14 mars 2012

Physalis physalis...

Jag vet att Grynet sa en gång i tiden att frukt INTE är godis men jag måste nog påstå att Physalis är som godis! Jag älskar dessa bär, de är så himla goda att jag kan inte låta blir dem om de finns i min närhet.

Jag har köpt (!) en låda i affären och tagit frön från en "köpephysalis" och satt i kruka i dag. jag hoppas att det kan funka, har aldrig testat förut. Jag måste ha en planta i sommar... måste måste mååååste! ;-)

Jag kan i o f avslöja att jag har tiggt till mig en eller två sticklingar också som jag hoppas på få. Bara jag inte är bortglömd... nä inte skulle man väl glömma mig? Särskilt nu ;-) blink blink

Och till nästa år ska jag övervintra en planta så att jag får en massa godis tidigt. De är ju också väldigt nyttiga!

13 kommentarer:

 1. Physalis är godis! Vi har sån tur att på en närbelägen handelsträdgård drar de upp plantor. Vi brukar köpa en eller två och när frukterna börjar mogna på sensommaren så är det lördag hela veckan = godis varje dag! Lycka till med dina physalisplantor.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har inte så himla bra handelsträdgårdar här i närheten vad gäller frukt och grönsaker... man kan inte få allt :-)

   Radera
 2. De brukar vara lättodlade, jag har glömt namnet på min tidigare sort men testar ny sort i år. Jag har köpt frön från Runåbergs som skall sås strax. Vem vet kanske blir det en planta till dig åsså!
  Hör av dig om du blir sugen...
  Gyllenbär, Goldie, ekofrö
  Physalis francetii
  En utvald, frisk stam med släta, söta frukter, som funnits i handeln sedan 1930-talet. De är vackert guldgula i en halmfärgad lykta och har en delikat arom vid fullmognad. En portion innehåller ca. 100 frön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt tiggeri har utökats :-) Ha ha ha klart jag vill ha en goldie! Tror att jag har sått dem för länge sen.. länge länge sen. Ska nog titta om jag en påse liggandes någonstans.

   Radera
 3. Jag har fått frön av goda grannen. Det får nog bli sådd i morgon tror jag. Hoppas på tur jag har ingen aning om ifall de är lättsådda eller inte. Vi får se :-)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra med grannar och bloggvänner!

   Radera
 4. Ska också peta ner lite fröer i jorden och hoppas på det bästa!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 5. Bytte till mig en planta förra året som gav massor med bär som smakade himmelskt, inte i närheten av de köpta... visste dock inte att de gick att övervintra. Ska så nya själv i år får vi se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men visst är det skillnad på egna och köpegrejer!

   Radera
 6. Min erfarenhet är att fröna gror väldigt lätt och att plantorna växer snabbt. Det ska säkert vara god tid att så nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja i värsta fall få jag väl köpa mig en planta i någon blomsteraffär....

   Radera
 7. Har hört att plantor från frön från mataffären kan ta tid på sig innan de ger frukt, men har du möjlighet att ta in plantan till hösten så hinner de säkert mogna. "Goldie" tyckte jag var sådär. var mycket mer nöjd med "Little Lanterns" köpt som planta, uppodlad av Hällnäs trädgård.
  I år spirar fröer som jag tagit från en planta som prunkade på Bosse Rappnes Slottsträdgården förra året. Vet inte vilken sort, men frukterna var underbart goda!

  SvaraRadera