4 nov. 2012

Torkugns-mantra...

Så kära läsare, nu kommer ni få vara med om ett torkugnstjat eller ett så kallat mantra om torkugnens vara eller icke vara. Jag har nämligen varit på kurs ;-) och blivit påmind om ett och annat. Bland annat att hålla fokus på målet, vad som än händer! Hålla siktet på det som är bestämt, tappa inte fokus och ändra gärna vägen dit efter nya förutsättningar men glöm inte vart du är på väg!


Så nu applicerar jag det på min önskelista! Nr ett på önskelistan är en torkugn av märket Tribest Sedona eller kanske Exalibur 4000. Ja jag vet att det är överkurs men jag har ju storartade planer för min torkugn. Bilden är lånad från råvarobutiken.se.

Har faktiskt haft torkugn på önskelistan ett bra tag men har prioriterat annat. Tex fick jag bidrag i våras till att köpa torkugn eller plommonträd till min plommonlund. Valet var svårt men det blev flera plommonträd till plommonlunden. Jag resonerade att jag behövde ju plommon, att om jag ska torka dem i min torkugn så behövde jag rent konkret en massa plommon. Dessutom tänker jag göra härliga goda plommonremmar, naturgodis alá Rene Voltaire. Så som hon gör med blåbär och hallon.

Och apropå hallon... så köpte jag 5 gula hallonbuskar i somras med tanke på hallonremmar. Nåja, inte bara därför men bland annat därför. Jag vill ju ha både röda och gula hallonremmar när jag väl har min torkugn! Nu måste man ju inte ha någon torkugn för att göra godisremmar men det underlättar en hel del. Samt så är det nog mer ekonomiskt i längden...

Och med tanke på alla tomater som jag kommer att odla i framtiden! Denna sommar har väl inte varit någon riktig tomatsommar och ändå har jag fått en ordentlig skörd. Jag har torkat tomater i ugnen... och det har ju tagit en evighet. Så kan man ju inte hålla på?! Det blir mycket dyra "sol"-torkade tomater... och så tror jag att det blir bättre konsistens med torkugn. Men det är ju bara en gissning.

Ja, ugnen har ju fått jobba hårt vad gäller torkning... svampen har torkats även om det inte är det bästa med tanke på svampsporerna. Man ska egentligen undvika ugnen för svamptorkning men om man har mycket trattisar så är det nästan ett måste.

Och så har vi chilin! Det sticker lite i ögonen och kliar i halsen när man torkar stora mängder chili i varmluftsugn... Sen får vi inte glömma all annan frukt och grönt... torkade äpplen, rotfrukter, bär till muslin ja, som ni förstår så tror jag minsann att en torkugn vore på plats!

Nästan så jag undrar hur har jag kunnat leva utan en torkugn? Man undrar ju! ;-) Om ni tror att detta var sista gången jag pratar om min blivande torkugn... ja då misstar ni er. Jag kommer inte att tappa fokus! För ser ni, jag har ju gått på kurs. Nu blir det torkugns-mantra...

Har ni något på önskelistan?

8 kommentarer:

 1. Hallå!
  Vi har en Excalibur 4000 och ÄLSKAR DEN!
  Det är som att öppna en dörr som inte går att stänga efter att ha börjat använda en RIKTIG torkmaskin. Glöm de andra...
  Att torka svamp går på ett par timmar även om den är knökfull - ett mirkel när det dignar av trattisar eller annat.
  Ekonomiskt är det utan tvivel - en varmluftsugnen kan aldrig nyttjas på samma sätt som dessa amerikanska vidundertorkmaskiner. Just att värmeelementen ligger i bakkanten och att luften blåses runt på ett effektivt men skonsamt sätt är - outstanding. Har haft sådan som blåser underifrån - funkat till svamp visserligen men det är otvivelakigt så att de i botten torkar snabbare och det blir en ojämn fördelning av värmen i botten och lavarna i toppen.
  Eftersom den kan regleras gradvis och har timer så kommer du häpna över precisionen. Du kan göra egen yogurt i den!
  Med Excalibur medföljer en kompetent guide över konsten att torka i princip allt från svamp-frukt-lök-bär-kött..
  När beställer du en?

  KRAM M

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÅÅååååå jag bara... åååååå

   Radera
 2. Spännande med torkugn, själv har jag för första gången torkat kött, en älgstek som sonen saltade och skivade och som vi sen har torkat i ugnen, det blev riktigt gott!!!
  Ha det så bra.
  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter gott... spännande med ny-gamla metoder, eller hur?!

   Radera
 3. Sådana möjligheter din torkugn har. Spännande.
  Hej hopp från Törnrosa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur?! Klart jag MÅSTE ha en torkugn...

   Radera
 4. Jag vill köpa den från Sedona,den är jättebra känner en där har den,med 9 brickor.Den är smart den nya modell.

  SvaraRadera
 5. Den där torkugnen från Sedona ser fantastisk ut! Jag har en rund (med runt hål i mitten) och hallonremmarna blir inte så långa och stiliga då. ;-) Men goda! Min son uppskattar dem som lördagsgodis. Kiwin var väldigt billig nu så jag kom hem med en låda som jag ska skala och skära i skivor och torka imorgon. De blir sura och goda till skillnad från dem man köper (söta och unkna!). Mina tomater torkade fint i torkugnen också i slutet av säsongen, så nästa år ska jag odla med tanke på att torka i den!
  Jag har drömt om en torkugn länge, men aldrig kunnat rättfärdiga priset, men den här hittade min svåger på Netto för 200kr. Den är inte alls i Sedona-klassen, men god nog för mig i några år!

  SvaraRadera