6 jan. 2010

F å g e l l i vHemma hos oss är det kallt nu. -15 nu på morgonen. Att "pälsa på sig" är inga problem, termobrallor, skidjacka och mössa håller värmen gott och väl. Visst, det kyler i näsan och kinderna när man går på promenad men det är ju samtidigt så härligt friskt.

Inte glömmer du väl bort att mata småfåglarna? Särskilt om du har matat dem förr så är det mycket viktigt att de få hjälp nu när kylan är sträng och snön täcker det mesta. Jag vet att man matar olika. Vissa är så duktiga med olika mathållare för olika fågelmat. Själv har jag viltfågelblandning och talgbollar till de små. Kastar ut äpplen till koltrastarna, har hört att de gillar äpplen. Ja, någon äter på dem men vet inte vad...eller vem.

Man kan göra egna matjox till fåglarna, Fågelmat i kruka är ett exempel med kokosfett. Ett liknande exempel är en Mesklocka med smält talg.

Det är ganska härligt med fågelliv. Jag är inte så bra på fågelsång så i höstas köpte maken boken med inspelade fågelsång. Har tyvärr inte använt den så mycket, det är nog dags att plocka fram den och börja plugga :-)


Hur matar du småfåglarna?

9 kommentarer:

 1. Jag gillar verkligen småfåglarna, ser så trivsamt ut med di små. Grannen är duktig på små fågelhus med godsaker i. Men om jag hänger ut något (t ex svålen från julskinkan, gömt i ett träd) så kastar sig skatorna över alltsammans, som inspirerade av Hitchcocks Fåglarna. Inte en endaste liten småfågel törs hoppa hit. Bara skräniga, poopiga skator.

  Jag får nog utveckla matandet på nåt vis. Även om skatorna också ska överleva vintern, så behöver ju inte alla skator i Sverige frossa loss hemma hos mig.

  SvaraRadera
 2. Traditionellt, dvs i ett hemmagjort fågelhus med solrosfröblandning och talg bollar....och dom gillar det kanon...alla gillar det till och med rådjuren.....

  SvaraRadera
 3. Koola Viola: Vi har också problem med skator, dock inte med viltblandningen. Men visst, när vi lägger ut t ex svålen så blir det samma visa hos oss.

  Bondbruden: Eller hur enkelt och populärt?!

  SvaraRadera
 4. Vi matar, men fåglarna har det tufft i den kalla vinden.

  SvaraRadera
 5. Hannele: ja, de stackars små liven har ju inga skidbyxor...

  SvaraRadera
 6. Här fattar jag inte vad som har hänt med de små liven. I flera månader med barmark har de glatt mumsat både från vårt fina fågelhus (jag blev överlycklig förra julen när min syster köpt mig ett funkisfågelhus från Garden Life som matchar vårt nybyggda hus!)och från talgbollarna som hänger ute. Nu när vi har 30 cm snö lyser de dock med sin frånvaro - var tog de vägen? Kanske erbjuder grannen något godare??

  Njut i fulla drag av dina återstående lediga dagar!

  SvaraRadera
 7. Jag uppskattar alla som anstränger sig lite och fixar fågelbord. Jag har en hund som inte förstår varför jag är så elak och inte låter henne äta alla brödkanter och brödsmulor som folk lagt ut vid vägkanterna i Södermalms parker.
  Och de där gröna näten som sitter runt talgbollarna, de flyger ju runt överallt! Jätteintressanta, tycker hunden. Dissekerade ett sånt nät i en hundspya senast förra veckan. Inte så kul.

  SvaraRadera
 8. Mamma Mimmi: Låter som grannarna har något gott att erbjuda. Men fortsätt du, grannens mat tar ju slut den också någon gång.

  Karin: Ja är det inte så att hundar OCKSÅ behöver lite brödkanter? Skojar bara.
  Ja, gröna näten som blir över ska man ju helts plocka in men kanske svårt inne i stan?

  SvaraRadera
 9. Jag har en frömatare med olika frön och så har jag en slags "hängare" som jag har gjort själv. I den hänger jag talgbollar och kokosnötskal fulla med margarin. Mums för mesar!

  SvaraRadera