18 jan. 2011

Teflon VS gjutjärn


Använder normalt gjutjärnsstekpanna men för ett tag sedan bestämde jag mig för att göra ett försök med teflonpanna. Anledningen var att jag vill laga mer hälsosam mat. (?) Någonstans inbillade jag mig att teflonpannan skulle ge mer hälsosam mat då man inte behöver använda fett i samma utsträckning som med gjutjärn. Två teflonpannor senare kommer jag nog återgå tillbaka till gjutjärnspannan.

Två teflonpannor har gått åt här hemma, alla förstår inte att man inte kan hetta upp teflonen lika som gjutjärn. De blir som runda skålar i botten, och i värsta falla börjar beläggningen lossna! Kan inte tänka mig att det skulle bli mer hälsosam mat om teflonpannan krackelerar?!

Sedan kom jag på att det finns faktiskt ett tredje alternativ. Ett dyrt alternativ :-/ De Buyer, ett franskt märke har faktiskt kolstålspanna! Efter ett tags användning liknar de teflonpannan - utan att bli böjda eller tappa beläggningar.

Så gällande teflon VS gjutjärn som vinner nog gjutjärnet hemma hos oss och kolstålspannan hamnar på önskelistan.

Hur tänker du?

12 kommentarer:

 1. Önskade och fick en härlig gjutjärnspanna av jultomten. Den är jätte bra. Mina teflonpannor tycker varken jag eller mina fåglar om. Är tydligen skadligt för undulater att man använder teflonpannor?! ha en fin fin dag/Gela

  SvaraRadera
 2. Aldrig mer teflonpanna säger jag !
  Googla lite på teflon så förstår du varför. Bla så ger teflonet ifrån sig upp till 15 olika GIFTIGA gaser när det upphettas... det är därför fåglarna blir sjuka. Och hur hälsosamt kan det vara för människan om inte fåglarna tål det ? Kanhända att fåglar reagerar tidigare, men...
  Nej GJUTJÄRN får det bli för mig, så får kroppen i sig järn i måttliga doser på köpet.
  Kolstålspannor har jag inte hört talas om faktiskt, måste ta mig en googling på det.
  /Malin

  SvaraRadera
 3. Jag tänker att fett är mättande och att gjutjärn ger lite mer järn i maten!
  Krackelerade teflonpannor matar en med kvicksilver, yummie ;) (betyder: urk!)

  SvaraRadera
 4. Gjutjärn är guld värda när de väl blivit ordentligt insmörjda. Jag tycker mig märka att maten smakar bättre. Om det är inbillning eller inte vet jag inte, men det är i alla fall miljövänligare och mindre gifter i den.

  SvaraRadera
 5. Vi har kastat våra buckliga flagande teflonpannor och köpt Skeppshultsjärn! Galet nöjda. Inbillar mig till och med att maten smakar lite bättre i gjutjärn! Kolstål låter intressant det gör man ju knivar av så det borde ju duga att göra stekpannor av!

  SvaraRadera
 6. Jag tänker att steka i oljor, t ex svenk ekologisk rapsolja på inte allt för höga temperaturer är ett perfekt sätt att få i sig nyttiga fetter. Att sedan välvårdade gjutjärnspannor kan överleva generationer är väl bara toppen? :)

  Tack för länken till Bonderövenavsnitten förresten! Inte bra för mina studieresultat men jag tror däremot jag börjar lära mig lite danska haha

  SvaraRadera
 7. Jag har inga åsikter alls om teflonpannor och våra ärvda gamla gjutjärnsstekpannor duger så bra åt oss. Föresten var det kul att läsa lite om höns och får. Kul att det finns fler lite "bonniga" bloggar. MVH Flitiga Lisa, fårbonde och trädgårdsnörd

  SvaraRadera
 8. Gela: oops tur att vi inte har haft undulater under denna försöksperiod. Ja de går bort nu...

  Malin: mmm jag gjorde ju det... uscha mig, fy vad hemskt.

  Esbe: skönt att höra att jag inte är helt fel ute.

  Kryddiga damen: jo jag har också märkt att maten var bättre med gjutjärn. Tillbaka till ursprunget!

  Matglad; ja mina gjutjärnspannor är ärvda. Bra miljötänk att de inte tar slut varannan vecka... och att de inte är ohälsosamma. Och angående Bonderöven; visst är han så charmig! Till och med danskan blir charmig ;-)

  Flitiga Lisa: Ja jag önskar att jag kunde vara bonnig fullt ut... men men, svårt ekonomiskt. Men det är roligt det lilla man kan.

  Tack alla för era tankar!

  SvaraRadera
 9. Fett är ju nyttigt!!! Det är ju det man blir mätt av. Har många vänner som försöker gå ner i vikt och "de kan inte BEGRIPA varför de har sånt sockersug.." fettskrämda är svaret!
  Själv äter jag mycket fett varje dag och är både smal och frisk och har inget sockersug!

  SvaraRadera
 10. I'm gone to say to my little brother, that he should also go to see this webpage on regular basis to get updated from latest news.

  Take a look at my web page; www.prweb.com
  my webpage :: Click at www.prweb.com

  SvaraRadera
 11. Unqueѕtionably belieѵe that ωhich you said.
  Your favorite justificatіon apреared to be at the internet thе
  еasiеst thing tο taκe intо aссount
  of. ӏ say to you, І definitelу get аnnoyeԁ
  while оther folkѕ consiԁer isѕues that theу plainly do not rеcognise
  аbout. You controlled tο hіt the nail upon the
  highest anԁ also outlіned out the ωhole thing without havіng side-effеcts , other ρеoρle cаn taκe a ѕіgnal.

  Will ρгοbably be back
  tо get morе. Τhanks

  Mу blοg post ... http://pianotune.com.au/node/448911
  My site: genkikushimoto.com

  SvaraRadera
 12. Since thе admin of thіs website is wοгκing,
  no question vеry quickly it ωill bе famοus, due to its quality cοntеnts.


  Αlso visit my sitе simply click the following Internet page
  my website - Read More here

  SvaraRadera