31 dec. 2013

God kålsallad - utmaning


Efter mitt inlägg om Billigaste maten fick jag en utmaning om att visa på sallad som inte var isberg, gurka och tomat. Och den utmaningen tar jag med glädje!

En favoritsallad hemma hos oss är en strimlad kålsallad med vinegrette. Recept hittar du här.

Vad har ni för gröna favoriter under vinterhalvåret? Berätta gärna, dela med dig om det bästa du har.

4 kommentarer:

 1. Jag tycker ju att en riktigt god Coleslaw slår det mesta. Varma grönsaker som jag gillar (från frysen) är gräddkokt grönkål, ugnsbakad broccoli och stekt blomkål. Vill man gärna ha färskt grönt så är machesallat/vintersallat möjligt att odla i princip hela vintern, till och med under snön!

  SvaraRadera
 2. Rå strimlad brysselkål blandad med hackat vinteräpple (utan skal) och vinegrette är en höjdare. Toppas med fördel med rostade valnötter, hasselnötter eller pumpafrön.
  Strimlad grönkål med grönmögel och vinegrette.
  Kokt rödbeta med getostkräm
  Kimchi
  Surkål...
  Riven morot med senapsfrö poppade i olja med citronsaft...

  Gott nytt år förresten
  Istället för att förbereda nyår fick vi köra 30 mil idag och möta mina föräldrar för att de skulle ta hand om en av våra katter Charlie. Vår granne ringde igår och berättade att han ansåg sig ha rätt att skjuta honom om han kom in på hans gård (900 m bort). Han påstår att Charlie anfallit hans gamla katt (inga skador) (inte alla vildkatter och andra strykarkatter som det vimlar av här). Vi försökte förstå och förklara att vi inte kan hålla honom hemma och att vi hoppades på att det inte skulle upprepas. Efter en natt utan sömn valde vi att be mina föräldrar om hjälp för att han skulle slippa skjutas... Mina föräldrar har ingen katt då de bor i två hus med 100 mil emellan, men de ville givetvis hjälpa oss.
  Så här sitter jag söndergråten och fullkomligt utkörd efter ett stormigt dygn, hudlös med känslorna på utsida.
  Nu hoppas vi bara att 2014 skall bli ett bättre år.
  Stor kram och gott nytt önskar jag dig!
  M

  SvaraRadera
 3. Jag gillar klassisk pizzasallad med hyvlad vitkål, olja, vinäger, salt och svartpeppar. Enklare kan det knappast bli! En annan hit är pastasallad på riven morot, squash och tunt skurna champinjoner. En och annan dadel klippt i små bitar lyfter smaken rejält. Jag gillar lite rejälare sallader. Just nu är vi inne i en surkålsperiod då vi köper hela syrade kålhuvuden och skär upp lagom mycket av till varje måltid. Mina egna syrningsförsök har dock misslyckats hittills...

  SvaraRadera