26 juni 2012

बथुआ - dagens ört!


Jag har rensat lite i mina fjärilsrabatter som inte tar sig riktig som jag vill. Olika faktorer som kall vår, plantdöd och frigående höns har gjort att rabatterna inte alls är prunkiga och fina som jag hade hoppats. Anyway, det som växer gott: är Svinmållan! Ser ut som den är ditsådd...


Svinmålla är en ört, som hos oss betraktas nog i stor utsträckning som ogräs. Ja, så även hemma hos mig i fjärilsrabatten. MEN jag har tagit tillvara på det mesta... Hönsen har fått två mjölkbackar med svinmålla och gårdagens middag bestod till stor del av Svinmålla! Kycklingwok med mangold och svinmålla, spetsad med vitlök.

बथुआ  Bathuwa kallas den visst på "engelska" med sitt hindi-namn. Det ska vara så att att man använder sig av Svinmålla i stor utsträckning som gröda i Indien.  Att den är lika bra som spenat i matlagning... om inte bättre?! Någon som kan mer?


Jag har tidigare år torkat Svinmålla tillsammans med nässlor till vinterns mörka och kalla dagar. Ett himla bra gröntillskott till hönsen och de verkar uppskatta dessa prasslande torra kvistar. Har även blötlagt och blandat med havregryn och majs, som godis för hönsen! 
:-)


Jag känner att jag verkligen borde bli bättre på att ta hand om vad naturen ger. Vilket slöseri på jordens resurser att bara låta bli... Gå ut och plocka istället för att handla grönt i affären!

4 kommentarer:

 1. Jag har för mig att man kan koka "lerriskans" (så kallas den hos oss) stam på samma sätt som man använder sparris. Jag är också jättedålig på sånt där. Kan egentligen ganska mycket, men gör det aldrig ...

  SvaraRadera
 2. Har just upptäckt din väldigt trevliga blogg - blev så till mig att jag helt klart måste ge dig en Award. Kika in till mig ;o)

  Ha en fortsatt skön sommar!

  SvaraRadera
 3. Jag använder ofta Svinmållan som spenat. Den är mycket godare OCH nyttigare, eftersom den inte innehåller oxalsyra som spenaten. Sonen skällde på mig förra veckan när jag hade rensat bort en massa, det är hans favoritkäk, spenatstuvning :-) Ett pajskal fyllt med cremefraicheröra, lite majonäs, med förvälld hackad målla och en pressad vitlöksklyfta garnerad med lite räkor om man vill lyxa till det. Mums ! Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 4. Som sagt, använd den som spenat. Den är jättegod. Om du inte har den underbara boken "Kan man äta sånt?" av Inger Ingmanson, så låna eller köp den. Där finns det ett otal ätliga ogräs beskrivna, bland annat svinmålla. Inger ger dessutom ett grundrecept till varje ogräs, som man kan utgå ifrån.
  En annan ekologisk odlare har berättat för mig att hans höns lever i stor utsträckning på våtarv och kirskål. Gerdu dem det, så kan ju du få den goda mållan.... Enda nackdelen lär vara att våtarvsfröna sprids med hönsgödseln, men då har man ju automatisk återsådd av ny hönsmat.
  :-D

  Lycka till!

  SvaraRadera