5 nov. 2015

Ny säsong för hönsen i Glädjehuset!




Innan vi åkte till Barcelona fyllde vi Glädjehuset med nytt spån till hönsen. Det gamla spånet som har blivit bästa myllan flyttades till gröna tunneln och mina odlingsbäddar. Eftersom vi vill ha ca 50 cm djupt med strö så går det åt några balar, närmare bestämt 40 stycken. Det bästa är om man kan fylla på med så många man ska ha på en gång så att det blir en jämn process i förbränningen. 



Maken skurade all plast för att få bort algerna och annat skräp som satt fast innan hönsen flyttade in tillsammans med spånet. Men ganska snabbt var det grönt igen. Kan vara dags att byta växthusplasten nästa år. Och ganska snabbt blev det skitigt med skit, vi hade ju alla ungtupparna med här inne i en månad innan slakt. På bilden här är ungtupparna i tupphimlen. Eller i grytan ;-) 


Spånet har också hunnit vändas och vattnas en gång sedan inflyttning. Helst bör en vända och vattna varannan vecka för att få igång en komposteringsprocess som är varm nog till vintern. Läs gärna mer här till höger Om året i Glädjehuset - ett kretsloppshus. 



Förra veckan knåpade jag ihop en "foderkorg" att lägga rotfrukter och annat gott i. Gräs var oerhört uppskattat och sysselsatte hönsen i flera timmar. Sorry för bildkvaliten, det är skymning och bilden är tagen med mobilkamera. 



 Och apropå skymning, hönsen hoppar upp en och efter annan upp på sittpinnarna för att sova till kvällen. De går ju och lägger sig tidigare nu när det blir mörkt tidigare, i Glädjehuset följer de naturens rytm utifrån ljuset. Dagtid är det underbart ljust i växthuset och vindstilla så jag tror att de stormtrivs.

På återseende! :-)


2 kommentarer:

  1. Å vad jag lär mig mycket om hönsskötsel. Trevligt!
    Urbra sätt du gör med hjälp av glädjehuset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du tycker att du lär dig. Det är ju faktiskt en av många anledningar till varför jag skriver. :-)

      Radera