28 mars 2018

Ett skepp kommer lastat med frön...


Jag har flera år nu sagt att jag ska bli bättre på blommor. Jag vill bli bättre på blommor. Jag vill ha en blommande fin trädgård så som alla andra har. Men gärna på mitt sätt. Här dagen kom ett paket med frön, mest grönsaksfrön som vanligt. Inget konstigt med det. Det som var lite annorlunda från tidigare fröbeställningar var att det faktiskt också fanns med frön till blommor! 


Jag har ritat och funderat under vintern vad jag vill ha, hur jag vill ha det och sedan föll det på plats när jag kände att det var färg jag ville ha i år. Starka färger som lyser upp bland grönsakerna, matchar grönsakerna och kompletterar. Till mina odlingslådor, som större delen av köksträdgården består av ska jag så Inidiankrasse som kantblomma! Krassen Tip Top har röda och orangea ätliga blommor med korta rankor på 30 cm kommer ringa in odlingslådorna vackert tänker jag. 

Ringblomma har jag alltid i någon del av trädgården och den självsår sig vackert. Nu målar jag med penseln och tänker att ringblomman får dansa en eldig tango med rödkålen och viss grönkål. Jag tror också att det kan bli spektakulärt med svartkålens blad och ringblommans kronblad. Min erfarenhet är att kål och ringblommor får ett fint uttryck tillsammans och jag ser verkligen fram emot färgexplosionerna. 

Tagetes har jag avskytt som pesten. Det har nog varit den blomma som jag har sagt, att den aldrig kommer in i min trädgård. Och nu ska jag så massor!!! Är det inte helt underbart att kunna ändra sig, tvära kast, stora förändringar och välja något som en aldrig tidigare skulle köpt?! 

Tagetes Burning Embers är en relativt hög variant på sina 60 cm! Med sina bronsröda blommor och guldkant tror jag att den kommer vara fin och matacha både ringblomman och krassen. Signet Lemon är en gul mindre tagetes på 25 cm och den ska få husera mellan mangoldplantor med röd stjälk. Jag fortsätter att måla kärlek och eld för att fånga det dramatiska med grönsaker och blommor. Signet Lemon smakar och luktar starkt cirtus och är faktiskt anledningen till att jag började snegla på tagetesen från första början. Sedan har jag fler storslagna planer med andra skönheter så som solrosen Velvet Queen och Ice Cream. När vi byggde nya Glädjehuset flyttade vi två odlingstunnlar, den ena något trasig och den andra hel men icke använd under förra året. Nu är den ena planerad till köksträdgårdens kant och ska vara en del av den. 

Längs med långsidan av tunneln har jag tänk ha en riktigt pampig symfoni av solrosor, och tistelväxten kardon. Jag valde solrosorna efter att jag valde vilka färger jag skulle ha i köksträdgården för att det inte ska bli för rörigt. Som marktäckare runt kardonen och solrosorna tänker jag mig med buskrasse med röda stänk, Prince charmig.

Nu när jag tittar på mina fröpåsar kan jag väl konstatera att det är superroligt och jättespännande. Inte kan man iallafall kalla mig fegis vad gäller färgval, ellerhur? Jag tror att det kommer passa min personlighet alldeles ypperligt och jag undrar inte om jag kommer ha den vackraste köksträdgården i världen... 

Och du, håll i hatten, det kommer mera! 5 kommentarer:

 1. Underbart - du kommer att älska Linnétagetesen ! Ett tips om du vill ha överdådig blomning är att sätta 5-6 plantor tillsammans i en stor bytta med stor jordvolym eller låda i köksträdgården. Då får du det du söker. Har haft både Linnétagetesen och kryddtagetes under många år i köksträdgården och de sätter verkligen karaktär och blomglädje. Kolla gärna länken om du vill se ! https://isastradgard.blogspot.se/2016/07/linnetagetes-en-blomma-att-bli-glad-av.html
  Lycka till !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Isa!
   Wow vilka bilder, det var en fina plantor! Känns som det är målet och jag ska lyssna på dina tips! Ska nog ha flera krukor som jag kan flytta runt efter humör! Ska så dem i dagarna och hoppas så klart på bra resultat.

   Och tack för att du berättade, guld värt! /Johnna

   Radera
 2. Yay, äntligen blommor hos Bondjäntan! xD

  Impad över att du lyckats ändra dig om tagetes - jag har nämligen precis samma problem... vilket ju är extra irriterande när en odlar rosor, eftersom tagetes anses vara nematodavskräckare nr 1. Jag håller på att dra upp gröngödslingstagetes (alltså en sort som inte blommar i vårt klimat) som jag tänkt sätta i rosengården så det iaf blir nåt gjort på den fronten.

  De sorter du valt är ju faktiskt rätt fina, särskilt i kombination med de andra växterna. Kanske om jag skaffar fler rosor i den färgskalan att blommande tagetes kan komma till användning..!

  Tänker du förodla nånting eller direktsår du?

  SvaraRadera
  Svar

  1. Jo allt har sin tid, även blommor!
   Ja tagetesen är lite spännande... ser nog det som hatkärlek just nu. Om det blir så fina plantor som Isa här ovan länkar till så kanske det blir ren kärlek. Den har ju pluspoäng eftersom den är hälsosam för jorden som du nämner angående nematoder men den är ju också ätbar och det lockar för mig.

   Jag ska förodla, ska snart sätta igång. Ska bara läsa på lite för att se om jag ska odla i brätten eller breså... Troligen blir det bresådd i godisaskar och sen uppdragning en och en. Vi får se.

   Radera
 3. Hej,
  Jag har, ung som du, avskytt tagetes.
  Dock har jag i alla år haft dem (slumpmässig sort, ganska låga) som underplantering únder tomaterna i växthuset, eftersom de sägs avskräcka nematoder och även vita flygare (?). Hur väl detta stämmer vet jag inte, men jag har inte haft problem med ohyra bland tomaterna där.
  I år ska jag däremot även testa Linnétagetes, som jag fick frö till av min syster. Dessa borde väl då få en mer synlig placering?

  SvaraRadera