23 feb. 2013

Tomater tomater tomater


Tomater tomater tomater, överallt ser jag tomater :-) 29 tomatsorter är det i år och jag har haft målet att vara under 20 tomatsorter, så nja det gick ju si så där kan man ju tycka. Men jag är ju i alla fall under 30! ;-) Hade ju tänk att minst ha två av varje sort men då blir det ju typ 58 tomatplantor...? Och jag har ju räknat med att få plats med 50 i bädd. Hm... Jag får fundera på den ekvationen...

I år är det många bifftomater som får ta plats i Glädjehuset och det ser jag fram emot. Jag har haft Brandywine tidigare men den får lämna plats åt andra i år. Jag kan också se att det är många gula tomater och gul-gröna tomater, närmare 13-15 sorter.

De allra flesta tomaterna kommer jag ha växthuset som jag kallar Glädjehuset. Men några ska få prova vistelse på friland, i upphöjd bänk. Det kanske inte är friland men ute i upphöjd bänk på 30 cm. Jag tror att jag ska prova två körsbärstomater ute; Isis Candy och Sun Gold Cherry. Några andra som ska få vistas ute är Stupice, Taxi och V Desjatku. Egentligen hade jag tänkt några ryska eller polska sorter ute men då blir det ju ännu fler... men om ni har nåt förslag på tomat som jag borde ha ute så säg till! Tomater från öst borde ju klara vårt sommarklimat...

En tomat som jag skulle vilja ha många plantor av är Principe Borghese, en så kallad evighetstomat :-). På hösten när frosten är antågande så tar man kvistar med tomater och hänger inne så de får mogna i lugn och ro... på så sätt kan man ha färska tomater delar av vintern! Wow! Kanske att jag provar några Principe Borgese ute för att få fler plantor... någon som har odlat den på friland?

Hela tomatlistan med information om varje tomat hittar du här eller i spalten på vänster sida. Här kommer endast vilka sorter som jag har tänkt odla i år:

 
Garderner´s delight
Garden Pearl
Black Cherry
Gelbe Dattelwein
Isis Candy
Principe Borghese
Sun Gold Cherry
Green sausage
Green Zebra 
Illini Gold  
Cream sausage
Plum lemon
Purple Russian  
Roma VF
Stupice
San Marzano 2, 
Taxi
Wapsipinicon Peach 
V desjatku В десятку 
Azoychka
Big yellow zebra
Brandywine
Chocolate Stripes
Malakhitovaya Shkatulka
Marmande
Ananas Noir
Black Sea Man
Summer Cider
Pembe Domates

För övrigt tänker jag starta min egen tomatbank! Det vill säga börja samla tomatfrön från varje sort som jag odlar och är nöjd med. Jag har redan köpt in fröpåsar hahahaha så nu ska det bli tomatbanken enorma. Eller nja, i liten skala i alla fall!

8 kommentarer:

 1. Härligt, du har en mer än dubbelt så många som mig i år! :) Känns som om jag börjar bli botad från min tomatmani! :) Bra med egen tomatbank, det har jag haft sedan 2001 och den innehåller just nu 157 sorter. Har tyvärr bara odlat Principe Borgese inne, men det är klart att det ska gå ute med, i vart fall om det blir en fin sommar, och det ska det väl bli i år? ;) Ha en härlig helg! :) Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Botad från tomatmani? Hur gick det till? Stackars stackars dig... Är det någon mani man vill ha så är det ju tomatmani! :-)
   Visst är det bra idé tomatbank, önskar bara att jag hade kommit på det tidigare...

   Klart det blir en bra tomatsommar!

   Radera
 2. Mkt fin tomatlista, lycka till :)

  SvaraRadera
 3. Vist är det OMÖJLIGT att vara lagom! Man vill ju ha allt... när man sitter med fröpåsarna. En egen fröbank är inte så dumt, jag planerar att oxå fixa det av alla mina, för nu börjar mina frön sina, och det är ju onödigt att köpa när man har... Det gäller ju bara att vara på sin vakt då blommorna börjar komma. i dag lyser solen ÄNTLIGEN nu ska jag och Shaggy ut på en härlig prommis. Kramis ha en skön helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju lagom med 30 sorter! ;-)
   hahahahah

   Ser fram emot frökedjan med tomatfrön!

   Radera
 4. Underbart! Och jag som tyckte att jag hade många sorter, nåja, jag har ju bara småväxthus så jag bli grön av avund på dig som kan ha så många olika!
  Att spara frö från dom egna tycker jag är ett måste, vissa sorter är svåra att hitta, och sedan kan man dela med sig. Dessutom håller tomatfrön i en evighet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och har vi otur så blir inte det lätt att hitta o l i k a sorter av någon art... finns ju viss risk.

   Radera