9 juni 2012

Föröka allium?


Jag har tre stycken snygga allium som jag skulle vilja ha fler av! Tänker mig att de sätter frön och att man skulle kanske kunna föröka dem med frö? Är det någon som vet eller har erfarenhet av att föröka dem? Jag skulle också vilja ha vita....

10 kommentarer:

 1. Har dålig koll om dom "lökar" av sig men fröna gror rätt lätt men det tar ganska lång tid innan det blir ståtliga bollar. Dvs flera år... Om du inte rensar bort dom små stråna som kommer upp åren därpå så har du snart ett gäng!

  Kolla på blomsterhandlarna när dom rear ut lökarna när det ska vara försent(vilket det ju sällan är)att plantera, finns så jäkla många snygga alliums i olika färger, höjder och utseende!!

  SvaraRadera
 2. jo, trivs de, kan de fixa saken själva på platsen..

  SvaraRadera
 3. Jag ska kolla om jag kan se några småttingar i rabatterna, eller om de bladen redan gulnat o försvunnit i bladhavet från alla miljoner smålökar som finns där... när det slutar regna...;-/

  Och så minns jag nu- Att göra surjord... Det gör jag genom att blanda vanlig jord med löv, kvistar, grenbitar från ek och/eller granvkist, granbarr och/eller tall. Och sen kogödsel. Undvik att vattna med slangen eftersom det vattnet höjer PHvärdet.

  Ha det gott, kramkram!

  SvaraRadera
 4. Du kan också gräva ner stora ekstockar/grenar på djupet i jorden, så blir det mumma:-)

  SvaraRadera
 5. ... herregud vad jag spammar idag... Det går naturligtvis att använda sig av barkmull, täckbark i påse, men jag tänkte på de alternativ som jag brukar göra - mer gratis och ekologiskt:-)

  SvaraRadera
 6. Jag har haft massor med frösådda små rackare. Gallring krävdes och minst ett år innan det blir något på allvar. Har inte grävt upp och kollat på lökar men de känns mer som fröspridare än lökbildande. Men vad vet jag...
  Tack för ditt mysiga inlägg hos mig idag. Hoppas att hönsbytarträffen blir en bra tillställning. Här fortsätter hönsen skoja till det... Måste göra oss av med två holländska dvärgtuppar som är på två av de tyska dvärghönorna så de ser ut som ruggugglor. Tuppreilette imorgon kanske.
  Kram på dig

  SvaraRadera
 7. Allium, kirgislök, ordnar det själv. Låt fröställningen stå kvar, minilökarna faller ner till jorden. Nästa vår ser man ett smalt litet "grässtrå" som lätt tas för sånt som ska plockas bort :-) Enklast är att samla dem på en och samma plats för att ha koll. Efter några år har löken växt till sig och blommar. Lätt som en plätt men det tar tid!

  SvaraRadera
 8. Precis den funderingen jag hade här om dan. Men tar det tid kommer jag nog köpa fler lökar i höst för jag vill ha många fort :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 9. Minnesluckan9 juni 2012 22:14

  Förra året såg jag förvånat att gräslöken spridit sig till en av rabatterna, och rev bort alltihop. Fröna hade konstigt nog passerat över gräsmattan - men jaja, i bland blåser det ju, så det kan väl hända.
  Kom senare i håg att jag hade ju sått allium där, så det var tyvärr den jag rev bort...
  Nu är ny sådd på gång!

  SvaraRadera
 10. Man får ha lite tålamod, det tar några år innan de blommar, men de brukar gro bra om de sås ut direkt ute när de är mogna. Ta alltså inte in och torka dem först. Vad du har jobbat i ditt glädjehus ! Ser fint och härligt ut, oj oj , vad det ska växa i all den härliga jorden. Ha en fin vecka ! Kram !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera