11 aug. 2013

Matlådesöndag!


Ja, rester är ju ypperligt att lägga i matlåda och ta med dagen efter. Men om det inte blir rester så att det räcker till allas matlåda då blir dt knepigare. Hm, tillbaka på jobbet efter ledigheten märktes det tydligt att det här med förberedelser inte är så dumt. Särskilt om man inte har någonstans att handla sin lunch på och det inte blev några matrester över. Fil och musli, makrill i tomatsås och keso på hårt bröd i alla ära men det räcker inte långt. Så idag ska det lagas matlådor!

Ja och så har den nyssutflyttade dottern kommit på att det där med att få ner matkostnaderna på ett bra sätt är inte så tokigt. Och då pratar vi inte om att köpa det allra billigaste köttet som går att finna, näe vi tänker, säsongsbetonat och dryga ut maten med linser och bönor. Vi ska väl också lägga till att intresset för matlagning hos dottern har inte varit så starkt innan flytten men visat sig bli aktuellt då man är ansvarig för sin ekonomi och den ska räcka till mångt och mycke. Det finns alltid hopp! :-D På hennes to-do-lista idag är linssoppa/gryta och köttfärsås.

Min matlådelista är:

  • Kyckling med grönsaker, råris eller matvete
  • Kikärtsbiffar 
  • Köttfärsbiffar
  • Gulashsoppa elelr chili con carne
  • Grönsaksgryta
Kycklingen är faktiskt köpt. Jo jag gör så... jag köper kyckling ibland även om jag tycker att det är lite smärtsamt... men jag försöker hitta det bästa möjliga alternativet till vad jag upplever som en rimlig kostnad. Nu blev det kycklingfilér som jag delar i två delar, marinerar och ugnssteker med lite grönsaker. Sedan petar jag ner diverse grönsaker i matlådorna och ibland fuskar jag till och med köpta frysta "sommargrönsaker."

Vi har två saker som vi använder oss av som "snabbmat," och då pratar vi inte om hamburgare. Näe vi pratar om köpta frysta grönsaker och färdiga kokta bönor och kikärter på burk. Även om vi odlar bönor och fryser in eller köper torkade bönor och gör storkok så brukar vi alltid ha några burkar med bönor och kikärter i reserv. Himla praktiskt som snabbmat, i sallader och som utfyllnad i maten. Och frysta grönsaker? Ja ja minsann. Jag löper vissa blandningar för att kunna dryga ut maten... Jag har inte möjlighet att odla ALLT som vi gör av med så då får jag välja vad jag tycker är värt att odla och vad jag köper in.

Kikärtsbiffar är himla gott. Ett mycket bra vegetariskt alternativ för den fattige! ;-) Och näe, man behöver inte vara fattig för att tillaga dessa, de är en delikatess! Jag blandar kokta kikärter med koktpotatis och någon form av lök, chili och örter. Binder ihop med ägg och steker små biffar. MUMS! Äts gärna med klick yoghurt och smakrik linssallad.

Köttfärsbiffar gör jag av svenskt nötkött. Helst maler jag köttfärs själv men till idag är det faktiskt köpt färs. Biffarna "drygas ut" med morötter, rödbetor eller till exempel kålrabbi. Biffarna blir väldigt saftiga om man blandar i rivna grönsaker/rotfrukter och så går det år mindre kött förstås. Även linser är utmärkta i köttfärsbiffar.

Gulashsopppan eller chili cin carnen blir i slow cookern! My favorit-pryl just nu. Är ju inte så mycket för prylar egentligen men den här kan jag verkligen snacka om. Man laddar den och så sköter den sig självt! Och maten, ja den blir sååå god. Fördelen att man kan använda sig av "segare bitar av kött" och det blir gott. Det vill säga i praktiken; man kan köpa tex högrev och laga gourmetmiddagar! Och har man ett helt djur så blir det lättare att ta hand om bitarna som annars hamnar längst ner i frysen och glöms bort. ;-) Till denna gulash blir det köpt högrev och egna grönsaker, upphettad med chili! Eller blir det en Chili con Carne?

Och så blir det en grönsaksgryta eller vad man nu vill kallas den för. Jag tar en salig blandning av alla grönsaker som är färdiga i landet, fräser och kokar ihop. Kan användas som tillbehör till maten eller som egen rätt för sig då man kan fylla på med matkorn eller liknande.

Och sist men inte minst, så ska det kokas lite mungobönor och svarta linser och frysas in. Yes, vi har lite att göra idag! Bäst jag går och väcker dottern! ;-)

2 kommentarer: