31 dec. 2013
God kålsallad - utmaning
Efter mitt inlägg om Billigaste maten fick jag en utmaning om att visa på sallad som inte var isberg, gurka och tomat. Och den utmaningen tar jag med glädje!
En favoritsallad hemma hos oss är en strimlad kålsallad med vinegrette. Recept hittar du här.
Vad har ni för gröna favoriter under vinterhalvåret? Berätta gärna, dela med dig om det bästa du har.
29 dec. 2013
Vad händer i Glädjehuset sista dagarna på året?
I Glädjehuset är ganska lugnt för tillfället. De skrotar runt i sakta mak och blir glada när man tittar förbi med lite matrester. Det är dags att vända på spånet och vattna lite. Det dröjer nog innan processen kommer igång då det är för lite hönsskit. Ja, vi hade "bortfall" av höns i höstas så nu är det endast 3 tuppar varav 2 är ungtuppar av rasen Brahama. Endast tuppar kvar av Brahmorna, hönsen gick som smör i solsken, troligen för att de är lite saktmodiga. Vi har 11 hönor av raserna RIR, Sussex och Maran men ingen tupp av dessa raser.
Så det betyder att jag tänker mitchmatcha Den ena unga Brahmatuppen tillsammans med tre stycken gråa Maraner. Den korrekta benämningen för Marantjejerna är Blå kopparfärgad. Det blir inte renrasiga kycklingar men troligen söta. :-) Men jag har även planer på att köpa lite avelsägg så att jag kan bygga upp nya renrasiga besättningar. Lite nörda får man väl... ;-)
Det är himla avkopplande att komma ut i Glädjehuset! Me like. Dessutom får ger hönsen 3-5 ägg varje dag just nu och det är bra med tanke på att det är vintertid och få hönor. Ska nog gräva upp lite grästuvor som de får busa med, det är ju inte tjäle än. Tack och lov! Jag menar, ingen kompostering än = ingen värme...
Idag blir det nog en god omelett till lunch! :-)
28 dec. 2013
Bondjäntan spisar!
Efter lite påtryckningar och mitt egen frustation över att jag inte vet var jag har skrivit recepten så har jag nu påbörjat en receptbank där jag ska samla alla gamla och nya recept. Namnet blev Bondjäntan spisar... och så tänker jag kanske att det ska vara en fortsättning, typ som... medvetet, hållbart eller...
Bondjäntan spisar medvetet!
Bondjäntan spisar hållbart och medvetet!
Bondjäntan spisar med omtanke!
Bondjäntan spisar med eftertanke!
Vad säger du? Något som passar eller har du något annat namnförslag till receptbanken?
Anyway, här ska jag samla alla mina recept men även funderingar runt maten. Det är inte bara vanliga gamla recept utan det där lilla extra tänker jag. Det kommer ett tag att skriva alla gamla men det får ta tid... jag varvar mellan gamla och nya så blir det nog bra. Är det nåt du vill att jag skriver om så säg gärna till!
Till receptbanken hittar du högst uppe till höger med bilden och texten Bondjäntan spisar!
Billigaste maten!
Nu måste jag skriva av mig innan jag spricker... eller ännu värre, blir riktigt otrevlig! Jag följer några grupper på Face Book som handlar om både matlagning och odling. Och de är verkligen toppen, inspirationen flödar! MEN problemet med FB är att man kan inte bara läsa det man gillar utan man får även annat... :-/
Något som får mig att tugga fradga är detta tjat om BILLIGASTE MATEN! Varför måste maten vara sååååå billig? Är det alla prylar som man inte ännu har som ska köpas? Eller alla semesterresor som ska planeras? Eller? Jag vet, jag kanske hoppar på någons ömma tår nu men det är faktiskt så att vi lägger mindre och mindre pengar på mat men vi har mer pengar!
För 60 år sedan la man ca en tredjedel av lönen på mat och nu avsätter vi 12%, drygt en tredjedel av det vi handlade mat för förr. Vi gnäller över att ekologiska produkter är för dyra och väljer att handla mer för pengarna? Kvantitet är viktigare är kvalitet.
För några veckor sen såg jag en kvinna på tv som hade gjort det till en sport att handla på extrapriser. Eller annan kvinna som fick berätta om hur hon letar efter gratisprodukter... som ett heltidsjobb. Affärer tävlar om billigaste matkassen. Kvantitet är viktigare är kvalitet.
Förstår jag det rätt, att man är villig att se bortom sin hälsa och djurens hälsa så länge det är möjligt med billig mat? Jag har sagt det förr, det är ALLTID någon som betalar även om du inte gör det med pengarna i din plånbok. Frågan är om det är värt priset?
Det kanske är bonde i ett annat land som betalar med sin hälsa för att du ska köpa billigaste bananen, chokladen eller kaffet. Kanske är det ett barn som har jobbat istället för att gå i skolan om du nu måste köpa det billigaste. Det är alltid någon betalar!
Kanske är det en gris som har levt sitt liv i en produktion som inte möjliggör till fri gång. Fri rörelse. Näe utan grisen sitter fast, äter där den står och skiter där den står. Ser inte dagsljus för än den ska till bilen på vägen till slakten. Allt för att du ska kunna köpa billigaste fläskfilén!
Är du säker på att kommande generation, kanske dina barnbarn inte betalar priset för att du väljer bort produkter som kräver mer tid och kostar mer att producera? Är det verkligen smart att välja bort KRAV-märkta, ekologiska och rättvise-märkta produkter för sin egen vinnings skull? Är det verkligen en vinst?
Förstå mig rätt, man kan spara pengar utan att vara dum-snål. Men det kräver lite planering och det tar lite tid. Och nej, jag vet att alla inte kan odla sin mat. Men många kan. Och fler borde. Men om vi bortser från det utan tänker att man måste handla all sin mat i affären så kan man fortfarande handla smart!
Man kan handla efter säsong! Man behöver inte köpa jordgubbar i januari... Lyx som någon betalar för. Till exempel så kan man under sen höst och vinter halvåret köpa rotfrukter och kål och använda det som huvudgrönsaker istället för isbergssallad, gurka och tomater. Och glöm inte den föraktade potatisen! Den mättar otroligt bra för pengarna.
Man kan göra storkok och långkok. Om man vill äta kött kan man faktiskt köpa bra KRAV-märkt kött men billigare bitar från kon. Billigare kött från kon som har haft det bra kräver lite mer jobb men ack så gott det blir. Det vill säga framdelskött; högrev, bog, bringa, hals och lägg är ofta billigare än mittendelskött. Köttet är fett och smakrikt passar bra i långkok. Långkok och varför inte då storkok på samma gång? En het gulash som har puttrat länge är en riktig smaksensation!
Man kan också minska på köttet i sina kötträtter och fylla ut med linser och bönor. Och så kan man minska sin köttkonsumtion genom att byta ut kötträtter till lins och bönrätter! Bra vitaminrik mat och billigt!
Dessutom kan man göra matlådor och ta hand om rester! Som min paj, kylskåpsrens ;-) Kall kokt potatis från julmaten till botten istället för pajdeg, broccoli och ädelost är också rester. Och så himla god! Recept hittar du högst upp på höger sida under Bondjäntan Spisar.
Lite eftertanke skadar inte!
Så, nu mår jag lite bättre! :-)
Etiketter:
Ekomat,
konsumtion,
Mat,
övrigt Mat konsumtion
26 dec. 2013
Glöggfest på italienska
Kanske att man tycker det är tokerier...? Italienarna har väl inte några glöggfester?! Näe, kanske inte men det har jag! :-) Den 21:a december ordande vi en Glöggfest med glöggbattle, dvs vi bjöd in med glögg för att utmana Dunderglöggen! Sammanlagt var det 7 sorter att provsmaka, 2 köpta lättglögg och 2 stycken dunderglögg och 3 utmanare. Nu är inte jag någon stor glöggdrickare men detta var roligt så det gör vi nog om!
Till själva glöggbattlen serverad många goda ting! Jag hade gjort chilitryffel och lakritstryffel med mörkchoklad. Och så franska skurna pepparkakor till ädelosten. Det fanns även salta kex som var köpta(!) till en bit brie. Som tillbehör till ostarna hade jag plommon & rom sylt samt aroniasylt och så päron. Mycket gott! Eftersom jag själv tycker att det blir för mycket sött så hade jag gjort lite salta tilltugg också.
Jag bakade tre sorters pizza för att försöka passa alla smaker. Eftersom vi har en i familjen som vill ha det så enkelt som möjligt och så vanligt som möjligt så blev det en pizza med mozzarella och vanlig påläggskinka. Den andra pizzan blev med mozzarella, smakrik salami och rucola. Och den tredje blev en pizza Napoletana, "vuxensmak"- mozarella, sardeller, oliver och kapris. Passade mycket bra till söt glögg enligt min mening. Alla pizzorna fick hemmagjord smakrik tomatsås på egna tomater och chili, gullök och vitlök.
Till middag blev det "dragen gris" - italien style pulled pork med pitabröd och grönsaker! Såsen till den dragna grisen var genuint tillagad med många örter, doftade underbart! Jag steg upp klockan 5 på morognen och började med min pulled pork. Först kokade jag såsen och sen smorde jag in grisen, en stor bit fläskkarrè på 2,2 kg! Från 6 på morgonen till 18 på kvällen fick den gosa i slow cookern i sin italienska sås.
Efter grisens inpackning bakade jag pitabröd som man ska fylla med pulled pork. Jag gjorde också en grönsallad med rucola, en vitkålssallad och en bön- och grönkålssallad med dijondressing. Och sist men inte minst kokade jag en het tomatsås med örter att toppa sin pullepork med. Oj, vad gott det blev!
Rekommenderas varmt om man gillar god mat och italienska smaker!
25 dec. 2013
Alternativ julfest!
Lite skönt med jul och ledighet. Välbehövligt!
Här kan ni se en alternativ julmiddag utan julskinka, riktigt inspirerande faktiskt! Det är River Cottagejänget med Hugh och några kändisar som kockar på.
19 dec. 2013
Planerar glöggfest
Nu är det bråda dagar, planerar och skriver inköpslista inför glöggfesten. Tänker bland att göra praliner med saffran, chili och lakrits! Återkommer snart!
14 dec. 2013
Köksbygge återupptaget
Vad gör ni så här innan jul? Vi bygger kök igen! Drygt ett halvår senare har vi mäktat med att återuppta köksbygget vi håller på med. Det är himla tur att vi har ett kök som vi kan använda medan vi håller på med evighetesprojektet kök.
"Jag e int bitter ja".
Maken håller på att sätta upp väggarna som bäst. Ja, planken ni ser som har legat på tork ska bli våra köksväggar. Han har väl satt upp 1/3-del och redan nu börjar rummet förvandlas. Ska bli himla skoj och se vad som händer när det kommer lite färg på.
Hade tänk att måla med vit slamfärg men fick lära mig den vita används endast till att bryta av med. Den blir alldeles för fort gulaktig så det fick bli en vit lasyr istället. Självklart miljövänlig! Har köpt in en burk men inte testat än... tänkte att maken skulle få bli klar med väggarna och sågandet innan jag börjar måla.
Och idag ska jag måla färdigt lister i hallen. Det finns många ofärdiga projekt som man kan jobba med här hemma hos oss. Så nu sätter jag fart! Jag ska också hinna med att samla in kläder till hemlösa både idag och i morgon.
Ha de gottaste!
Ps. Och här kan man läsa om hur jag tänker runt att jag renoverar.... ds.
Ett förbannat försvarstal!
11 dec. 2013
Jag skäms för bristen på empati....
Detta är faktiskt en ganska vanlig bild i Stockholm och troligen i fler städer. Bilden publicerades i DN 20120115 i en artikel om Tiggeri och utsatthet. Vi har många som inte har mat för dagen och inte har tak över huvudet. Nu vill jag inte lägga fokus på svenska VS utländska tiggare som t ex SD-politiker gärna diskuterar. Jag vill inte prata om att kriminalisera tiggeri. Eller att folk får skylla sig själv, den starkaste överlever. Näe det är fel fokus! Jag vill inte prata om dessa ting för jag skäms så för bristen på empati och den taskiga människosynen som råder.
Jag vill lyfta vad jag ser och hör, som igår, på nyheterna berättade några ur ett jägarförbund att de samlades och tog sitt överskott av kött och gav till bättre behövande. Såg inte hela inlägget men gissar på att köttet landade i ett soppkök eller liknande.
Eller att jag känner till en fritidsledare som skramlat ihop en matkasse till en behövande familj. Och lite kläder också... Det finns olika grader av utsatthet och olika möjligheter att hjälpa. Eller hur en vän till mig tänker samla ihop vinterkläder till bättre behövande. Inte bara tänker tanken utan faktiskt gör. Att det finns lite hopp, ett härbärge öppnar fler platser. Inte tillräckligt många men ändå några fler!
I Sverige är det många trossamfund som stödjer och hjälper utsatta människor. Tack gode gud! (Ooops, var tvungen) Och de gör ett riktigt bra jobb! Kanske önskar jag att fler gjorde något, oberoende tro, ursprung och kön. Ni vet, jag är en sån som tror på allas lika värde. Både i att alla kan behöva hjälp någon gång i livet och förtjänar att få hjälp men också att alla kan hjälpa till. Ja, jag vet att alla har olika möjligheter och förutsättningar men jag tror verkligen att alla kan om man vill. Varje litet steg, ett steg i att hjälpa en medmänniska är i rätt riktning.
Lite då och då har jag köpt en macka till någon som har behövt den. Långt ifrån alla gånger som jag borde eller hade kunnat göra det men det har ändå hänt. Ska verkligen göra bättre ifrån mig. Man kan ju faktiskt göra en extra macka på morgonen och ta med sig, att ge den till någon som också skulle må bra av lite frukost. Nu finns det även några fik som man köpa +1, dvs betala för en fika till någon som inte har råd med en. Me like!
Jag bara konstaterar att man kan göra mycket om man vill. Och jag ska anstränga mig mer. Det kanske inte b o r d e vara så 2013 i Sverige. Men faktum kvarstår, många har det svårt och behöver hjälp.
18 nov. 2013
Harvest Monday – 18th November 2013
Jag måste erkänna att det är tufft att påbörja Harvest Monday igen precis när de allra flesta i vårt nordiska klimat lägger ner odlandet. Men skam den som ger sig! Det är väl därför jag vidgar begreppet skörda en aning för att jag ska få till det.
Ja men vad har jag skördat då? Jo, 7 ägg har jag fått. Inte direkt högsäsong så jag får väl vara nöjd med det lilla. Dessutom har jag ju blivit av med många hönor här under hösten så det är lite skralt med höns i hönsgården för tillfället.
Jag har skördat mangold, pak choi och ruccola till maten. Lite här och lite där. Vi får se hur länge de klarar sig... I natt var det rejält med frost och odlingsduken hade blåst av.
Och så har jag ju groddat i veckan! Mungbönor är min favoritböna för groddning. Jag verkligen älskar den nötakitga smaken. Mums! Det blev en heldel att skörda och stoppa in i kylen, 5 dl närmare bestämt.
Och kanske blev det sista plocket av trattkantareller och även gula kantareller för i år i helgen?! Kul att hitta 4 liter trattisar i mitten av november och 2 dl gula. Smarrigt värre. De gula hamnar nog i en omelett!
Ja det var veckans Harvest Monday!
Se fler hos Daphnes Dandelions!
16 nov. 2013
Torkad svamp blir svampflingor!
Trots att det är mitten av november så går svamptorken i ett här hemma. Och jag är så himla glad för att det fortfarande går att plocka trattkantareller. Och en och annan gul kantarell också!
Vad gör jag med svampen då undrar någon? Jo, trattkantareller och svart trumpetsvamp torkar jag tills den blir snustorr. Sedan mixar jag svampen och lägger upp i burkar för förvaring. Skulle vilja köpa lite snygga burkar till dem men det duger gott med dessa som jag brukar ha till marmelad och sylt. Svampflingorna lägger jag i såser och grytor.
14 nov. 2013
Höst och vinterodling, en utmaning!
Nu blir det en ny kategori, Höst och vinterodling! Jag ska försöka odla mer på senhösten när de flesta packar ihop och under vintern hitta på alternativa odlingsmetoder för att få till grönt på matsedeln. Man kan ju tänka allt möjligt; ärtskott på fönsterbrädan, sen höstsådd ute under fiberduk, varmbänksodling, groddning, Farbror Gröns tomatsticklingar i fönstret, kryddor inomhus...
Den 21 september började jag med förberedelserna för min sena höstodling. En odlingslåda tömdes och fylldes på med kompost från matkomposterna från förra sommaren som har stått och eftermognat under ett år. Ovanpå detta la jag ca 1 dm köpt odlingsjord och vattnade ordentligt. Dagen därpå sådde lite olika bladgrönasaker i lådan. Inget avancerat sående, inget fixa och trixa utan ner med fröna i jorden bara. Och det kan man ju faktiskt se, de ligger lite hullerombuller.... ;-)
I slutet av oktober kan man se lite skönhet i denna blandning av sådd. 2 veckor med odlingsduk har de vuxit till sig och bädden känns plötsligt väldigt planerad. Dock har jag inte gjort någon större ansträngning förutom lagt på odlingsduken... Minimal arbetsinsats!
Ja men vad har ja då under duken?
Uppifrån och ner på bilden är det följande grödor:
Mangold
Tatzoi
Komattzuna
Ringblomma
Ruccola
Plocksallat
Mizuna
Mangold
Pak Choi
Och i natt kom riktiga kylan, den slitna odlingsväven var stel av frost!
Vad kunde man hitta under odlingsväven? Förödelse och ledsna plantor?
Där duken inte hade legat på ordentligt eller var sönder fanns det frostnupna grödor. Och vissa av dessa växter klarar lite frost galant och tål att sås sent på hösten. Däremot så såg salladen ganska vissen ut.. även med odlingsduk och det var väl också väntat.
Men de allra flesta växterna såg upprorigt fräscha ut! Roligt och inspirerar till att tänka utveckling. Först och främst, hur gör jag de närmsta veckorna för att bibehålla min gröna sköna plantor? Det blir nog till att ta dubbla odlingsdukar, framför allt på nätterna. Sen tänker jag ju till nästa höst och vintersäsong, hur kan jag göra då... ännu mera... ännu bättre?!
Men nu ska jag njuta av mina sköna gröna!
♥
12 nov. 2013
Harvest Monday on Tuesday [2013 11 12]
Hade en plan. Igen. Jag ville verkligen börja med Harvest Monday igen. Och så blev det tisdag... Det sket sig på en gång! Men jag är lika glad för det ;-) Jag kör mitt eget race, kanske får jag till det nån gång?!
Varför vill jag då göra Harvest Monday igen och vad innebär det? Jo, man visar varje måndag på vad man skördar från det man odlar eller det som finns i naturen att hämta. För mig ett bra sätt att komma ihåg att använda det som finns och lite för att se till att det finns nåt att skörda. Ibland blir jag lite lat, särskilt de mörka vintermånaderna.... men det går att "odla" och "skörda" under vinterhalvåret också, ni ska få se. Därför skriver jag "odla" och "skörda" för jag ska nog använda en bredare definition av dessa begrepp. ;-)
Mamma till Harvest Monday är Daphne Gould med bloggen Daphnes Dandelions. Älskar verkligen att läsa vad hon gör i sin köksträdgård och vad hon skördar. Nu har vi inte samma förutsättningar i odlandet, men ack vad jag blir inspirerad! Så här kommer veckans Harvest Monday on Tuesday! :-D
Jag skördar gröna blad till maten. Här har jag inga mått då jag skördar för dagsbehovet. Återkommer snart om vad jag har i mina min sena höst- och vinterodling! Gott är det med eget!
Vad skördar ni? Här ska det groddas i veckan som komplement till bladgrönsakerna!
Varför vill jag då göra Harvest Monday igen och vad innebär det? Jo, man visar varje måndag på vad man skördar från det man odlar eller det som finns i naturen att hämta. För mig ett bra sätt att komma ihåg att använda det som finns och lite för att se till att det finns nåt att skörda. Ibland blir jag lite lat, särskilt de mörka vintermånaderna.... men det går att "odla" och "skörda" under vinterhalvåret också, ni ska få se. Därför skriver jag "odla" och "skörda" för jag ska nog använda en bredare definition av dessa begrepp. ;-)
Mamma till Harvest Monday är Daphne Gould med bloggen Daphnes Dandelions. Älskar verkligen att läsa vad hon gör i sin köksträdgård och vad hon skördar. Nu har vi inte samma förutsättningar i odlandet, men ack vad jag blir inspirerad! Så här kommer veckans Harvest Monday on Tuesday! :-D
Jag har "strippat" två chiliplantor på sina chilisar. Båda är Habaneros, en vanlig och en Chocolate Habanero men härlig styrka. Plantorna hamnade på komposten och nästa år hoppas jag kunna spara och vinterförvara några planor. Tror att jag ska göra chilisalt eller en härlig kryddblaning av dessa 2 dl heta skönheter.
Det har varit en helt underbar senhöst om man tittar på trattkantareller! Att i början av november fortfarande kunna plocka massor av trattisar är lyx. Under förra veckan har jag faktiskt plocka trattisar flera gånger samt även hittat några gula kantareller. Allt som allt, 5l + 3l + 3l, dvs. 11 liter kantareller som jag har torkat till vinterns behov! Och så har jag faktiskt givit bort lite av dem... :-)
Jag skördar gröna blad till maten. Här har jag inga mått då jag skördar för dagsbehovet. Återkommer snart om vad jag har i mina min sena höst- och vinterodling! Gott är det med eget!
Vad skördar ni? Här ska det groddas i veckan som komplement till bladgrönsakerna!
11 nov. 2013
Tribest Sedona har landat!
Äntligen har min coola, asså jag menar SUPER-Coola torkugn landat hemma hos oss! Typ 2 månaders väntetid och säsongen är över men jag är lika glad för det. Äntligen har jag en värsting typ av tokugnar! :-D
9 nov. 2013
Utlottning klar!
Ja, då har jag dragit tre namn av 34 personer som ville vara med i bokutlottningen av begagnade böcker. Eftersom det var så många så beslöt jag ta tre istället för de två som jag hade tänkt från början. Förste pristagaren får välja först, sedan får andra pristagaren välja och förhoppningsvis finns det en bok kvar som den tredje pristagaren gillar.
Böcker att välja mellan är dessa:
- Feng shui för svenska trädgårdar
- Feng shui för svenska hem
- Ljust och lantligt
- Snickra för hem & trädgård
- Cake icing och decorating
- Husmorsorna
Bilder på dem i förra inlägget.
Ja vems namn drog ju upp ur skålen då? Jo här kommer namnen i ordning och då är får "ettan" välja först.
1. Sirkku Holm
2. Ewa Tanmark
3. Bogaloos
Skicka ett mail med vilken bok du önskar och adressuppgifter! johnna.gilljam@gmail.com
(Tvåan och trean kan också välja men med flera önskningar eftersom deras första val kanske redan är upptaget!)
Tack alla som ville vara med!
7 nov. 2013
Bokutlottning på G!
Eftersom jag blev löjligt glad av 100 stycken som har tryckt på "gilla-knappen" på Facebook så tänker jag lotta ut böcker från bokhyllerensningen. Jag menar, kanske finns det någon du vill ha?
Inga större ansträngningar behövs, du skriver en kommentar och så är du med i utlottningen. (Inget måste men jag blir glad om du delar med dig av utlottningen.) Tänker mig första och andra pristagare som får välja varsin bok! Jag står självklart för portokostnaderna.
Lördag morgon kl. 9 drar jag vinnarna!
Det här ska vi fira! sa skotten och slog upp champagne i ordboken.
100 stycken "gillare" på Facebook ska vi fira med bokutlottning! :-D Rensar bokhyllan och tänker att några böcker behöver nya ägare... vissa lämnas in till secondhand medan jag lottar ut några. Återanvändning is da shit! I´ll be back!
3 nov. 2013
Årets Dunderglögg är satt!
Yes, då är Dunderglögg satt för i år! Igår närmare bestämt. Orginalreceptet kommer från Mimmis Mammaliv! Jag har dock gjort lite justeringar :-D
Dunderglögg
6 liter svagdricka
1 pkt bakjäst för söta degar
1 påse nejlikor
1 påse kardemumma
Färsk ingefära ca 10 cm
1 kanelstång100 g russin
2,5 kg socker
Blanda allt i en hink, eller ännu hellre i en plastdunk/damejeanne. Låt stå i minst 4 veckor, gärna 6 om det är möjligt!
2 nov. 2013
Allemansrättens varor
Det är nästan tvångstankar när jag ser trattkantareller i skogen. Jag kan inte låta bli. Nä, att gå förbi denna gåva från skogen är helt omöjligt och det gäller alltid att ha en påse med sig. Egentligen bör man ju ha en svampkorg när man plockar svamp... men jag är ju inte ute och plockar svamp, näe jag är ute och går med hunden! ;-)
Och jag kan ju bara hålla med! Tyvärr har jag inte varit lika duktig i år som jag brukar, t ex saknar jag torkade nypon. Men trattkantareller har jag massor av!
Tillbaka till verkligheten! Båda mina svamptork är fyllda med trattisarna. Det blev ju trots allt 3 liter på dagens långpromenad med hunden. Och det gör inget att vi har mycket trattisar, de ska ju faktiskt räcka ett helt år. Kanske längre om man inte hittar några nästa år...
Apropå Marie och Gustav Mandelmann, som är mina stora inspirationskällor, så har deras bok Självhushållning på Djupdal nominerats till Augustpriset i kategorin årets svenska fackbok. Stort grattis Marie och Gustav! Och så måste jag skryta lite om att jag har träffat dem i somras och gått runt på på deras underbara gård. Mäkta stolt må ni tro!
Etiketter:
Djupdal,
Mandelmann,
Matförvaring,
Torka mat,
Torkugn,
Trattkantareller
29 okt. 2013
Plommonlundens uppbyggnad under ett års tid [långt inlägg]
Hösten 2012 köpte jag 4 stycken olika plommonträd till min blivande plommonlund. Sent en kväll innan frosten skulle slå till fick maken gräva och plantera dem på markerade platser. Jag har skrivit flera gånger om mina planer runt lunden, alltifrån hur den ska utformas till växtval. Sök här till höger på plommonlund så hittar du alla inlägg.
Platsen för lunden är en tråkplats på tomten, en plats som är död som man kan göra nåt roligt med. Utifrån var fotot är taget så står huset på vänster sida och på höger sida finns ett dike och grannens tomt. Längst bort bakom staketet finns en hönsgård.
Våren 2013 så kan vi konstatera att plommonträden har överlevt även om en av dem har farit ganska illa under vintern. Jag funderade fram och tillbaka om jag skulle täcka gräsmattan med tidningar och fylla på med jord eller gräva bort grässvålen? Till slut bestämde jag mig och lejde sonen att gräva bort grässvålen. Ja, det krävdes både argumentation och övertalning för att han skulle ta sig an uppdraget.
Halvvägs framme sommaren 2013 tappar sonen suget med att gräva ur platsen. Det står still över en vecka tills maken kommer till assistans. Men sen hände det grejer!
Vi beställde 6 ton jord att fylla lunden med. Härlig planteringsjord för att kunna plantera alla växter som jag hade sparat till lunden. Hostor, ormbunkar och alunrot stod lite här och där och väntade på att få "komma hem"!
Efter urgrävningen fick vi gräva och plocka bort rötter, både tjocka och smala. Vissa var lättare att få bort än andra. Längst bak till höger ser ni en röd pulka! Ha ha ha... Ett sätt att sätta stopp för en rymningsbenägen hund - stopp i dikesrymning med pulka! ;-) Markeringarna var till för att se var jorden skulle ligga och var det skulle vara fritt. Runt plommonträden fylldes det på med flis och stigen ska bestå av "plankor".
Det är Anna Vattenkannas trädgård med sin lund som har inspirerat med stigen. I somras fick jag se denna trädgård i verkligheten och den var allt den har utlovat och lite till! WOW! Och Anna var så himla mysig! :-) På bilden kan ni se hur jag har tänkt mig... Sååå snyggt! Tyvärr har jag inte hunnit med det än så det får bli till våren 2014.
Många skottkärror med jord fick transporteras till rätt plats, jag menar det blev i alla fall 4 ton jord som flyttades till plommonlunden! Sedan började jag plantera växter som jag hade stående i backar, som väntade på rätt plats. Ska erkänna att jag gjorde om några gånger innan de fick sin bestämda plats.
Många av växterna har jag förökat själv, endel har jag köpt på rea och andra har varit måste-bara-ha-till-min-plommunlund-växter. Men det är faktiskt så att jag har sparat växter till lunden från 2011. Tålamod...tålamod... Anyway, alla växter planterades helgen innan jag skulle åka på trädgårdsresa till södra Sverige så det var lite att göra.
Och självklart fick jag ny inspiration på min trädgårdsresa! Särskilt från Worachon och Gert Åkes trädgård, Viaköp trädgård som hade varit med i Trädgårdstoppen. Det fanns mycket att se i den trädgården men jag blev helt förälskad i lunden med hostor och uppstammade syrener. Egentligen självklart med tanke på att jag är mer en "grön" människa än blom-människa.
Och apropå Trädgårdstoppen och "gröna" människor så tänker jag ju direkt på vårt besök i Gunillas och Rolfs trädgård, Solhem. Den underbaraste trädgård om man gillar gröna kontraster och träd, helt i min smak! Jag måste bara plantera massor av snabbväxande träd i min trädgård så att jag kan få till samma känsla. ;-) ♥
Väl hemma igen tänkte jag om i lunden. Ett av plommonträden flyttades och maken fick gräva upp gamla syrener som sedan planterades i lunden. Ja, jag blev riktigt inspirerad av lunden med hostorna och de uppstammade syrener så nu jag göra samma lika på ena sidan. Eftersom det var sensommar och torrt bestämde jag mig för att gräva ner bevattningsrör till syrenerna. Jag var ju lite osäker att de skulle ta sig så de kunde få all hjälp som jag kom på. Vi lär se i vår om jag lyckades...
Nu har senhösten kommit och lunden ser mycket annorlunda ut. Ett täcke av gula blad ligger som ett lager över jorden. Har även fyllt på med lite kompost som jag ska gräva ner i jorden... egentligen dumt nu på hösten men det var ett sätt att ta tillvara på komposten från Glädjehuset. Vi har också flyttat på hönsgården som låg längst bak... lunden ska fortsätta där igenom. I vinter får vi såga ner träd och skapa fortsättningen på lunden. Näe, vissa träd ska sparas men många ska bort och ersättas med flera plommon och körsbärsträd. Och så ska vi ju även "bygga" stigen, anlägga tramp-plankor a´la Anna Vattenkanna!
Det känns som plommonlunden börjar ta form, eller vad säger ni?
På återseende om plommonlunden!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)