2 nov. 2014

Mathantverk i Tungelsta


Ja det stämmer, idag samlades vi och hade kurs i mjölksyrejäsning av grönsaker och det är väl om nåt ett mathantverk värt att kunna! Trevligt initiativ av föreningen Folk & Trädgård i Tungelsta och ett varmt mottagande.  Lite småruggigt höstväder utomhus men inne märktes det absolut inte av, stämningen var på topp må ni tro!


Först blev det en kortare teoridel (enligt mig kort eftersom man skulle kunna prata länge och väl om de olika processerna i syrning och alla bakterier som jobbar...) och sedan praktiskt arbete med en fikapaus i mellan. Jag tror ju, att man lättare lär sig ett mathantverk genom att göra, på riktigt. Att känna, klämma och lukta är bra pedagogiska verktyg för att få till en förståelse. 


Väl inne i den praktiska delen så hyvlades och revs det vartannat. Flitiga som bin arbetade alla med sin surkål. Några valde att göra pickles också med blandade grönsaker. En skön stämning och många glädjerop om att göra mer, oftare och olika varianter. Allt som allt uppfattar jag detta som en lyckad kurs i grunderna för mjölksyrejäsning! 


Tack för en bra eftermiddag! 

2 kommentarer:

 1. Det verkar ha blivit ett populärt ämne. Även här hålls det kurser. Picklade burken så vacker för att inte tala om gott och nyttigt.
  Ha det fint
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men visst är det både gott och nyttigt! OCh ganska enkelt också :-)

   Radera