17 mars 2012

Fru Perfecto språkar högt!


Här om dagen var det diskussion på jobbet om någon slags fest en kollega skulle ha. Hon fick många tips av alla bättre vetande om hur hon skulle komma lindrigast undan. Det var allt ifrån att hyra in bestick och porslin till att köpa engångsartiklar. Färdigmat, hämtmat och bag inbox var också ledande ord i konversationen. Jag höll tyst ända tills jag fick en fråga. Vad ska man göra? Man måste ju svara om man får en fråga, jag är väl inte oartig! ;-)

Först så kunde jag inte låta bli att undra lite om varför det var så viktigt "att komma undan" med så lite ansträngning som möjligt. Varför ha en fest om man nu känner att man inte vill offra tid eller engagemang? Är inte kommande gäster så pass intressanta att det är värt att göra en ansträngning? Är det den verklighet vi lever i, att man inte har tid eller lust att göra något "roligt"... till något bra och till en härlig upplevelse för alla inblandade? Tragiskt i mitt tycke och då kan man lika bra låta bli!

En syrlig kommentar fick jag levererad, antagligen för att jag hade redan då trampat någon på tårna... och då hade jag inte ens hunnit svara på den ställda frågan från den blivande värdinnan. "Du som är så perfekt skulle väl aldrig köpa något färdigt eller plastbestick? Men vi som inte är lika kunniga och duktiga kan faktiskt nöja oss med engångstallrikar och plastmuggar!" Ja, vad svarar man på det då? Hahahaha perfekt! Ja ja minsann, det är jag det. Mitt namn är Fru perfecto!

Nä istället inriktade jag mig på den ursprungliga frågan om hur man kan få en hållbar fest? Jag gillade frågan för den var så öppen och nyfiken, inte alls besvärande. Jag berättade om dotterns student och matlagningen inför tillställning. Den var enkel och god, säsongsbetonad och ett klimat-eko-tänk. Och inte tog den så värst långt tid att tillaga men var av riktiga råvaror.

Det som var en bra investering för miljö och plånbok var besticken jag köpte på röda korsets second hand butik. Gamla silverbestick för 2 kr styck istället för plastbestick! Ett kap, enligt mig. Inte världens bästa bestick men duger absolut för fester där vi är fler till antalet än vad vardagsbesticken räcker till. Och så kan man ju göra med både glas och tallrikar tyckte jag.

Att nöja sig med plastbestick och engångsartiklar är det dummaste jag hört! Kan man inte göra en liten ansträngning så som att låna ihop grejer eller att köpa bättre begagnat? Om vi skulle sluta med engångsartiklar titt som tätt skulle vi minska sopbergen och miljögifter enormt. Och köpa något som redan har använts av någon annan är väl ett mycket bra initiativ, använda något om och om igen istället för slit och släng. Det är slappt och dumt att tro att man kan fuska sig igenom klimatpåverkan.

Den blivande värdinnan verkade ändå nöjd med samtalet och gör säkert något mellanting. Förhoppningsvis tänker hon innan hon handlar och blir nöjd med sin fest. Själv har jag en hel del att drypa om med tanke på hur perfekt jag nu är. (Ironi om någon nu har missat det.) Men jag ska absolut återkomma om att handla bättre begagnat...

Go lördag på Er!26 kommentarer:

 1. Hi hi! Kul att någon är perfekt så slipper jag vara det! ;)
  Gillar din poäng! Släng inte pengar på sånt onödigt som man ändå bara slänger och hur gott är det egentligen att äta på papperstallrikar med plastbestick? Ha de gött!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en viss upplevelse i vad man äter med eller ur, absolut.

   Radera
 2. Vilket bra inlägg du gjort. Jag har ställt mig frågan många gånger när man lyssnat på folk. Varför ska de ha fest om allt bara är jobbigt och besvärligt??? Själv tycker jag det är urkul att fixa och dona och laga GOD mat vilket för mig inte är detsamma som dyr mat. Ett bra tips som vi gjort tillsammans med 7 familjer är att vi köpt in 70 vinglas som vi har tillsammans, de finns i en bod hos oss och de som behöver dem åker bara och hämtar dem och ställer sen tillbaka dem diskade och klara till nästa fest. Återvinningen är ett superbra ställe att handla på om man behöver extra porslin mm, det blir betydligt billigar än engångs.
  Ha en härlig helg.
  /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt, god mat är inte detsamma som dyr mat. Och vilket bra tips med att gå ihop flera och köpa in så att alla kan använda! Det borde fler göra som bor nära varandra...

   Radera
 3. Fnisssssss:-) Japp, det är så vi känner dig - lilla fru Perfectamente själv... NOT!

  EN god poäng det där.... Jag själv kan hålla på i veckor o fröbereda och provsmaka för en stor fest, för att det är så himla mysigt med något som är annorlunda än vardagen. Och så är det ju helmysigt att just få pyssal om sina gäster på det viset. Kärlek!

  Och jag har precis som du köpt på Myrorna och erikshjälpen, då har mn "allt" man behöver.Förutom bestick mm, också stora brickor och stora kastruller som annars är snordyra att köpa. Och allt blir så mycket myigare när detär udda, tycker jag:-)

  Lovelove, H.
  PS Jag har mina bestick i såna lerkrus, jag med:-))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att tänka till, förbereda och pyssla är nästan lika roligt som själva festen. Nu inser jag att jag borde ha fest .... men men, här är det upp och ner så det får nog vänta.

   Och visst är lerkrusen underbara?! KRAM

   Radera
 4. Nog "fröbereder" jag också i dessa dagar, men jag menade "förbereder" därovan;-))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha är man odlingsnörd så är man! ;-)

   Radera
 5. Ja där ser man vilken inställning man kan ha till att anordna fest. Jag gillar bäst små tillställningar för då kan man verkligen gör det mysigt. Jag gillar att bjuda enkelt och jag tror faktiskt att jag inte har 2 lika dana glas längre. En granne till mig slängde sin service så fort det saknades en kopp eller ett glas. Silverbesticken har jag faktiskt i rabatten hur galet som helst...
  Ha en skön kväll och tack för trevligt inlägg.
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller hur, konstigt när det blir bara jobbigt och dyrt. Jag vet fler som som slänger servisen när det fattas eller som har många serviser bara för att ha... som en statuspryl, som vill visa hur bra man har det. De skulle aaaaldrig lägga olika bestick på bordet eller udda glas. Hahahhaha man tänker verkligen olika.

   Många kramar!

   Radera
 6. Glömde säga det är nog väldigt trevligt att vara gäst hos dig.
  kram
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åååå det måste vi ordna så fort byggdammet har lagt sig!

   Radera
 7. Din fest skulle jag gladeligen gå på! Ja vad är det med folk, de vill komma undan så lindrigt som möjligt, med minimal ansträngning och framförallt kroppsarbete. Klimatet är också statens ansvar att ta hand om hör man. Alltid någon annans ansvar. Det är så man häpnar...
  Enkla, fria, opretentiösa fester gillar jag bäst, gärna med knytis och udda porslin o bestick. Numera kör jag allt genom närloppis! Har nog alla byns nysilverbestick i min ägo!
  Så himla bra inlägg, jäntan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du är bjuden! :-) Säg till om du är i trakterna! Föresten, jag har beställt boken Lev mer på mindre. Den blev ett måste! ;-)

   Radera
 8. jag är perfekt och köpte billiga bestick och champagne-glas på loppis, billigare än plast och vi har använt många många fester...

  SvaraRadera
 9. P.S.
  annars gillar jag det enkla, men inte engångs-tallrikar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enkelt behöver inte vara lättja eller dumt. :-)

   Radera
 10. "Du som är så prefekt skulle väl aldrig köpa något färdigt eller plastbestick?

  För att vara så perfekt råkade du ändå stava tokigt... jag tänkte först oj är hon prefekt, undrar vad det är för något jätteavancerat måste googla - tills jag läste vidare och insåg att till och med solen har fläckar!! Dubbelkul.

  När någon gäst frågar mig bekymrat:- men oj har du stått hela dagen i köket bara för vår skull?? så säger jag:- jajjamensan hela dagen med glädje! eller :- nej jag har gladeligen stått i köket i flera dagar för att vi skall få njuta av maten tillsammans...

  Jag är en riktig loppisråtta. Men ibland är det inte alltid så billigt... jag såg 12 finfina vinglas i Danmark i helgen på loppis - 800 kr STYCK - nått jätteexklusivt!!! Det blev inget köp men jag intalade mig att jag har en synnerligen god smak...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ahhhh ja där ser man, "you say perfekt, I say prefekt" - Riktigt roligt, håller med. Kanske skulle bry mig om mina röda streck - de kanske betyder nåt?! ;-) Nä det är bäst jag ändrar så att inte fler tror att jag är når fancypancy.

   800 kr för ett glas är mycket pengar, både på loppis och NK... måste vara väääldigt gott att dricka ur dem.

   Radera
 11. Håller verkligen på ditt förslag, Bondjäntan! Riktiga doningar ska man äta med och på. Maten behöver inte vara så pretentiös, att träffas, ha trevligt och vackert omkring sig är viktigast tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man måste nog fundera på vad man gör och för vem skull om det är så jobbigt...

   Radera
 12. "lika kunniga" eller "lika duktiga"!? Vilket märkligt argument/ursäkt... Då kan man ju lika bra säga "jag vill inte förbättra världen, jag vill öka sopbergen!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja dumt eller hur?! Men det finns faktiskt förnekare vad gäller miljöproblemen så man kan ju verkligen undra. Kanske det är en generationsfråga? Jag vet inte men märkligt är det.

   Måste kanske säga också att det var EN person med den attityden medan andra förstod vad jag menade... även om de kanske inte hade tänkt så tidigare.

   Radera
 13. Det där var ett bra inlägg!

  Vet du - jag tror att de flesta människor egentligen, inners inne, skulle vilja göra det bästa för natur, mänsklighet, sig själv, sina närmaste, sina barn....(o.s.v.)... men när det då kommer till kritan så tryter orken och då tar man den väg som för stunden verkar vara lättast. I ett festfix kan engångsbestick te sig som en stor lättnad och färdigköpt mat lika så, men det är säkert mest av ovana och för att man aldrig tänker i andra banor. De flesta tänker inte ens så långt som att det FINNS ALTERNATIV till engångsbesticken. De flesta tänker som TV, reklam, massmedia med mera vill att vi skall tänka. Det kostar på att tänka annorlunda, och varför anstränga sig när andra tänkt så bra tankar som man bara kan kopiera? (Det låter något sarkastiskt, men jag är nog mest ledsen å människornas vägnar. Vi är så bra på att lura oss jsälva och varandra. Suck!)

  Säkert blev din omgivning också ordentligt stressad av att höra din syn på saken. Det låter så, Fru Perfecto. Det är så när man inte följer strömmen. Heja dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till viss del kan det vara en generationsfråga. Kanske att man är uppvuxen knapert och sen i vuxen ålder kan bekosta sig lättja. Hur korkat den än låter men man kanske inte förstår konsekvenserna av sitt handlande (i dubbel bemärkelse).

   Radera