28 aug. 2010

Nyttigt alternativ?
Jag ser ofta på träningsbloggar och hälsobloggar att många använder sig av Fun-light saft. Man festar till vardagen, man smaksätter saker och ting och så vidare. Jag köpte saften när barnen var små och vi skulle ha lördagsmys. Jag ville minimera sockeranvändandet för barnen och tyckte att Fun-light var ett bra alternativ. Nu mer köper jag aldrig saften. Å andra sidan köper jag inte annan saft heller... "Självhushållande" som jag är, så gör jag min egen saft... och det är inte så stora mängder.

Jag har gjort ett aktivt val och faktiskt lagt av med lightprodukter helt och hållet. Dock är det inte så himla lätt alltid då jag är uppvuxen med lightprodukter, i ett samhälle som har promotat lightprodukter och kört antifett-kampanjer.

Att välja smör eller bregott i stället för ett lättmargarin var oerhört svårt rent smakmässigt. Men sedan några år tillbaka, ja nästan 10 år (tiden går fort) så köper vi inte lättmargarin. Och vi slutade med det innan Mats Eric Nilsson kom ut med sina böcker. Dock så har han ju bekräftat mina misstankar om att det är inte bra med "fixad" mat.

I Hemliga kocken kan man läsa om lättmargarin som är hårt processad industriprodukt: fett ur oljefröer med hjälp av extraktionsbensin, råvarorna behandlas med fosforsyra och neutraliseras med lut för att få bort lecitin och fria fettsyror, oljan bleks för att få en vitare produkt, man gör en deodosering för att tvätta smak, lukt och eventuella lösningsmedelsrester bort! Och så vidare och så vidare... MUMS!

Och man läser vad Mats-Eric Nilsson skriver i Den hemliga kocken om Fun Light så blir jag lite besvärad. Jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till det hela. Att jag själv avstår är ju en sak men om jag ska vara ärlig vill jag ju helst inte att någon som jag tycker om ska dricka detta... eller att man säljer den som "ett nyttigare alternativ" till saft?

" Och riktig otäck i sin kemiska sammansättning är Procardias dryckesserie Fun Light. Den räknas inte som saft - trots att den står på safthyllan - och får därför innehålla färgämnen."

Jag vet att jag reagerar på vissa röda färgämnen och därför undviker jag så gott det går dessa produkter som innehåller speciellt röda konstgjorda färgämnen. Men visst är det lustigt att Fun Light inte räknas som saft men marknadsförs som saft?! Och dessutom som att det skulle vara bra, fräscht, sportigt och nyttigt att dricka denna produkt? Tänker på reklamfilmer genom åren.

" I Fun Light starfruit används tre substanser - E 160a, E 160e och E 150d för att få fram den kraftiga orangea kulören. Övriga tillsatser är de surhetsreglerande medlen E 296 och E 331, sötningsmedlen aspartam och acesulfam-K, ett antal ospecificerade aromer, stabiliseringsmedlen E 415, E 414 och E 445, konserveringsmedlet E 202 och antioxidationsmedlet E 300. Utöver de många tillsatserna består drycken av en enda ingrediens: vatten."

Det är ganska många substanser denna vätska innehåller som inte är så himla naturliga. Om du vill ha en lista på alla E och vad de betyder kan läsa här. Nu till funderingarna runt vad som är hälsosamt och vad man tänker som hälsa.

Jag tror inte det är bra för mig att dricka en produkt som är full med tillsatser. Jag undviker så gott det går mat med en massa tillsatser och därför är det ibland småbökigt med maten. Jag tror inte heller det är hälsosamt med en massa socker. Det är ett dilemma som man (jag) får ta ställning till när jag ska äta och dricka. Ofta blir det att jag dricker kanske ett litet glas saft istället för flera glas av någon light-produkt. Och med ofta menar jag inte att jag dricker ofta saft utan att när jag väl väljer så blir det ett "vanligt" alternativ.


Nu finns det ju fler produkter på marknaden som man kan vara skeptiskt mot och inte bara Fun light. Som vanliga juicer som många av oss dricker till frukost. Mina barn gör det... Frukostjuicen är helig för dem medan mamma predikar bredvid. Det är inte så himla lätt alla gånger. Eller den nya influensen med "vitamin-vatten" som jag tror kommer med stormsteg. Det finns olika sorter men det känns som coca colas vitamin-vatten är störst på marknaden än så länge. Kan ju bero på deras marknadsförings-kraft...

Dock så läste jag nyligen att de hade blivit stämda för att de påstår att det är nyttigt med vitamin-vatten. Företaget försvar sig med "no consumer could reasonably be misled into thinking vitaminwater was a healthy beverage." Hm.... schysst inställning va?! Och här om dagen såg jag vitamin-vatten stå uppbunkrade i en kyl på ett fitness-center.... men inte skulle någon av oss tro att det är nyttigt....?


Jag försöker att välja bort vissa produkter och äta mindre av naturliga råvaror (med socker) eller avstår helt. Men det är inte lätt, det är en hel vetenskap att hålla koll....

Hur tänker du?Annat intressant att läsa:
Fun Light för myror

7 kommentarer:

 1. Jag gör som du, skippar allt light och halvfabrikat och gör eget från grunden. Och då menar jag verkligen från grunden :-) M-E Nilsson har gjort mitt liv mer besvärligt, men hälsosammare skulle jag tro. Det är inte lätt att gå in i en affär för att handla.... för vad finns det där som jag vill stoppa i mig? Mejeriprodukterna från milko är rätt ok, och smör och bregott.
  Mjöl och sånt köper jag ännu men hoppas på en egen kvarn till hösten. Vi har massor av hektar KRAV-vete som står och väntar på att bakas ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag tror att vi också aviker från normen, men det slår mig många gånger hur naiva vi är och går på det som säljs. Men vi handlar kött från Bonnakott.se och sen har vi en granne som har lamm som vi köper in på hösten. Och kött är nog det jag har svårast att hitta rätt i, justa mejerivaror och grönsaker är nuförtiden ganska enkelt att hitta. Försöker även att äta vegetariskt 1-2 ggr i veckan ska försöka öka det till 3-4 ggr i veckan.

  SvaraRadera
 3. Jag tänker väl som du att det är grymt att ha fimpat lightprodukterna och att hemgjort eller iaf "riktig" saft är det enda vettiga. Har också sett mycket kesella+fun light = "bra mellanmål" på träningsbloggarna, och i mina ögon så är det människor som inte bryr sig ett skit om den hälsa som kosten skapar, utan som bara tänker kalorier in och ut. Inget för mig. Egentligen inget som är bra för nån, men det är ju for us to know and them to find out. ;)

  SvaraRadera
 4. Ja, fy farao vad detta är ett dilemma för min egen del för stunden. Vi har ju också fimpat allt light sedan ett par år tillbaka och jag skulle aldrig drömma om att varken ge min son dessa tillsatsstinna varor eller exponera honom för light/bantnings-tänk/prat.

  Nu har jag iaf insett att ekvationen vikt*övertygelser*frestelser=hälsa måste gå ihop för min egen del. Om jag vill fortsätta känna mig både fysiskt och mentalt välmående måste jag göra mig av med alla mina extrakilon - nu!

  Visst finns det massor av okynnesätande bakom mina kilon, men tyvärr är jag också av en kroppskonstitution sådan att 34%-creme fraiche och mellanmjölk sätter sig runt höfter och midja (eftersom jag uppenbarligen inte rör mig tillräckligt för att förbränna dessa med mina nuvarande prioriteringar...).

  ...och sedan är jag bra hungrig av mig också! Hursomhelst är jag inte särskilt sugen på varken fejkat bacon eller andra tillsatsstinna substitut som imiterar det jag är sugen på. Mitt intresse för äkta mat/tillsatser har liksom botat det!

  Däremot accepterar jag för stunden att jag betalar mer för att producenterna späder ut min creme fraiche och mjölk med vatten etc. Tillsatserna skyr jag fortfarande helt enkelt av anledningen att oäkta mat inte smakar gott eller tilltalar mig.

  Lightläsk ur Sodastreamern är en svart fläck på min karta...men då klarar jag mig från kakor och godis. Sötberoende? Ja, tyvärr! Jobbar på att konvertera mig själv till fruktos (äkta!).

  SvaraRadera
 5. Nj vet du vad...tyckte om Fun preics som du, men hade jämt en hemsk huvudvärk under tiden jag drack den...så en dag hade jag ingen hemma och jag upptäckte att huvudvärken var borta....och för att vara på den säkra sidan så köpte jag saften och börja dricka den igen och då....kom huvudvärken...så jag dricker aldrig saften igen....
  Det ska vara så naturligt som möjligt, annars får det vara ...
  Det brukar oftast vara väldigt enkelt att fixa det enkla tycker jag....

  SvaraRadera
 6. Malin: ja visst kan det bli jobbigt att sortera och välja, men helt klart värt det! Och vilken lyx med KRAV-vete, lucky you!

  HolzDesign: Håller med, köttet är svårast. Handlade igår och fick leta ordentligt för att hitta krav-kött. Önskar att jag hade mera mark och kunde ha fler egna djur för maten...

  SvaraRadera
 7. Mikkan: ja det där med kalorier in och ut är nog ganska komplicerat om man är kraftigt överviktig... vet inte hur man ska tänka, vad som är värst, Ohälsosam övervikt eller fun-light...

  Mamma mimmi: ja det där med kärlekshandtagen vara eller icke vara är ju komplicerat... men jag fortsätter nog att äta 34% creme fraiche, kanske något mindre och försöker få in mer motion... MEN det är svårt.

  Bondbruden: huvudvärk av Fun?! My good, vad är det för skit egentligen, dödar myror och ger huvudvärk. URK!

  SvaraRadera