23 okt. 2012

skördar...


Ja nu håller jag på med de allra sista skördeåtagandena! Alla paprikor, tomater, tomatillo och nästan alla chilisar har lämnat sina moderplantor. Det vill säga, det finns endast några (5st) chilisar i kruka som går att skörda ifrån medan allt annat är bortplockat. Både ute i Glädjehuset och utifrån på friland är det nu tomt på tomater, paprikor, tomatillon och chilisar. Chilin som jag har krukat står i vardagsrummet och väntar på att få producera färdigt... sen ska dessa fem ner i källaren för övervintring. 


Tomater kan jag dock fortfarande skörda från min "tomatställning". Ungefär var tredje dag plockar jag de härligaste röda och oranga tomaterna! 


Några har jag ståendes på bänken till matlagningen men mycket fryses in till vinterns härliga grytor och soppor!


Samma gäller paprikorna, några ligger framme på ett fat och det mesta i frysen. Det är så härliga färger och jag "äter även med ögat"...


Och vad ska jag göra med alla tomatillon?


Mycket chili blev det i år! 
Flera kilo har mina chilibuskar producerat ihop ;-)
Mycket fryses, medan några sorter torkas. Jag ska göra lite chilipulver tänkte jag... 
kanske bra julklappar? 



Det finns verkligen många olika sorter att välja mellan! 

Ha det gott och på återseende!

6 kommentarer:

  1. Det där kallar jag skördeglädje! En undran, är de små oranga chilisarna jätte starka?? Vill du byta någran frön mot monkey face, fischpepper eller dylikt?
    Ha en bra dag.
    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lotta!
      Jag ber om ursäkt för att det har tagit tid att svara...
      Men visst, klart du kan få frön från chilifrukterna; Aji Rocotillo! Skicka ett mail med adress så skickar jag till dig! johnna.gilljam@gmail.com

      Radera
  2. Finfint inlägg med sköna bilder på godsaker.
    Hänger på Lottas önskan om fröbyte om det passar fröken...
    Tomatillo recept har jag på go mexikanska rätter - typ salsa men om du vill ha mer hållbart för att ha framöver. Det går att frysa in dom men konsistensen blir lite trist så då får du nästan ha dom till grytor och inte i kall rätter.
    Chutneyrecept finns här http://www.food.com/recipe/green-chile-and-tomatillo-chutney-99460
    Jag hade nog delat och bakat (salt, peppar och ev, rostad koriander) dom halvtorra i ugnen för att sedan stoppa i burkar med chili, vitlök, vinäger och olja och konserverat dom.
    Vi ses
    kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut Malin, klart du kan få lite Aji Rocotillofrön.
      Om jag ska baka tomatillona... ska jag dela dem eller? De är ju ganska stora...

      Radera
    2. Ja dela i två delar eller skär generösa skivor.
      Om du väljer delade så då de är bredare än de är höga hade jag delat dom på höjden - snyggt också.
      Jag brukar tänka - hur skall de serveras som klara - som munsbitar eller delbara bitar- och anpassa delarna efter det.
      Därför är det så trevligt med halvbakade delade cocktailtomater i olja - perfekta små tilltugg på tandpetare,
      Kram

      Radera
  3. Härliga skördebilder Johnna ! Och när man läser Malins tips blir man ju inspirerad lite till. Jag skickar groddknoppar till dig i morgon.
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera