1,5 m2.  Näe, de kommer inte att fungera som varmbänkar till våren utan dessa två blir vitlöksodling för hela slanten. (Jag har ju två till som jag kan använda som varmbänkar.) Jag fyllde varmbänkarna i våras med obrunnen hästgödsel till 3/5 delar och ovan på det odlingsjord. Gissa om tomater och squash har mått bra i lådorna?!

I de två som jag ska odla vitlök fyller jag nu på hösten på med komposten från Glädjehuset (kutterspån med hönsskit) och lite vedaska som jag blandar runt med det befintliga. Sedan petar jag ner vitlöskklyftor ganska tätt faktiskt, de har ju gott om utrymme på djupet. Min erfarenhet säger att odlar man i djupbädd/upphöjt så kan man odla något tätare än annars.

Efter skörden i sensommar/tidig höst tänker jag att jag odlar vintergrönsaker i dessa två. Bra att kunna ta tillvara på odlingsplatsen om man inte har stora utrymmen!

3 kommentarer:

 1. tack för tipsen:=)

  SvaraRadera
 2. Tack för bra tips:=)
  Joan

  SvaraRadera
 3. Jag har fått halslök på några av mina vitlökar. Kan jag plantera dem ni i början på aug eller ska jag vänta till senare i höst? De är ju ganska stora ungefär som stenkulor så kanske det kan bli små vitlökar till nästa år? Vad tror du det är bäst att göra med dem

  SvaraRadera