3 maj 2017

🌟 Gamla köksträdgården i ny design! (del 1) 🌟

Som jag har nämnt tidigare har jag förflyttat min tanke om vad trädgård är för mig utifrån mina och familjens behov under årens lopp, från småbarn till vuxna barn, och till andra delar av livet där jag befinner mig nu. Resan är från en produktionsträdgård till en mellanlandning i en nyttoträdgård och nu till något mellan nyttoträdgård och upplevelseträdgård. Var tid har sin plats!


Nu har jag försökt mig på en enklare ritning om hur den nya designen på gamla köksträdgården ska se ut. Hur tanken är, ambitionen och drömmarna! 


Själva förvandlingen påbörjades redan förra säsongen när köksträdgården flyttades från olika delar av tomten till ett och samma ställe under våren och sommaren. Kvar fick "resterna" av köksträdgården stå då det inte hanns med något annat. Eftersom den delen av trädgården är under förvandling, det vill säga arbete pågår och oftast då endast på helgerna så gäller det att faktiskt inte blir stressad över att det inte ser ut ögonaböj så som man önskar. 

Ett nytt Glädjehus byggdes under senhösten och gamla Glädjehuset stod oanvänt under vintern och nu under våren. (Vi använder Glädjehuset som ett kretsloppshus, dvs året runt. Du kan läsa mer här på bloggen om det, se till höger i kolumnen.) Gamla växthuset ska bli ett orangeri-liknande växthus för odling av värmekrävande växter så som fikon, meloner och vindruvor. Det är också tänkt att fungera som ett relaxrum, för återhämtning och energiintag samt som umgängesrum för till exempelvis trevliga middagar när det blåser kallt eller regnar. 

 


Jag kommer att återanvända växter som finns på plats:
A  Äppelträd
B Skuggig rabatt under äppelträden
C Japanskt körsbärsträd

Och några grävs upp till annan placering men troligen återanvänds i denna del av trädgården men jag vet inte ännu var:
M Buddleja davidii Black knight 3 ex.
N Kärleksört den vanliga, gröna feta blad med hallonrosa blom
O Anisisop Blue Fortune
P Rödsvart fläder med flikiga blad och rosa blom


Tidigt under förra sommaren skapade jag en rabatt mellan äppelträden som ska få stå kvar (B). Äppelträden är fina men ett av dem välte förra sommaren och vi har stadgat upp det i försök att rädda träden men återigen lutar det kraftigt. Det blir till att köpa ett nytt äppelträd och ersätt det gamla (A).

För länge sedan köpte jag 2 japanska körsbärsträd (C) för jag är så förtjust i dem. Dock har de inte passat in trädgården som den har varit utformad, lite avXXXX. För två år sedan flyttade jag en till framsidan redan då med tanke på att detta skulle bli en vacker plats för både själen och ögat.

Det finns tre buddlejor (M)som är inne på år 3 om de överlevde denna vinter. Från början var det 4 men en dog förra vintern. De ser ganska anskrämliga ut, kanske har de inte klarat sig. Anyway, jag hoppas att de har överlevt, de är vackra och jag vill gärna återbruka dem. De kallas även ibland för fjärilsbuske eftersom fjärilar älskar dem.

Mot växthuset står det faktiskt flera plantor av kärleksört (N) av en gammal stort. Ca 50 cm hög med fina gröngråa blad och en hallonröd blomkrona. Supervacker och faktiskt ätbar också. Dessa måste jag ha kvar men troligtvis flyttar jag dem. Egentligen vill jag inte ha en rabatt närmast växthuset utan endast grus och krukor.

Jag har också olika sorters anisisop (O)som jag har sått för länge sen men jag har även nyare sort som heter Blue Fortune som ska omhändertas. Eftersom fjärilar och bin älskar även den så blir det givet kvar i gamla köksträdgården men på annan plats. Jag kommer att gräva upp och kruka dem så att jag sen kan plantera dem där det passar.

Det finns också en rödsvart, mycket mörk och flikbladig fläder (P) med rosa blom ca 60 cm hög än så länge. Den har några år på nacken men behöver nog få en annan plats för att börja växa då den stor trång och bortglömd. Tror att även den får stanna i gamla köksträdgården men på ny plats.Gräsmattans vara eller icke vara!

Hör och häpna; det kommer komma till en gräsmatta! På bilden ser ni gupp, ojämn mark, krater eller större ojämnheter, det är där gräsmattan kommer att ligga. Så många år som jag har jobbat på att få bort gräsmattan hos oss men har vikt mig för att barnen och maken har velat ha gräsmatta. Förra året fick jag igenom min vilja och flyttade hela köksträdgården till stora gräsmattan = ingen gräsmatta kvar. Nu vill jag återinförskaffa gräsmatta 😂😂😂
Två och halv anledning: 
  • Eftersom jag gärna täckodlar i Glädjehuset så behöver jag gräsklipp!
  • Det blir en vilsam plats att vila ögonen på, blir liksom endel av "snyggpaletten".
  • Och den där halvan, kanske att jag skulle ha lite yogakurser på sommaren?


Nya växter komma skall
Jag har ju också köpt mig lite nya växter som jag ska presentera i del 2. Då ska jag försöka förklara, både för mig själv och er hur jag får till den lilla lilla knycken på det hela så att man kanske skulle tro att man är någonstans i Asien. Ja, det blir en utmaning! 


Sen har jag ju sått en alldeles underbar Hampflockel. Jag beställde frön i julas med hopp vackra söta buskar. Det är en medicinalväxt och har latinska namnet Eupatorium Cannabinum. Den gillar lite fuktigt läge och sol, blir ca 90 cm hög om den trivs. 

 Vi ses snart igen med mera spännande planer! 
Det gör gott för själen! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar