11 dec. 2013

Jag skäms för bristen på empati....Detta är faktiskt en ganska vanlig bild i Stockholm och troligen i fler städer. Bilden publicerades i DN 20120115 i en artikel om Tiggeri och utsatthet. Vi har många som inte har mat för dagen och inte har tak över huvudet. Nu vill jag inte lägga fokus på svenska VS utländska tiggare som t ex SD-politiker gärna diskuterar. Jag vill inte prata om att kriminalisera tiggeri. Eller att folk får skylla sig själv, den starkaste överlever. Näe det är fel fokus! Jag vill inte prata om dessa ting för jag skäms så för bristen på empati och den taskiga människosynen som råder.

Jag vill lyfta vad jag ser och hör, som igår, på nyheterna berättade några ur ett jägarförbund att de samlades och tog sitt överskott av kött och gav till bättre behövande. Såg inte hela inlägget men gissar på att köttet landade i ett soppkök eller liknande.

Eller att jag känner till en fritidsledare som skramlat ihop en matkasse till en behövande familj. Och lite kläder också... Det finns olika grader av utsatthet och olika möjligheter att hjälpa. Eller hur en vän till mig tänker samla ihop vinterkläder till bättre behövande. Inte bara tänker tanken utan faktiskt gör. Att det finns lite hopp, ett härbärge öppnar fler platser. Inte tillräckligt många men ändå några fler!

I Sverige är det många trossamfund som stödjer och hjälper utsatta människor. Tack gode gud! (Ooops, var tvungen) Och de gör ett riktigt bra jobb! Kanske önskar jag att fler gjorde något, oberoende tro, ursprung och kön. Ni vet, jag är en sån som tror på allas lika värde. Både i att alla kan behöva hjälp någon gång i livet och förtjänar att få hjälp men också att alla kan hjälpa till. Ja, jag vet att alla har olika möjligheter och förutsättningar men jag tror verkligen att alla kan om man vill. Varje litet steg, ett steg i att hjälpa en medmänniska är i rätt riktning.

Lite då och då har jag köpt en macka till någon som har behövt den. Långt ifrån alla gånger som jag borde eller hade kunnat göra det men det har ändå hänt. Ska verkligen göra bättre ifrån mig. Man kan ju faktiskt göra en extra macka på morgonen och ta med sig, att ge den till någon som också skulle må bra av lite frukost. Nu finns det även några fik som man köpa +1, dvs betala för en fika till någon som inte har råd med en. Me like!

Jag bara konstaterar att man kan göra mycket om man vill. Och jag ska anstränga mig mer. Det kanske inte b o r d e vara så 2013 i Sverige. Men faktum kvarstår, många har det svårt och behöver hjälp.
6 kommentarer:

 1. Bra skrivet!

  Ja, det är verkligen sorgligt att vi som lever i ett av världens rikaste länder inte längre har en välfärd som tar hand om människor som behöver hjälp. Att förbjuda tiggeri är lika smart som att bota ett benbrott med Ipren.

  Det är många små vardagshjältar därute som försöker hjälpa till att minska nöden men ändå är det något väldigt omvälvande som har hänt i vårt land, mestadels i det tysta.

  Det är en jättestor skillnad att vara utlämnad till välgörenhet än att vara berättigad till en "skälig levnadsnivå" och att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp de behöver.

  Det blir mer och mer likt USA där de som behöver hjälp är utlämnade till frivilliga insatser och där välfärdssystemen är obefintliga.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt i "Det är en jättestor skillnad att vara utlämnad till välgörenhet än att vara berättigad till en "skälig levnadsnivå" och att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp de behöver." Och vi kan faktiskt bestämma vilket samhälle vi vill ha... genom att aktivt rösta och tänka till.
   Kram på dig och hälsa din käraste!

   Radera
 2. Vilket bra inlägg!!!

  Det är beklämmande att se folk behöva tigga, dessvärre är att ofta de som tigger i dagens läge ( dock inte alla) har inget behov att tigga. Många av dem är inte i det skick de utger sig för att vara, vilket upprör mig nästan mer. T.ex mannen som haltar och går med käpp, tigger och ser eländig ut...tar upp käppen och springer till bissen på friska ben. Hur ska man dp välja??
  Själv blir det soppköket, frusna själar som jag skänker till - där e kan få lite mat, varma rena hela kläder, kanske till och med en hårklippning och mer därtill.

  I Sverigefinns massor av hjälp att tillgå

  Kram Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kajsa: Jag är inte säker på varifrån du har fått höra att de som tigger inte behöver det, men i alla de reportage olika tidningar gjort och de undersökningar socialtjänst och polisen har gjort så har de sett att de allra flesta som tigger gör det för att överleva, eftersom de har det ännu sämre i sina hemländer. Jag har aldrig sett någon som haltat som sedan sprungit till bussen, men om du har det så är det väl inte så konstigt. Om du själv skulle tvingas tigga för att försörja din familj, skulle inte du då ta till de knep du kunde för att få några kronor till?

   De flesta som kommer som tiggare till Sverige idag kommer från andra EU-länder, och har därmed rätt att vistas här i tre månader men inte rätt till härbärge, socialbidrag eller något stöd alls. Kommunen har ingen skyldighet att hjälpa dem. Vissa kommuner ger dem en viss hjälp ändå (i Göteborg t ex har man startat en öppen förskola så deras barn har någonstans att vara på dagarna) men det är långt ifrån alla. I många kommuner släpps de inte alls in på härbärgen och får inget stöd till mat, så att det finns massor av hjälp att tillgå stämmer helt enkelt inte.

   Bondjäntan: Jag tycker att ditt inlägg är jättebra, det är klart vi ska göra vad vi kan och hjälpa de som tigger och alla som har det svårt. Det gör jag också, så gott jag kan. Men det räcker inte att vi ger tiggarna lite mat eller kläder och hjälper just dem just nu, jag tror också att vi måste organisera oss och sätta press på politikerna för att dels kunna erbjuda hjälp åt dem som kommer hit, och dels ge mer bistånd och stöd till deras hemländer så de får möjlighet att få bättre liv hemma med sina familjer och inte måste resa hit och tigga. Det är ett stort och svårt arbete på många sätt, men vi kan ju inte bara sitta och titta på medan människor står på knä på gatorna mitt i vintern för att få några enkronor.

   Radera
  2. Du har så rätt Annika. Självklart ska vi pressa politiker, man kan ju börja med att rösta och göra sig engagerad i politiskt. Kanske vill jag lägga till då också att man måste välja aktivt vad man röstar på, utifrån sig själv på individnivå eller vilket sorts samhälle man vill bo i.
   De andra steget är att göra något själv, NU. Eller så låter man bli. Men jag vill inte vara en av dem som sitter och gnäller utan känner att jag kan göra något aktivt både kortsiktigt och långsiktigt.
   Nu är detta inte ett försvarstal emot dig, näe jag tror att vi är överens, eller hur?! Ville bara förtydliga lite till... Tack för dina reflektioner!

   Radera
  3. Hej Kajsa.
   Det är bra att vi hjälps åt. Soppkök är en himla bra hjälpande hand så att man kan få ett mål mat om dagen. I like!
   Däremot tänker jag inte riktigt som du vad gäller tiggeri och vem som har behovet och hur vi ska hantera det. Jag tänker lite liknande som att prostituerade INTE VILL och INTE VÄLJER att "hora". Jag tror att de allra flesta skulle göra annat om det hade möjlighet. Precis så tänker jag med tiggeri, jag tror inte det är nåt man väljer för att det är roligt eller känns bra. Det finns någon form av utsatthet bakom båda situationerna. Och inte tror jag att det finns några blivande framgångsrika höginkomstagare bland tiggare eller hemlösa.

   Radera