17 nov. 2015
Frågor och svar om mitt kretsloppshus - Glädjehuset
Det är så himla roligt att många börjar intressera sig för ett alternativ till traditionell hönshållning. Man kan ju faktiskt göra 2 flugor på smällen ;-) Som vanligt kommer det frågor och jag ska göra mitt bästa för att svara. Vissa frågor är återkommande och HÄR kan ni läsa mitt förra "frågor och svar".
Varför ett kretsloppshus - ett Glädjehus?
Det enkla svaret är faktiskt Varför inte?! Eftersom jag strävar att få till en hållbar djurhållning, en hållbar odling och en hållbar livsstil känns det som ett mycket bra alternativ. Lite som handen i handsken. Jag gillar tanken om hållbarhet, sustainability på engelska. Googla och läs mer om du är nyfiken.
Måste man använda spån? Kan man använda torv?
Det finns inga måsten. Men det finns flera anledningar till varför jag använder kutterspån och varför jag väljer bort torv. Först och främst så använder jag inte torv om det finns alternativ och det finns det för det mesta. Jag gjorde det tidigare i odlingar men sen fick jag lära mig att det är faktiskt inte är så miljövänligt och att vi förstör naturen i stor utsträckning med torvbrytning. Du kan gärna läsa mer HÄR.
Kuttespån är ett bra material för att det är en restprodukt från hyvlerierna samt att det brinner långsamt. I komposteringsprocessen behöver man ett material som brinner i "lagom" takt för att förbränningen ska kunna hålla på hela långa vintern. Den ska vara jämn och lång. Det vore ju förödande för hönsen om förbränningen var klar i mitten av januari när det är som kallast...
Vad händer om man inte får igång förbränningen?
Ja rent krasst måste du ha ett alternativ! Vi hade hönshuset kvar i tre år som backup ifall vi inte skulle få det att fungera. Man måste ju kunna ta hand om sina djur. Nu vet vi att det fungerar om vi gör enligt alla konsten regler. Inte fuska. Vända och vattna. Starta i tid. Tillräckligt många höns. Rätt djup på spånet. Och så vidare.
Jag har sett att flera har gjort lite liknande men även annorlunda. Och man kan säkert göra på andra sätt men ha en backup tills du är säker att hönsen inte fryser. Poängen är att det ska vara en trevlig miljö för hönsen inte tvärtom.
Kan man blanda med hästgödsel?
Klart man kan men jag skulle inte göra det. Man kan säkert använda det som komplement men då är det ju en annan variant än det jag gör. Jag skulle gissa på att hästgödsel brinner snabbt och hårt dvs, då skulle man behöva fylla på lite då och då...? Knepigt. Jag har ju valt detta koncept för att det just blir ett kretslopp med hönsen och odlingen.
Hur har du ordnat med ventilation Glädjehuset?
Längst bak på kortsidan har vi en lucka, ett "fönster" som vi öppnar på vintern när solen gassar på. Det är superviktigt att inte hönsen får värmeslag för det kan de faktiskt få. Det är lätt hänt när solen ligger på. På sommaren står den nästan alltid öppen samt står dörrarna på vid gavel under dagen. Manuel ventilation. :-)
Ibland ser man spindelnät på bilderna i växthuset, varför tar du inte bort det?
Hahaha... ganska rolig fråga. Det är ju inte ett lusthus eller fint orangeri där jag äter middag med linneduk och kandelaber. ;-) Jag tar bara bort spindelnät och spindlar om det blir för mycket. Kanske kan man tycka att det är lite familjen Adams över det hela men spindlar är faktiskt nyttodjur. Dessutom är det inte något problem för mig med varken spindlar eller spindelnät.
När ska man starta ett Glädjehus som är ett kretsloppshus?
På hösten! Allra allra senast i mitten av oktober bör det komma igång. Om man startar senare har du svårt att få igång komposteringsprocessen så att det är varmt under december. Det tar tid. Det bästa är att om du gör en planering månad för månad. När ska du göra vad? Och hur? Ska du bygga eller köpa tunnel? Varför? Var ska den stå? Varför? Hur ska du skydda djuren? Vad behövs? Ja det finns många frågor som ska besvara innan det är klart.
Hur många höns behöver jag? Och hur stort växthus?
Det är den vanligaste frågan. Och jag svarar oftast - det beror på. Man skulle kunna säga, ju större du har desto lättare att få till det! Men ju större du har desto mer djur och tid kräver det! Om jag skulle säga en siffra och då är det bara en fingervisning utifrån min erfarenhet och kunskap så är det 1-1,5 djur per kvm. Det handlar om balans mellan djur (avföring), spånmängd, storlek och jobba med syretillförsel.
Vad behöver jag tänka på?
Oj, det är många saker men om jag skulle ge dig ETT råd så börja läsa på om kompostering. På riktigt. Det vill säga, vad behövs för en komposteringsprocess ska komma igång, vad behövs för att hålla igång den och hur ser jag att den är färdig. Läs på om varför det behövs syre. Vad är en kväve och kolbalans i en kompost? Ju mer du vet och förstår om processen desto lättare blir det att lyckas med kretsloppshuset.
Kommer du att ha någon mer kurs?
Ja varför inte?! Då kör vi en i februari eller mars någon gång så att ni får se att det faktiskt fungerar. Säg till om du är intresserad!
Näe nu är det dags att skämma bort hönsen med lite torkade nässlor!
See you soon!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar