18 sep. 2010

Projekt återvinning!

Ni som har följt med ett tag vet att jag önskar ett bättre återvinningssystem här hemma än papperspåsar, plastpåsar och fula kartonger. Hade ju tänk att jag får det perfekta systemet och ytan för återvinning när vi väl gör om köket. MEN jag orkar inte vänta... jag måste få till det med återvinningen! Känns inte som jag vill göra avkall på källsorteringen, vi är faktiskt mycket duktiga på detta.

Jag surfar gärna in på olika inredningsbloggar och inspireras. Alla har de så fint hemma, inga fula bruna papperspåsar med konserver i något hörn... Jo jag vet, att det är "bloggbilder" som man visar från sitt hem men ändå. Jag vill också ha det fint även om jag sopsorterar!

Så nu har jag bestämt mig, jag har hellre svarta boxar som står lite varstans än fula papperspåsar... Dessa svarta boxar är egentligen tvättkorgar men passar utmärkt för återvinning (i alla fall i mitt huvud). Vi återvinner det mesta hemma hos oss så jag behöver flera boxar. Kartong, papper, metall/plast och glas/porslin, har jag glömt nåt? Metall och plast är samma iglo i vår kommun... låter kanske konstigt men så är det.

Lampor och batterier har också fula små kartonger men det blir knappast aktuellt med stora svarta boxar för det. Har för mig att "Kamprads" har någon bra plastförvaringsgrej som man kan använda... Måste kolla upp det. Annars blir det kanske dessa utdragslådor från Granit. Vill ju kanske inte köpa nya och åter igen nya när jag får till det nya köket utan det vore bra om jag kan återanvända det jag har. Så det blir att tänka till så att det funkar framöver också och inte bara just nu.

Hur gör ni? Har ni några speciella kärl för sopsorteringen? Mitt största problem är ju utrymmet! Var har man allt?

Bilder lånade från Granit.

10 kommentarer:

 1. Ser ut som praktiska och diskreta lösningar. Vi är också riktigt bra på att återvinna allt som går (om man får säga så i jantelagens land!?), men har av samma utrymmestekniska skäl landat på att lägga allt i samma behållare. Vi har en behållare bredvid soporna som vi tömmer i en jättepåse i tvättstugan. Ett par minuter längre tar det sedan vid återvinningsstationen, men om man tömmer 1-2 ggr i månaden så är det inga problem.

  ...och vad härligt det är att nästan aldrig behöva gå ut med´soporna. Hade det inte varit för en och annan stinkig blöja, så hade vi nästan klarat oss helt på kompost och återvinning. Det känns bra!

  SvaraRadera
 2. Jag har också utrymmesproblemet! Med återvinningsmani och enbart 23kvm boyta blir det lätt att all återvinning ansamlas på de få öppna ytor man har, men granit har suveräna lösningar! Önskar bara jag kunde få plats med dem här hemma! :)

  SvaraRadera
 3. Vi har förmånen att ha sortering i fastigheten, så vi blandar all återvinning i en påse och sorterar sedan. Vi tömmer ett par gånger i veckan, men det gör ju inget när det är så nära. Nog är behållarna snygga, men vi skulle tyvärr inte få plats med dem. Den fula påsen gömmer vi under diskbänken :)

  SvaraRadera
 4. Nu i nya köket har vi ju två diskbänkar, den stora och den lilla vasken. Det bästa är att det är två stora skåp, så vi får plats med riktigt mycket sortering. Ikeas lådar, passar ju precis eftersom det är ikeas skåpstommar. Är jättenöjd!!
  /MArie

  SvaraRadera
 5. vi har para ett par coop-papperskassar, funkar perfekt, sorterar på palts, kan ju inte ha en hel behållare för 2 konservburkar..

  SvaraRadera
 6. Vi har tvättkorgar i plast som står i en skrubb. Inte så snygga som dina i svart kartong men de är i alla fall väldans praktiska och lätta att stuva in bilen när vi skall källsortera. Och då de står i en skrubb är spelar utseendet inte lika stor roll :)

  (Som väl är finns en källsorterinsstation vid pendlingsparkeringen vid stationen, så vi behöver inte köra extra med bilen för att sortera)

  Ett tips! Vi har två tvättkorgar för kartong - vilket behövs. Den fraktionen blir det mest av...

  SvaraRadera
 7. Förut så sorterade jag noggrant upp allting hemma, men jag tycker det tar för stor plats att ha allt särskilt - istället lägger jag allt i en stor snygg låda/påse och får gå lite oftare. Just för tillfället ligger allt i fula pappåsar, men tidigare hade jag en snygg pärlspåntad låda som min pappa byggt åt mig efter mina anvisningar.

  SvaraRadera
 8. Hemma hos oss återvinns allt och läggs i samma papperspåse men det börjar jag bli rejält less på då det blir ett ända stort kladd väl vid återvinningen. Hittar du fler bra idéer får du gärna posta ett inlägg om det ;)

  SvaraRadera
 9. Har Ikeas gråa rektangulära plasthinkar för sopsortering under diskbänken. En för kompostpåsen, en för plats, en för metall, en liten för lampor och batterier och så en för brännbara sopor(max fem påsar i månaden får vi ihop, inklusive kattsanden). Kartonger och tidningar hamnar i papperskasse i en sittbänk med lock i matrummet. Glas bärs direkt in i skrubben där det finns en speciell plastkasse för det. Mellanlagras i skrubben under trappan(osynligt) och när vi ändå passerar återvinningen så följer allt med dit.
  Varmkompost + en vanlig för trädgårdsavfall i en inhägnad hörna i trädgården tar hand om allt trädgårds- och köksavfall.Fliskvarnen gör flis av grenar och sånt grövre, det lägger vi under plantor, i gångar och i komposten.

  SvaraRadera