15 feb. 2013

Kombucha


Idag när jag kom hem och vittjade brevlådan hittade jag ett kluckande paket! Eftersom jag anade vad det kunde innehålla skyndade jag hem för att öppna mitt paket. Och mycket riktigt, paketet var från Farbror Grön och innehöll en Kombuchasvamp! Tack snälla "Farbror Grön" för denna kombuchamamma. Tänk vad bloggvärlden för med sig...

Kombucha framsälls genom att placera en kultur i sötad te, eftersom sockerarter behövs för jäsningen. Svart te är ett populärt val  men man kan även använda grönt och vitt te. Kanske kan man även använda must? Jag använder i min första bryggning ett svart te som heter Keemun.

Ett standard Kombucha receptet kräver "en kopp socker" per lite vatten eller te, även om vissa variationer tolereras av kulturen. Kombucha kan fermenteras (jäsas) med många olika sockerkällor men inte med konstgjort socker. Behållaren är ofta täckt med sluten väv eller trasa för att förhindra kontaminering av damm och annat inte ska vara med men också för att drycken ska kunna andas.

Efter en vecka eller två av fermentering är drycken klar. Lite vätska sparas till nästa sats. Denna process kan upprepas i det oändliga. I varje parti kommer "mor" kultur att att producera en baby som kan flyttas till en egen sats Kombucha.

Jag följer Farbror Gröns recept men dubblerar det:
1 kombucha svamp
100 g vitt socker
1 liter vatten
2 msk ekologiskt te
1 burk med vid öppning

Gör så här:
Koka upp vattntet, tillsätt 2 msk te och låt dra i 15 minuter. Sila av och tillsätt socker och låt svalan till rumstemperatur. Häll, lägg i kombuchasvampen och ca 1 del från tidigare bryggd. Knyt en duk/nät över öppningen, förvara på en lite varmare plats i hemmet i ca 7-14 dagar. Sila av och förvara svalt.

Hm.. hoppas att det fungerar att dubblera receptet men med bara en "mamma"? Kanske tar det lite längre tid med fermenteringen?

Jag ligger bra till, väntar på att te´t ska svalna till rumstemperatur. Burken med svampmamman är redo att flytta in i glasburken med 2 liter te!

Nu j-ar ska det bryggas Kombucha! ;-)

9 kommentarer:

 1. Nu får du berätta lite mer om Kombucha,jag är totalt ovetande....

  SvaraRadera
 2. Berätta lite mer! Vet inte vad Kombucha är för någonting?
  Så nyfiken!!!!!
  /Heléne

  SvaraRadera
 3. Ja, tänk vad bloggvärlden för med sig, ha ha. Det är så roligt att kunna skicka en svamp och att den håller sig och kan användas. Vilken otroligt fin bild på denna goda brygd.

  SvaraRadera
 4. Spännande, rapport hoppas jag kommer här, hur det smakar :-) Det SER ju inte direkt jättegott ut om man säger så, men skenet kan ju bedra ;-) Lycka till med fermenteringen ! Ha en fin helg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 5. Vi använde svampen ganska länge, men jag slutade efter att jag hade varit till hälsovårdscentralen på EKG eftersom jag trodde mitt hjärta börjat krångla. Det hade det inte, men det konstaterades att jag led av Reflux (typ halsbränna) efter att det blivit för surt av svampen. Om det är den rätta förklaringen vet jag inte, men jag slutade dricka och så blev det bra. Det bästa med svampen var enligt mig att den tog bort godisbegäret.

  SvaraRadera
 6. Vi gjorde Kombucha-te regelbundet under några års tid, för ganska länge sen. Det smakade gott och "friskt" och kanske hade en viss uppiggande effekt (antioxidanter mm). Nu skulle jag gärna börja om igen. Om jag skickar en hundralapp för frakt, kan du skicka en bit svamp till mig?

  Björn
  br@psykosyntes.net

  SvaraRadera
 7. Finns det någon som delar mig sig gratis, mot portokostnader, av Volgasvampen? Jag vill väldigt gärna ha en Kombucha men jag har liten budget. I vår familj är vi både allergiska och har IBS och enzymbortfall så vi behöver verkligen testa detta. Jag är uppväxt med Volgasvampen som en livmoder uppe på kylen + en massa äpplemust varje dag tills man kräktes och önskade att man fick cocacola istället. Dessutom bakade morsan så man fick aldrig köpebröd :-P Men det är just det som gjort att min mage hållt sig så pass länge trots sjukdomar och elände.
  Fin blogg Bondjäntan!

  Kerstin

  SvaraRadera
 8. Får halsbränning av drycken. Ngn som vet hur jag får den lindrad? Vill fortsätta kombucha :)

  SvaraRadera