21 nov. 2012

Tuppbiffar!


 För några helger sedan, en lördag morgon tog vi tag i tuppslakten här hemma. 17 ungtuppar hamnade på huggkubben och maken skötte detta galant, som vanligt. Jag har fortfarande något svårt för just dödsögon-blicket men inte själva omhändertagandet av djuren. På löpande band arbetade vi systematiskt, maken med huggkubben och jag med att ta hand om köttet. Vi börjar vara riktigt bra på detta!

Fina filéer och andra delar ner i fryspåsar och in i frysen på mindre än några timmar. De allra flesta var hönsrasen RIR och några var blandras RIR/Sussex, 3 stycken var silkeshöns. Silkestupparna ger betydligt mindre kött än de andra då de är en lätt ras och väldigt liten jämförelsevis. Men de är ju så söta... Tuppen på bilden är RIR, Rhode Iland Red ger bra med både ägg och kött.

 

I helgen tog jag fram två påsar med tuppkött ur frysen. Sen gick jag ut på långprommenad ;-) På eftermiddagen ställde jag mig och malde tupparna genom köttkvarnen. Först genom de största hålen och sedan genom något mindre men inte de minsta. Jag malde även ner kokta bönor så att det blev kanske en fjärdedel bönor och trefjärdedelar tuppkött.

Detta blandade jag med hackad gullök och rödlök, egna soltorkade tomater, dragon, rivet citronskal, ägg och cremefraiche. Geggade ihop smeten ordentligt och saltade lite och pepprade något, ganska snålt eftersom jag ville ha kvar de andra smakerna. Alla ingredienser egna förutom citron, cremefraiche, salt och peppar. Ganska nöjd över att det blir mer och mer eget....


Smeten fick stå kanske en halv timma och "smaka till sig". Sedan blev det till att steka biffar på mellan hög värme. Många goda biffar blev det, både till middag och smarriga matlådor i frysen. Känns bra att kunna plocka fram biffar de dagar men inte orkar laga mat eller när dagens middag inte räcker till morgondagens matlådor.

Var tuppbiffarna goda? Ja ja minsann, gudomligt goda! Dessa blir nog en favorit här hemma. Tidigare har vi kokat tuppkött och kryddat, gjort så kallad salladskyckling av allt förutom filéerna. Men det är mycket jobb och tar tid, det här var en bättre variant. Dessutom känns biffarna mer som riktig mat...

Idag blir det inte tuppbiffar till middag. Nä idag blir det en mustig linssoppa!

Ha det gott!8 kommentarer:

 1. Ett värdigt slut för en tupp måste jag säga. Det låter som du fick till riktigt goda biffar.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Vad duktig du är!
  Ja Wilma och Agnes var otroligt lika, kanske dom är släkt?
  Kika in hos mig igen, du har fått en sak.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Nu känner jag mig riktigt lat... vi har tre överlopps tuppar kvar att slakta, men det bara liksom inte blir av...jag drar mig för det... nu måste vi skärpa oss. Tack för sparken i baken.:)

  SvaraRadera
 4. Så flink dere er! Jeg kjenner også at jeg ikke helt liker slakteøyeblikket, men takler fint å ribbe dem for fjær etc. Gleder meg til vi får høns igjen til våren.
  Ser ut som en veldig god oppskrift også :)
  Takk for en inspirerende blogg.

  SvaraRadera
 5. Tuppslakten är det sämsta med att ha höns, men det måste ju ske. Tycker att ni är jätteduktiga som tar vara på köttet! Det är ju så det bör vara!
  Här har alltid rovfåglarna fått ta hand om tuppkropparna. Det är dvärghöns, så det finns inte så mycket kött heller.
  Nu tänker vi avveckla hönsen. Båda tupparna har dött i sommar, så vi har ingen tupp kvar. Nu blir det inte fler kycklingar på den här gården, så länge vi bor här. Fast det känns väldigt vemodigt!

  SvaraRadera
 6. Oj så tufft, att klara av att köra dem i kvarnen menar jag. Har inga höns men hoppas kunna ha det senare, när vi slutat pendla. Då skall jag fråga tusen frågor ;)

  SvaraRadera
 7. Phhuu jag håller med om att slakten frestar på. Igår fick jag oväntat två fasaner som hänger i matkällaren - inga jobbiga känslor inblandade vilket är ganska befriande...eftersom jag inte behöver uppleva att hålla i den varma levande kroppen, hugget och sprattlandet.
  Tja du fattar. Det låter som grymt goda biffar. Ett kryddtips från mig är dragon och en skvätt vinäger till tupp.
  Kram på dig
  Malin
  Ps jag blev så glad för din kommentar att du tänker på mig och mina salvönskningar...

  SvaraRadera
 8. Idag var det Domedagen....för tre av våra tuppar. Nä, inte är det roligt att ha ihjäl dem....Men ditt recept låter frestande. Tänker dock köra lergrytan i morrn, så himla smidigt. Så kan man göra annat under tiden, sånt roligt som att bokföra tex ;-)) Kram
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera