17 juni 2012

Nyponhäck eller finns det annat bra alternativ?


Framför Glädjehuset har jag min lilla enkla Medelhavgård med rosmarin och ett persikoträd. Här ska det pimpas med smått och gott så småningom, kanske några fina pelargoner som står på tillväxt och afrikas lilja i kruka. Söta cafémöbler, en sittgrupp för två där jag kan sitta och njuta av dofterna och dricka en läskande fläderblomsdryck? Men vi är inte där än...

Gården är fylld med grus och nu är frågan vad den ska "kantas" med?! Två kortsidor á ca 3 meter långa och en långsida på 7 meter... borde få en kant, en häck av något slag. Jag har nypon, nä jag menar vresros som jag kan återanvända och plantera här... kan det vara nåt? De ger ju faktiskt mat också i form av nypon. Kanske inte så mycket medelhav ... och så blir de kanske risiga efter ett tag...?


Här ser ni en bild som visar hur det såg ut för några veckor sedan. Nu är det tillfixat, grusat och något mer "färdigt" men jag ville inte ut och fota i spöregnet... Ni får använda fantasin så länge. Jag återkommer med med nytt foto ;-) när solen skiner!

Så tänk till och hjälp en toka att färdigställa Medelhavsgården, har ni något bra förslag? 11-12 meter snygg "häck" till ett rimligt pris? Om jag fick önska skulle den vara vintergrön och fin. Jorden är lerig och platsen är full sol... jorden kan man ju förändra något men solen lär värma gott. (Dock inte denna helg då det regnar galet mycket!) Jag är mycket förtjust i alla fina buxbomshäckar men det blir det inte med tanke på sjukdomen. Men men... något annat då? Som passar...9 kommentarer:

 1. Du gillar ju ätbart så varför inte en häckdel med amerikanskt blåbär? Klarar bara zon 3 och jag har glömt vilken zon du bor i. Den blir 40-50 cm hög men man måste blanda i mycket ogödslad och okalkad torv i den bef. jorden för att den ska trivas.

  Nyponhäck låter bra - man kan ju beskära den årligen så hålls den tät.

  kram

  SvaraRadera
 2. Nyponhäck låter jättefint och Annas förslag med blåbärshäck låter helläckert. Ska fundera lite och återkomma om jag kommer på något bra förslag.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Jag måste ju säga att jag helt klart håller på blåbären och varför inte några rosor också som ögonfägring på sommaren. Blåbären har underbara höstfärger och det finns ju olika stora buskar. Har planterat in 5 st. hittills hos mig har då rhododendronjord men där får du hitta på nåt. Varför inte bygga upphöjt???? Köp blåbären när de rear ut på hösten det gör jag så blir det lite billigare. Om det är ett varmt ställe varför inte spaljera upp för lite vindruvor också?? och under blåbärsbuskarna planterar jag allåkerbär där de trivs alldeles utmärkt som ätliga marktäckare.
  Spaljera upp lite äppelträd som häck går det ju också att göra tycker att det ger fina siluetter på vintern när de växt till sig lite....
  Du får ta och komma hit så får vi spåna lite och låna ide´r av varann=) Stor kram till dig /Gela

  SvaraRadera
 4. Medelhavsträdgård... Låter som silverpäron (träd med silverfärgade lång-smala blad som kan klippas till klot om man tycker eller låta vara naturligt rufsiga) med lavendel som marktäckare. Kanske med ett ¨staket¨ av flätad pil bakom, där kan ju minikiwi eller annat ätbart klättra.
  Ha en bra dag!
  Anna

  SvaraRadera
 5. Åh, vad jag gillade Gelas idé om spaljerad äppelhäck!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 6. Ser att du fått många fina förslag redan. Havtorn kanske också kunde funka ? Vet inte om det finns att köpa i häckform, vanligast är väl träd. Men jag har tagit med en från Danmark som håller sig låg, så det borde finnas. Vresrosor kan du klippa ner hårt så håller de sig fräscha. Växer upp väldigt fort igen när de väl är etablerade. Ha det gott !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 7. Hittade precis till din blogg
  och när jag läste "Glädjehuset" tänkte jag direkt "Jahopp det var ett underligt namn på ett dass..och jaha, där planterar de rosmarin! För att det ska lukta godare kanske??"
  Sen scrollade jag ner och såg växthuset! Hahah!

  Underbar och inspirerande blogg som jag kommer återkomma till=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjärtligt välkommen Evelina!
   Ja, det är väl ett udda namn på växthus också men jag gillar det. Fick det som förslag då jag undrade vad ett höns-växthuscombo kan heta...

   Radera
  2. Tack! =)
   Tycker namnet är fantastiskt, och passande men
   tydligen har jag lite halvsnuskig fantasti :p

   Radera