26 feb. 2013

En ungrare och en turk... I år ska jag odla 5 sorters paprikor! Tre av dem är återkomlingar;
Yesil Tatil från Turkiet, Ungraren Ferenc Tender och en "köpe"paprika som är liten, söt och orange. Förra året tog jag frön från paprikor som jag hade köpt i affären och de tog sig finfint i Glädjehuset och jag kunde skörda små gulliga söta oranga parikor på 6 cm! mums. Tyvärr tog jag inte nya frön från dem så nu hoppas jag att jag finner nya paprikor i affären.

Men så har jag två nykomlingar på min lista, Chablis och Redskin Patio. Eller nykomlingar kanske är fel ord. Jag sådde dem förra året också men de dog faktiskt av att jag inte hann med dem... (sjukdom). Så nu provar jag igen! Sista fröna så jag hoppas verkligen att jag lyckas.

Chablis ska var tidig, 60 dagar! 4 inch dvs ca 10 cm långa om jag tänker rätt. Tjocka väggar och i vackra färger som vit, orange och röd. Plantan ska bli ca 20 inch alltså 50 cm och vara motståndskraftig mot sjukdomar.

Redskin Patio ska vara utmärkt att odla i kruka eller låda. Så någon planta i kruka och någon i Glädjehusets upphöjda odlingsbänk. Hoppas att alla 6 frön gror... Det är i alla fall en kompakt och liten planta med många stora paprikor. 80 dagar till röd paprika men man kan äta dem innan.

Yesil Tatil är en gammal favorit som är ganska tidig, 65 dagar. Både god i sallader och på grillen. Y.T är från Turkiet och jag köper ekofrön från Runåbergs. De är avlånga, koniska och skiftar i färg från grönt till rött och smakar mycket paprika. Jag försökte odla den ute i upphöjd bädd förra året men med dåligt resultat. Då vädret inte var på vår sida vad gäller värme och sol ska jag försöka i år igen! Skam den som ger sig!

Ferenc Tender är rekordtidig med sina 50 dagar. Jag ska ha denna Ungrare i växthuset men kanske någon planta ute för att se om det kan bli nåt. Den ska fungera även på friland enligt Runåbergs.
" Vi är ständigt på jakt efter snabba paprikor som passar i vårt klimat. Inte bara i växthus utan också på friland. Ferenc är en av de bästa vi hittat. Den ger en stor skörd av köttiga och sött saftiga, lite spetsiga frukter som kan bli riktigt stora."

Sen har jag ju Sweet Banana som är en egentligen en chili... eller? Jag blir inte klok på detta. Sweet banana är en annuum och det är ju paprikorna också... Vad är det då för skillnad?

Anyway, de allra flesta paprikorna ska odlas i Glädjehuset på ena kortsidan. Några plantor i kruka och några ute i upphöjd odlingsbädd. Det vore ju verkligen roligt om man kunde få en större skörd genom att utöka odlingen ute. Nu är i alla fall 4 sorter i jorden och så får jag leta efter oranga små söta paprikor i affären!
 


Bilder lånade här och här.

7 kommentarer:

 1. Spännande! Jag har bara sått frön från köpepaprika i år.
  Är så avis på ditt glädjehus!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju vara kenpigt med köpepaprikor men man vet inte förrän man har provat.;-)

   Radera
 2. Hej!
  Tack för tipset jag fick från dig om Youtube-klipp om Polyface farm och äggmobilen. Vilken fantastisk man!

  Hälsningar
  Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vassego Hanna!
   jag lägger ut den här också...

   Radera
 3. Tack för bra beskrivningar och inköpsställen för dina paprikor. Vill så gärna försöka odla några själv.

  Kram Märit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är värt att odla egna paprikor, smakar gudomligt gott! Så tuta och kör Märit!

   Radera
 4. Har heller inte fattat hur man vet om det är chili eller paprika, men det är kanske bara vad man råkat kalla dem?

  SvaraRadera