17 maj 2017

🌟 Bränning pågår! 🌟



"Det brinner som fan!" utrop från Jonas Gilljam
Kommer hem lite tidigare än vanligt idag och får uppleva glädjen att se någon annan jobba hårt! 😀👌👍
Bästa drängen vänder i Glädjehuset för tredje dagen i rad och komposteringsprocessen är i full gång. I söndags flyttade vi ut hönsen och påbörjade bränningen som tar ca en vecka. Dagens temperatur efter vändning var 35 ° och det rök från myllan när den vändes. Till helgen är det tänkt att jag ska plantera tomater i myllan.

Läs mer under rubrikerna Om året i Glädjehuset, ett kretsloppshus! och Vad händer i Glädjehuset? som du hittar i högerspalten om du skrollar ner lite. Klicka på bilden! 
Väl mött!

7 maj 2017

🌟 Gamla köksträdgården i ny design! (del 2) 🌟

Jag fortsätter med del 2: Gamla köksträdgården i ny design! Fortfarande har jag inget bra namn på platsen och kanske behöver jag inget? Eller så kommer det i sinom tid när det faktiskt är verklighet med denna nya del. För det du läser om är ju drömmar, planer och ett påbörjat projekt. 

A,B,C är växter som finns på plats redan nu.
A  Äppelträd finns, ljusa är ett nytt äppelträd
B Skuggig rabatt under äppelträden - finns
C Japanskt körsbärsträd – står plats

Växter som är inköpta för att forma den blivande trädgården:

D Måbär som ska klippas som klot – 3 st 
E Rysk kornell – röda stjälkar och gröna blad under sommaren. 3 ex 
F Magnolia Susan 1st
G En grön Berberis Thunbergii för att klippas som klot 1st
F Rysk kornell med gula stjälkar och gröna blad, Cornus sericea Flaviramea 1st
H Rysk brokbladig kornell: Cornus alba Elegantissma 1st
I Vide, uppstammad: Salix Helvetica 180 cm 1st
K Vide, uppstammad Eukalyptusvide Salix integra Hakuro Nishiki 120 cm 2st


Inköpta växter

Ja hur är det tänkt då? 
Det är svårt att sätta ord på mina tankar men jag önskar egentligen avskalat och stillsamt intryck med färger, blommor och former. Lyckas jag så finns det en "asiatisk" känsla över platsen som för tankarna till japan eller kina på ett eller annat sätt. Dock ska det inte vara en japansk trädgård med allt vad det innebär utan jag vill endast fånga intrycket och känslan. 



Jag börjar med den ryska kornellen som har röda stjälkar och är relativt vanlig både i trädgårdar och allmänna planteringar. Den ska vara mot ett svart plank som vätter ut mot åkern där våra stora fläderbuskar står nu. Det vill säga, jag skapar ett helt annat synintryck med denna förändring. Det röda stjälkarna ska förhoppningsvis plocka upp den asiatiska känsla jag är ute efter. Många japanska trädgårdar har en bro i lysande rött, jag har ryska korneller mot ett svart plank! 

Det kommer vara enhel del jobb att få till den delen: 
  • Flytta staketet och bygga ett plank som är tillräckligt högt och lång. 
  • Såga ner fläderbuskarna som är ca 4 meter höga, gräva upp rotsystemet.
  • Jämna ut marken och skapa rabatten med kornellerna.


Måbär Ribes alpinum 'Schmidt'

En helt ny grej för mig är det här med klot. Jag har inte någon erfarenhet att beskära klot men det är väl bara att lära sig! Jag har titta runt på olika klot och bestämt mig för att inte ha buxbom, dels för att den grips av en sjukdom samt för att läget är full sol. Istället blir det 3 stycken Måbär som ska få bli stora fina formklippta klot. Detta är sorten Ribes alpinum 'Schmidt' och blir från 50 cm -200 cm.

Jag blev så förtjust när jag läste Inger Palmstjärnas text om Måbär”Måbär har en gigantisk fördel jämfört med andra lövfällande växter. Den grönskar först av alla häckväxter och är samtidigt härdig. Bladen har en riktig fräsch, lockande ljus grönska som mörknar något under sommaren och kan få fin höstfärg.”



Berberis Thunbergii,

En annan variant som jag tror också blir rolig som ett klot är Berberis Thunbergii, härligt stickig och grön med en höstfärg som går i oranget... Den kan bli 2-3 meter hög och klarar sol väldigt bra. Nu är den typ 40 cm så det dröjer innan jag kan klippa den om jag vill ha den lite större variant av klot.

Här hittar du mer inspiration av formklippta klot! 



En skönhet som har fått flytta hem till oss är Magnolian Susan. Har googlat lite och det finns lite olika bud om vad hon klarar för zoner och inte. Jag räknar iskallt med att hon fixar zon 3 om jag pysslar om henne. Då borde hon så småningom bli en stor buske med vackraste vårblomster.

Tänker att hon ska vara nära växthuset så man kan sitta därinne och njuta av henne samtidigt så kommer man likväl se henne från köksfönstret. Win - win. Jag valde en mörk rosa för att binda samman och lyfta det japanska körsbärsträdet som blommar i ljust rosa.  Dessutom sticker den ut lite extra då jag inte har så många färglada blomster i trädgården.


Vide, uppstammad: Salix Helvetica
Jag hittade en uppstammad Salix Helvetica som ser ut som ett olivträd med sina 180 cm och gråludna blad. Eftersom jag inte kan ha olivträd ute året om kändes detta som ett spännande alternativ att ha utanför växthuset. Tror faktiskt att det blir en spännande kombo tillsammans med 2 andra vide som jag tänker ha i pilkorgar utanför växthuset; Salix integra Hakuro Nishiki .




Jag ytterligare 2 korneller som är så snygga; Rysk brokbladig kornell: Cornus alba Elegantissma! Denna kan bli upp till 200 cm hög. Jag vet inte än var den ska stå men den får bo i en kruka tills jag hittar en bra plats. Det blir lite till att känna efter, flytta runt den och matcha med allt annat. 

Samma gäller egentligen den rysk kornell med gula stjälkar och gröna blad, Cornus sericea Flaviramea Så fin och läcker! 


Ja ni förstår, nu är det mycket jobb som ligger framför mig innan jag kan måla med växterna. Framförallt är det största jobbet att gräva bort/ut och släta ut så att det blir en bra gräsmatta med fina planteringar runt om kring.

Ses snart igen!



3 maj 2017

🌟 Gamla köksträdgården i ny design! (del 1) 🌟

Som jag har nämnt tidigare har jag förflyttat min tanke om vad trädgård är för mig utifrån mina och familjens behov under årens lopp, från småbarn till vuxna barn, och till andra delar av livet där jag befinner mig nu. Resan är från en produktionsträdgård till en mellanlandning i en nyttoträdgård och nu till något mellan nyttoträdgård och upplevelseträdgård. Var tid har sin plats!


Nu har jag försökt mig på en enklare ritning om hur den nya designen på gamla köksträdgården ska se ut. Hur tanken är, ambitionen och drömmarna! 


Själva förvandlingen påbörjades redan förra säsongen när köksträdgården flyttades från olika delar av tomten till ett och samma ställe under våren och sommaren. Kvar fick "resterna" av köksträdgården stå då det inte hanns med något annat. Eftersom den delen av trädgården är under förvandling, det vill säga arbete pågår och oftast då endast på helgerna så gäller det att faktiskt inte blir stressad över att det inte ser ut ögonaböj så som man önskar. 

Ett nytt Glädjehus byggdes under senhösten och gamla Glädjehuset stod oanvänt under vintern och nu under våren. (Vi använder Glädjehuset som ett kretsloppshus, dvs året runt. Du kan läsa mer här på bloggen om det, se till höger i kolumnen.) Gamla växthuset ska bli ett orangeri-liknande växthus för odling av värmekrävande växter så som fikon, meloner och vindruvor. Det är också tänkt att fungera som ett relaxrum, för återhämtning och energiintag samt som umgängesrum för till exempelvis trevliga middagar när det blåser kallt eller regnar. 

 


Jag kommer att återanvända växter som finns på plats:
A  Äppelträd
B Skuggig rabatt under äppelträden
C Japanskt körsbärsträd

Och några grävs upp till annan placering men troligen återanvänds i denna del av trädgården men jag vet inte ännu var:
M Buddleja davidii Black knight 3 ex.
N Kärleksört den vanliga, gröna feta blad med hallonrosa blom
O Anisisop Blue Fortune
P Rödsvart fläder med flikiga blad och rosa blom


Tidigt under förra sommaren skapade jag en rabatt mellan äppelträden som ska få stå kvar (B). Äppelträden är fina men ett av dem välte förra sommaren och vi har stadgat upp det i försök att rädda träden men återigen lutar det kraftigt. Det blir till att köpa ett nytt äppelträd och ersätt det gamla (A).

För länge sedan köpte jag 2 japanska körsbärsträd (C) för jag är så förtjust i dem. Dock har de inte passat in trädgården som den har varit utformad, lite avXXXX. För två år sedan flyttade jag en till framsidan redan då med tanke på att detta skulle bli en vacker plats för både själen och ögat.

Det finns tre buddlejor (M)som är inne på år 3 om de överlevde denna vinter. Från början var det 4 men en dog förra vintern. De ser ganska anskrämliga ut, kanske har de inte klarat sig. Anyway, jag hoppas att de har överlevt, de är vackra och jag vill gärna återbruka dem. De kallas även ibland för fjärilsbuske eftersom fjärilar älskar dem.

Mot växthuset står det faktiskt flera plantor av kärleksört (N) av en gammal stort. Ca 50 cm hög med fina gröngråa blad och en hallonröd blomkrona. Supervacker och faktiskt ätbar också. Dessa måste jag ha kvar men troligtvis flyttar jag dem. Egentligen vill jag inte ha en rabatt närmast växthuset utan endast grus och krukor.

Jag har också olika sorters anisisop (O)som jag har sått för länge sen men jag har även nyare sort som heter Blue Fortune som ska omhändertas. Eftersom fjärilar och bin älskar även den så blir det givet kvar i gamla köksträdgården men på annan plats. Jag kommer att gräva upp och kruka dem så att jag sen kan plantera dem där det passar.

Det finns också en rödsvart, mycket mörk och flikbladig fläder (P) med rosa blom ca 60 cm hög än så länge. Den har några år på nacken men behöver nog få en annan plats för att börja växa då den stor trång och bortglömd. Tror att även den får stanna i gamla köksträdgården men på ny plats.



Gräsmattans vara eller icke vara!

Hör och häpna; det kommer komma till en gräsmatta! På bilden ser ni gupp, ojämn mark, krater eller större ojämnheter, det är där gräsmattan kommer att ligga. Så många år som jag har jobbat på att få bort gräsmattan hos oss men har vikt mig för att barnen och maken har velat ha gräsmatta. Förra året fick jag igenom min vilja och flyttade hela köksträdgården till stora gräsmattan = ingen gräsmatta kvar. Nu vill jag återinförskaffa gräsmatta 😂😂😂
Två och halv anledning: 
  • Eftersom jag gärna täckodlar i Glädjehuset så behöver jag gräsklipp!
  • Det blir en vilsam plats att vila ögonen på, blir liksom endel av "snyggpaletten".
  • Och den där halvan, kanske att jag skulle ha lite yogakurser på sommaren?


Nya växter komma skall
Jag har ju också köpt mig lite nya växter som jag ska presentera i del 2. Då ska jag försöka förklara, både för mig själv och er hur jag får till den lilla lilla knycken på det hela så att man kanske skulle tro att man är någonstans i Asien. Ja, det blir en utmaning! 


Sen har jag ju sått en alldeles underbar Hampflockel. Jag beställde frön i julas med hopp vackra söta buskar. Det är en medicinalväxt och har latinska namnet Eupatorium Cannabinum. Den gillar lite fuktigt läge och sol, blir ca 90 cm hög om den trivs. 





 Vi ses snart igen med mera spännande planer! 
Det gör gott för själen! 





1 maj 2017

Mer najsiga ekohallon till folket!


Jag älskar hallon, både för att de är goda men också för att de är så nyttiga. För några år sedan köpte jag några plantor av gula hallon, helt underbart goda. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad de heter eller om de är sommar/trädgårdshallon eller hösthallon. I höstas flyttade de in i nya köksträdgården och jag hoppas att de levererar i år!

När jag började tanken om att samla köksträdgården på ett ställe samt anlägga skogsträdgården på baksidan bestämde jag mig för att 2017 skulle det bli bärens år hos oss. Bär på längden och tvären och framförallt fler hallon, både trädgårdshallon och hösthallon!

  • Nu har jag köpt en röd sort som heter Glen Ample som brukar användas i kommersiella hallonplanteringar då den är frisk, god, ger bra avkastning och dessutom taggfria. Fasta och fina bär som har sitt ursprung från Holland. Den ska börja ge redan i slutet av juli. 


Sen har jag beställt 3 sorters hösthallon som ska komma om ca 2 veckor! Woop woop! Hösthallon ger skörd på årsskotten till skillnad från trädgårdshallon eller sommarhallon som vissa säger.

  • Det blev en röd sort som heter Elektra. Bären på denna sort mognar i augusti och den fortsätter att producera ända fram till frost. Den trivs på solig, skyddad plats, kallfattigt och väldränerat. Den ska ha stora bär!
  • Sen blev det en till röd variant som heter Bohem som också är hösthallon. Bohem mognar i september -oktober det vill säga något senare än Elektra och fortsätter att producera ända fram till frost. Zon 1-3 och ca 120 - 140 cm hög med mörkröda bär, något syrlig. Trivs i mullrik, väldränerad och näringsrik jord. 
  • Fallgold är den sista av hallon och är en gul sort av tidig hösthallon som kan mogna redan i augusti i bra läge. Även den här trivs på solig, väldränerad, kallfattig och skyddad plats.  Zon 1-3 och upp till 160 cm hög med stora fasta gulorange bär. Blir spännande att jämföra med mina gula om de är samma lika eller olika. 


Varför ska vi ha fem sorters hallon då kan man ju undra?! Jo jag snor Emily Bratts text som har En annan slags trädgård och en nystartad handelsträdgård. Jag tänker att om någon annan har satt ord på mina tankar då återanvänder jag dem med hopp om att en inte blir stött.

"Dyrt, svårt att få tag i ekologiskt odlade och ofta usel kvalité i butikerna. Fuck it, nu satsar vi på en Bärträdgård i trädgården! Jag har tagit in ett 10-tal sorters hallon och i mitt hallonland kommer jag köra en härlig mix av sommar- och hösthallon, röda, gula och aprikosa. Vi förlänger säsongen, ratar mono, får ett rikare liv beträffande form, färg och smak"

Klockrent! Nu har jag inte 10 sorter (än) men jag tror att jag kommer långt på dessa fem. Vet inte var jag skulle ha plats för fler... Men ni förstår, hallonsäsongen kommer kännas lååång och lyxig! Nu landar hösthallonen troligen i skogsträdgården för det är mer vindskyddat där men inte lika mycket sol. Eller? Åh, nu blev det svårt. Ja ja, de är ju inte här än så jag hinner nog bestämma mig.

Mer najsiga ekohallon till folket!