12 nov. 2013

Harvest Monday on Tuesday [2013 11 12]

Hade en plan. Igen. Jag ville verkligen börja med Harvest Monday igen. Och så blev det tisdag... Det sket sig på en gång! Men jag är lika glad för det ;-) Jag kör mitt eget race, kanske får jag till det nån gång?!

Varför vill jag då göra Harvest Monday igen och vad innebär det? Jo, man visar varje måndag på vad man skördar från det man odlar eller det som finns i naturen att hämta. För mig ett bra sätt att komma ihåg att använda det som finns och lite för att se till att det finns nåt att skörda. Ibland blir jag lite lat, särskilt de mörka vintermånaderna.... men det går att "odla" och "skörda" under vinterhalvåret också, ni ska få se. Därför skriver jag "odla" och "skörda" för jag ska nog använda en bredare definition av dessa begrepp. ;-)

Mamma till Harvest Monday är Daphne Gould med bloggen Daphnes Dandelions. Älskar verkligen att läsa vad hon gör i sin köksträdgård och vad hon skördar. Nu har vi inte samma förutsättningar i odlandet, men ack vad jag blir inspirerad! Så här kommer veckans Harvest Monday on Tuesday! :-D



Jag har "strippat" två chiliplantor på sina chilisar. Båda är Habaneros, en vanlig och en Chocolate Habanero men härlig styrka. Plantorna hamnade på komposten och nästa år hoppas jag kunna spara och vinterförvara några planor. Tror att jag ska göra chilisalt eller en härlig kryddblaning av dessa 2 dl heta skönheter. 


Det har varit en helt underbar senhöst om man tittar på trattkantareller! Att i början av november fortfarande kunna plocka massor av trattisar är lyx. Under förra veckan har jag faktiskt plocka trattisar flera gånger samt även hittat några gula kantareller. Allt som allt, 5l + 3l + 3l, dvs. 11 liter kantareller som jag har torkat till vinterns behov! Och så har jag faktiskt givit bort lite av dem... :-)


Jag skördar gröna blad till maten. Här har jag inga mått då jag skördar för dagsbehovet. Återkommer snart om vad jag har i mina min sena höst- och vinterodling! Gott är det med eget!


Vad skördar ni? Här ska det groddas i veckan som komplement till bladgrönsakerna!


2 kommentarer:

  1. Your chanterelles are beautiful.

    (And google translate knows "crapped out" which is very funny.)

    SvaraRadera
  2. Jag skördade några av de sista tomaterna som har stått i fönstrena här idag och gjorde tomatsoppa. Morötter, fänkål och vitlök var köpt, men paprika, schalottenlök och timjan var egenodlad. Känns bra för att vara november! :)

    SvaraRadera