4 feb. 2018

Odla AubergineTittar jag tillbaka på mina anteckningar så har jag odlat aubergine sedan 2009 med varierat resultat. Ett år skulle jag ha dem i varmbänk för att verkligen öka möjligheterna till tidig skörd och framför allt stor skörd, det var innan växthustid hos oss. En dag glömde jag att glänta på locket och alla plantorna kokades under dagen!  Jag var så ledsen, vilket missöde!

Att odla kan vara som att ha små barn, ständig uppsikt och påpassning i fall en försöker till exempel ha aubergine i varmbänk. I år kommer jag i alla fall inte göra detta misstag utan kommer odla dem i växthustunneln. Äggplantan som den också heter älskar värme och avskyr kyla så växthus av något slag är att rekommendera eller en mycket solig vindskyddad plats. 

Jag brukar så dem i februari men jag har även sått i januari. Nackdelen med januari var att jag inte hade något bra utrymme att ha dem i när de började bli stora men det var för svalt i växthuset. Så hos mig passar det bra med februari, först är de inne, sedan är får de vara flera veckor i mitt potting sheed. Alltså i lilla torpet på tomten som jag har gjort om till en stor barnkammare eller odlingshus, där kan jag reglera värmen och ljuset så det är lagom varmt eller svalt. Sist landar de i växthustunneln.

De sås gärna med undervärme ca 25-30 grader i såjord, då gror de bra. När aubergineplantorna har kommit upp och fått sina karaktärsblad är det bra om de kan få det något svalare än tidigare. Jag sår dem i någon form av tråg eller kruka och har sedan en liten värmemattan under odlingskärlen. De står och mår gott i odlingshyllan med extra belysning tills det är dags skola om dem till enskilda krukor.

I år kommer jag odla följande sorter; 

Rosita
Detta är en ny spännande sort för mig med sitt lila-rosa skal. Plantan blir stadig ca 50 cm hög och ska vara en produktiv och snabb sort.

Early Long Purple 3
En italienare med avlånga violetta frukter. Även denna blir ca 50 cm och ska vara produktiv.

Black Beauty
Black Beauty är favorit hos oss och återkommer med jämna mellanrum. Den är något högre än de ovan med sina 70-75 cm. Det blir buskiga plantor som är mycket högproducerande.

🌟


Under veckan som kommer ska jag så mina aubergine. Ska flytta på lite plantor så att de får plats. Det brukar vara så, det ena leder till annat och lite som ett ekorrhjul upprepar sig momenten.  Skola om chili, paprika och kronärtskocka och ge  plats till aubergine! Men det blir bra, en sak i taget.


1 kommentar:

  1. Hej! Jag odlar aubergine för första gången i år och de blev kraftiga och fina med en gång. Jag odlar sorterna black beauty och ophelia. Dock så har jag ett problem och det är att de nedersta bladen blir gula- oavsett placering i huset (jag har några under växtlampa, några i söder eller österfönster osv.) har du nån tanke om varför det blir så?
    Mvh Annie

    SvaraRadera