2 juli 2014

Nya köksträdgården del 2


Lite trött blir man av att jobba. Jag ska inte klaga, absolut inte, MEN även om nya köksträdgården GER energi så märks det i kroppen att det är lite ansträngande... Något stel skulle man kunna säga.

Odligslådorna som nya köksträdgården består av är återbruk både av gamla odlingslådor från gamla köksträdgården men även från föredetta hönshuset. Vi demolerade gamla hönshuset sent i våras, nu är prövotiden ute - vi konstaterar att Glädjehuset fungerar och vi behöver inget hönshus.

Återbruk är bra alternativ. Både för vår ekonomi men också för att det vore dumt att inte ta tillvara på material som är dugligt. Jag menar, allt som går att använda borde väl användas?! Färgen i sig kostar en hel del så bra om man kan hålla ner kostnaderna. Jag målar odlingslådorna med vattenbaserad oljefärg och hoppas att det blir snyggt.

I botten på odlingslådorna har jag lagt golvskyddspapper. Tidningar är toppen om man har men vi har ingen dagstidning utan läser på nätet... Så om man ska "täckodla" med tidningar så är inte digital tidning ett bra alternativ ;-) Bestämde mig för "täckodling" istället för att gräva upp gräsmattan. Nu förstår jag att jag var smartare än jag hade gissat... När maken förankrade första lådan i gräsmattan märktes det att det vara ganska hård och stenig jord... att fundera på att gräva upp gräset kändes dumt så golvskyddspapper som täckning var smart!

Varje låda innehåller ungefär x skottkärror med jord. Jag är så tacksam för att maken och sonen har skyfflat jorden! Jord är tungt! Till hösten blandar jag i spånet från Glädjehuset som jordförbättring. Egentligen vore det mer lämpligt att göra till våren men jag spar lite arbetskraft om jag fyller på i höst när Glädjehuset ska tömmas. Om jag har skördat klart då?!

Så summa summarum dag 1 + dag 2:
3 odlingslådor tillverkade + 2 =5
2 odlingslådor målade + 3 =5
2 odlingslådor fyllda med jord+1=3

Ja, vi fortsätter att jobba på!

2 kommentarer:

 1. Det blir kanon! Tycker det är snyggt med svarta bäddar, mot allt det gröna sedan! Blir roligt att se fortsättningen.

  Och vad skönt att du har hjälp av make och son där! Det är något jag saknar tyvärr. En intresserad familj. Jag får vackert skotta min jord och dynga själv. Tungt som attans, och dessutom går det ju åt så mkt mer än man tror! En enda, på höjden dubbel, pallkrage rymmer 7 skottkärror. (min är inte så stor, men en större hade ändå blivit för tungt) Jag försöker tänka som så, att det är perfekt styrketräning. ;-)

  SvaraRadera
 2. Mycket jobb men det kommer säkert att bli kalasfint. Man behöver ju inte fylla lådorna helt från början eftersom det ändå fyller på med kompost och gödsel efter hand.
  Vi höll på en hel höst när vi byggde vår lådköksträdgård. Trevligt när man kan återanvända material.
  Ha det fint
  Anette

  SvaraRadera