29 jan. 2018

Mina odlingshyllor som jag använder till förodling!

Finns det något som har förenklat mitt odlande fick jag som fråga här om dagen? Jo, när jag fick till det med mina odlingshyllor med lysarmaturer så blev det skillnad. Jag kommer ihåg när jag fick idén, åkte och handlade med maken och det bara blev perfekt. Känslan av vara smartast och påhittigast, helt underbart gott. Och nu, många år senare, konstatera att jag hade rätt! 

Det började med en hylla i vardagsrummet och slutade med 3 likadana som sedan förra året flyttade  ut i Vita huset. Vita huset blev ett så kallat potting shed, ett odlingshus där jag kan förodla mina tomater, chilin och andra värmeälskande växter. Ja dessutom kan jag övervintra växter i Vita huset. Nu skulle det inte handla så mycket om Vita huset utan mina favoriter sedan långt tid tillbaka, mina odlingshyllor!

Det började faktiskt med en hylla som jag köpte på ett stort byggvaruhus med tysk ursprung och även lamporna är från samma ställe. Helt vanliga lysrörsarmaturer av billigt slag och en timer gjorde hela grejen. Även om jag inte är något fan av plast så i vissa sammanhang är det helt oumbärligt! Jag valde mina odlingshyllor av plats och det är också fiffigt att de är som en byggsats och behöver inte byggas med skruvar.




Eftersom jag hade först ena hyllan, sedan andra hyllan i vardagsrummet var det viktigt att kunna plocka ner och upp eftersom jag behövde dem endast några månader på våren. Jag avskyr omständiga saker så det var ett måste att det var enkelt att plocka upp och ner. Att jag gillar att de är av plast kan ju tyckas är lite dumt men det är sååå enkelt att göra rent dem!

Den första hyllan är nu över tio år gammal och fortfarande i gott skick. De första lysarmaturerna börjar se lite sackiga ut, på någon har skyddsglaset spruckit och så har de gulnat lite. Men helt klart sin lilla investering. Om jag skulle rekommendera något som förenklar odlingen är det just odlingshyllor som är praktiska och relativt billiga. Köper man en i taget så blir man inte helt ruinerad och man får också chansen att se hur behovet ser ut innan man köper för många.




Att förodla med ljus är bra för då får man inte rangliga plantor. Om man dessutom kan reglera värme är det ännu bättre. Inomhus i boendehuset kan jag inte experimentera med värmen för då säger familjen ifrån om det blir 14-16 grader på natten. Men i Vita huset kan jag ha det kallare på natten än på dagen och får jättefina och knubbiga plantor!

Till en början har jag två rader med krukor men innan säsongen är klar för hyllorna brukar det vara fyra rader i bredd. I slutet april brukar det vara hysteriskt trångt både på bredden och längden för att inte tala om majmånad. Förra året fick jag faktiskt flytta flera ner på golvet med extra belysning hängandes i taket. Puh... det var svettigt!


Lysrören är ditsatta med kedja och enklare anordning som en skruv att hänga i. Skruven är inborrad i plasten och på den hänger jag kedjan. Superenkelt och bra, framförallt för att reglera avståndet mellan planta och ljus. Det blir knepigare längre fram på säsongen när plantorna blir stora och avståndet inte räcker till.

Lysrören är kopplade till ett grenuttag och en timer för att inte behöva komma ihåg att tända och släcka. Det är bra om plantorna får vila lite, ljus dygnet runt stressar växterna och du får dåligt resultat. Mina plantor brukar få cirka 14 timmar ljusorgie!

På hyllplanen har jag odlingsbrickor som passar som handen i handsken. Gissa om jag blev glad när jag förstod att brickorna passade perfekt som jag hade beställt från Lindbloms fröer och var till mina pluggbrätten. Året därpå beställde jag faktiskt så att jag hade till mina pluggbrätten OCH till dessa hyllor. Hållbara brickor av bra kvalitet.

Jag försökte titta tillbaka i bloggen om jag hittade en bild från första hyllan i vardagsrummet för att jag är ganska säker på att jag har dokumenterat det hela med tanke på hur nöjd jag var. Tyvärr kom jag inte så långt då jag började inse att det är många inlägg på den här bloggen och uppenbarligen har jag haft bloggen sedan 2009! Fatta! Nästa år ska det firas med pompa och ståt!

Ja ja, jag ska leta vidare någon kväll så får vi se om jag hittar året då odlingshyllorna kom in i Bondjäntans liv!




4 kommentarer:

  1. Tack för tipset! Ska titta efter likande hyllor. Det svåra brukar vara att hitta en bra trågstorlek och tyvärr verkar inte Lindbloms ha kvar odlingstråg längre.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  2. Åh vilken bra beskrivning. Har länge funderat på extrabelysning men inte kommit till skott. Men funkar det med vanliga lysrör? Ska det inte vara speciellt ljus i dem?
    Tack för en fantastik blogg!

    SvaraRadera
  3. Undrar🤔 om det är såna plasthyllor jag har här hemma....nu fick jag idéer i huvudet. Tack för tipset 🖒

    SvaraRadera