2 feb. 2015

En vecka med mig och min a,b,c-listaMin tanke var att ni skulle få följa med mig en vecka i mitt liv eftersom jag ändå ska skriva dagbok i en vecka. Det är en uppgift som jag ska genomföra för att kunna se lite utifrån på alla mina måsten och görande jag har. Nu blev det inte riktigt som jag hade tänkt mig, i mitten av veckan blev det för många ting att göra och då valde jag bort att skriva på bloggen eftersom det tar också sin lilla tid. Ibland måste man prioritera för att ro det viktigaste i hamn. Men jag hoppar på igen på onsdag som om ingenting hade hänt... och försöker skriva fram till söndag. Då blir det ändå söndag till söndag även om det är några dagars mellanrum.

I mina tidigare inlägg har jag nämnt en A,B,C-lista som jag har använt mig av. Det är faktiskt en nyhet och är inspirerad av mitt yrkesliv. Det kommer från en metod eller model som kallas för CPS och är av Ross W Greene, psykiatriker, doktor och forskare. CPS står för Collaborative Problem Solving och det handlar om tre "korgar att lägga sakerna i". Sakerna i detta sammanhang kan vara problem, strider och konflikter med barn som är utmanande på olika sätt eller inte tar till sig tillrättavisningar. Korg A står för livshotande ting, B för något vi måste ta för att det ska fungera här och nu, C något som inte är ett måste just nu utan till och med bättre att ta i ett annat läge. Om man vill läsa mer kan man göra det här. Faktiskt kan man tillämpa detta i alla sina relationer med framgång...

I alla fall, A,B,C-korgarna har jag tagit med mig till min vardag och gjort om eller utvecklat till listfunktionen. A-korgen handlar om att detta måste jag göra för att annars blir det för många problem som konsekvens. T ex jag måste tvätta kläder för jag har inga rena kläder. Gör jag det inte så måste jag gå i skitiga kläder eller stanna hemma, inget av dem är ett alternativ en arbetsvardag. Att fixa matlåda eftersom jag har inte tillgång till något bra ställe att köpa min lunch på. Att ha koll på morgondagen så att jag är förberedd. Saker på lista A är typ ett måste.

I korg B landar många av mina ting som jag listar att göra. Det underlättar min vardag om jag gör dessa men de är inte ett måste. Det är bra att göra dem. Vissa saker på lista A kan även hoppa ner till B, t ex. om jag hade lite rena kläder som jag vet att jag kan ha på jobbet så är det inte längre en A-grej just den dagen. Om jag vet att min kollega kan köpa mig en matlåda på vägen till jobbet nästa morgon som försvinner den. Oftast så finns också en del saker på B-listan ett tag och sen plötsligt hoppar de upp till A. Att vattna små sådda plantor kan vänta några dagar men om jag inte hinner med dessa så hoppar de upp till A-listan.

A,B,C-lista är alltså en prioriteringslista. Det jag inte hinner med idag tar jag i morgon... Och C, ja det är framtiden det. Ni vet, sen! Hahaha, jag borde verkligen bli bättre på C, jag tränar på att inte allt måste göras just nu men det har ni säkert förstått redan.

Hm. så plötsligt hamnade En vecka med mig på C-listan för att jag skulle överleva. (Liten överdrift men ni fattar va?!) Jag har inte skrivit upp den på listan men mentalt tänker jag så, En vecka med mig är i C-korgen. Himla härligt verktyg, fungerar både metalt och praktisk skriven lista.

I söndags var jag ute på långpromenad med maken och hunden och vi gick ner till vattnet. Tänk så härlig, läkande och underbar naturen kan vara... ren återhämtningen att bara stå och titta och lyssna. Efteråt tänkte jag att naturen är A för mig. Det är ett sätt för mig att (över)leva, hämta kraft och må bra.

Ta hand om er!


3 kommentarer:

 1. Ja naturen läker verkligen. Jag skriver nästan aldrig listor och gör jag det så gör jag alla snabba saker först, så att jag kan stryka. Känns bra när listan blir kortare.
  Ha en fortsatt skön vecka.
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annika
   Visst är det gott när listorna blir mindre! Jag önskar dig också en underbar vecka!

   Radera
 2. Jep, naturen, eller för mig räcker det mången gång att bara få vara ute i friska luften. Fint med fungerande flytt från en lista till den andra. Ha det bra!

  SvaraRadera